Rövid összefoglalás

Nemcsak földrajzi helyzete, hanem a helyiek évszázados tudatossága is közrejátszik
abban, hogy az Őrség mind a mai napig hazánk egyik legnyugodtabb vidéke – ahol szinte megállt az idő. Hosszú hétvégi utunk során mi elvonulunk ide, hogy gyalogszerrel, valamint kerékpárral fedezzük fel a piciny falvakból álló Őrvidék gazdag természeti, kulturális és persze gasztronómiai értékeit. Tóparti szállásunk tovább segíti a teljes kikapcsolódást a világ zajából.

Túra részletes leírása

 • 2020. október 16. péntek Budapest – Túra a Hármashatárhoz – Szalafő – szállás

  Kora reggeli budapesti indulással a délelőtti órákban érkezünk meg Magyarország legnyugatibb településére, Felsőszölnökre. Innen kiindulva teszünk egy bemelegítő túrát a magyar-osztrák-szlovén Hármashatárhoz. Odafelé a határ mentén húzódó Vasfüggöny-túraútvonalat követjük őszi színekben pompázó sűrű erdőkön át. A Hármashatárnál elfogyasztjuk batyus ebédünket, majd a Szölnök-patak völgyében visszamegyünk autóinkhoz. Következő megállónk a legarchaikusabb őrségi falu, Szalafő lesz, ahol a Pityerszeri Falumúzeum nyújt betekintést az évezredes népi építészet emlékeibe. Ezután nincs más hátra, mint elfoglalni szállásunkat a Bajánsenyei-tó mellett és belekóstolni az Őrség különleges ízeibe.

  Túra nehézsége: távolság: 11 km; menetidő: 4,5 óra; szintkülönbség: 324 m fel
  és 324 m le

  Éjszaka: tóparti panzió, 2-3 ágyas szobákban

 • 2020. október 17. szombat Biciklis túra az Őrség déli részén

  Reggeli után biciklikre pattanunk, hogy két keréken fedezzük fel az Őrség déli részét.
  Magyarszombatfán a fazekassággal ismerkedünk, Velemérben az Árpád-kori templomot, Szentgyörgyvölgyben pedig a híres kék kazettás mennyezetű templomot keressük fel. S ha éppen nincsen semmi “előírt” látványosság, egyszerűen csak élvezzük a tekerést a nyugodt őszi környezetben. Utunkat az Őrség központjában, Őriszentpéteren zárjuk, ahol egy helyi fogadóban bővíthetjük őrségi gasztronómiai ismereteinket. A klasszikus őrségi tökös-mákos rétes kipróbálása kötelező!

  Túra nehézsége: távolság: 50 km; menetidő: 6-8 óra (megállókkal együtt!);
  összes emelkedés: 405 m fel; összes ereszkedés: 405 m le

  Ellátás: reggeli

 • 2020. október 18. vasárnap Biciklis túra az Őrség szívében – Budapest

  Utolsó napunkra is hagytunk még bőven látnivalókat! Ismét felpattanunk kerékpárjainkra és ezúttal az Őrség központi részét tekerjük be. Első megállónk a térség jelképének számító pankaszi szoknyás harangláb lesz, ezután az Őrség egyik legszebb tavánál, a Vadása-tónál nyújtóztatjuk ki egy kicsit lábainkat. Szőcére érve rövid időre megválunk kerékpárjainktól, hogy gyalogosan járjuk be a tőzeglápot. Ismét tekerünk egy kicsit az Őrség legkisebb településére, Ispánkra, ahol egy családi kézműves csokoládé műhelybe látogatunk el. 2 napnyi tekerés után senkinek ne legyen lelkiismeret-furdalása a csokikülönlegességek kipróbálására! Hazaindulás előtt, akinek még kedve tartja egy helyi csárdában elfogyaszthat egy finom estebédet. Ennyi élmény után nincs is más hátra, mint a hazautazás; Budapestre várhatóan az esti órákban érkezünk meg.

  Túra nehézsége: távolság: 40 km; menetidő: 5-7 óra (megállókkal együtt!);
  összes emelkedés: 362 m fel összes ereszkedés 362 m le

  Ellátás: reggeli

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás