Bajkál – Szibéria szíve

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szibéria

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.03.13. - 2020.03.22.
Nehézség 6
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 8

Érdemes körbekérdezni ismerőseik közt: Ki járt már Oroszországban és merre? Néhányan utaztak Moszkvába, esetleg Szentpétervárra, na de mindössze ennyi lenne a Föld legnagyobb országa?

Ha szerinted is megér 5 nap szabit a felfedezetlen, ismeretlen és vad Szibéria, ahová még a 21-ik században is csak ritkán jut el nyugati turista, tarts velünk!

Nem akármilyen kalandra hívunk, fedezzük fel együtt a téli álmát alvó Szibériát, légy az expedíció tagja a Bajkál jegén, találkozz az Olkhon sziget sámánjával majd vezess le egy forróvizes forrásban, vodkával és uborkával a kézben… úgy oroszosan.

Vagány túránk során gyalogosan és a zord időjárásnak megfelelő járművekkel járjuk be a Bajkál-tó déli medencéjét, hótalpazunk, jégbarlangokat fedezünk fel, eljutunk az évtizedek óta elhagyatott szovjet Узуры meteorológiai állomásra és ha kapásunk van, még a vacsoránkat is egy lékből teremthetjük elő.

Aktivitások:

Nulladik nap

2020.03.13. péntek Utazás Szibériába

Késő este találkozunk a budapesti repülőtéren és moszkvai átszállással repülünk a Bajkál-tó felé.

Első nap

2020.03.14. szombat Érkezés Irkutszkba

A késő délutáni órákban érkezünk a Bajkál fővárosába, Irkutszkba és hamarosan már a világ legnagyobb édesvizű tavának partján sétálhatunk, egy közeli faluban. Ha tiszta az idő, ma este először gyönyörködhetünk a végtelen jégmezőn tükröződő fényjátékban. Szállásunk a falu egyik összkomfortos vendégházában lesz, de előtte a sok repülést lehetőségünk lesz levezetni a helyi banyaban. Ez az orosz izzasztókamra (szauna), ahol nemez sapkában ülve, egymást szibériai nyírfavesszővel legyezve / csapkodva hangolódunk rá az előttünk álló napokra. Aki már az első napon magáénak érzi a az orosz életstílust, izzadás után akár meg is fürödhet egy lékben, a Bajkál 0 fokos vizében.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

Második nap

2020.03.15. vasárnap Motorosszán túra és ismerkedés a Bajkállal

Az időeltolódás miatt a mai napunk kora délelőtt indul, hagyjuk a csapatot eleget aludni, hogy kipihenten vághassunk neki az előttünk álló hétnek. Ellátogatunk a híres Bajkál múzeumba, ahol a tó történetével, élővilágával ismerkedünk meg. Az akváriumok közt sétálva szembetalálkozhatunk a Bajkáli édesvízi fókával (ami csak itt fordul elő) és virtuálisan le is merülhetünk a föld legmélyebb tavának 1642 méteres fenekére.

A múzeum után az időjárásnak és ki ki a kedvének megfelelően, hószánra ülünk és felfedezzük a környéket. Helyi vezetőnk gyermekkora óta járja ezt a partszakaszt és a jeget, biztos kézzel navigál minket a végtelen fenyvesekben és a tavon a lékhorgászok között egyaránt. Aki maga is szeretne vezetni, annak egy pár perces gyorstalpaló után elsajátíthatóak a hószánozás alapjai.

A délutáni órákban elbúcsúzunk a falutól és kisbusszal északnak vesszük az irányt, az Olkhon “sámán sziget” felé. Útközben egy rövid sétára megállhatunk a helyi buddhista közösség szentélye mellett.

Az Olkhon szigetre nyáron komp viszi át a látogatókat, azonban márciusban mi biztonságosan átkelhetünk a kisbusszal a jégen. Szállásunkról a helyi turistaközpont gondoskodik, egyszerű kis faházak formájában.

Szállás: faház

Harmadik nap

2020.03.16. hétfő Olkhon sámánjai és terepjárós túra a jégen

Reggel a Bajkál legnagyobb, de hosszú hónapokra jégbefagyott szigetén ébredünk és meglátogatjuk annak sámánját. A szertartás alatt betekintést nyerünk a kiveszőben lévő helyi sámánisztikus hitvilágba, annak egyik utolsó képviselőjével.

Ezután immár beavatottként csapunk a lovak, vagyis a jégjáró dzsipek közé és egész napos túrára indulunk a kontinens és a sziget közé szorult jégbefagyott világ felfedezésére. A legkülönfélébb jégképződményeket, jégbarlangokat, gigantikus repedéseket és sziklaformákat láthatjuk és fotózhatjuk egészen késő délutánig. Napközben részt veszünk hagyományos bajkáli lékhorgászaton is, melynek során a néhol 2 méter vastag jégtakaró alól húzzunk ki zsákmányunkat. A lék melletti tűzön azt tapasztalt helyiek azonnal el is készítik nekünk uzsonnára. A délután hátralévő része azzal telik, hogy dzsipekkel megközelítjük a sziget északi csücskében található félig elhagyatott szovjet meteorológiai bázist. Egykor ez az állomás felelt a teljes Bajkál-tó megfigyelésére, mára egy méltatlanul elfeledett, izolált helyen fekvő kis gyöngyszem, mely egy elmúlt rendszert idéz.

Szállás: az egykori dolgozók kis faházaiban

Negyedik nap

2020.03.17. kedd Háromnapos expedíció kezdete

Kiélvezve az utolsó perceket amikor még nem fagyott víz van a lábunk alatt, ennek a napnak a hajnalát a Sámán sziklánál köszöntjük. A napfelkeltébe feledkezős chill után az első melengető sugarak fényében megkezdjük expedíciónkat a Bajkál-tó jegén keresztül a túlpartra. Saját hátizsákjainkat és a helyben biztosított speciális hideg elleni éjszakai felszerelést arra alkalmas hámokkal, szánokkal húzzuk. Tapasztalt, a tó jegét már tucatszor keresztező vezetőnk mindenben segítségünkre lesz. Eltanulhatjuk tőle a jégen való navigálás, közlekedés, mentési technikák fortélyait. Emellett gondoskodik a megfelelő tápanyag bevitelről, a klasszikus expediciós ételeket közösen készíthetjük el vele. Napközbenre is készül motiváló szívmelengető finomságokkal (és itt nem csak a szibériai vodkára gondolunk…)

A korán leereszkedő estét sátrakban, jó meleg hálózsákjainkban a jégen töltjük, este a hőmérsékletkülönbségtől pattogó jég zenéje lesz műsoron. Kísérteties, félelmetes, ugyanakkor életre szóló élmény. 

Szállás: sátrakban a tó jegén

Ötödik nap

2020.03.18. szerda Háromnapos expedíció közepe

Folytatjuk utunkat a jégen! Délutánra megpillantjuk a túlsó partot a távolban, ám az éjszakát még a jégen töltjük hasonló körülmények között. A jég csendje uralja napunkat, melynek megtörésére a helyiek sokszor népdalokat énekelnek, vicceket mesélnek, hogy a zord tájat megtöltsék vidámsággal. Sok esetben a bajkáli átkelés egy antarktiszi expedícióra hasonlít. Körülüttünk végeláthatatlan hó és jég, a szél süvít, a nap sugarai fénycsóvaként vágnak át helyenként a felhőkönIgazi felfedezőnek érezhetjük magunkat, miközben az elképesztő látványba feledkezve húzzuk magunk után málháinkat a jégen.

Szállás: sátrakban a tó jegén

Hatodik nap

2020.03.19. csütörtök Expedíció vége és hőforrások

Utunk során utoljára látjuk a hajnalhasadást a jégpáncél felett.  Ezen a délelőttön elérjük a túlpartot és ezzel az Orosz Föderáció egy másik tagköztársaságába, Burjátföldre érünk. A különbség rögtön szembetűnő lesz, a paroszláv vallású Irkutszki területet elhagyva Burjátföd elsősorban buddhista vallású, és burját etnikumú nép él, mely inkább a közép ázsiai, mongol eredetű népek csoportjához tartozik. A parton ‘oroszosan’ megünnepeljük az transz-Bajkál expedíciónk sikerét és egy rövid zötykölődés után már a a közelben feltörő természetes hőforrások vizében lazíthatunk. Garantáltan maradandó élmény lesz a 3 napos jeges túra után! Egy kiadós bajkáli halvacsora után ma már végre tető alatt, ágyakban térünk nyugovóra egy közeli turistaszálló házigazdáinak vendégszeretetét élvezve.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

Hetedik nap

2020.03.20. péntek Hótalpazás a fenyvesekben

Kellemes burját reggelink elköltése után kisbusszal indulunk el a téli tájban, a Bajkál déli medencéje körül futó úton. Átkelünk néhány a tóba befutó befagyott folyó jegén és még délelőtt megérkezünk az egész Bajkál legdélebbi pontjára, a Snezhnaya folyó torkolatához, ahol a híres transz-szibériai vasútvonal nyomvonalát is keresztezzük. Utunk során itt látunk először komolyabb hegyeket, melyek alapvetően nem jellemzőek Szibériára. A Keleti-Szajánok nyúlványai egészen a tópartig érnek, nyáron innen kapja kristálytiszta utánpótlásának egy részét a föld legnagyobb ivóvíztározója. Mi hótalppal vágunk neki a hegyek alatti fenyveseknek, a téli álmukat alvó medvék területére merészkedünk. Hegyivezetőnk gyorsan megtanít a hótalpak helyes használatára, hogy az esetenként derékig érő ropogó hótakaró felszínén is könnyedén eltúrázhassunk. Erőnléttől függően felkapaszkodunk egy alacsonyabb oromra, ahonnan a hegység 2-3000 méteres csúcsait és az elmúlt napokban átszelt jégpáncélt is megcsodálhatjuk, fotózhatjuk.

Az éjszakát egy hamisíthatatlan hangulatú havas fenyvessel körbezárt komfortos faházban töltjük.

Szállás: faházban

Nyolcadik nap

2020.03.21. szombat Irkutszk

Reggeli után végleg elbúcsuzunk a Bajkál tótól és visszatérünk a civilizációba, a Bajkál fővárosába, Irkutszkba. A tóból kifolyó Angara partján fekvő város olyan távolságban és izoláltságban van Moszkvától, hogy történelme során minden, a hatalom által száműzött csoport -bolsevikok, politikai üldözöttek, dekabristák, etc. – megfordult itt. Ennek hatására Irkutszk kiemelkedett a közönséges szibériai szőrmekereskedő központok közül és egyfajta underground kulturális központtá vált. Ebbe a hangulatba kóstolhatunk bele utolsó napunkon, az egykori telepesek házai közt az ember szinte meg is feledkezik róla, hogy a Föld egyik legritkábban lakott térségének közepén sétálgat. A város kulturális jelentőségű látnivalói mellett meglátogatjuk az azonos nevű folyón horgonyzó Angara jégtörő hajót, mellyel egykor a vasúti kocsikat szállító kompok előtt törték a jeget. Délután lehetőség lesz vásárolgatni és a piacon elcsodálkozni szibéria megannyi ismeretlen kincsén.

Az orosz télben a szombat este jellemzően a mínuszok ellenére is utcai buliba torkollik, a heti 6 napot dolgozó lakosság ilyenkor színek, fények kavalkádjában szánokkal, korcsolyával és vodkával felszerelkezve tódul ki a lefagyott utcákra, parkokba. Mi is csatlakozunk a díszes társasághoz, így búcsúzva el a Bajkál népétől.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban

Kilencedik nap

2020.03.22. vasárnap Hazautazás

Reggeli után a délelőtti órákban Moszkvai átszállással hazarepülünk. Amennyiben az átszállás időtartama megengedi, opcionálisan egy gyors városnézésre is lehet időnk az orosz fővárosban.

Utazás költsége

ami tartalmazza:

 • transzferek Oroszországban
 • orosz vízumot
 • szállások vendégházakban, faházakban, sátrakban
 • reggelit minden Oroszországban töltött napon, és teljes ellátást a háromnapos expedíció során
 • szertartás sámánnal Olkhon-szigetén
 • belépők orosz banyába, melegvízű forrásba, Nemzeti Parkokba, múzeumokba
 • terepjárós túra a Bajkál-tó jegén
 • professzionális túravezetők, hordárok a háromnapos expedíció során
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Irkutszk (moszkvai átszállással nagyjából 110-150e Forint)
 • utasbiztosítást
 • motorosszán túra ( 80 EUR )
 • felszerelés bérlése a háromnapos túrára, ha nem rendelkezel sajáttal (100 EUR derékalj/matrac és mínuszos hálózsák)
 • költőpénzt (vérmérséklettől függően 30.000 – 70.000 Forint)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazás nehézsége

Átlagosan sportos fizikumot igényel. Akkor jelentkezz erre a túrára, ha legalább heti egyszer végzel cardio edzéseket. Túráink során nincs nagy szintemelkedés, és a málhát is könnyebb a jégen húzni, mint a háton cipelni, tehát a nagy táv ellenére gyalogtúráink nem nevezhetőek nehéznek. A téli viszonyok (főleg az esetleges erős szél) viszont nehezíthetnek rajta. Március ezen szakasza a legjobb időszak a Bajkál átkelésre. A jég még elég vastag, de az időjárás már sokkal enyhébb, mint januárban és februárban. A Bajkálon átlagosan 0 és -5 fok körül várható a hőmérséklet, míg Irkutszkban 0 és -10 fok közé tehető. Hidegfront esetén ez mínusz 10-15 fokig is süllyedhet, amit erős szélben legrosszabb esetben mínusz 20-25-nek is érezhetünk. Utazásunk során tehát hideg lesz, de nem annyira amennyire az átlag ember Szibériát gondolná.

Nagyon fontos információ, hogy a száraz (!) tél jellegzetessége ezen a vidéken, hogy a levegő nedvességtartalma rendkívül alacsony. Ebből adódóan a hőérzet nem hasonlít az európaira, annál lényegesen kevésbé hideg.

Példa: Budapesten a mínusz 5 fokban minden meleg ruhánkat magunkra vesszük a szabadban, ezzel szemben egy túra közben a Bajkálnál akár hosszú ujjú pólóban is lehetünk azonos hőmérséklet mellett.

Szállásaink színvonala változatos lesz. A településeken helyi szemmel jó vendégházakban lakunk, a civilizációtól távol azonban nincsenek kiépítve turistáknak szállások, így az előző rendszerben a munkásoknak és vadászoknak felhúzott faházakban, a tó jegén pedig sátrakban alszunk majd.

Marci

Marci már tinédzserkora óta a sziklamászás, hegymászás szerelmese. 15 évesen egyedül, sátrával a hátán gyalogolta végig a Fekete-erdő 230 kilométerét 10 nap alatt. Az egyetem elvégzése után figyelme kelet felé fordult, azóta megszállott Ázsia-utazó. Bejárta Délkelet- és Közép-Ázsiát, élt és dolgozott Kínában, Malajziában, Oroszországban, kedvenc területe Szibéria és az ‘isztán’ országok. Legszívesebben autóstoppal közlekedik, így az elmúlt évek alatt számtalanszor került váratlan helyzetekbe és életre szóló kalandokba a helyiekkel.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Túravezetőd rengeteget utazott Oroszországban. Kulturális ismeretei rendkívül hasznosak, hisz a Bajkál környéke nem csupán csodálatosan szép, de a különböző, számunkra abszolút ismeretlen etnikumok szokásai is lenyűgözőek. Emiatt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a profi orosz túravezetők mellé egy tapasztalt, orosz világban jártas utazót is küldjünk a csapattal. Orosz túravezetőid úgy ismerik a jeget és a szibériai vadont mint a tenyerüket. Tudják merre kell átkelni a tavon, hogy a jég elég vastag legyen, tudják hol érdemes keresni a legszebb jégbarlangokat, a legmelegebb hőforrásokat, és tudják hogyan tegyék a lehető legbiztonságosabbá ottlétünket.

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell