Rövid összefoglalás

Te is érezted már úgy, hogy túl sokat vagy online? Túl sokat van a kezedben a telefonod, túl sokat e-mailezel, állandóan ezen pörögsz, és az ezzel töltött időt valami mástól, valami értékesebbtől veszed el? Mi igen. Ezért is fogalmazódott meg bennünk egy új stílusú kalandtúra ötlete. Egy olyan túráé, ahol a kalandos, aktív felfedezés mellett még nagyobb hangsúlyt kap a közösség, és a pillanat megélése.

Márciusban digitális detoxra indulunk a finn Lappföldre, ahol egy hetet töltünk el. Bázisunk egy hangulatos faház lesz. Nappal hótalppal, motoros vagy kutyaszánnal fedezzük fel a vadont, este együtt, közösen főzünk, majd pihenésképp a kandalló előtt társasjátékozunk, beszélgetünk, szaunázunk, tábortüzet rakunk az erdőben. Minden napra készülünk aktív programokkal, foglalkozásokkal, de hagyunk teret egy kis “Én időre” is.

Az év ezen szakasza, valamint Finnországnak ezen része kimondottan alkalmas a sarki fény vadászatra, így túránk során nagyon valószínű, hogy mi is találkozunk ezzel az elképesztő természeti csodával.

 

Túra részletes leírása

 • 1. nap Budapest - Helsinki - Rovaniemi

  Budapestről az aktuális repjegy árak függvényében valószínűleg helsinkii átszállással, Finnair járattal utazunk Rovaniemibe, ami a finn Lappföld központja, és a Mikulás lakhelye. Innen bérelt autóinkkal jutunk el szállásunkhoz késő este. Ha szerencsénk van, már az első éjszakán láthatjuk az Aurora Borealist!

 • 2. nap Hótalpas túrák és közösségi főzés

  Ma megismerkedünk a hótalp használat és a téli lappföldi túrázás szabályaival, alapjaival. Délelőtt egy könnyű, de csodaszép túrát teszünk a közeli erdőségekben. Ebédünket kint a vadonban, gázfőzőkön melegítjük. Délután érünk vissza a faházba, ahol a már bekészített alapanyagokból csapatként, együtt főzünk vacsorát. Ki-ki a tudásának és lelkesedésének megfelelő részt vállal a munkából, de senki sem marad ki. A jó hangulatú vacsorát kis pihenés követi, majd a sötétben, remélhetőleg a sarki fény alatt újra rövid túrát teszünk a mesebeli, havas erdőben. Ha nem túl szeles az időjárás tüzet is rakunk, hogy a tűz melegénél csodálhassuk ezt az egyedüláálló látványt.

 • 3. nap Motorosszán túra és Rovaniemi

  Kora délután az erre fogékonyakkal motorosszánokra pattanunk és egy 3-4 órás túra keretében felfedezzük Lappföld azon részét, ahova hótalpakkal nem jutunk el. A szán használatát könnyű elsajátítani, de azok, akik nem rendelkeznek jogosítvánnyal, vagy nem mernek egyedül menni, szintén kipróbálhatják a havon való száguldást mások mögött ülve. Este bevesszük Rovaniemit, a leghangulatosabb lappföldi kisvárost, aminek belvárosi utcáin mindenképp érdemes legalább egyszer végigsétálni.

 • 4. nap Hótalpas túra a Pallas-Ylläs Nemzeti Parkban

  Látványos egésznapos hótalpas túrát teszünk a gyönyörű Pallas-Ylläs Nemzeti Parkban, aminek a magaslatairól szép időben belátni Lappföld jelentős részét. Ebédünket újra a természetben fogyasztjuk el, ahol gázfőzők segítségével melegítjük meg ételeinket. Ha erős széllel találkozunk, ebédre beássuk magunkat a hóba, így pihenés közben kis kuckónkban felmelegedhetünk. A túra átlagos fizikummal teljesíthető. Csapat összetételétől függően 8-14km, és nagyjából 4-6 óra hosszú lesz.

 • 5. nap Közösségi főzés, pihenés, kutyaszán, éjszakai túra

  Kipihenjük az előző napi fárasztó túrát. Ebédünket újra együtt készítjük el, majd délután szabad program keretein belül kipróbálhatjuk a kutyaszánt, vagy akár a rénszarvasszánt is. Este újfent rövid hótalpas túrát teszünk, így ha az előző alkalommal nem volt szerencsénk a sarki fényhez, ezúttal már minden bizonnyal ott világít majd felettünk. Kellemes időjárás esetén a hóban kis vackot építünk magunknak, és tábortűz mellett adhatjuk át magunkat a lappföldi vadonnak.

 • 6. nap Hótalpas túra a Korouoma-kanyonban

  Ismét egésznapos túrára vállalkozunk. Időjárástól függően több lehetőség közül választhatunk. Kedvező körülmények esetén a Korouoma-kanyonba vezet majd utunk, ahol először már ismerősnek mondható fenyvesek között baktatunk. Kisvártatva beérünk egy szurdokba, ahol magas jégfalak mentén túrázhatunk. A látvány magával ragadó. Ismét a természet lágy ölében ebédelünk. A túra a csapattól függően 4-10km, és nagyjából 3-6 óra hosszú lesz. Az estét tölthetjük faházunkban, de akár felfedezhetjük a rovaniemii éjszakai életet is magunknak.

 • 7. nap Utolsó napunk Lappföldön

  Utolsó napunk egy része szabad program lesz, aminek során kipróbálhatod a túrasízést, a lékhorgászatot, de tehetsz egy látogatást a közeli husky farmra is. Emellett bejárhatod Rovaniemi látnivalóit, mint például az Arktikumot, ahol állandó kiállítások vannak a sarkvidékkel kapcsolatban, vagy tehetsz egy rövid sétát a Kotisaari-szigetre a befagyott vízen. Délután közös foglalkozásokat tartunk a faházban, majd csapatként elkészítjük utolsó lappföldi vacsoránkat. Este, ha nem szeles az időjárás, tábortüzet rakunk, és így búcsúzunk a mögöttünk álló fantasztikus héttől.

 • 8. nap Hazautazás

  Reggeli géppel, valószínűleg helsinkii átszállással, Finnair járattal utazunk haza Budapestre. Érkezés várhatóan szombat késő délután, vagy este.

Megosztás