Rövid összefoglalás

Érdemes körbekérdezni ismerőseik közt: Ki járt már Oroszországban és merre? Néhányan utaztak Moszkvába, esetleg Szentpétervárra, na de mindössze ennyi lenne a Föld legnagyobb országa?

Ha szerinted is megér 5 nap szabit a felfedezetlen, ismeretlen és vad Szibéria, ahová még a 21-ik században is csak ritkán jut el nyugati turista, tarts velünk!

Nem akármilyen kalandra hívunk, fedezzük fel együtt a téli álmát alvó Szibériát, légy az expedíció tagja a Bajkál jegén, találkozz az Olkhon sziget sámánjával majd vezess le egy forróvizes forrásban, vodkával és uborkával a kézben… úgy oroszosan.

Vagány túránk során gyalogosan és a zord időjárásnak megfelelő járművekkel járjuk be a Bajkál-tó déli medencéjét, hótalpazunk, jégbarlangokat fedezünk fel, eljutunk az évtizedek óta elhagyatott szovjet Узуры meteorológiai állomásra és ha kapásunk van, még a vacsoránkat is egy lékből teremthetjük elő.

Utazásunk csúcspontja egyértelműen a 3 napos expedíció a tó jegén, ahol helyi professzionális vezetőkkel, műholdas telefonnal és teherhúzó szánokkal felszerelkezve, speciális sátrakban töltve az éjszakát, tesszük meg a kb. 50km-es távot 3 nap alatt a tó keleti partára, a Burját Köztársaságba.

Túra részletes leírása

 • 0. nap - 2020.03.13. péntek Utazás Szibériába

  Késő este találkozunk a budapesti repülőtéren és moszkvai átszállással repülünk a Bajkál-tó felé.

 • 1.nap - 2020.03.14. szombat Érkezés Irkutszkba

  A késő délutáni órákban érkezünk a Bajkál fővárosába, Irkutszkba és hamarosan már a világ legnagyobb édesvizű tavának partján sétálhatunk, egy közeli faluban. Ha tiszta az idő, ma este először gyönyörködhetünk a végtelen jégmezőn tükröződő fényjátékban. Szállásunk a falu egyik összkomfortos vendégházában lesz, de előtte a sok repülést lehetőségünk lesz levezetni a helyi banyaban. Ez az orosz izzasztókamra (szauna), ahol nemez sapkában ülve, egymást szibériai nyírfavesszővel legyezve / csapkodva hangolódunk rá az előttünk álló napokra. Aki már az első napon magáénak érzi a az orosz életstílust, izzadás után akár meg is fürödhet egy lékben, a Bajkál 0 fokos vizében.

  Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

 • 2.nap - 2020.03.15. vasárnap Motorosszán túra és ismerkedés a Bajkállal

  Az időeltolódás miatt a mai napunk kora délelőtt indul, hagyjuk a csapatot eleget aludni, hogy kipihenten vághassunk neki az előttünk álló hétnek. Ellátogatunk a híres Bajkál múzeumba, ahol a tó történetével, élővilágával ismerkedünk meg. Az akváriumok közt sétálva szembetalálkozhatunk a Bajkáli édesvízi fókával (ami csak itt fordul elő) és virtuálisan le is merülhetünk a föld legmélyebb tavának 1642 méteres fenekére.

  A múzeum után az időjárásnak és ki ki a kedvének megfelelően, hószánra ülünk és felfedezzük a környéket. Helyi vezetőnk gyermekkora óta járja ezt a partszakaszt és a jeget, biztos kézzel navigál minket a végtelen fenyvesekben és a tavon a lékhorgászok között egyaránt. Aki maga is szeretne vezetni, annak egy pár perces gyorstalpaló után elsajátíthatóak a hószánozás alapjai.

  A délutáni órákban elbúcsúzunk a falutól és kisbusszal északnak vesszük az irányt, az Olkhon “sámán sziget” felé. Útközben egy rövid sétára megállhatunk a helyi buddhista közösség szentélye mellett.

  Az Olkhon szigetre nyáron komp viszi át a látogatókat, azonban márciusban mi biztonságosan átkelhetünk a kisbusszal a jégen. Szállásunkról a helyi turistaközpont gondoskodik, egyszerű kis faházak formájában.

  Szállás: faház

 • 3. nap - 2020.03.16. hétfő Olkhon sámánjai és terepjárós túra a jégen

  Reggel a Bajkál legnagyobb, de hosszú hónapokra jégbefagyott szigetén ébredünk és meglátogatjuk annak sámánját. A szertartás alatt betekintést nyerünk a kiveszőben lévő helyi sámánisztikus hitvilágba, annak egyik utolsó képviselőjével.

  Ezután immár beavatottként csapunk a lovak, vagyis a jégjáró dzsipek közé és egész napos túrára indulunk a kontinens és a sziget közé szorult jégbefagyott világ felfedezésére. A legkülönfélébb jégképződményeket, jégbarlangokat, gigantikus repedéseket és sziklaformákat láthatjuk és fotózhatjuk egészen késő délutánig. Napközben részt veszünk hagyományos bajkáli lékhorgászaton is, melynek során a néhol 2 méter vastag jégtakaró alól húzzunk ki zsákmányunkat. A lék melletti tűzön azt tapasztalt helyiek azonnal el is készítik nekünk uzsonnára. A délután hátralévő része azzal telik, hogy dzsipekkel megközelítjük a sziget északi csücskében található félig elhagyatott szovjet meteorológiai bázist. Egykor ez az állomás felelt a teljes Bajkál-tó megfigyelésére, mára egy méltatlanul elfeledett, izolált helyen fekvő kis gyöngyszem, mely egy elmúlt rendszert idéz.

  Szállás: az egykori dolgozók kis faházaiban

 • 4. nap - 2020.03.17. kedd Háromnapos expedíció kezdete

  Kiélvezve az utolsó perceket amikor még nem fagyott víz van a lábunk alatt, ennek a napnak a hajnalát a Sámán sziklánál köszöntjük. A napfelkeltébe feledkezős chill után az első melengető sugarak fényében megkezdjük expedíciónkat a Bajkál-tó jegén keresztül a túlpartra. Saját hátizsákjainkat és a helyben biztosított speciális hideg elleni éjszakai felszerelést arra alkalmas hámokkal, szánokkal húzzuk. Tapasztalt, a tó jegét már tucatszor keresztező vezetőnk mindenben segítségünkre lesz. Eltanulhatjuk tőle a jégen való navigálás, közlekedés, mentési technikák fortélyait. Emellett gondoskodik a megfelelő tápanyag bevitelről, a klasszikus expediciós ételeket közösen készíthetjük el vele. Napközbenre is készül motiváló szívmelengető finomságokkal (és itt nem csak a szibériai vodkára gondolunk…)

  A korán leereszkedő estét sátrakban, jó meleg hálózsákjainkban a jégen töltjük, este a hőmérsékletkülönbségtől pattogó jég zenéje lesz műsoron. Kísérteties, félelmetes, ugyanakkor életre szóló élmény. 

  Szállás: sátrakban a tó jegén

 • 5. nap - 2020.03.18. szerda Háromnapos expedíció közepe

  Folytatjuk utunkat a jégen! Délutánra megpillantjuk a túlsó partot a távolban, ám az éjszakát még a jégen töltjük hasonló körülmények között. A jég csendje uralja napunkat, melynek megtörésére a helyiek sokszor népdalokat énekelnek, vicceket mesélnek, hogy a zord tájat megtöltsék vidámsággal. Sok esetben a bajkáli átkelés egy antarktiszi expedícióra hasonlít. Körülüttünk végeláthatatlan hó és jég, a szél süvít, a nap sugarai fénycsóvaként vágnak át helyenként a felhőkön. Igazi felfedezőnek érezhetjük magunkat, miközben az elképesztő látványba feledkezve húzzuk magunk után málháinkat a jégen.

  Szállás: sátrakban a tó jegén

 • 6. nap - 2020.03.19. csütörtök Expedíció vége és hőforrások

  Utunk során utoljára látjuk a hajnalhasadást a jégpáncél felett.  Ezen a délelőttön elérjük a túlpartot és ezzel az Orosz Föderáció egy másik tagköztársaságába, Burjátföldre érünk. A különbség rögtön szembetűnő lesz, a paroszláv vallású Irkutszki területet elhagyva Burjátföd elsősorban buddhista vallású, és burját etnikumú nép él, mely inkább a közép ázsiai, mongol eredetű népek csoportjához tartozik. A parton ‘oroszosan’ megünnepeljük az transz-Bajkál expedíciónk sikerét és egy rövid zötykölődés után már a a közelben feltörő természetes hőforrások vizében lazíthatunk. Garantáltan maradandó élmény lesz a 3 napos jeges túra után! Egy kiadós bajkáli halvacsora után ma már végre tető alatt, ágyakban térünk nyugovóra egy közeli turistaszálló házigazdáinak vendégszeretetét élvezve.

  Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

 • 7.nap - 2020.03.20. péntek Hótalpazás a fenyvesekben

  Kellemes burját reggelink elköltése után kisbusszal indulunk el a téli tájban, a Bajkál déli medencéje körül futó úton. Átkelünk néhány a tóba befutó befagyott folyó jegén és még délelőtt megérkezünk az egész Bajkál legdélebbi pontjára, a Snezhnaya folyó torkolatához, ahol a híres transz-szibériai vasútvonal nyomvonalát is keresztezzük. Utunk során itt látunk először komolyabb hegyeket, melyek alapvetően nem jellemzőek Szibériára. A Keleti-Szajánok nyúlványai egészen a tópartig érnek, nyáron innen kapja kristálytiszta utánpótlásának egy részét a föld legnagyobb ivóvíztározója. Mi hótalppal vágunk neki a hegyek alatti fenyveseknek, a téli álmukat alvó medvék területére merészkedünk. Hegyivezetőnk gyorsan megtanít a hótalpak helyes használatára, hogy az esetenként derékig érő ropogó hótakaró felszínén is könnyedén eltúrázhassunk. Erőnléttől függően felkapaszkodunk egy alacsonyabb oromra, ahonnan a hegység 2-3000 méteres csúcsait és az elmúlt napokban átszelt jégpáncélt is megcsodálhatjuk, fotózhatjuk.

  Az éjszakát egy hamisíthatatlan hangulatú havas fenyvessel körbezárt komfortos faházban töltjük.

  Szállás: faházban

 • 8.nap - 2020.03.21. szombat Irkutszk

  Reggeli után végleg elbúcsuzunk a Bajkál tótól és visszatérünk a civilizációba, a Bajkál fővárosába, Irkutszkba. A tóból kifolyó Angara partján fekvő város olyan távolságban és izoláltságban van Moszkvától, hogy történelme során minden, a hatalom által száműzött csoport -bolsevikok, politikai üldözöttek, dekabristák, etc. – megfordult itt. Ennek hatására Irkutszk kiemelkedett a közönséges szibériai szőrmekereskedő központok közül és egyfajta underground kulturális központtá vált. Ebbe a hangulatba kóstolhatunk bele utolsó napunkon, az egykori telepesek házai közt az ember szinte meg is feledkezik róla, hogy a Föld egyik legritkábban lakott térségének közepén sétálgat. A város kulturális jelentőségű látnivalói mellett meglátogatjuk az azonos nevű folyón horgonyzó Angara jégtörő hajót, mellyel egykor a vasúti kocsikat szállító kompok előtt törték a jeget. Délután lehetőség lesz vásárolgatni és a piacon elcsodálkozni szibéria megannyi ismeretlen kincsén.

  Az orosz télben a szombat este jellemzően a mínuszok ellenére is utcai buliba torkollik, a heti 6 napot dolgozó lakosság ilyenkor színek, fények kavalkádjában szánokkal, korcsolyával és vodkával felszerelkezve tódul ki a lefagyott utcákra, parkokba. Mi is csatlakozunk a díszes társasághoz, így búcsúzva el a Bajkál népétől.

  Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

 • 9. nap - 2020.03.22. vasárnap Hazautazás

  Reggeli után a délelőtti órákban Moszkvai átszállással hazarepülünk. Amennyiben az átszállás időtartama megengedi, opcionálisan egy gyors városnézésre is lehet időnk az orosz fővárosban.

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.