Fedezd fel Magyarországot: Noszvaj, Bükkalja és az egri kazamaták

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Noszvaj, Bükkalja és az egri kazamaták

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 4
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Fedezd fel Magyarországot nevű túrasorozatunkban hazánk neves régióit járjuk végig. Megismerjük azok természeti, gasztronómiai és történelmi értékeit. Mindezt kis csoporttal, kényelmes szállásokon, felkészült vezetőkkel, hogy ne csak láss, de értsd is amit látsz.

Eger és a Bükk méltán kedvelt hétvégi úti cél. Ezen az utunkon a mainstream látnivalókon túl a vidék rejtett szépségeit és kincseit fedezzük fel a hegyek furcsa sziklaformáitól a környék legszebb kilátást nyújtó csúcsáig.

Aktivitások:

Első nap

2020. október 31. szombat | Budapest – Eger – kaptárkövek – Noszvaj – szállás

Szombaton korán indítjuk a napot, hogy hétvégénket maximálisan kihasználjuk. Reggel megérkezünk Eger belvárosába, ahol szállásunkon találkozunk. Innen indítjuk mai túránkat, mely során először a történelmi belváros turisták által kevésbé ismert történelmi nevezetességeivel ismerkedünk, majd lassan kiérünk az erdőbe. Az őszi lombok között furcsa sziklatornyok meredeznek fölénk: ezek a kaptárkövek. Valószínűleg a pogány korból ránk maradt szakrális, faragott sziklák rejtélye egyre többeket foglalkoztat, ennek ellenére az egri kaptárköveket nem sokan látogatják, így szinte zavartalanul fedezhetjük fel a különleges köveket, miközben túravezetőnk beavat azok történetébe. Innen a történelmi kereskedelmi út sziklafelszínbe mélyült „szurdokában”, a Via ad Szomolyán vezet tovább utunk a Bükkalja dimbes-dombos vidékén. Elhaladunk egy szürkemarha csorda mellett, melyek napjainkban is a környék védett fás legelőit „kezelik”, majd utunk végén Szomolya fölött a Bükkalja legnagyobb kaptárkő-együttesénél, a szomolyai Vén-hegy sziklafülkékkel gazdagon megtűzdelt kaptárkő-csoportjánál pihenünk meg. Miután elfogyasztottuk szendvicseinket, az egykori földbirtokos, a Galassy-család sziklába faragott kriptája mellett Noszvaj településre túrázunk.

Noszvaj egyik legérdekesebb látnivalója az egymás fölött két szinten elhelyezkedő, sziklába faragott barlanglakások labirintusa, Farkaskő, mely a törökországi Kappadókiát idézi. Ma itt egy szobrász alkotótelep működik, melyen a hely megálmodója és alkotója kísér végig minket.

Túránk után egy ínyenc borkóstoló keretein belül végigkóstoljuk a Bükkalja méltán híres borait, amelyet egy helyi kemencés lángossal kísérünk le. A mindenféle földi jóval megtűzdelt lepény elkészítésében mi is részt vehetünk. Autentikus vacsoránk után egy bérelt kisbusz repít vissza szállásunkra az esti órákban.

Túra nehézsége: távolság 18 km, szintkülönbség 330 méter fel, 250 méter le.

Ellátás: borkóstoló és lepényvacsora

Éjszaka: háromcsillagos szállodában 2 ágyas szobákban

Második nap

2020. november 1. vasárnap | Egri pincelabirintus és túra a Nagy-Egedre

Ha már Eger, nem szabad kihagynunk az egri várat, mely méltán híres az ide látogató turisták körében, így tartalmas reggelink után először erre vesszük az irányt. A több száz éves falak között sétálva magunkba szívjuk a vár történelmét és elképzeljük, milyen is lehetett itt az élet a középkorban.

Történelmi sétánk után újra a természeté lesz a főszerep, és délután Eger ,,házi hegye”, a Nagy-Eged, és az arra felvezető tanösvény lesz túránk célpontja. A hegy Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből, melynek képe éppúgy összeforrt a várossal, mint a minaret vagy a templomok tornyai. A Nagy-Eged átmenetet képez az Alföld és a Bükk között, így sok olyan állat- és növényfaj található meg itt, mely mediterrán, szubmediterrán területen honos. A hegy tetejéről csodálatos panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. Ezzel a páratlan látvánnyal töltjük fel elemeinket, és a visszaereszkedés után útnak indulunk Budapestre.

Túra nehézsége: távolság 10 km, szintkülönbség 450 méter fel, 450 méter le.

Ellátás: reggeli

Utazás költsége

26.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban
  • 6 tételes borkóstoló és lepénykészítés szombat este
  • reggeli vasárnap
  • túravezetés
  • szervezés

Nem tartalmazza:

  • opcionális belépő az egri várba: 2500 ft/fő
  • egyéb étkezések
  • helyszínre való utazást ami egyénileg történik, vagy budapesti indulással korlátozott számban tudunk kínálni helyet kisbuszban. Kisbuszos utazás költsége 8000 Forint / fő.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

15-25 fő Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

A túra átlagos fizikummal teljesíthető.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell