Rövid összefoglalás

Két napon át a Bükk hegység kiterjedt fennsíkjain és barlangrendszereiben túrázunk, hogy ,,tetőtől talpig” megismerjük egyedülálló formakincsét és élővilágát. Vacsoránkat saját magunk grillezzük meg szabad tűzön, miközben a vidék legfinomabb borait kortyoljuk.

Túra részletes leírása

 • 2020. november 28. szombat Budapest - Bükk-fennsík - Kő-Lyuk - Jávorkút

  Szombat reggel megérkezünk mai túránk kiindulópontjára, a Bükk-fennsík keleti peremére. Autóinkat itt hagyjuk, és egy könnyű, szakvezetett túrára indulunk a Kis-fennsík töbrökkel, víznyelőkkel és sok-sok barlanggal tarkított karsztfennsíkján.

  Egy jó órás túra után megérkezünk a Kő-Lyuk hatalmas barlangszájához, ahol overallt, és sisakot húzunk. Felkapcsoljuk fejlámpáinkat, és leereszkedünk a mélybe, ahol egy teremben jégkorszaki barlangi medve csontokat is megfigyelhetünk, miközben a neolitikum emberének településnyomai között pislogunk bele a sötétbe. A barlang egy részén kúszunk-mászunk, aminek köszönhetően hamarosan megérezzük olyan izomcsoportjaink jelenlétét is, melyekről eddig tudomásunk sem volt.

  A barlangtúránk után beszerezzük az ország talán legjobb minőségű, helyben nevelt pisztrángjait, melyeket egy közös grillezés keretében vacsorára fogunk elfogyasztani. Délután szállásunkra utazunk, mely a Bükk egyik legmagasabb régiójában, a fennsík peremén fekvő Jávorkúton lesz. A szobák elfoglalása után megmártózunk a faszén illatos füstjében, melynek parazsán saját magunk grillezzük meg hamisítatlan bükki pisztrángunkat. Az ízletes halfalatokat száraz egri fehér cuvée-vel kísérjük le, miközben jót beszélgetünk.

  Túra nehészsége: távolság 12 km, szint 180 m fel és le

  Szállás: igényes panzióban 2-3-4 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben)

  Ellátás: vacsora

 • 2020. november 29. vasárnap Sebesvíz-vízesés - Látó-kövek - Csipkéskút - Budapest

  Reggelink után Jávorkút bővizű forrása mellett elhaladva víznyelők és fennsíki rétek közt sétálunk le Sebesvíz vízesésének lépcsősorához, mely sokak szerint még a közismert Fátyol-vízesésnél is szebb. A Garadna-völgyből visszakapaszkodunk a Szentlélek Pálos-kolostorának romjaihoz, ahonnan megcsodáljuk a Látó-kövekről elénk táruló panorámát. A kilátópont nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen tiszta időben a Magas-Tátra havas csúcsai is feltűnnek a horizonton. A páratlan kilátás és a folyamatosan bejelző szlovák telefonhálózat biztosan feledteti velünk a Covid-19 okozta bezártságérzetet…

  A délután folyamán Bánkút érintésével víznyelők és évszázados bükkösök közt Csipkéskútra túrázunk, ahol a híres bükki lipicai ménes csikóit nevelik. Innen egy ősfenyvesen keresztül érkezünk vissza autóinkhoz, Jávorkútra, ahonnan a késő délutáni órákban indulunk haza.

  Túra nehézsége: távolság 19 km, szintkülönbség 720 méter fel, ugyanennyi le.

  Ellátás: reggeli

   

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás