Bosznia & Montenegró

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Bosznia Hercegovina
Montenegró

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

179.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 4
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 7

A Balkán közepén, hegyek ölelésében fekszik ez a két, hányatott történelmű, és épp ezért talán a legváltozatosabb kultúrával bíró ország: Bosznia és Hercegovina – mely igazából napjainkban is két ország – és a Fekete Hegyek országa, Montenegró. Montenegró és a boszniai szerbek ortodox hagyománya, a bosnyákok misztikus muszlim szúfizmusa, és a horvátok mély katolikussága e három nagy vallás határán egy sajátos kulturális egyveleget alkot itt, a Balkán szívében. És a természet éppígy: hatalmas hófödte csúcsok, tengerszemek, kopár, sziklás oldalak, ciprusokkal megtűzdelt mediterrán tengerpart, vízesések, kristálytiszta hegyi folyók, mély kanyonvölgyek. Talán Európa legváltozatosabb vidéke, melyhez csak aláfestés a müezzin éneke, mi a déli ima idején keveredik a harangszóval.

Első nap

Budapest – Jajce

Reggel korán indulunk Budapestről, kisbusszal. A délutáni órákban érkezünk meg Jajce városába, a Bosnyák Királyság utolsó fővárosába. Az Orbász folyó partján épült Jajce a gazdag történelmi múltnak köszönhetően sok látnivalót tartogat, de nekünk magyaroknak talán Csontváry a jajcei vízesést megörökítő képéről ismert. A város mellet a Pliva-folyó vízesésein épültek azok a vízimalmok a 16. században, melyek még ma is működő képesek, és Bosznia egyik jelképének számítanak. A vízimalmok után az esti órákban bóklászunk egyet a városban. 

Szállás: háromcsillagos apartmanszállodában 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Keresztül a Neretva-szurdokon Mostarba

Tovább utazunk Dél felé. Átkanyarogva a hegyeken, illetve a Neretva-folyó varázslatos szurdokán, megváltozik a táj: a hegyek egyre kopárabbá vállnak, ciprusok, mandarinföldek és fügefák közt érkezünk ki a Neretva gyöngyszeméhez, a középkori Mostar városához. A délszláv háborúban sokat szenvedett Mostar keleti hangulatú középkori óvárosa, és a jelképének számító öreg híd tragédiája bizonyára mindenkinek ismerős. A városka sok-sok látnivalóját nem is lehet sorra venni – de mi azért megpróbáljuk egy délután alatt végignézni a legfontosabbakat.

Az estét itt töltjük, és ismerkedünk a balkáni gasztronómia remekeivel, és alámerülünk a keleti hangulatnak.

Szállás: háromcsillagos panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Túra a Viharistenhez, a Prenj-hegységbe
Elhagyva a Neretva völgyét, egyre magasabbra kanyargunk a Prenj-hegység sziklás szerpentinjein. A Prenj hatalmas sziklafalaival talán Bosznia legszebb hegyvidéke, ezért is nevezik sokan a „Bosnyák Himalájának” ezt a mitikus sziklavilágot, hol Perun a viharisten lakik örökpanorámás villájában. Ősöreg feketefenyvesek, ezüsttörzsű évszázados bükkfák között. Itt teszünk egy egész napos túrát. Túra nehézsége: 16km, 520 m szintben fel/le, 6-7 óra

Az estét újra Mostarban, jól megérdemelt Sarajevska sörünket kortyolgatva töltjük.

Szállás: háromcsillagos panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Blagaj – Pocitelj – Kravice

A közelben egy hatalmas sziklafal tövében ered Európa legbővizűbb karsztforrása, mely a Buna folyócska türkizkék vizét táplálja. A forrás mellett a sziklafalra építve magasodik a szúfi iszlám egyik legszentebb kolostora és zarándokhelye, Sari Saltik bektasi iszlám szentember által alapított teke (kolostor).

Nem messze innen, a Neretva szurdoka fölé magasodó sziklaszirten épült Pocitelj vára. A várat Mátyás is elfoglalta, és országa egyik legdélibb végvárává tette, majd ezután a török időkben igazi keleti hangulatú városkává formálódott a település, fürdőkkel, dzsámikkal, szűk utcácskákkal.

A déli órák tikkasztó hőségét Kravice látványos vízesésénél töltjük.

Délután nekivágunk a Dinaridák kies hegyvilágának. Útközben megállunk Radimlja hatalmas sziklatömbökből faragott kőszarkofágjainál, majd az estét már a Trebisnjica folyó vízemelő kerekei mellett, a szerb ortodox Trebinje városában töltjük.

Szállás: háromcsillagos panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Kotori-öböl – Budva

Átkelve egy hegyi hágón utunk leereszkedik a tengerpartra, a világ egyik legszebb öbléhez, a Kotori-öbölhöz. A majd kétezres hegyek tövében kanyargó tengeröböl partján épült középkori kikötő és kereskedő városok történelme egészen az ókorig nyúlik.

Risan városa volt székhelye az illír fejedelemasszonynak, Teuta hercegnőnek, majd a rómaiak tették a kezüket a városra, melyről a csodás mozaikok tanúskodnak. Na meg ott van a mesés Kotor, szűk utcáival, templomaival, és a város fölé magasodó fellegvárral. Este átutazunk a szomszédos Budvába, ahol két éjszakát töltünk.

Szállás: háromcsillagos panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Pihenőnap

A hatalmas hegyek ölelésében fekvő Budva, óvárosának szűk utcáival, és homokos tengerpartjával méltán vált Montenegro egyik legkedveltebb üdülőközpontjává.

Délelőtt egy rövid kirándulásra indulunk a tengerparti sétányon. Kisétálunk a környék egyik legszebb kilátópontjához, miközben sziklák ölében meghúzódó homokos strandokon sétálunk végig. Ezután szabad program keretében ki-ki felfedezheti Budva óvárosát, vagy strandolhat a homokos parton.

A délutáni órákban fakultatív program keretében lehetőség van egy hajókirándulásra. A szomszédos falu tengerpartjáról hajóval kirándulunk el a part sziklafalában kialakult barlangig, ahová – a barlang méreteinél fogva – be is lehet hajózni. A Kék Barlang Montenegró egyik legszebb természeti látványossága, ahol meg is mártózhatunk a barlang türkizkék vizében.

Szállás: háromcsillagos panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Nijagara vízesés és Ostrog sziklakolostora

Reggel újra buszra szállunk, és elindulunk Montenegro szent hegyére, a Kotor fölött magasodó Lovcenre. Az út 25 hajtűkanyarral vezet fel a hegység vállára. Minden egyes kanyarnál csodálatos panoráma tárul elénk az alattunk a mélyben nyújtózó égszínkék Kotori-öbölre. Kihagyhatatlan látvány! Sok-sok fotószünet után érkezünk meg a hegység délkeleti oldalán fekvő kisvárosba, az egykor királyi székhely Cetinje-be. Itt, a kolostorban székelt évszázadokon keresztül a püspök-uralkodó. Cetinje a montenegróiak legfontosabb nemzeti emlékhelye.

Délután – útban észak felé – megállunk még néhány helyen. Podgorica mellett egy fotó erejéig megnézzük a Cijevna folyó vízesését, melyet a helyiek Nijagarának hívnak… Kisebb, mint észak-amerikai társa, viszont lehet benne fürödni. Utána egy rövid kitérőt teszünk Ostrog kolostorához: a sziklafalra épített kolostor a Balkán egyik legfontosabb ortodox szent helye.

Innen megkezdjük néhány órás utazásunkat a hegyeken keresztül a Durmitor Nemzeti Parkig, ahol újfent két éjszakát töltünk.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Túra a Durmitorban

Gyalog indulunk el a felettünk magasodó hegyek felé. A település felett megcsodáljuk a környék jelképének számító Fekete-tavat, majd a fenyveseket elhagyva törpefenyvesek között emelkedünk egyre magasabbra. Egy aprócska tengerszemnél megpihenünk, majd nekivágunk a felettünk magasodó, 2110 m-es hágónak. A hágó tetején tartunk egy fotószünetet, és gyönyörködünk a Durmitor sziklás csúcsaiban, a méregzöld fenyvesekben, és az alattunk hullámzó hegyes-völgyes balkáni tájban.

A hágóról leereszkedünk a sziklás csúcsokkal ölelt völgykatlanba, és a hegyipatakot követve visszatúrázunk szállásunkra. Túra nehézsége: 13km, 870 m szintben fel/le, 8 óra

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Rafting

Délelőtt raftinggal indítjuk a napot a meseszép Tara-kanyonban. A Tara-folyó kanyonja néhol 1300 m mély, és Európa egyik legmélyebb kanyonja. E természeti csoda felkerült az UNSECO Világörökség listájára is. Most mi is ezt a páratlan természeti csodát látogatjuk meg belülről. Gumicsónakba pattanunk, és egy 3-4 órás rafting keretében végigveretünk a kanyon habzó vizén.

A kora délutáni órákban búcsút intünk a Tarának – és egyben a Fekete-hegyek országának is, és Szarjevó felé vesszük az irányt.

Utolsó esténket Szarajevóban töltjük, ahol sétálunk egyet e mozgalmas történelmű, változatos kultúrájú város történelmi negyedében.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

Hazautazás

Reggel megkezdjük hazautunkat, Bosznia gyönyörű hegyvidékén és a Boszna-folyó látványos völgyén keresztül. Előreláthatólag az esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Program költsége

199.990 Forint, ami tartalmazza:

  • utazás Magyarországról létszámtól függően 16-22 személyes busszal
  • szállások a programleírásban foglaltak szerint felső középkategóriás panziókban és szállodákban 2-3 ágyas szobákban
  • reggelit a programleírásban foglaltak szerint
  • szervezés és magyar nyelvű túravezetés

Nem tartalmazza:

  • utasbiztosítást
  • fakultatív hajókirándulást Budvában ( várható ár 20 EUR)
  • rafting 35 EUR
  • költőpénzt (nagyjából 25.000 – 40.000 Forint étkezésekre, szuvenírekre)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság. A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk el. Átlagos létszám: 14-20 fő.

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és közepes túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Leginkább azoknak ajánljuk, akik heti rendszerességgel végeznek cardio edzéseket, de kis kitartással azok is tudják teljesíteni a programot, akik gyengébb fizikumban vannak.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazásunk során helyi lehetőségek közül igényes, közép és felső középkategóriás háromcsillagos szállodákban, panziókban és apartmanokban szállunk meg. Utasainkat 2-3 ágyas szobákban helyezzük el. Párokat kétszemélyesbe rakjuk.

Magyarországról a csapat létszámától függően 16-22 személyes busszal utazunk.

Kis csoportos kalandtúránkon kiaknázzuk a Balkán, Bosznia és Montenegró kulturális, valamint természeti adottságait, és felfedezzük a két ország legszebb és legeldugottabb szegleteit. Az elképesztően szép természeti adottságok mellett elbűvölő középkori városokkal, és szemünk láttára megelevenedő történelemmel találkozhatunk.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Bosznia-Montenegró kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik kis csoporttal, aktívan szeretnék felfedezni a Balkán természeti, kulturális és történelmi értékeit. Kalandtúránk során Bosznia és Montenegró legismertebb túraösvényei mellett a rejtett kincsek felfedezésére, és az igazi balkáni hangulat megélésére fókuszálunk. Apró falvak, vidéki éttermek, hangulatos kisvárosok, kevesek által járt túraútvonalak várnak ránk! Fontos tisztában lenni azzal, hogy a Balkánon bármikor adódhatnak nem várt fejlemények, így rugalmasságot kérünk utasainktól.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és közepes túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Leginkább azoknak ajánljuk, akik heti rendszerességgel végeznek cardio edzéseket, de kis kitartással azok is tudják teljesíteni a programot, akik gyengébb fizikumban vannak.

Repülőjegy

Erre a kalandtúrára busszal utazunk Magyarországról. Nincs szükség repjegyekre.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.