Rövid összefoglalás

A hosszú hétvégén az Alpok egyik legcsodálatosabb vidékére, a Berchtesgadeni-Alpokba
hívunk Bennetek! Németország délkeleti részének, Ausztriába beékelődő szeglete – kicsiny
mérete ellenére – elképesztően változatos tájakban bővelkedik s megannyi természeti és
történelmi titkot rejt.

Indításnak a Grünstein csúcsáról szerezzük első maradandó vizuális élményeinket a
berchtesgadeni természeti erődről. Természetesen mi sem hagyjuk ki a hajókirándulást az égbetörő sziklafalak mélyén megbúvó világhíres Königssee-n, a jellegzetes piros kupolájú St. Bartholomä kolostorhoz. Innen kiindulva egy hosszabb körtúrát teszünk a Wimbachtal földrajz könyvbe illő gleccservölgyének érintésével. Az Almbachklamm kiépített ösvényén vízesések mellett végighaladva gyönyörködhetünk a víz felszínformáló munkájában. Felérve a Kneifelspitze csúcsára, ízletes bajor sörök társaságában élvezhetjük a régió ikonikus hegyének és jelképének, az impozáns a Watzmann látványát. Utolsó napunkon pedig ellátogatunk Salzkammergut méltán világhíres falujába, Hallstattba.

Túra részletes leírása

 • 1. nap: 2020.10.15. Budapest – Schönau am Königssee – Grünstein – szállás

  Reggel 5:00-kor találkozunk a Kelenföldi Pályaudvar Budaörsi út felőli P+R parkolójában, ahonnan – rövidebb megállókkal együtt – kb. 6-7 órás utazást követően érkezünk meg Berchtesgaden szívébe, a Königssee partjára. Összepakoljuk a délutáni túrához szükséges felszerelésünket, majd nekiindulunk a parkolóból már jól látható Grünstein csúcsára. Nyugodt tempóban haladunk az intenzíven emelkedő erdei ösvényen. A Grünsteinhüttét elérve már csak pár perc választ el minket, hogy a Grünstein 1304 méteres csúcsáról élvezhessük az elénk táruló fantasztikus panorámát. Míg alattunk az türkizzöld vízű Königssee északi nyúlványát láthatjuk, addig szemben velünk a 2500 méter magas Hoher Göll és Hohes Brett tekintélyt parancsoló mészkőcsúcsai, valamint a Steineres Meer (Kőtenger) mészkőgerince tekint le ránk. A Grünsteinhüttébe betérve megtartjuk ismerkedési estünket, majd visszaereszkedünk a parkolóban várakozó autóinkhoz. Innen egyenesen a szállásunkra utazunk és nyugovóra térünk.
  Távolság: 7 km; Menetidő: 6-7 óra; Szintemelkedés: 670 m fel és le

  Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

 • 2. nap: 2020.10.16. St. Bartholomä kolostor - Trischübel - Wimbachgrieshütte

  Ismét a Königssee partjára utazunk. A távolságot és szintet tekintve egy közepesen nehéz, de egy igen látványos körtúrát fogunk tenni a Watzmannn hegytömbje körül. Elsőként egy rövid hajókirándulást teszünk Németország harmadik legmélyebb (190 m) taván. A fjordhoz hasonlító Königssee-t meredek lejtők és sziklafalak övezik, amelyek kitűnő akusztikáját a hajó legénysége rövid trombitaszólóval mutatja be.

  Háromnegyed óra alatt megérkezünk Berchtesgaden egyik jelképéhez, a vörös kupolás St. Bartholomä kápolnához. A kápolna mögött magasodik a Watzmann 1800 méter magas impozáns keleti fala, mely a keleti Alpok legmagasabb sziklafala. Rövid fotószünetet követően elindulunk a túránkra. Kezdetben a türkizzöld színű Königssee partján halad az utunk. Átkelve egy időszakos hegyi patak, a Eisbach kiszáradt, kavicsos medrén, lassan megkezdjük emelkedésünket.

  A fák lombja között helyenként feltűnik a kristálytiszta vizű Obersee is. Búcsút intünk a Königssee-nek, majd a többszintes Schreinbach-vízeséstől kezdve hosszú ideig a Schreinbach patak mellett haladunk felfelé. Egy kavicsos-sziklás részt követően széles katlanba érkezünk, ahonnan visszatekintve lenyűgöző panoráma tárul elénk. Dzsungelt idéző, buja növényzetben tovább folytatjuk emelkedésünket, majd egy újabb, de az előzőnél jóval kisebb katlanon átkelve fölérünk túránk legmagasabb pontjára, az 1770 méteren fekvő Trischübel-hágóba, ahol rövid pihenőt tartunk. A nyeregből levezető utunk közben végig az egykori gleccser csipkézett hegycsúcsokkal körbevett hatalmas cirkuszvölgyében gyönyörködhetünk.

  Leérve a völgy aljára szürreális látvány fogad minket. Kanyargó ösvényünk a kaviccsal vastagon borított felszínt áttörő, zöldellő, illetve teljesen kiszáradt fenyőfák tövében halad. A Wimbachgrieshütténél hosszabb pihenőt tartunk. Az egykori gleccser nyomvonalát követve, könnyű erdei úton érkezünk meg a völgy torkába, a Wimbach-hídhoz. Itt betérünk egy étterembe, ahol ízletes bajor fogások és jéghideg sörök társaságában ünnepeljük meg a fantasztikus túrateljesítményünket. Ezután a szállásunkon folytatjuk végtagjaink pihentetését. Távolság: 20 km; Menetidő: 8-9 óra; Szintemelkedés: 1160 m fel és le

  Szállás:igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap: 2020.10.17. Almbachklamm – Kneifelspitze – Berchtesgaden

  Ma a Bajor-Alpok egyik legszebb szurdokvölgyéhez, az Almbachklamm-hoz utazunk. A szurdok bejáratánál egy történelmi érdekesség fogad minket: Németország legrégibb márványgolyó malma, amellyel 1683 óta vágják az Untersberg márvány darabjait finom gömbökké. A közel 3 kilométer hosszú, 1 alagutat, 29 hidat és 320 lépcsőfokot is tartalmazó mesterséges ösvényt a XIX. század végén katonai alakulatok építették ki, mi is ezen fogunk végigsétálni. A vadregényes szurdok középső szakaszán a több mint száz méter magasból lépcsősen alábukó, kisebb vízhozamú Sulzer-vízesés mellett haladunk el. A szurdok végpontját egy szintén a XIX. században épített gát jelzi, ami egészen 1963-ig segítette az erdészek munkáját az Almbachklammban történő faúsztatásnál. Innen kanyarodunk fel a Kneifelspitze 1189 méter magas csúcsára vezető ösvényre. Bő kétórás kaptató után a csúcskereszt melletti vendéglő teraszán élvezhetjük a Berchtesgaden jelképének számító Watzmann impozáns hegytömbjét. Mikor beteltünk a látvánnyal és a finom fogásokkal visszaereszkedünk az autóinkhoz. Napunk hátralévő részét Berchtesgaden romantikus sikátorai és hangulatos házai között csatangolva töltjük; egy finom vacsora elfogyasztására is van lehetőségünk egy helyi étteremben.
  Távolság: 12 km; menetidő: 7-8 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

  Szállás:igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap: 2020.10.18. Berchtesgaden - Hallstatt – Budapest

  Utunk utolsó napján feltesszük az “i”-re a pontot. Reggelit követően  bepakolunk autóinkba és egy rövidebb utazással a Berchtesgadeni-Alpok túloldalára, Salzkammergut-Dachstein régió világhíres falujába, Hallstattba utazunk. Az UNESCO Világörökség részét képező, rendkívül hangulatos Hallstatt zegzugos utcáit fedezhetjük fel. Az egyik legérdekesebb látnivaló a templom melletti kápolnában látható csontház. A kis teremben több mint 600 művészien kifestett koponya sorakozik egymás mellett. Akinek azonban hiányzik egy komolyabb emelkedő, a város felett kiugró Skywalk kilátóhoz is felsétálhat, hogy onnan gyönyörködhessen a Hallstatti-tóban, és az azt körülölelő hegyláncokban. Miután elkészítettük a klasszikus hallstatti képeslap fotónkat, búcsút intünk e csodás tájnak és Budapest felé vesszük az irányt, ahová az esti órákban érkezünk meg.

  Ellátás: reggeli

Megosztás