Rövid összefoglalás

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2019.07.17.

Spanyolország északi vidéke minden szempontból kontrasztos. Látképét a kék Atlanti-óceán, a rétek zöldje, a fakó barnára kopott templomok, a kőből épült falvak, a fjordok, a strandok és kikötők határozzák meg. Az egymástól elszigetelt völgyekben fekvő települések szinte érintetlenül őrzik ősi hagyományaikat, évszázadokra visszanyúló nyelvi sajátosságaikat.

Ezt az utat mindenkinek ajánljuk, aki vágyik egy kis kalandra, hogy megismerje Spanyolország egy egészen új arcát. A 10 nap alatt átutazunk Kantabrián és Asztúria régión, megnézzük a legszebb halászfalvakat és nagyobb városokat. Kóstolunk finom borokat, a helyiek által termelt almabort, vitorlázunk, paddle szörfözünk és jó sokat kirándulunk. Egy napra csatlakozunk a Camino de Santiago zarándokaihoz és Asztúriában felfedezzük a Picos de Europa nemzeti parkot. Az útnak egyik csúcspontja a Ruta del Cares gyalogtúra, ami lélegzetelállító meredek sziklafallal és szakadékokkal övezett túraút. Asztúria régió mintegy harmada természetvédelmi terület, ahol egymást váltják az égbe törő hegycsúcsok, vad, sziklás partok kristálytiszta öblökkel, a hangulatos óvárosok, ízletes ételek és a történelmi emlékek. Gaudi egyik csodálatos háza, az El Capricho az egyik kis faluban található, ahol tiszteletünket tesszük.

A túrát Madridban pihenjük ki, ahol felfedezzük a város főbb nevezetességeit, rálépünk Spanyolország 0 pontjára a Puerta de Sol-on, megtudjuk, hogy miért a medve Madrid jelképe, sétálunk egyet a Retiro parkban és elmegyünk a Museo de Jamón bárba (Sonka múzeum), hogy megkóstoljuk a híres spanyol sonkákat.

Túra részletes leírása

 • 1. nap: 2019. szeptember 6.Budapest - Santander - Castro Urdiales

  Menetrend szerinti Ryanair járattal indulunk korán reggel Santanderbe. Innen tovább is utazunk Castro Urdialesbe és felfedezzük ezt az eldugott kis halászfalut. Megnézzük a 13. századból származó gótikus templomát, sétálunk a faerkélyes házak között a középkori utcákon, melyek visszarepítenek bennünket az időben, kiszakítva a hétköznapok monotonitásából. Rögtön rá is hangolódunk a spanyol szieszta érzésére, így gyorsan kifekszünk a tengerparta napozni egyet a mediterrán sugarakban, majd kedvünk szerint iszunk egy finom kávét a főtér kulisszával körülölelve. Este egy helyi étteremben megismerkedünk a híres északi borokkal és megkóstolunk egy-két helyi finomságot.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: Borkóstoló és “tapas” vacsora

 • 2. nap: 2019. szeptember 7.Castro Urdiales - Laredo

  Reggel a csomagjainkat leadjuk és egy kis hátizsákkal vágunk neki a Camino de Santiago északi út tizedik szakaszának. A Szent Jakab-út (gyakran spanyol neve – Camino de Santiago – után El Caminó-nak is nevezik) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Ennek egyik legszebb része a két falut összekötő 21 km-es túra, ahol mi is végigzarándokolunk. Vadregényes hegyek és békés tengerparti szakaszok váltják egymást, így minden lépés megtétele közben van miben gyönyörködni. Türkiz vizű, homokos öblök mellett vezet utunk, zöld mezőket, hangulatos kis falvakat keresztezünk, miközben magunkba szívjuk azt az energiát, amit csak az El Camino képes nyújtani. Délután Laredoba érkezünk, ahol a csomagjaink már várnak minket és egy finom vacsora mellett kipihenjük az út fáradalmait, amely valahogy mégis mindannyiunkat feltöltött.

  Túra nehézsége: táv 21 km, kb. 8 óra, nehezebb túra
  Szállás: szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap: 2019. szeptember 8.Laredo - Comillas - Llanes

  Tartalmas spanyol reggelink után Santander felé vesszük az irányt, ahol felvesszük a bérelt autókat. Első megállónk Comillas lesz, ahol megnézzük Gaudi El Capricho nevű házát. Anton Gaudí 1883-85 között tervezte ezt az egyedülálló épületet, amiben a Közel-Kelet és a Távol-Kelet kultúrája egyszerre jelenik meg. A látogatás után átutazunk Llanesbe, ahol alternatív programként paddle szörfözünk 2 órát. Kapunk egy alapoktatást és utána az időjárásnak megfelelően a tengeren vagy egy helyi tavon megnézzük a naplementét. Akik nem szeretnének paddles szörfözni, azok sétálhatnak egyet Llanesben, felfedezhetik ezt a varázslatos halászfalut és kifeküdhetnek a homokos tengerpartra. A szállásunk már a Picos de Europa Nemzeti Park szélén lesz.

  Szállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap: 2019. szeptember 9.Covadonga - Lago de Enol

  Asztúria tartomány egyharmad része természetvédelmi terület és a következő napokban ennek egy szegletét, a Picos de Europa nemzeti parkot fogjuk körbejárni. Délelőtt a Covadongai Szent Barlangotés a katedrálist látogatjuk meg. A barlangban látható katolikus szentélyt a Covadongai Szűz (La Santina) tiszteletére szentelték fel. Ezután a covadongi tavaknál teszünk egy pár órás kirándulást, melyek kék zafírként ragyognak a völgyek ölelésében a spanyol napsütésben. A két tó, az Enol és az Ercina, valamint a Picos de Europa hegyeire nyíló csodálatos látványban még gyönyörködünk egy picit és délutánra visszaérünk a szállásunkra.

  Túra nehézsége: táv 10 km, kb. 6 óra, közepesen nehéz
  Szállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

   

 • 5. nap: 2019. szeptember 10.Ruta del Cares

  Reggeli után a nemzeti park másik oldalához indulunk, ahol a Ruta del Cares túraútvonalat járjuk végig. A Ruta de Cares egy 12 km-es ösvény, ami összeköti Poncebo kicsi faluját (Aszturia) Caín nem sokkal nagyobb falujával (Kasztília es León) a kristálytiszta vizű Cares folyó mentén. Habár sok helyen völgy-ösvénynek hívják, igazság szerint nem magában a völgyben van, hanem szó szerint magukba a sziklakba vájva. Az eredmény egy ösvény, ami az egyik legcsodálatosabb egész Spanyolországban. Caínban megebédelünk és visszasétálunk Poncebóba, mert csak ez az egy út köti őket össze. Mindenkinek jól fog esni egy kis helyi almabor -„sidra” este a hosszú túra után!

  Túra nehézsége: táv 24 km, kb.9 -10 óra, könnyű túra
  Szállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap: 2019. szeptember 11.Gijón

  Reggeli után átautózunk Gijónba, útközben esetleg egy-két gyors megállóval. Gijónban sétálunk egyet a szépen megőrzött óvárosában, ahol szabálytalan, keskeny utcák kanyarognak és gyönyörű, sok száz éves épületek állnak. Délután egy vitorlás hajóval kimegyünk a tengerre, jó idő esetén úszkálunk egyet és kint a vízen megnézzük a naplementét. Este átutazunk Oviedóba és ott töltjük az éjszakát.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap: 2019. szeptember 12.Oviedo

  Oviedo az Asturias tartomány fővárosa, amely jól ismert a vallási emlékekeiről. A Santiago-ba vezető Zarándokok útján megállva megtekinthetőek Oviedo város templomai, amelyek eredete a VIII. századba nyúlik vissza, ideértve a San Salvador katedrálist és a jó állapotba fennmaradt Basilica San Julian de los Prados épületét is. Woody Allen filmrajongóknak különleges élmény lesz a Vicky Christina Barcelona forgatási helyszínein végigsétálni. Délután végigkóstoljuk a híres bonbon bolt csokijait és megiszunk egy finom kávét valamelyik hangulatos teraszon.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap: 2019. szeptember 13.Oviedo-Madrid

  Reggeli után leadjuk a kocsikat és busszal leutazunk Madridba. Délutánra fogunk Madridba érkezni, ahol elfoglaljuk a szállásunkat és teszünk egy sétát az esti madridi életben. Iszunk pár cañat (pohár sör), lesétálunk a kivilágított Gran Vian és beleugrunk a péntek esti madridi forgatagba.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 9. nap: 2019 szeptember 14.Madrid

  Reggeli után Madrid felfedezésével fogjuk tölteni a napot. Végigmegyünk a belváros nevezetességein, mint a királyi palota, az Almudena katedrális, a Plaza Mayor, Puerta de Sol, belekóstolunk a piaci életbe a San Miguel piacon és felfedezzük a híres Retiro parkot. Délután alternatív programként, akinek van kedve megnézheti valamelyik csodálatos madridi múzeumot. Elérkezett a búcsú este. Megvacsorázunk és kedvünk, erőnk szerint belevágunk a madridi éjszakába.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap: 2019. szeptember 15.Madrid - Budapest

  Esti menetrend rendszerinti Wizzair járattal repülünk haza Madridból Budapestre, így az egész nap még előttünk áll. Szabad programban még mindenkinek lesz ideje akár körülnézni Madrid más kerületeiben, vásárolni, megnézni a Rastro bolhapiacot, ami minden vasárnap megrendezésre kerül, vagy csak pihenni még egyet a napsütéses Madridban.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

Jelentkezés túrára


Megosztás