Horvátország & Bosznia

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Horvátország & Bosznia

Részvételi díj:

A túra időpontja:

2020.10.03. - 2020.10.06.
Nehézség 7
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 7

Népszerű 4 napos túránk alatt Horvátország és Bosznia méltán híres nemzeti parkjait és egy-két olyan, kevésbé ismert szegletét járjuk be, melyekről talán még ti se sokszor hallottatok. Utunkat a világhírű Plitvicei-tavaknál kezdjük, Boszniában folytatva felkeressük az elfeledett Una-völgyét ahol raftingolunk egyet a névadó folyón, majd visszatérünk Horvátországba, hogy a tengerparttal párhuzamosan futó Velebit két különböző részét is bejárjuk. Túrázunk a Paklenica Nemzeti Park fantasztikus mészkő sziklavilágában illetve az Észak-Velebit Nemzeti Park nem sokak által ismert, ám annál szebb panorámát kínáló szakaszán is. Élvezzük a bosnyák vendéglátást remek helyi ételekkel és finom sörökkel, közös grillezéssel. Horvátországban pedig egy éjszakára a tengerparton lesz szállásunk, ahol aztán a bátrabbak meg is mártózhatnak a tengerben.

Aktivitások:

Első nap

Plitvicei-tavak

Korán reggel, 5 órakor indulunk Budapestről. Az egész délutánt tehát Horvátország talán leghíresebb nemzeti parkjában töltjük, ahol elsétálunk a legszebb vízesésekhez, kristálytiszta medencékhez és gyönyörű kilátópontokhoz. Túránk végeztével autóinkba szállunk és a nagyjából 1 órára fekvő Bihácsba utazunk, szállásunk tehát már a szomszédos Boszniában lesz.

Túratáv: nagyjából 6-7 km, 200 m szint, 4-5 óra
Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: önellátó

Második nap

Rafting az Unán

Izgalmas nap elé nézünk, ugyanis a kevesek által ismert Una-völgyét fedezzük fel egy raftingtúra keretében. Némi felkészülés után 4-5 személyes raftokba szállunk, hogy az Una folyásának legizgalmasabb részén egy közel 20 km hosszú raftingtúrát tegyünk egészen Lohovo településéig. Az első szakaszon a horvát-bosnyák határon kanyarog majd folyónk, magát mélyen bevésve a kanyonba. Itt tehát fel kell készülni keményebb zúgókra és szebbnél-szebb vízesésekre, de alapvetően a rafting túra közepes kategóriájú és kezdők által is simán teljesíthető. Loskunban tartunk egy pihenőt, majd az utolsó szakaszon az Una is lelassul, így mi is kicsit ellazulva érkezünk majd meg Lohovóba. A délután hátralévő részét grillezéssel töltjük, és lehetőségünk lesz mélyebb barátságot kötni a bosnyák ételekkel, italokkal.

Rafting nehézség: közepes, táv: 20 km, kb. 4-5 óra vízállástól függően
Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: vacsora

Harmadik nap

Paklenica Nemzeti Park

Elhagyjuk Boszniát a reggelink után, majd visszatérünk Horvátországba és nagyjából 2 órás utazás után máris a tengerparton, Starigrad városában leszünk. Rövid készülődés után a Paklenica Nemzeti Park bejáratánál kezdjük aznapi túránkat. Dalmácia egyik leghíresebb nemzeti parkja csodálatos mészkő sziklaformákkal, szurdokvölgyekkel és egy egészen pazar panorámát kínáló csúccsal vár majd minket. A Crni vrh 1100 méter fölé magasodó csúcsút a kora délutáni órákban érjük majd el, az innen elénk táruló panorámát pedig még sokáig nem fogjuk elfelejteni. Szállásunkra késő délután/este érkezünk meg.

Túratáv: nagyjából 14 km, 1040 m szint fel/le, 8-9 óra
Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban

Negyedik nap

Észak-Velebit Nemzeti Park

Negyedik napunkat ismét korán kezdjük, hiszen nagyjából 2 órás autókázás vár ránk egy panorámás, part menti úton, hogy elhagyva Paklenicát ezúttal már az Észak-Velebit Nemzeti Parkban tegyünk egy gyönyörű túrát. Különleges mészkősziklák, bámulatos panoráma vár ránk utazásunk levezető napján. Budapestre késő délután/este érkezünk vissza.

Túratáv: nagyjából 8 km, 400 m szint fel/le, 3 óra

Utazás költsége

69.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállást Bihács közelében apartmanokban 2 éjszakára, 2-3-4 személyes szobákban, és Starigradban 2-3-4 személyes apartmanokban (párok kétszemélyesben)
  • rafting az Una-folyón (helyi vezetők, felszerelés, oktatás, transzfer)
  • grillezést Boszniában
  • a programban szereplő túrákat
  • belépőt Plitvicei tavakhoz (160 HRK / fő csoportosan – kb. 6700 Ft)
  • a túravezetést és a szervezést

Nem tartalmazza:

  • a belépőket, melynek tájékoztató árai: Una Nemzeti Park – kb. 5€, Paklenica és Észak-Velebit NP – 40-60 kn
  • az utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége (benzin, autópálya és parkolási díjak), ami 10.000-15.000 Forint körül várható, és ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ.
  • az étkezéseket a megjelöltön túl

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

14-27 fő. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

A program átlagosan sportos fizikumot kíván. A Plitvicei-tavaknál illetve az Una-völgyében a kisebb sétáink nem jelentenek nagy kihívást, csak úgy, mint a kezdőknek is bátran ajánlott rafting az Una folyón. A Paklenica illetve az Észak-Velebit Nemzeti Parkban túráinkon fel kell készülnünk a nehezebb, sziklás terepre, a nagyobb szintemelkedésekre és a gyakran előforduló, erős szélviharokra. A tenger felől fújó szél akár annyira erős is lehet, hogy utolsó napi túránkat nem tudjuk biztonságban megtartani. Ez esetben a túravezető döntése minden túrázóra kötelező érvényű, az elmaradt programot adott esetben pedig egy hasonló értékűvel helyettesítjük.

Hunor

Hunor

Hunor a WanderWell csapat egyik legtapasztaltabb túravezetője. 5 évig élt Japánban, majd vitorlással utazta be Délkelet-Ázsiát és Óceániát. Utazásai során hátizsákos túrázóként sok időt töltött el még Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell