Rövid összefoglalás

Fedezd fel Magyarországot nevű túrasorozatunkban hazánk neves régióit járjuk végig. Megismerjük azok természeti, gasztronómiai és történelmi értékeit. Mindezt kis csoporttal, kényelmes szállásokon.

Tarts velünk a Balaton-felvidék legszebb panorámáit ígérő túráira, biciklizz velünk a Kis-Balaton körül, fedezd fel a régió legízletesebb borait, majd kóstold meg Magyarország legjobb fagyiját. 

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.10.23. péntek Gyalogtúrák ( Csobánc & Szigliget )

  Hosszú hétvégénk első napján nem túl korán, de időben indulunk útnak Budapestről, hogy a következő 3 napot a lehető legtartalmasabban töltsük. A mesés Balaton-felvidéken autózva hamar áthangolódunk pihenő üzemmódba, így mire a Csobánc lábához érünk már alig várjuk, hogy túrázhassunk, melyhez keresve sem találnánk erre a célra alkalmasabb helyszínt a  Csobáncnál. Utunk elején szőlőtőkék között vezet utunk, majd árnyas erdőben haladunk, mígnem kibukkanunk a lombok közül és egy látványos szerpentinen felkapaszkodunk a tanúhegy platójára. Innen a Tapolcai-medence talán legszebb kilátását csodáljuk meg a Tihanyi-félszigettől Keszthelyig, a Bakonytól a Balaton csillogó víztükréig. A lenyűgöző panoráma és a hajdani vulkán tetején nyugvó várromok megtekintése után visszaereszkedünk a parkolóig, majd tovább is indulunk Szigligetre. Itt újabb szeletét ízlelhetjük meg a Balaton-felvidéknek: a Szigligeti Vár, az Öregfalu hangulatos kis házikói, vulkanikus kövek, kápolnák és persze százéves szőlőtőkék kísérik könnyű túránkat. Miután keresztül-kasul bejártuk a vidéket tovább utazunk Keszthelyre, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

  Túrák nehézsége: 7,1km és 4,5km hosszúak, mindkettőben nagyjából 200m szintemelkedést kell fel/le megtennünk

 • 2. nap - 2020.10.24. szombat Biciklitúra

  Kiadós reggeli után ma biciklire pattanunk és a vadregényes Kis-Balaton felfedezésére indulunk. A tájegység nemzetközi egyezmények által védett, számos madár-, hal-, valamint kétéltűfaj – és persze nem utolsó sorban Matula bácsi otthona. A terület lényegében a Zala-folyó torkolatvidéke, a 19. századig igazi vízi édenkert és mocsárvilág volt, azonban a Kis-Balaton is áldozatul esett a szabályozásoknak és a század végére szinte teljesen eltűnt, jelentős vízminőségromlást okozva a Balatonban. A Kis-Balaton rehabilitációja mindegy 20 évvel ezelőtt fejeződött be, ma már újra kiemelten védett terület. Ezen a változatos vidéken kerekezünk egész nap, hol a víztől messzebb, hol egészen annak partján. Megnézzük az országban egyedülálló bivalyrezervátumot, a vadregényes Kányavári-szigetet a különlegesen ívelt fa híddal, és persze madárlesre is lesz alkalmunk.

  Este könnyed borkóstolóval és vacsorával zárjuk ezt az élménydús napot.

 • 3. nap - 2020.10.25. vasárnap Festetics-kastély - Hegyestű - Tihany

  A mai napot Keszthely jelképével, az ikonikus Festetics-kastély megtekintésével indítjuk. A barokk stílusú, U alakú kastély a Festetics-család rezidenciájának épült az 1700-as években. A kastélyban és annak természetvédelmi oltalom alatt álló parkjában sétálva úgy érezzük, mintha Franciaországban járnánk. Akiket nem érdekel a kastély, sétálhatnak egyet a keszthelyi parton és a belvárosban.

  Látogatásunk után elbúcsúzunk Keszthelytől és újra a Balaton-felvidék útjait szeljük. Első megállónk a Hegyestű lesz, ahol az egykori vulkáni kürtőben megszilárdult kőzeten keresztül bepillantást nyerhetünk abba az időbe, amikor a vidéket még aktív tűzhányók formálták. Geológiai leckénk után tovább utazunk és Tihanyban pihenünk meg újra. Sétálunk a hangulatos utcákon, a Belső-tó partján, megcsodáljuk a Balaton türkiz vizét az apátságtól, majd az egyik kedves kis étteremben elköltjük ebédünket.  A desszertért Balatonfüredig kell autóznunk, ahol a Korzó Fagyizóban Magyarország legfinomabb fagylaltjait találjuk. Megéri az utazás, hiszen idén hazánk legjobbjának választott passió-karamellt és a második legjobbnak választott törökmézes vaníliát is a fagylaltozó cukrászmesterének köszönhetjük, de a korábbi években is számos alkalommal ők büszkélkedhettek a legfinomabbnak fagylaltokkal. Az édes gombócokkal feltesszük a pontot a fagyiszezon és a háromnapos utazásunk végére is.

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás