Hótalpas kalandok Észak-Szlovákiában

Törlés

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

59.990 Ft

Törzsutas ár:

53.990 Ft

A túra időpontja:

Nyitott2024.01.12.-2024.01.14.
Nehézség 7
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

Ezen a hétvégén a nyári túráinkról már ismert helyszíneken fogunk túrázni. De, csak a helyszínek lesznek ugyanazok: a téli köntösbe burkolózott táj egészen más látványt és élményeket tartogat számunkra! Bemelegítésként a Felvidék “nagy” hegyvonulatai között bástyaként kiemelkedő Nagy-Kócsot másszuk meg. Másnap irány az egykori Magyar Királyság északi határvidéke! A szlovák-lengyel határon magasodó Árvai-Beszkidek legmagasabb csúcsa, az 1 725 méter magas Babia Gora ideális hegycsúcs a hótalpazásra. Zárásképpen a Liptói-medence északi peremén kanyargó Kvacsányi-szurdokvölgyet fűzzük fel egy kellemes levezető, de annál látványosabb kirándulás keretében. A téli természeti kalandokból ezúttal sem lesz hiány!

Aktivitások:

Első nap

Nagy-Kócs (1611 m)

Budapestről egy hozzávetőleg 4 órás utazást követően érkezünk a Kócs-hegység nyugati lábánál fekvő Oláhdubova faluba, ahonnan túránk indul. Elhagyva a település házait, bevetjük magunkat a sűrű és behavazott, lucfenyves uralta téli mesebirodalomba, s megkezdjük intenzív emelkedésünket. A szint közel kétharmadát leküzdve érkezünk meg a Stredná-fennsíkra. Ahogy folytatjuk kaptatónkat a helyenként sziklás ösvényen, úgy veszi át fokozatosan az uralmat a törpefenyves. Felérve a Nagy-Kócs csúcsára, szép idő esetén elképesztő körpanoráma fogad minket: a Liptói-havasok, a Magas-Tátra, valamint az Alacsony-Tátra hóval borított bérceiben, gyönyörködhetünk. A csúcsról a már ismert ösvényen visszaereszkedünk Oláhdubovára, majd egy kis utazást követően érkezünk meg a szállásunkra. Az estét ismerkedéssel töltjük ízletes szlovák falatok és jóféle sörök kíséretében. De, nem dajdalozunk sokáig, mert másnapra szükségünk lesz minden erőnkre a Babia Górához.

Túra nehézsége: 9 km; menetidő: 6-7 óra; szintkülönbség: 900 m fel és le

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Babia Góra (1725 m)

Reggeli után kipihenten vágunk neki a mai túrának. Rövid autózás után érkezünk meg Szlovákia legészakibb településére, Polhorába, a Sósvízi-menedékházhoz. A Sebes-patak völgyében indulunk felfelé a sárga jelzés mentén. Szépen fokozatosan emelkedik havas fákkal övezett ösvény. Az erdő ritkulása és a törpefenyves megjelenése jelzi, hogy már a csúcsrégióban lépdelünk. Az utolsó métereket már a hó borította, szélfútta gyephavas átszelésével tesszük meg. Az Árvai-Beszkidek 1725 méter magas csúcsáról tiszta idő esetén végtelen körpanoráma fogad minket. Észak felé már a lengyel tájak köszöntenek; déli irányban a Felvidék északnyugati részének szinte valamennyi hegycsoportja kivehető, élén a Liptói- és Magas-Tátra csipkézett gerincével. Érdekes érzés kerülget, amikor körbetekintve a csúcsról arra gondolunk, hogy a gerincen most áthaladó szlovák-lengyel határ egykor a történelmi Magyarország legészakibb pontja volt. A csúcstól nem messze található a II. János Pál pápa látogatásának emléket állító kőoszlop. Karoly Wojtyła már gyerekként is sokat túrázott ezen a tájon. 1978 szeptemberében, az akkori krakkói püspök pápává választása előtti utolsó túráját is a hegységben tette meg. Miután feltöltődtünk a látvánnyal és a magunkkal hozott elemózsiával, a már ismert útvonalon visszaereszkedünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra. Egy ilyen combos téli túra után megérdemelten guríthatjuk le a söröket és élvezhetjük a szlovák konyha fogásait.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 8-9 óra; szintemelkedés: 980 m fel és 980 m le

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Kvacsányi-szurdok

A Liptói-medence északi peremén, a Kócs-hegység és a Liptói-havasok találkozásánál fekvő piciny Kvacsány faluba bő órás autózás után érkezünk meg. Innen egy szelídebben emelkedi erdei úton törünk előre, miközben fokozatosan bontakozik ki mellettünk a Kvacsányi-szurdok. Több természetes és mesterséges kilátópont érintésével és egy intenzívebb ereszkedés után érkezünk meg a szurdok végénél lévő több száz éves, de még mai is működő vízimalomhoz, aminek a közelében egy vízesést is megtekinthetünk. Tartunk egy rövidebb fotó- és eszem-iszom szünetet, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a parkolóba. Kellemesen elfáradva és tengernyi téli túraélménnyel feltöltekezve Budapest felé vesszük az irányt, ahová az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: távolság: 6 km; menetidő: 4-5 óra; szintemelkedés: 540 m fel és 540 m le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

59.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás 2 éjszakára hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban (párok 2 személyesben)
  • reggeli 2 alkalommal
  • hótalpak bérleti dija
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18.000-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. november 24-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • egyéb ellátást
  • utasbiztosítást

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk. 18-24 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente végeznek edzéseket. A program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek azonban meredek kaptatók. További nehezítő tényezőt jelenthetnek a téli magashegyi időjárási körülmények. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot. Hótalpat csak abban az esetben használunk, ha az indokolt.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Festői környezetben fekvő szállásunkon 2-3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, mindegyikhez privát fürdőszoba tartozik. Párokat 2 személyes szobákba osztjuk be. Mindkét reggelen kapunk reggelit a szálláson. Szállásunkhoz hangulatos étterem és bár is tartozik, ahol szlovák és nemzetközi specialitásokat is fogyaszthatunk esténként.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél eltölteni egy pörgős & lazulós háromnapos hosszú hétvégét.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente végeznek cardio edzéseket. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 15-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, meleg pulcsid, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata. A havas terepen való haladáshoz hótalpakat használunk, melyeket az iroda biztosít számodra. Előzetes tapasztalatra nincs szükség, a hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk. Hótalpas túráknál nagy segítséget nyújthat a túrabot használata. A gerinc mentén szeles időjárásra kell számítani, így a nap- és síszemüveg is ajánlott.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.