Fehér-tavi-csúcs

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

35.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 4

A hétvége túlnyomó részét a Zöld-tavi-völgyben vagy annak közvetlen közelében töltjük. A völgy mélyen hatol be a Lomnici-csúcs észak-keleti gerince alá. Nevét a mélyén fekvő Késmárki-Zöld-tóról kapta, melynek partján fekvő menedékház lesz a túra idejére az otthonunk. Népszerűségét a völgyet három oldalról körbefogó ormok lélegzetelállító látványának köszönheti. Közülük a talán legszebb kilátással kecsegtetőt, a Magas-Tátra főgerincének kelet felőli első csúcsát, a Fehér-tavi-csúcsot (2229 m) meg is másszuk. De nem ez lesz az egyetlen 2000 méter feletti magaslat, amit a hétvégén elérünk, mert vasárnap a Nagy-Morgás-csúcs (2037 m) is sorra kerül. 

Aktivitások:

Első nap

Zöld-tavi-völgy, Nagy-Fehér-tó, Kopa-hágó

Korán indulunk Budapestről, hogy már délelőtt neki tudjunk vágni a Magas-Tátra ösvényeinek. A Késmárki-Fehérvíz-völgyben indulunk el felfelé, majd amikor az 3 ágra szakad, akkor a bal oldalit, a Zöld-tavi-völgyet követjük. Így jutunk el a Tátra egyik leginkább magával ragadó szegletébe, a Zöld-tó partján álló Zöld-tavi menedékházhoz, ami a szállásunkként szolgál a hétvégére. De most csak egy rövid pihenőt tartunk, és tovább megyünk a környék legnagyobb tava, a Nagy-Fehér-tó felé, ami mellett hajdan a majd 50 éve leégett Késmárki menedékház állt. A mai nap legmagasabb pontja a Magas-Tátra főgerincét ÉK felé lezáró Kopa-hágó (1750,2 m) lesz, ami a Magas-Tátra és a Bélai-Tátra között képez határt. Ez a legkönnyebb átjáró a Magas-Tátrában, amit régen Lengyel-ösvénynek is neveztek, mivel fontos csempészútvonalnak számított. Az estét a hangulatos menedékház éttermében, az éjszakát pedig a hálózsákjainkban töltjük.

Túra nehézsége: 16 km, 990 méter fel, 320 m le, 7-8 óra

Ellátás: önellátó

Második nap

Fehér-tavi-csúcs (2229m)

Mai túránk, a Fehér-tavi-csúcs (2229 m) nem egy könnyű séta. A hegyoldalban kanyargó, meredek, helyenként lánccal biztosított ösvény mentén gyakran látni zergéket. A Vörös-tavat balról, a Kék-tavat felülről kerülve a Karó-tavi-átjárónál érjük el 2000 méteres magasságot. Az út a túloldali füves lejtőn vezet fel az igazi csúcsélményt nyújtó tetőre, ahonnan pazar körpanoráma nyílik a Magas-Tátra keleti részére, valamint a Bélai-Tátrára. A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotók elkészítése után ugyanazon az útvonalon térünk vissza a menedékházhoz. Ha az elszántság megmarad, akkor a délutánba még belefér, hogy közelebbről is megnézzük a Téry-horhos felé vezető úton található Hosszú-vízesést. Visszanézve a völgybe újabb képeslapfotókat készíthetünk. Este lemásoljuk az előző nap menetrendjét. A laktató vacsora mellett felidézzük a nap eseményeit. Ha jól csináltuk, nem kell majd elringatni senkit.

Túra nehézsége: 8 km, 870 méter fel-le, 7-8 óra
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Nagy-Morgás csúcs, Kő-pataki-tó

A reggeli kiélvezése után hazafelé indulunk, de azért beleteszünk még egy kis csavart. A Zöld-tavi-völgyet délről lezáró meredek hegyoldal tetején, a Weber-csúcstól balra egy széles, füves nyereg kínál természetes átkelési pontot a Kő-pataki-tó felé. Az ide vezető 400 méter szintemelkedésű, néhány rövid helyen lánccal biztosított szerpentin lesz a hétvége utolsó kihívása. A jutalmunk a nyereg melletti Nagy-Morgás csúcsról elénk táruló fenséges panoráma lesz. A túloldalon egy sokkal szelídebb ereszkedés következik a sajnos kiszáradóban lévő tóhoz. Megcsodáljuk a felettünk tornyosuló Lomnici-csúcsot, majd megpihenünk a hajdani bivakhelyül szolgáló kőtömb mellett épült Kő-pataki menedékházban. Utána már csak le kell gyalogolnunk a 800 méterrel lejjebb lévő autóinkhoz. Az esti órákban érkezünk meg Budapestre. 

Túra nehézsége: 13 km, 570 m fel, 1230 m le, 5-6 óra

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

39.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás két éjszakára menedékházban, matraclagerben
  • reggelit 2 alkalommal
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket (vacsora szálláson 14 EUR / fő / alkalom )
  • utasbiztosítást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 20.000-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. áprilisi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! A túrát 12 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy. Átlagos létszám: 16-24 fő

Utazás nehézsége

A túrák sportos fizikummal teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol.

A pénteki és a vasárnapi napon a teljes felszerelésünket vinnünk kell, ami igazából egy hálózsákkal, és pár ruhával nehezíti a szokásos egynapos adagot.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk a Zöld-tavi menedékházban lesz, ahol matraclagerben alszunk (matracokon, egymás mellett). Igazi magashegyi hangulat, de nem a “kaland kényelmesen” szálláskategória. Reggelit a szálláson kapunk, vacsorázni a menedékház konyháján lesz lehetőségünk. 

A matraclágerben ágyneműt, takarót nem kapunk, ezért egy meleg hálózsákra mindenképpen szükség lesz. Ha nem szeretnél hozni magaddal, akkor a helyszínen 3 EUR-ért bérelni is tudsz.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Hétvégi túra a Liptói-havasok egyik legszebb csúcsára, és a Rohácsi-tavakhoz. Mivel két éjszakát töltünk Szlovákiában, így szombaton nem kell hajnalban kelnünk ahhoz, hogy időben el tudjuk kezdeni a csúcstúrát.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Hétvégi programunkat tapasztalt túrázóknak ajánljuk, akik jártak már magashegységben, tisztában vannak saját képességeikkel, és szívesen töltenek két éjszakát menedékházban.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A túrák sportos fizikummal teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. A pénteki és a vasárnapi napon a teljes felszerelésünket vinnünk kell, ami igazából egy hálózsákkal, és pár ruhával nehezíti a szokásos egynapos adagot.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A túra első napján a parkolótól a Zöld-tavi menedékházig és a harmadik napján a menedékháztól az autókig a teljes 3 napra szánt csomaggal kell túráznunk, ezért csak a legszükségesebb felszereléseket pakold a hátizsákba. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyek között gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. A matraclágerben ágyneműt, takarót nem kapunk, ezért egy meleg hálózsákra mindenképpen szükség lesz. Ha nem szeretnél hozni magaddal, akkor a helyszínen 3 EUR-ért bérelni is tudsz.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.