Hullócsillagles & Táti-sziget

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Mogyorósbányai Kőszikla & Táti-sziget

Részvételi díj:

Klubtag ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 4
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 5

Kétnapos túránkon megtapasztalhatod a Dunakanyar legjavát: utunk az Országos Kéktúra látványos gerecsei szakaszának mészkő sasbérceitől a dunai vízi világ édenkertjéig vezet, melyet némi hullócsillag-esővel is megfűszerezünk. Túránk időpontjára esik a Perseida meteorraj vonulása, amit mi páholyból nézhetünk a Mogyorósbányai Kőszikláról!

Aktivitások:

Első nap

2020. augusztus 15. szombat Budapest – Dorog – Mogyorósbányai Kőszikla

Fél 9-kor találkozunk reggel a Nyugati pályaudvaron, ahol vonatra szállunk és egy órás utazás után megérkezünk Dorogra. Innen rögtön a vasútállomástól már a Kék jelzésen fogunk haladni egész napos túránk során. Először a városon belül, majd hajdani bányaterületen haladunk, mígnem beérünk az erdőbe. Folyamatosan emelkedő ösvényen feljutunk a Nagy-Gete csúcsára, ahol szusszanunk egyet, és megkeressük a régi katonai bunkert is. Lefele igen meredek úton, fekete fenyők majd cserjések mentén ereszkedünk egészen Tokod településéig. Itt a kisboltban tudunk némi élelmiszert vásárolni és a kútból feltölthetjük kulacsainkat. Hullámvasúthoz hasonló utunkat a Hegyeskő felé vesszük, ahová felkapaszkodva lenyűgöző körpanoráma tárul a szemünk elé: a Gerecse-hegytől az Esztergomi Bazilikán át a Börzsönyig is ellátni. Megcsodálhatjuk az imént meghódított Nagy-Gete piramisát és ellenkező irányba mai úti célunkat, a Kősziklát is. Innen ismét lefelé, egy látványos pincevölgybe vezet utunk, hogy végül egy utolsó felfelé kapaszkodó szakasz után elérjük táborhelyünket, a mogyorósbányai Kősziklát.

A lankás hegytetőn sátrat állítunk, majd nekifogunk tűzön sütött vacsoránk elkészítésének, miközben lassan ránk esteledik. A tábortól fél perces sétára lévő sziklákról gyönyörködünk a naplemente fényeiben fürdő panorámában: alattunk a völgyben présházak pettyezik a tájat, látjuk a Duna ezüstös szalagját, mögötte a Börzsöny vonulatait, jobbra pedig a Nagy-Gete sasbérce emelkedik ki a szelíd dombokból. A sötétség leszálltával alattunk települések távoli fényei, felettünk pedig a millió csillag fénye gyullad fel. Hamarosan már versenyezni fogunk egymással, ki látott több hullócsillagot, mígnem bebújunk sátrainkba és az erdő hangjaira álomba merülünk.

Táv: 13,5 km, szint: 630 méter fel, 490 méter le

Második nap

2020. augusztus 16. vasárnap Mogyorósbányai Kőszikla – Táti-szigetek – Budapest

A napkelte fényei hamar felébresztik a társaságot, de nem sietünk az indulással. Reggeli után tábort bontunk, majd leereszkedünk Tát településére. Itt lesz lehetőség a vízi túrára szendvicsnek valót és folyadékot vásárolni, majd elsétálunk a Duna-partra, ahol a Halászcsárdában hagyjuk csomagjainkat.
Itt vízre szállunk és megkezdjük 4-5 órás evezős túránkat a Táti-sziget körül. A szigetcsoport számtalan védett állat- és növényfaj otthona, 2020 márciusa óta természetvédelmi terület. Kis szerencsével teknősök, fehér gólyák, kormoránok mellett európai hóddal, réti sassal és fekete gólyával is találkozhatunk. A szigeteken őz, szarvas, borz, vaddisznó és aranysakál is él. Miközben csónakjaink halkan szelik a vizet, hallhatjuk a közeli és távolabbi fák törzsében csemegék után kutató fakopáncsok kopácsolását. A parti fákon megfigyelhetjük a hódok nyomait is. Vízi túránk egy, a környék hajdani szénbányászatának emléket állító különleges épület lábainál ér véget. Ez a híres esztergomi Szénrakodó, mely ma már ipartörténeti műemlék. A 20 méter magas lábakon álló épület apokaliptikus, mégis magával ragadó hangulatot áraszt. Lábainál partra szállunk, majd transzferrel visszajutunk a táti Halászcsárdához, ahol elfogyasztjuk estebédünket. Késő délután, este buszra szállunk és közvetlen járattal utazunk vissza Budapestre.

Túra ára

9.990 Forint, ami tartalmazza:

 • csoportvezetés és szervezés
 • kenubérlés és túra
 • transzfert a kenutúrához

Nem tartalmazza:

 • utasbiztosítás
 • étkezéseket a felsoroltakon túl
 • Utazást, ami vonattal és busszal történik.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

  Kiválasztott tételek törlése
  • 2400 Ft
  • 8000 Ft

Utazás nehézsége

Átlagos állóképességgel teljesíthető túra, de a nagy melegben, gyakran tűző napon való folyamatos fel-le haladás miatt kitartást igényel! A vízitúrához nem szükséges előzetes tapasztalat.

Csapat

10-20 fős csapat.

Túravezető

Linda

Linda WanderWelles karrierjét irodai munkatársként kezdte, de földrajzos szaktudásának, magabiztos fellépésének, és utasbarát hozzáállásának köszönhetően hamar magyarországi túráink élén találta magát. Országunk, erdőink, folyóink, növény és állatvilágunk ismerőjeként biztosan lesz egy-két érdekessége számodra.

 

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell