Berchtesgaden, Königsee, Hallstatt

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Budapest – Schönau am Königssee – Grünstein – szállás

Részvételi díj:

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

A hosszú hétvégén az Alpok egyik legcsodálatosabb vidékére, a Berchtesgadeni-Alpokba hívunk Bennetek! Németország délkeleti részének, Ausztriába beékelődő szeglete – kicsiny mérete ellenére – elképesztően változatos tájakban bővelkedik s megannyi természeti és történelmi titkot rejt.

Indításnak a Grünstein csúcsáról szerezzük első maradandó vizuális élményeinket a berchtesgadeni természeti erődről. Természetesen mi sem hagyjuk ki  hajókirándulást az égbetörő sziklafalak mélyén megbúvó világhíres Königssee-n, a jellegzetes piros kupolájú St. Bartholomä kolostorhoz. Innen kiindulva egy hosszabb körtúrát teszünk a Wimbachtal földrajz könyvbe illő gleccservölgyének érintésével. Az Almbachklamm kiépített ösvényén vízesések mellett végighaladva gyönyörködhetünk a víz felszínformáló munkájában. Felérve a Kneifelspitze csúcsára, ízletes bajor sörök társaságában élvezhetjük a régió ikonikus hegyének és jelképének, az impozáns a Watzmann látványát. Utolsó napunkon pedig ellátogatunk Salzkammergut méltán világhíres falujába, Hallstattba.

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Schönau am Königssee – Grünstein – szállás

Reggel 5:00-kor találkozunk a Kelenföldi Pályaudvar Budaörsi út felőli P+R parkolójában, ahonnan – rövidebb megállókkal együtt – kb. 6-7 órás utazást követően érkezünk meg Berchtesgaden szívébe, a Königssee partjára. Összepakoljuk a délutáni túrához szükséges felszerelésünket, majd nekiindulunk a parkolóból már jól látható Grünstein csúcsára. Nyugodt tempóban haladunk az intenzíven emelkedő erdei ösvényen. A Grünsteinhüttét elérve már csak pár perc választ el minket, hogy a Grünstein 1304 méteres csúcsáról élvezhessük az elénk táruló fantasztikus panorámát. Míg alattunk az türkizzöld vízű Königssee északi nyúlványát láthatjuk, addig szemben velünk a 2500 méter magas Hoher Göll és Hohes Brett tekintélyt parancsoló mészkőcsúcsai, valamint a Steineres Meer (Kőtenger) mészkőgerince tekint le ránk. A Grünsteinhüttébe betérve megtartjuk ismerkedési estünket, majd visszaereszkedünk a parkolóban várakozó autóinkhoz. Innen egyenesen a szállásunkra utazunk és nyugovóra térünk.
Távolság: 7 km; Menetidő: 6-7 óra; Szintemelkedés: 670 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Második nap

St. Bartholomä kolostor – Trischübel – Wimbachgrieshütte

Ismét a Königssee partjára utazunk. A távolságot és szintet tekintve egy közepesen nehéz, de egy igen látványos körtúrát fogunk tenni a Watzmannn hegytömbje körül. Elsőként egy rövid hajókirándulást teszünk Németország harmadik legmélyebb (190 m) taván. A fjordhoz hasonlító Königssee-t meredek lejtők és sziklafalak övezik, amelyek kitűnő akusztikáját a hajó legénysége rövid trombitaszólóval mutatja be.

Háromnegyed óra alatt megérkezünk Berchtesgaden egyik jelképéhez, a vörös kupolás St. Bartholomä kápolnához. A kápolna mögött magasodik a Watzmann 1800 méter magas impozáns keleti fala, mely a keleti Alpok legmagasabb sziklafala. Rövid fotószünetet követően elindulunk a túránkra. Kezdetben a türkizzöld színű Königssee partján halad az utunk. Átkelve egy időszakos hegyi patak, a Eisbach kiszáradt, kavicsos medrén, lassan megkezdjük emelkedésünket.

A fák lombja között helyenként feltűnik a kristálytiszta vizű Obersee is. Búcsút intünk a Königssee-nek, majd a többszintes Schreinbach-vízeséstől kezdve hosszú ideig a Schreinbach patak mellett haladunk felfelé. Egy kavicsos-sziklás részt követően széles katlanba érkezünk, ahonnan visszatekintve lenyűgöző panoráma tárul elénk. Dzsungelt idéző, buja növényzetben tovább folytatjuk emelkedésünket, majd egy újabb, de az előzőnél jóval kisebb katlanon átkelve fölérünk túránk legmagasabb pontjára, az 1770 méteren fekvő Trischübel-hágóba, ahol rövid pihenőt tartunk. A nyeregből levezető utunk közben végig az egykori gleccser csipkézett hegycsúcsokkal körbevett hatalmas cirkuszvölgyében gyönyörködhetünk.

Leérve a völgy aljára szürreális látvány fogad minket. Kanyargó ösvényünk a kaviccsal vastagon borított felszínt áttörő, zöldellő, illetve teljesen kiszáradt fenyőfák tövében halad. A Wimbachgrieshütténél hosszabb pihenőt tartunk. Az egykori gleccser nyomvonalát követve, könnyű erdei úton érkezünk meg a völgy torkába, a Wimbach-hídhoz. Itt betérünk egy étterembe, ahol ízletes bajor fogások és jéghideg sörök társaságában ünnepeljük meg a fantasztikus túrateljesítményünket. Ezután a szállásunkon folytatjuk végtagjaink pihentetését. Távolság: 20 km; Menetidő: 8-9 óra; Szintemelkedés: 1160 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Almbachklamm – Kneifelspitze – Berchtesgaden

Ma a Bajor-Alpok egyik legszebb szurdokvölgyéhez, az Almbachklamm-hoz utazunk. A szurdok bejáratánál egy történelmi érdekesség fogad minket: Németország legrégibb márványgolyó malma, amellyel 1683 óta vágják az Untersberg márvány darabjait finom gömbökké. A közel 3 kilométer hosszú, 1 alagutat, 29 hidat és 320 lépcsőfokot is tartalmazó mesterséges ösvényt a XIX. század végén katonai alakulatok építették ki, mi is ezen fogunk végigsétálni. A vadregényes szurdok középső szakaszán a több mint száz méter magasból lépcsősen alábukó, kisebb vízhozamú Sulzer-vízesés mellett haladunk el. A szurdok végpontját egy szintén a XIX. században épített gát jelzi, ami egészen 1963-ig segítette az erdészek munkáját az Almbachklammban történő faúsztatásnál. Innen kanyarodunk fel a Kneifelspitze 1189 méter magas csúcsára vezető ösvényre. Bő kétórás kaptató után a csúcskereszt melletti vendéglő teraszán élvezhetjük a Berchtesgaden jelképének számító Watzmann impozáns hegytömbjét. Mikor beteltünk a látvánnyal és a finom fogásokkal visszaereszkedünk az autóinkhoz. Napunk hátralévő részét Berchtesgaden romantikus sikátorai és hangulatos házai között csatangolva töltjük; egy finom vacsora elfogyasztására is van lehetőségünk egy helyi étteremben.
Távolság: 12 km; menetidő: 7-8 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Berchtesgaden – Hallstatt – Budapest

Utunk utolsó napján feltesszük az “i”-re a pontot. Reggelit követően  bepakolunk autóinkba és egy rövidebb utazással a Berchtesgadeni-Alpok túloldalára, Salzkammergut-Dachstein régió világhíres falujába, Hallstattba utazunk. Az UNESCO Világörökség részét képező, rendkívül hangulatos Hallstatt zegzugos utcáit fedezhetjük fel. Az egyik legérdekesebb látnivaló a templom melletti kápolnában látható csontház. A kis teremben több mint 600 művészien kifestett koponya sorakozik egymás mellett. Akinek azonban hiányzik egy komolyabb emelkedő, a város felett kiugró Skywalk kilátóhoz is felsétálhat, hogy onnan gyönyörködhessen a Hallstatti-tóban, és az azt körülölelő hegyláncokban. Miután elkészítettük a klasszikus hallstatti képeslap fotónkat, búcsút intünk e csodás tájnak és Budapest felé vesszük az irányt, ahová az esti órákban érkezünk meg.

Ellátás: reggeli

Utazás költsége

69.990 Forint, ami tartalmazza:

  • 3 éjszaka szállás kultúrált, kényelmes ifjúsági szállóban 2-3-4 fős szobákban emeletes ágyakon
  • svédasztalos reggeli 3 alkalommal
  • Almbachklamm belépő
  • Königssee hajókirándulás
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök és túravezetők nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség, autópálya-, parkoló- és egyéb díjak nagyjából 14.000-20.000 Forint között várható fejenként. Az összeg természetesen függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk.
  • utasbiztosítás

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A program átlagos fizikummal teljesíthető, de a 3. napi túra a távolságot és a szintemelkedést tekintve egy nehezebb túrának számít. Ha kitartó vagy, kevésbé sportos fizikummal is tudod teljesíteni, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha felkészülsz fizikálisan. Leginkább azoknak javasoljuk ezt az utazást, akik az indulást megelőző legalább 1 hónapban heti szinten végeznek cardio edzéseket.

Zsombor

Zsombor

Zsombor több mint 7 éves túravezetői és túraszervezői tapasztalattal rendelkezik. Szűnni nem akaró szenvedélye az iszlám világ . Marokkótól Afganisztánon át Indonéziáig, Boszniától Irakon át Szudánig vitte őt a kíváncsiság. Célja, hogy az évtizedes személyes tapasztalatait és tudományos ismereteit felhasználva olyan utakat szervezzen, amelyek során az iszlám világnak azt az izgalmas oldalát mutathatja be utastársainak, amiről a médiában keveset hallani. Amikor éppen nem a a sivatagos Közel-Kelet izgalmas helyszíneit fedezi fel, Európa vadregényes magashegységeiben túrázik.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell