Dél-Erdély

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Románia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

62.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Utunk során a Retyezát és a Páring legszebb magashegyi ösvényein barangolunk, teszünk egy vadregényes patak túrát, végül ellátogatunk az ikonikus Vajdahunyadi várhoz is. Ismerd meg Dél-Erdély vadregényes, alig látogatott, de meseszép vidékeit velünk ezen a négynapos túrán!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Ponorics-rét (Fundătura Ponorului) – Petrozsény

Korán reggel indulunk Budapestről, hogy – kb. 6 órás utazást követően – a kora délutáni órákban már a Déli-Kárpátok szegélyezte Hátszegi-medencében húzhassuk fel bakancsainkat. A Sztrigy-folyó völgyénél kezdjük meg túránkat és kapaszkodunk fel a festői Ponorics-rétre. A rét és az évszázadok óta itt élők nyugalma egyből beszippant minket. A télen mély hó zárta völgy nyáron új életre kell és hívogatja mindazokat, akik elvágyódnak e stresszmentes övezetbe. Miután mi is felvettük a hely ritmusát, kényelmesen visszamegyünk autóinkhoz és a Petrozsény közelében lévő alpesi szállásunkra utazunk, ahol az elkövetkező három estét töltjük. Este erdélyi falatok és borok társaságában ismerkedünk egymással.

Túra nehézsége: 11 km hosszú;  5-6 óra; 550m szintben fel és le

Második nap

Nagy-Páring (2 519 m)

Kipihenten vágunk neki a mai magashegyi kalandoknak. A Petrozsényt ölelő három hegység (Retyezát, Vulkán-hegység, Páring) közül a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegyvidékének, a Páringnak csúcsgerincét célozzuk meg. A sípályákat magunk mögött hagyva emelkedünk egyre feljebb. A 2000 m felett kanyargó csúcsgerinc csodálatos panorámát nyújt. Kedvező időjárási viszonyok mellett akár a hegység legmagasabb csúcsát, a 2 519 méter magas Nagy-Páringot is megmászhatjuk.  Miután beteltünk a látvánnyal visszaereszkedünk a szállásunkra, ahol már csak a pihenés vár ránk.

Túra nehézsége: 20 km hosszú ; 8-9 óra; 1300m szintben fel és le

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Kis-Retyezát: Piule-csúcs (2 081 m)

Ezen a napon a Hátszegi- és Petrozsényi-medence déli horizontját uraló Retyezátba, pontosabban annak kistestvérébe, a Kis-Retyezátba teszünk egy hosszú, ám látványban bővelkedő csúcstúrát. A hegység érdekessége, hogy míg a Nagy-Retyezát kristályos kőzetekből épül fel, addig a Kis-Retyezátot mészkő alkotja, ami látványos sziklaformákkal díszíti túraösvényünket. A Zsil-folyó völgyéből sűrű fenyvessel borított úton kapaszkodunk fel egy Scorota hegyikunyhóhoz. Itt már szinte teljesen eltűnik a fenyőrengeteg és takarás nélkül élvezhetjük a cirkuszvölgy elénk táruló látványát. Felettünk a  Piule mészkőgerince hívogat. Rövid pihenő után nekivágunk a meredek emelkedőnek, s nemsokára már a Piule-Jorgovány gerincén haladva érkezünk meg a Kis-Retyezát legmagasabb csúcsára. Hátradőlve élvezhetjük az elénk táruló elképesztő alpesi panorámát: szemben velünk a Retyezát vad sziklavilága, a Zsil-folyó túlsó oldaláról pedig a Vulkán-hegység bércei integetnek vissza. Miután kifotóztuk magunkat és feltöltöttük energiaraktárainkat visszaereszkedünk autóinkhoz. Szállásunkon megünnepeljük az eredményes túrákat és jól megérdemelten nyújtóztatjuk ki megfáradt végtagjainkat.

Túra nehézsége: 11 km hosszú; 6-7 óra; 1080m szintben fel és le

Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Nagy-Csűr-barlang – Vajdahunyadi vár – Budapest

Utolsó napon sem maradunk kalandok nélkül. Reggelit követően bepakolunk autóinkba és az első napi túránkból már ismert Ohábaponor piciny falujába utazunk. Innen kiindulva teszünk egy rövid, ám igen különleges kalandtúrát a Nagy-Csűr-barlanghoz, megismerkedve a térség gazdag karszt világával is. Nincsen jelölt ösvény, vadregényes utunk a patak köves medrében, a víz faragta magas sziklafalak mélyén vezet, hol bokáig, hol akár combközépig érő vízben. A szurdoktúránk a barlang monumentális, közel 40 méter magas bejáratánál végződik. A hatalmas barlangszájból indul egy közel 5 kilométeres, vízesésekkel, barlangi tóval és 4-5 méteres cseppkövekkel ékesített barlangász járat. Ugyancsak a patak vizében visszamegyünk az autóinkhoz. Száraz ruhára és lábbelire váltunk, majd irány Erdély legmonumentálisabb középkori vára, a Vajdahunyadi vár!  A tatárjárást követően épült várkastélyt Zsigmond király adományozta a Hunyadi családnak. Mikszáth Kálmán sem tudta más szóval illetni, mint a “Várak királya”. Mindenki saját tempójában fedezheti fel e kiváló állapotban lévő építészeti csodát és merülhet el izgalmas múltjában. Hamarosan búcsút intünk Erdélynek és sok szép élménnyel hazautazunk Budapestre, ahová az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 2 km hosszú ; 2 óra; 50m szintben fel és le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

69.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás három éjszakára háromcsillagos szállodában 2 ágyas szobákban
  • reggeli három alkalommal
  • belépő a Vajdahunyadi várba
  • csoportvezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • az opcionálisan használható felvonó díját a Nagy-Páring túrán
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség, útdíjak és parkolási pénzek összesen 26.000-39.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. áprilisi havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR és 85 Ft/ 1 RON árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 12-25 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A túrák sportos fizikummal, lépésbiztonsággal és megfelelő kitartással teljesíthetőek. Jelölt ösvényeken haladó hegyi túrázásra készülj. Semmilyen különleges mászófelszerelésre, vagy mászótudásra nincs szükség. Az útvonalnak vannak szigorúan meredek, valamint sziklás, köves, nehezebben járható szakaszai, és a túrák során jelentős szintkülönbséget is le kell küzdeni felfelé és
lefelé egyaránt.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk igényes középkategóriás, háromcsillagos szállodában lesz, ahol utasainkat kétszemélyes szobákba osztjuk be. A szobákhoz privát fürdőszoba tartozik. Reggelit a szálláson kapunk.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Kis csoportos túra felkészült vezetőkkel és kényelmes szállással. Tarts velünk, és fedezd fel Dél-Erdély vadregényes hegységeit!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni Dél-Erdély vadregényes hegységeiben.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A túrák sportos fizikummal, lépésbiztonsággal és megfelelő kitartással teljesíthetőek. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel végzel cardio edzéseket.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-15literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.