Bajkál – Szibéria szíve

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Oroszország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

329.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 3

Érdemes körbekérdezni ismerőseik közt: ki járt már Oroszországban és merre? Néhányan utaztak Moszkvába, esetleg Szentpétervárra, na de mindössze ennyi lenne a Föld legnagyobb országa?

Ha téged is vonz a felfedezetlen, ismeretlen és vad Szibéria, ahová még a 21. században is csak ritkán jut el nyugati turista, tarts velünk!

Nem akármilyen kalandra hívunk, fedezzük fel együtt a téli álmát alvó Szibériát, légy az expedíció tagja a Bajkál jegén, találkozz az Olkhon sámánjával, majd vezess le egy forróvizes forrásban, vodkával és uborkával a kézben… úgy oroszosan.

Vagány túránk során gyalogosan és a zord időjárásnak megfelelő járművekkel járjuk be a Bajkál-tó déli medencéjét, hótalpazunk, jégbarlangokat fedezünk fel, eljutunk az évtizedek óta elhagyatott szovjet Узуры meteorológiai állomásra és ha kapásunk van, még a vacsoránkat is egy lékből teremthetjük elő.

Nulladik nap

2022.03.11. péntek Utazás Szibériába

Késő este találkozunk a budapesti repülőtéren és moszkvai átszállással repülünk a Bajkál-tó felé.

Első nap

2022.03.12. szombat Érkezés Irkutszkba

A késő délutáni órákban érkezünk a Bajkál fővárosába, Irkutszkba és hamarosan már a világ legnagyobb édesvizű tavának partján sétálhatunk, egy közeli faluban. Ha tiszta az idő, ma este először gyönyörködhetünk a végtelen jégmezőn tükröződő fényjátékban. Szállásunk a falu egyik összkomfortos vendégházában lesz, de előtte a sok repülést lehetőségünk lesz levezetni a helyi banyaban. Ez az orosz izzasztókamra (szauna), ahol nemez sapkában ülve, egymást szibériai nyírfavesszővel legyezve / csapkodva hangolódunk rá az előttünk álló napokra. Aki már az első napon magáénak érzi a az orosz életstílust, izzadás után akár meg is fürödhet egy lékben, a Bajkál 0 fokos vizében.

Második nap

2022.03.13. vasárnap Motorosszán túra és ismerkedés a Bajkállal

Az időeltolódás miatt a mai napunk kora délelőtt indul, hagyjuk a csapatot eleget aludni, hogy kipihenten vághassunk neki az előttünk álló hétnek. Ellátogatunk a híres Bajkál múzeumba, ahol a tó történetével, élővilágával ismerkedünk meg. Az akváriumok közt sétálva szembetalálkozhatunk a Bajkáli édesvízi fókával (ami csak itt fordul elő) és virtuálisan le is merülhetünk a föld legmélyebb tavának 1642 méteres fenekére.

A múzeum után az időjárásnak és ki ki a kedvének megfelelően, hószánra ülünk és felfedezzük a környéket. Helyi vezetőnk gyermekkora óta járja ezt a partszakaszt és a jeget, biztos kézzel navigál minket a végtelen fenyvesekben és a tavon a lékhorgászok között egyaránt. Aki maga is szeretne vezetni, annak egy pár perces gyorstalpaló után elsajátíthatóak a hószánozás alapjai.

A délutáni órákban elbúcsúzunk a falutól és kisbusszal északnak vesszük az irányt, az Olkhon “sámán sziget” felé. Útközben egy rövid sétára megállhatunk a helyi buddhista közösség szentélye mellett.

Az Olkhon szigetre nyáron komp viszi át a látogatókat, azonban márciusban mi biztonságosan átkelhetünk a kisbusszal a jégen. Szállásunkról a helyi turistaközpont gondoskodik, egyszerű kis faházak formájában.

Harmadik nap

2022.03.14. hétfő Olkhon sámánjai és terepjárós túra a jégen

Reggel a Bajkál legnagyobb, de hosszú hónapokra jégbefagyott szigetén ébredünk és meglátogatjuk annak sámánját. A szertartás alatt betekintést nyerünk a kiveszőben lévő helyi sámánisztikus hitvilágba, annak egyik utolsó képviselőjével.

Ezután immár beavatottként csapunk a lovak, vagyis a jégjáró dzsipek közé és egész napos túrára indulunk a kontinens és a sziget közé szorult jégbefagyott világ felfedezésére. A legkülönfélébb jégképződményeket, jégbarlangokat, gigantikus repedéseket és sziklaformákat láthatjuk és fotózhatjuk egészen késő délutánig. Napközben részt veszünk hagyományos bajkáli lékhorgászaton is, melynek során a néhol 2 méter vastag jégtakaró alól húzzunk ki zsákmányunkat. A lék melletti tűzön azt tapasztalt helyiek azonnal el is készítik nekünk uzsonnára. A délután hátralévő része azzal telik, hogy dzsipekkel megközelítjük a sziget északi csücskében található félig elhagyatott szovjet meteorológiai bázist. Egykor ez az állomás felelt a teljes Bajkál-tó megfigyelésére, mára egy méltatlanul elfeledett, izolált helyen fekvő kis gyöngyszem, mely egy elmúlt rendszert idéz.

Negyedik nap

2022.03.15. kedd Háromnapos expedíció kezdete

Kiélvezve az utolsó perceket amikor még nem fagyott víz van a lábunk alatt, ennek a napnak a hajnalát a Sámán sziklánál köszöntjük. A napfelkeltébe feledkezős chill után az első melengető sugarak fényében megkezdjük expedíciónkat a Bajkál-tó jegén keresztül a túlpartra. Saját hátizsákjainkat és a helyben biztosított speciális hideg elleni éjszakai felszerelést arra alkalmas hámokkal, szánokkal húzzuk. Tapasztalt, a tó jegét már tucatszor keresztező vezetőnk mindenben segítségünkre lesz. Eltanulhatjuk tőle a jégen való navigálás, közlekedés, mentési technikák fortélyait. Emellett gondoskodik a megfelelő tápanyag bevitelről, a klasszikus expediciós ételeket közösen készíthetjük el vele. Napközbenre is készül motiváló szívmelengető finomságokkal (és itt nem csak a szibériai vodkára gondolunk…)

A korán leereszkedő estét sátrakban, jó meleg hálózsákjainkban a jégen töltjük, este a hőmérsékletkülönbségtől pattogó jég zenéje lesz műsoron. Kísérteties, félelmetes, ugyanakkor életre szóló élmény. 

Szállás: sátrakban a tó jegén

Ötödik nap

2022.03.16. szerda Háromnapos expedíció közepe

Folytatjuk utunkat a jégen! Délutánra megpillantjuk a túlsó partot a távolban, ám az éjszakát még a jégen töltjük hasonló körülmények között. A jég csendje uralja napunkat, melynek megtörésére a helyiek sokszor népdalokat énekelnek, vicceket mesélnek, hogy a zord tájat megtöltsék vidámsággal. Sok esetben a bajkáli átkelés egy antarktiszi expedícióra hasonlít. Körülüttünk végeláthatatlan hó és jég, a szél süvít, a nap sugarai fénycsóvaként vágnak át helyenként a felhőkönIgazi felfedezőnek érezhetjük magunkat, miközben az elképesztő látványba feledkezve húzzuk magunk után málháinkat a jégen.

Szállás: sátrakban a tó jegén

Hatodik nap

2022.03.17. csütörtök Expedíció vége és hőforrások

Utunk során utoljára látjuk a hajnalhasadást a jégpáncél felett.  Ezen a délelőttön elérjük a túlpartot és ezzel az Orosz Föderáció egy másik tagköztársaságába, Burjátföldre érünk. A különbség rögtön szembetűnő lesz, a paroszláv vallású Irkutszki területet elhagyva Burjátföd elsősorban buddhista vallású, és burját etnikumú nép él, mely inkább a közép ázsiai, mongol eredetű népek csoportjához tartozik. A parton ‘oroszosan’ megünnepeljük az transz-Bajkál expedíciónk sikerét és egy rövid zötykölődés után már a a közelben feltörő természetes hőforrások vizében lazíthatunk. Garantáltan maradandó élmény lesz a 3 napos jeges túra után! Egy kiadós bajkáli halvacsora után ma már végre tető alatt, ágyakban térünk nyugovóra egy közeli turistaszálló házigazdáinak vendégszeretetét élvezve.

Hetedik nap

2022.03.18. péntek Hótalpazás a fenyvesekben

Kellemes burját reggelink elköltése után kisbusszal indulunk el a téli tájban, a Bajkál déli medencéje körül futó úton. Átkelünk néhány a tóba befutó befagyott folyó jegén és még délelőtt megérkezünk az egész Bajkál legdélebbi pontjára, a Snezhnaya folyó torkolatához, ahol a híres transz-szibériai vasútvonal nyomvonalát is keresztezzük. Utunk során itt látunk először komolyabb hegyeket, melyek alapvetően nem jellemzőek Szibériára. A Keleti-Szajánok nyúlványai egészen a tópartig érnek, nyáron innen kapja kristálytiszta utánpótlásának egy részét a föld legnagyobb ivóvíztározója. Mi hótalppal vágunk neki a hegyek alatti fenyveseknek, a téli álmukat alvó medvék területére merészkedünk. Hegyivezetőnk gyorsan megtanít a hótalpak helyes használatára, hogy az esetenként derékig érő ropogó hótakaró felszínén is könnyedén eltúrázhassunk. Erőnléttől függően felkapaszkodunk egy alacsonyabb oromra, ahonnan a hegység 2-3000 méteres csúcsait és az elmúlt napokban átszelt jégpáncélt is megcsodálhatjuk, fotózhatjuk.

Nyolcadik nap

2022.03.19. szombat Irkutszk

Reggeli után végleg elbúcsuzunk a Bajkál tótól és visszatérünk a civilizációba, a Bajkál fővárosába, Irkutszkba. A tóból kifolyó Angara partján fekvő város olyan távolságban és izoláltságban van Moszkvától, hogy történelme során minden, a hatalom által száműzött csoport -bolsevikok, politikai üldözöttek, dekabristák, etc. – megfordult itt. Ennek hatására Irkutszk kiemelkedett a közönséges szibériai szőrmekereskedő központok közül és egyfajta underground kulturális központtá vált. Ebbe a hangulatba kóstolhatunk bele utolsó napunkon, az egykori telepesek házai közt az ember szinte meg is feledkezik róla, hogy a Föld egyik legritkábban lakott térségének közepén sétálgat. A város kulturális jelentőségű látnivalói mellett meglátogatjuk az azonos nevű folyón horgonyzó Angara jégtörő hajót, mellyel egykor a vasúti kocsikat szállító kompok előtt törték a jeget. Délután lehetőség lesz vásárolgatni és a piacon elcsodálkozni szibéria megannyi ismeretlen kincsén.

Az orosz télben a szombat este jellemzően a mínuszok ellenére is utcai buliba torkollik, a heti 6 napot dolgozó lakosság ilyenkor színek, fények kavalkádjában szánokkal, korcsolyával és vodkával felszerelkezve tódul ki a lefagyott utcákra, parkokba. Mi is csatlakozunk a díszes társasághoz, így búcsúzva el a Bajkál népétől.

Kilencedik nap

2022.03.20. vasárnap Hazautazás

Reggeli után a délelőtti órákban Moszkvai átszállással hazarepülünk. Amennyiben az átszállás időtartama megengedi, opcionálisan egy gyors városnézésre is lehet időnk az orosz fővárosban.

Részvételi díj

349.990 Forint, ami tartalmazza:

 • transzferek Oroszországban
 • szállások vendégházakban, faházakban, sátrakban
 • reggelit minden Oroszországban töltött napon, és teljes ellátást a háromnapos expedíció során
 • szertartás sámánnal Olkhon-szigetén
 • belépők orosz banyába, melegvízű forrásba, Nemzeti Parkokba, múzeumokba
 • terepjárós túra a Bajkál-tó jegén
 • professzionális helyi túravezetők a háromnapos expedíció során
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Irkutszk (várhatóan 190-220e Forint / fő )
 • utasbiztosítást
 • fakultatív ~2 órás motorosszán túra ( ~90 EUR / fő )
 • hálózsák és derékalj bérlése a háromnapos expedícióra, ha nem rendelkezel sajáttal (100 EUR / fő <– mindenképpen konzultálj velünk a jelentkezés leadása előtt, ha nem rendelkezel saját felszereléssel)
 • költőpénzt (vérmérséklettől függően 30.000 – 70.000 Forint)
 • vízum, aminek beszerzésében segítünk

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 380 Forint / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Utazás nehézsége

Átlagosan sportos fizikumot igényel. Akkor jelentkezz erre a túrára, ha legalább heti szinten végzel cardio edzéseket. Túráink során nincs nagy szintemelkedés, és a málhát is könnyebb a jégen húzni, mint a háton cipelni, tehát a nagy táv ellenére gyalogtúráink nem nevezhetőek nehéznek. A téli viszonyok (főleg az esetleges erős szél) viszont jelentősen nehezíthetnek rajta. Március ezen szakasza a legjobb időszak a Bajkál átkelésre. A jég még elég vastag, de az időjárás már sokkal enyhébb, mint januárban és februárban. A Bajkálon átlagosan 0 és -5 fok körül várható a hőmérséklet, míg Irkutszkban 0 és -10 fok közé tehető. Hidegfront esetén ez mínusz 10-15 fokig is süllyedhet, amit erős szélben legrosszabb esetben mínusz 20-25-nek is érezhetünk. Utazásunk során tehát hideg lesz, de nem annyira amennyire az átlag ember Szibériát gondolná.

Nagyon fontos információ, hogy a száraz (!) tél jellegzetessége ezen a vidéken, hogy a levegő nedvességtartalma rendkívül alacsony. Ebből adódóan a hőérzet nem hasonlít az európaira, annál lényegesen kevésbé hideg.

Példa: Budapesten a mínusz 5 fokban minden meleg ruhánkat magunkra vesszük a szabadban, ezzel szemben egy túra közben a Bajkálnál akár hosszú ujjú pólóban is lehetünk azonos hőmérséklet mellett.

Ettől függetlenül fontos tudni, hogy a tó jegén tett háromnapos expedíciónkon a szélsőséges időjárási viszonyok komoly kihívás elé állíthatnak minket fizikailag és mentálisan. A sátrakat adott esetben erős szélben kell majd felállítanunk, a túrák során pedig a szél a jégre lerakódott havat az arcunkba fújja. Ugyanakkor a zord időjárás sarkvidéki hangulatot teremt, ami garantáltan örök élmény. Időjárási körülményekre való tekintettel a programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Bajkál-tó átkelése során használt eszközöket (szán, sátor, stb.) orosz partnereink biztosítják. A hátizsákunkat és a ránk kiosztott felszerelést a magunkra kötött szánon húzzuk majd a jégen. Az éjszakát sátorban töltjük. Fontos, hogy rendelkezz jó minőségű, szélálló, bélelt túraruházattal (vagy síruhával). A sátorban töltött éjszakákhoz saját hálózsák (legalább -5/-10 körüli komfort, és -20/-25 körüli extrém) és derékalj szükséges.

Szállásaink színvonala változatos lesz. A településeken helyi szemmel jó vendégházakban lakunk, a civilizációtól távol azonban nincsenek kiépítve turistáknak szállások, így kevésbé modern, de kényelmes szállásokkal kell beérnünk, a tó jegén pedig sátrakban alszunk majd.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?oroszorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink a falvakban egyszerű, de kényelmes vendégházak lesznek. Túránk során két éjszakát a Bajkál-tó jegén töltünk sátorban.

Budapestről moszkvai átszállással utazunk Irkutszkba. A szükséges létszám elérését követően irodánk foglalja a csoportos repjegyet a csapatnak. Oroszországon belül helyi sofőr által vezetett kisbuszokkal és terepjárókkal közlekedünk.

Tarts velünk erre az egyedülálló szibériai kalandtúrára! Ismerd meg a Bajkál-tó környékén élő népek hétköznapjait, tekints be az orosz hétköznapokba, és fedezd fel Szibéria eldugott csodáit! Orosz túravezetőid úgy ismerik a jeget és a szibériai vadont mint a tenyerüket. Tudják merre kell átkelni a tavon, hogy a jég elég vastag legyen, tudják hol érdemes keresni a legszebb jégbarlangokat, a legmelegebb hőforrásokat, és tudják hogyan tegyék a lehető legbiztonságosabbá ottlétünket.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is.

Kiknek ajánljuk?

Szibériai kalandtúránkat kizárólag azoknak ajánljuk, akik szeretnek eldugott, off the beaten track helyeket felfedezni, és ezért hajlandóak adott esetben lemondani a kényelemről. A Bajkál-tó átkelése szélsőséges időjárási körülmények között sarkvidéki expedícióhoz hasonló élmény, és a teljesítéséhez feltétlenül szükséges akaraterő, kitartás.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosan sportos fizikum szükséges a túra teljesítéséhez. Azoknak ajánljuk a részvételt, akik heti szinten legalább egyszer végeznek cardio edzést.

Repülőjegy

Budapestről moszkvai átszállással utazunk Irkutszkba. A szükséges létszám elérését követően irodánk foglalja a csoportos repjegyet a csapatnak. Oroszországon belül helyi sofőr által vezetett kisbuszokkal és terepjárókkal közlekedünk.

Felszerelés, eszközök

A Bajkál-tó átkelése során használt eszközöket orosz partnereink biztosítják. A hátizsákunkat és a ránk kiosztott felszerelést a magunkra kötött szánon húzzuk majd a jégen. Az éjszakát sátorban töltjük. Fontos, hogy rendelkezz jó minőségű, szélálló, bélelt túraruházattal (vagy síruhával). A sátorban töltött éjszakákhoz saját hálózsák (legalább -5/-10 körüli komfort, és -20/-25 körüli extrém) és derékalj szükséges.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.