Bazardüzü – trekking Azerbajdzsánban

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Azerbajdzsán

Részvételi díj:

Klubtag ár:

179 990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 9
Kényelmi együttható 4

A Bazardüzü egy technikai nehézségek nélkül megmászható 4000-es csúcs, egyben Azerbajdzsán legmagasabb pontja az orosz határ közvetlen közelében. A 4466 méteres Bazardüzü nem tartozik a Kaukázus húsz legmagasabb csúcsa közé, de 2454 méteres relatív kiemelkedése a környezetéből már rögtön az Elbrusz után következik! Budapestről mindössze 4 óra repülőútra fekszik Baku, Azerbajdzsán fővárosa. A környékén töltött rövid ráhangolódás után egy minibusz repít el a Azerbajdzsán legmagasabban lévő falujáig, ahonnan túrázunk, trekkingelünk, és feljutunk a Bazardüzü csúcsára is!

Aktivitások:

Nulladik nap

Utazás – Budapest – Baku

Repülőnk éjszaka indul Budapestről és a hajnali órákban érkezünk a Kaszpi-tenger nyugati partjára, Bakuba.

Első nap

Érkezés Bakuba

A délelőtti órákat a pihenésre szánjuk egy szállodában. Ebéd után körbenézünk İçerişehirben, a történelmi belvárosban, melynek egy részét az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Céltalanul bámészkodunk majd a nagypolgári eleganciával megálmodott paloták szegélyezte sugárutakon és parkokban. Testünket és lelkünket egyaránt felkészítjük a következő napok kalandjaira és izgalmaira.

Szállás: hotel
Ellátás: önellátó

Második nap

Quba – Qriz – Galakhudat

A reggeli órákban mikrobusszal indulunk Quba irányába. A kisváros mintegy 3 órányira található Bakutól északnyugatra, a Nagy-Kaukázus keleti lejtőin. A városka egyik részét ortodox zsidók lakják, akik évszázadok óta háborítatlanul élnek a saját maguk által kialakított enklávéban. Itt egy jól felszerelt boltban bevásárolunk mindent, amire a következő napokban a hegyen szükségünk lehet. Tovább haladva Zoroaszter tűzimádók, egykori keresztények és muszlim falvak között visz az út egészen Qriz falucskáig. Innen egy kétnapos bemelegít túrára indulunk, amely egyben segíti az akklimatizációnkat is. Csak a következő 24 órára szükséges ruhát és a napközbeni élelmiszert kell magunkkal vinnünk, mert egy hegyi vendégházban fogunk megpihenni éjszakára.

Túra nehézsége: 9 km, 760 m fel, 600 m le, 4-5 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: vacsora

Harmadik nap

Galakhudat – Khinaliq

A vendégházban elfogyasztott hamisítatlan kaukázusi reggeli után folytatjuk az akklimatizációs túrát, melynek során pazar kilátásunk nyílik a felettünk magasodó hegyekre a zubogó vízesésekre és a völgyben fekvő apró településekre. Pár óra alatt elérjük mai végcélunkat, Khinaliq falucskát, ami Azerbajdzsán egyik legmagasabban fekvő, és egyben egyik legősibb települése. A négyezres hegyvonulatok mellett, több száz éves, elhagyott teraszok látványa fogad, mikor fölfelé kanyargunk a falu irányába. Délután még felsétálunk egy közeli kilátóponthoz, de lesz idő a pihenésre is. Este egy falusi család kínálta szálláson fogyasztjuk el a helyi finomságokból álló vacsorát.

Túra nehézsége: 8 km, 325 m fel, 325 m le

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli, vacsora

Negyedik nap

Khinaliq – Shah yaylagi 

Reggel immár a teljes trekking valamint tábori felszereléssel, és kétnapi élelemmel pakoljuk meg a zsákokat, de mielőtt a hátunkra kapjuk őket terepjáróval haladunk tovább az alaptábor felé. Ahol az út véget ér, felvesszük a hátizsákjainkat és megkezdjük a hegymászást. Ma csak 450 méter szintemelkedést kell leküzdenünk a 3250 méter magasan fekvő előretolt alaptáborig. Délután kialakítjuk a tábort, felverjük a sátrainkat és megszakértjük a másnapi útvonalat. Egy kiadós étkezéssel és korai lefekvéssel készülünk rá a másnapi csúcstámadásra.

Túra nehézsége: 4 km, 430 m fel, 3 óra

Szállás: saját sátor
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Bazardüzü csúcstámadás

Korán reggel egy gyors reggeli után indulunk útnak. Csak az aznapra szánt legszükségesebb dolgokat visszük magunkkal. Nagyjából 6 óra alatt fogunk felérni a Bazardüzü csúcsára. Kiélvezzük a kivételes látványt és nem csak csúcs-csokit, hanem a magunkkal vitt szendvicsekből álló csúcs-ebédet is elfogyasztunk az azeri világ tetején. Délután leereszkedünk az alaptáborunkban, ahol megünnepeljük a sikeres mászást. Az éjszakát újfent a Kaukázus hegyei között álló sátrainkban töltjük.

Túra nehézsége: 12,5 km, 1250 m fel-le, 7-9 óra

Szállás: saját sátor
Ellátás: önellátó

Hatodik nap

Shah yaylagi – Khinaliq – Baku

Reggel tábort bontunk, és lesétálunk az útig, ahol a terepjárók már várnak ránk. Először erősen zötykölődve, majd egyre jobb minőségű úton, az idefelé megismert útvonalon visszafelé haladva jutunk vissza Bakuba. Este az időt pihenéssel, vacsorázással, a friss emlékek és kalandok felidézésével és koccintgatással múlatjuk.

Túra nehézsége: 4 km, 430 m le, 1,5 óra

Szállás: hotel
Ellátás: önellátó

Hetedik nap

Baku – Qubusztán

Délelőtt Azerbajdzsán nemzeti történelmi nevezetességét, az UNESCO Világörökség listájára is felkerült Qubusztán Állami Rezervátumot látogatjuk meg, amely nagyon gazdag régészeti emlékekben. Megnézünk párat a sokezer, mintegy 5000-20000 éves sziklafaragványból, melyek embereket, állatokat, táncosokat, evezősöket, harcosokat, csatajeleneteket, de még nap- és csillagképeket is ábrázolnak. A környező táj az egyik legérdekesebb látnivaló Azerbajdzsánban. A sziklás, sáros, kráterekkel szabdalt vidék szürreális látványt nyújt, ugyanis tele van iszapvulkánokkal. Visszaérve Bakuba még lesz időnk szuvenírt vásárolni, majd keresünk egy szimpatikus éttermet, hogy érzelgős búcsút vegyünk Azerbajdzsántól. 

Szállás: hotel
Ellátás: önellátó

Nyolcadik nap

Baku – Budapest

Gépünk hajnalban indul Bakuból, ezért már az éjjel induló busszal kihajtunk a reptérre. Kora reggeli órákban már meg is érkezünk Budapestre.

Részvételi díj

199.990 Forint, mely tartalmazza:

  • 2 éjszakát Bakuban szállodában 2-3 ágyas szobákban, 2 éjszakát vidéki vendégházakban 2-3-4 ágyas szobákban, 2 éjszakát sátorban
  • vacsora és reggeli 2-2 alkalommal
  • reptéri transzferek Azerbajdzsánban
  • buszos utazás Azerbajdzsánon belül
  • terepjárós utazás hegyi falvak között
  • félnapos buszos kirándulás Qubusztánba Bakuból
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • repülőjegy Budapest – Baku útvonalon (korábbi tapasztalatok alapján várhatóan 60.000-80.000 Forint Wizzairrel)
  • egyéb étkezések
  • utasbiztosítás

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 385 Ft / 1 EUR , és 350 Forint / 1 USD árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Utazásunkat minimum 8 fő befizetésével indítjuk. Csoport átlagos létszáma: 10-14 fő

Utazás nehézsége

Sportos fizikumot és nem kevés kitartás igénylő túra, de magashegyi előéletre, mászótudásra vagy felszerelés használatára nem lesz szükséged. Viszont öt egymás utáni nap mindegyikén nagyobb tengerszint feletti magasságban mozogsz majd, az egyik napon ráadásul súlyos hátizsákkal a hátadon kell megtenned az aznapi távot és egyes napokon tekintélyes szintemelkedéssel is számolhatsz. Esetenként nehéz, sziklás terepen kell haladnunk, máskor sebesfolyású hegyi patakokon kelünk át. Lakatlan vidékeken is túrázunk, ahol egymásra vagyunk utalva. Kérjük csak akkor jelentkezz, ha tapasztalt túrázó vagy és nem okoz problémát napi 1000m+ szintemelkedés megtétele. A túrára saját hálózsákot és sátrat, valamint tábori konyhafelszerelést is kell hoznod, de ezek bérlésében is tudunk segíteni, ha esetleg nem rendelkezel sajáttal. A túra előtt a rendelkezésre álló sátrakat elosztjuk, hogy ne hozzon magával mindenki, és így egy sátron két ember osztozik majd. Természetesen, ha neked nem okoz problémát a cipelése, alhatsz egyedül is egy sátorban. Ivóvizet bizonyos napokon hegyi forrásokból merítünk, máskor lehetőségünk lesz kis falvakban venni.

Vízum

Legegyszerűbben az e-vízum kiváltásával tudsz vízumhoz jutni. A nagykövetség weboldalán kell kitöltened az online nyomtatványt, fel kell töltened az útleveled oldalát az adataiddal és egy igazolványképet jpg formátumban. Végül át kell utalnod 20 USD-t egy online felületen, és 3 napon belül e-mailen meg is kapod az e-vízumot, amit kinyomtatva magaddal kell hozz.  https://evisa.gov.az/en/information  

FIGYELEM: az online vízumkérő lapon nem lehet hiba, elütés, tévesztés. Ilyen esetekben a vízumod érvénytelen, és a budapesti reptéren már fel sem engednek a gépre. 

Javasolt ruházat

Felsőtest: 2-3 technikai póló, 1 hosszú ujjú aláöltözet, amik a több napos túrák során is meg tudnak száradni. 1 vékonyabb, 1 vastagabb polár pulóver, könnyű pehely kabát, szél-és vízálló külső réteg! 

Alsótest: hosszú szárú aláöltözet, 1 rövid nadrág, 1 erős túranadrág, esőnadrág. 

Láb: meleg magashegyi túra bakancs, vagy túracipő és 2-3 pár jó minőségű, meleg túrazokni

Fej: napszemüveg, napellenzős sapka vagy kendő. A magashegyi környezetben nem lesz árnyék, és a nap is erősebben süt, erre mindenképpen készülj! A hegyen este elkel a meleg sapka és a csősál.

Kéz: 1 pár meleg kesztyű

A városba váltás ruha, rövidnadrág, rövid ujjú póló, fürdőruha.

Szükséges felszerelés

Hátizsák: nagyjából 50-60 literes, kényelmes túrahátizsák esőhuzattal, amibe bele tudod pakolni a ruhákat, élelmet, vizet, sátrat, hálózsákot, derékaljat, további felszereléseket. Nem célszerű a zsákon kívülre sok mindent felkötözni, mert nagyon instabillá tesz, és elhúzza súlypontodat. A sátrat célszerű a hátizsák aljára rögzíteni, ha bele nem fér. Ugyanakkor túl nagy zsákot se hozz, mert egyrészt nehéz tud lenni, másrészt pedig régi tapasztalat, hogy egy zsákot addig pakol az ember, amíg csak beleférnek a cuccok. 

Sátor: saját sátrat hozz, legyen könnyű, erős, és vízhatlan. Célszerű 2 -3 emberenként egy sátor, ezt majd igény szerint segítünk összeszervezni. Nyitunk egy Facebook csoportot, ami teret nyújt majd ennek a beszélgetésnek.

Hálózsák: Könnyű (1 kg-nál ne legyen sokkal nehezebb), de komfort hőmérséklete 0 fok körül legyen! 

Derékalj: a felfújósok kényelmesebbek, jobban szigetelnek, kisebb helyre elférnek, mint a hagyományos Polifoamok. De vigyázz, ne legyen túl nehéz, és összetekerve se legyen túl nagy!

Túrabot: egy pár könnyű túrabot nagyon jól fog jönni az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hegyi terepen. Mivel nagy súly lesz a hátadon, segít stabilan tartani magadat.

Főzőfelszerelés: könnyű főzőedény (2 emberenként egy nagyobb, 1l-es edény), könnyű bögre. Kis méretű gázfőző, vagy benzinfőző (csavaros fejű). Palackot Bakuban fogunk majd venni, mert a repülőn nem lehet számítani. Kanál, bicska, esetleg villa. Víztisztító tabletta.

Elsősegély felszerelés: fejfájás, hasmenés, hányás, láz elleni gyógyszer, ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő (Betadine), sportkrém, vitaminok (és minden más a saját igények és szokások szerint).

Hágóvasat, beülőt, csákányt és sisakot NEM kell vinned, nem is lesz rá szükség.

Könnyű, technikai ruhákat és felszereléseket javaslunk, hiszen a hátunkon kell vinni őket!

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?azerbajdzsan

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

2 éjszakát Bakuban szállodában 2-3 ágyas szobákban, 2 éjszakát vidéki vendégházakban 2-3-4 ágyas szobákban, 2 éjszakát sátorban töltünk.

 

Preferáltan Budapestről Bakuba Wizzair járattal utazunk. Utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket, miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését. Amennyiben szükséged van segítségre a repjegy megvásárlásához, partnerirodánk tud benne segíteni.

Fedezd fel velünk Azerbajdzsán legszebb hegyi ösvényeit! Barangold be a Kaukázus vadregényes tájait, apró hegyi falvait, és juss fel a Bazardüzü 4466 méter magas csúcsára!

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik olyan helyen szeretnének túrázni, amit még nem kapott fel a turizmus, és ahol érintetlen természetet találnak. Mindezért pedig hajlandóak kényelmetlen, fárasztó körülményeket elviselni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Sportos fizikumot és nem kevés kitartás igénylő túra, de magashegyi előéletre, mászótudásra vagy felszerelés használatára nem lesz szükséged. Viszont öt egymás utáni nap mindegyikén nagyobb tengerszint feletti magasságban mozogsz majd, az egyik napon ráadásul súlyos hátizsákkal a hátadon kell megtenned az aznapi távot és egyes napokon tekintélyes szintemelkedéssel is számolhatsz. Esetenként nehéz, sziklás terepen kell haladnunk, máskor sebesfolyású hegyi patakokon kelünk át. Lakatlan vidékeken is túrázunk, ahol egymásra vagyunk utalva. Kérjük csak akkor jelentkezz, ha tapasztalt túrázó vagy és nem okoz problémát napi 1000m+ szintemelkedés megtétele. A túrára saját hálózsákot és sátrat, valamint tábori konyhafelszerelést is kell hoznod, de ezek bérlésében is tudunk segíteni, ha esetleg nem rendelkezel sajáttal. A túra előtt a rendelkezésre álló sátrakat elosztjuk, hogy ne hozzon magával mindenki, és így egy sátron két ember osztozik majd. Természetesen, ha neked nem okoz problémát a cipelése, alhatsz egyedül is egy sátorban. Ivóvizet bizonyos napokon hegyi forrásokból merítünk, máskor lehetőségünk lesz kis falvakban venni.

Repülőjegy

Preferáltan Budapestről Bakuba Wizzair járattal utazunk. Utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket, miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését. Amennyiben szükséged van segítségre a repjegy megvásárlásához, partnerirodánk tud benne segíteni.

Felszerelés és eszközök

Kérjük olvasd el a Tudnivalókon belül a felszerelés pontot. Túránkra elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akiknek van már tapasztalata magashegyi túrázással, így a megfelelő ruházat összeállítása nem okoz számukra problémát. Annak érdekében, hogy túratársaink ne túlpakolva jöjjenek, az utazást megelőző hónapokban küldeni fogunk ajánlásokat a pakolással, ruházattal, megfelelő súlyelosztással kapcsolatban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.

Magashegyi betegség (AMS)

A hegyekben, 3000 méter fölött még a legedzettebb túrázók esetében is előfordulhat enyhe múló rosszullét az alacsonyabb légnyomás és az oxigénhiány miatt. Az esetek 99 %-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon a magashegyi légköri viszonyokhoz. A Bazardüzü csúcsának magasságában elég kicsi a valószínűsége, hogy bárkin eluralkodik majd a magashegyi betegség.