Rövid összefoglalás

Grúzia az európai és ázsiai kultúrák állandó olvasztótégelye, a vadkelet kapuja, posztszovjet mennyország azok számára, akik „valami mást” keresnek. Groteszk változatosság és kifogyhatatlan mennyiségű természeti gyönyör egy háromnegyed Magyarországnyi területbe zsúfolva.

10 napos ottlétünk alatt kimaxoljuk a Kaukázust, bejárjuk Grúzia legfőbb látványosságait és eljutunk pár turisták által csak kevésbé ismert zugba is. Utazásunk igazi kalandtúra lesz! Lovagolunk vadregényes tájakon, sziklába vájt városokat járunk be, csónakokkal szállunk alá a Martvili-kanyonnak, terepjárókkal kaptatunk fel festői, félig-meddig off-road terepen, ezeréves erődrendszerek és elnéptelenedett falvak mentén túrázunk a Kaukázus gyomrában, ahol minden egyes kő mesél. Mindezt kényelmes és igényes környezetben. Országon belül jó minőségű busszal utazunk, szállásaink pedig a városokban belvárosi háromcsillagos szállodák, falvakban pedig felújított jó minőségű vendégházak lesznek.

Utazásunk frekventált időpontra esik, ezért lehetőség szerint jelentkezz mielőbb, hogy jó áron juss repjegyhez!

Túra részletes leírása

 • 0. nap péntek Kiutazás

  Késő esti órákban indulunk Budapestről Kutaiszibe a Wizzair éjszakai járatával. Grúziába a hajnali órákban érkezünk.

 • 1. nap szombat Enguri és Mestia

  Hajnalban érkezünk meg Kutaiszibe. Kisbusszal Északnak vesszük az irányt a hegyekkel körülölelt Svaneti tartományba, ami Grúzia talán legkülönlegesebb vidéke. Az elszigeteltségnek köszönhetően a mai napig fennmaradt az ott élő szvánok egyedülálló kultúrája. Falvaik fölé magasló tornyokon egyből megakad az utazó szeme. Ezek a gyakran több mint 700 éves építmények részben a vérbosszú miatt épültek. Felső Svaneti falvai az UNESCO világörökség részét képezik.

  A reggeli napsugarakat Zugdidiben köszöntjük, majd megállunk a gigantikus Enguri gátnál, ami az egykori Szovjetúnió legnagyobb betongátja volt. Innen folytatjuk utunkat belső Svanetibe. 3-4 ezer méteres csúcsok között kanyargó szerpentinről csodálhatjuk a táj szépségeit. Többször tartunk pihenőt útszéli fogadókban így a nap közepére már teljesen beszív minket a hely egyedülálló atmoszférája.

  Délután érkezünk meg Mestiába és egyből elfoglaljuk igényes szállásunkat. Bejárjuk a falut és környékét, felmegyünk egy szván toronyba, majd a nap hátralévő részét a pihenésnek szenteljük.

  Szállás: felújított, színvonalas falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban

 • 2. nap vasárnap Lovastúra Ushgulinál

  A napot egy bőséges grúz reggelivel kezdjük.  Az asztal megpakolva sajtokkal, túróval, kefirrel, kubdarival, dzsemmel és még sok mással, hogy feltöltődhessünk és legyen energiánk a túra során. Mestiában újra buszra szállunk és pár óra alatt a világ egyik legszebb útjaként számon tartott ösvényen eljutunk Ushguliba, ami a legmagasabban lakott európai település. Ide sem sok turista jár, így autentikus környezetben élhetjük át a szván falu atmoszféráját. Rövid bóklászás után megérkeznek értünk a grúz komák lovaikkal, mi pedig nyergelés után már indulunk is a Shkhara-gleccser felé. A lovastúra nem igényel lovagló tudást, de aki fél a lovaktól az választhat gyalogos és terepjárós változatokból is. A nap végére visszatérünk Mestiába és pár korsó lágy orosz/grúz sör mellett a Kaukázus pompás látványa mellett pihenhetjük ki az elmúlt napok eseményeit.

  Szállás: felújított, színvonalas falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap hétfő Chalaadi-gleccser, Koruldi fennsík, grúz lakoma

  Szokásos grúz reggelinket követően Delicákkal (terepjárók) eldöcögünk a falu szélétől félórányira található hídig, ahonnan kb. 3-4 órás túrát teszünk a fölénk magasodó Chalaadi-gleccserhez. Utunk gyönyörű fenyvesben kezdődik, majd a sebesen robogó folyó mellett köves talajon vezet egyre feljebb. A gleccser lábánál a panorámában gyönyörködve piknikezünk, majd az ismert útvonalon visszatérünk a buszhoz. Túra nehézsége: 6km , 350m szintben fel és le

  Kis pihenőt követően terepjáróinkkal meredek kaptatón jutunk fel a Mestia fölé magasodó Koruldi fennsíkra. Itt egy kilátónál kiszállunk az autóból, és miután kigyönyörködtük magunkat, könnyű panoráma túrát teszünk a fennsíkon, melynek nehézségét az aktuális csapat fizikumához igazítunk. Körülüttönk a Kaukázus égbe nyúló csúcsai és a fennsík fűtengere. Lélegzetelállító látvány, melyet biztosan sokáig emlegetünk még. Túra nehézsége: csapat fizikumától függően 4-8km, 200-700m szintben fel és le

  Az éjszaka bekapcsoljuk a party üzemmódot, ugyanis grúz vendéglátóink suprával kedveskednek nekünk. A supra lakomát jelent, amit rendszerint élőzene kísér. Többfogásos terülj terülj asztalkám mellett szólnak a grúz népdalok, mi pedig végigkóstolhatjuk a borokat, amire oly büszkék.

  Szállás: felújított, színvonalas falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli és vacsora

 • 4. nap kedd Martvili és Okatse-kanyon

  Buszunkkal indulunk Kutaiszi irányába, de útba ejtünk pár kanyont is…. és milyen jól tesszük! Első állomásunk a Martvili-kanyon, ahol rövid csónaktúra után bejárjuk a turistaösvényt is. Miután kigyönyörködtük magunkat továbbállunk az Okatse-kanyonba, ami nem kevésbé látványos. Tériszonyosoknak ez jó bátorságpróba, ugyanis a kanyon sziklafalába erősített vas “kalitkában” megyünk egy darabig, alattunk pedig sok méternyi szakadék. A túrák nem megerőltetőek, átlagos fizikummal teljesíthetőek. Késő délután érkezünk Kutaiszibe, ahol miután elfoglaltuk szállásunkat, szemügyre vesszük a környék ivóit.

  Szállás: belvárosi háromcsillagos szállodában 2-4 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 5. nap szerda Uplitsikhe és Gori

  Délelőtt meglátogatjuk Sztálin szülővárosát Gorit, és az ott létrehozott múzeumot, amiben a generalisszimusz személyes tárgyai mellett gyerekkori házába is bepillanthatunk. Utunkat keleti irányba folytatjuk és lehetőségünk lesz Uplitsikhe barlangvárosát bejárni, ami az egyik legrégebbi település Grúzia területén. Késő délután érkezünk Tbiliszibe, ahol valamelyik szimpatikus tetőteraszon, a város panorámájába feledkezve, egy pohár bor kíséretében relaxálhatunk.

  Szállás: 3 csillagos hotelben 2-4 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap csütörtök Grúz hadiút és Juta völgye

  Újra Északnak tartunk, vissza a Nagy-Kaukázus hegyvonulatai közé. A grúz hadiúton haladunk Kazbegi (Stepantsminda) irányába. Kis időre lepihenünk az orosz-grúz barátság emlékműnél, ahol tetszetős kilátás fogad minket.

  Juta falut kora délután érjük el, ahonnan 2-3 órás túra vár ránk a fölénk magasodó Kaukázus csúcsai között. A kaukázusi Dolomitoknak nevezett hegygerincig vezet utunk, ahol egy meseszép kis tónál piknikezünk. Innen indulunk vissza szállásunkra, ami egy éjszakára egy hihetetlenül hangulatos kis menedékház lesz. A kis ház a völgy fölé magasodó dombon van, ahonnan káprázatos panoráma tárul elénk, miközben a házban az ablaknál forrócsokit szürcsölünk. Túránk egyik leghangulatosabb éjszakája vár ránk! Aki nem szeretné hütte hangulatban tölteni az estét, választhat egy panorámás szobát is.

  Szállás: menedékházban 3-4-6 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap péntek Truso-völgy

  Egész napos túrázás a program. Terepjárókkal hatolunk be a Kaukázus vadregényes völgyeibe. Elhagyatott vidékeken járunk majd több százéves erődrendszerek, elnéptelenedett falvak mentén. Könnyű, szintemelkedés nélküli völgytúra lesz festői környezetben, ahol minden egyes kő mesél. A túra hosszú, de mivel emelkedő nincs, ezért átlagos fizikummal is könnyen teljesíthető. Túránk végén terepjáróinkkal felmegyünk a Kazbegi fölé magasodó Szentháromság templomhoz és onnan csodálhatjuk a Kazbek csúcsa mögé elbújó napot. Túra nehézsége: csapat fizikumától függően 10-16 km, 200m szintben fel és le

  Szállás: felújított falusi vendégház 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

  A túráról készítettünk egy mutatós drónvideót is:

 • 8. nap szombat Tbiliszi

  Reggel felmegyünk a falu fölé magasodó Szentháromság templomhoz, ami ilyenkor csodálatos fényárban úszik, majd Tbiliszi felé vesszük az irányt, és útba ejtünk pár igencsak mutatós helyet, amit nem lenne érdemes kihagyni. Tbiliszibe délután érkezünk, majd a délutánt városnézéssel töltjük. Végigjárjuk a kötelezőket és a turisták által kevésbé ismert helyeket is. A délután hátralevő részét a pihenésnek szenteljük.

  Szállás: belvárosi háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 9. nap vasárnap Tbiliszi

  Az elmúlt 8 nap meglehetősen intenzív volt, így Tbilisziben ezen a napon is rövid városnézéssel folytatjuk a programot. Délelőtt az erre fogékonyakkal beülünk a város kénes termálfürdőjébe lazulni, akinek viszont gasztronómiai élvezetekre van inkább szüksége kedvére válogathat a környék nagyszerű éttermeiből és borászataiból. Szállásunk remek elhelyezkedésének köszönhetően semmi sincs messze, minden gyalogosan kényelmesen elérhető az óvárosban. Aki a szabad program helyett inkább a bandával sétálna, annak lehetősége van ellátogatni a város legnagyobb bolhapiacára, majd a túravezető remek helyismeretének köszönhetően megismerheti a város legjobb romkocsmáit.

  Szállás: belvárosi háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap hétfő Kutaiszi

  Tbilisziből visszatérünk Kutaiszibe. Felsétálunk a város fölé magasodó Bagrati székesegyházba, majd bevetjük magunkat a helyi piac bugyraiba, ahol mindenki beszerezheti a számára kedves szuveníreket. Grúz borok, sajtok, gyümölcsök, relikviák tömegét szeretnék ránksózni a kufárok. Városnézés után koccintunk párat, felidézzük az elmúlt napok kalandjait és fájó szívvel felkészülünk a hazatérésre.

  Szállás: belvárosi háromcsillagos szállodában 2-4 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 11. nap kedd Hazatérés

  A hajnali órákban indul gépünk Kutaisziből Budapestre. Reggel még munka kezdés előtt hazaérünk, így az igazán kemények ezt a napot már a munkahelyükön folytathatják 🙂

Megosztás