Hullócsillagles & Táti-sziget

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Mogyorósbányai Kőszikla & Táti-sziget

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 4
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 5

Kétnapos túránkon megtapasztalhatod a Dunakanyar legjavát: utunk az Országos Kéktúra látványos gerecsei szakaszának mészkő sasbérceitől a dunai vízi világ édenkertjéig vezet, melyet némi hullócsillag-esővel is megfűszerezünk. Túránk időpontjára esik a Perseida meteorraj vonulása, amit mi páholyból nézhetünk a Mogyorósbányai Kőszikláról!

Aktivitások:

Első nap

2020. augusztus 15. szombat Budapest – Dorog – Mogyorósbányai Kőszikla

Fél 9-kor találkozunk reggel a Nyugati pályaudvaron, ahol vonatra szállunk és egy órás utazás után megérkezünk Dorogra. Innen rögtön a vasútállomástól már a Kék jelzésen fogunk haladni egész napos túránk során. Először a városon belül, majd hajdani bányaterületen haladunk, mígnem beérünk az erdőbe. Folyamatosan emelkedő ösvényen feljutunk a Nagy-Gete csúcsára, ahol szusszanunk egyet, és megkeressük a régi katonai bunkert is. Lefele igen meredek úton, fekete fenyők majd cserjések mentén ereszkedünk egészen Tokod településéig. Itt a kisboltban tudunk némi élelmiszert vásárolni és a kútból feltölthetjük kulacsainkat. Hullámvasúthoz hasonló utunkat a Hegyeskő felé vesszük, ahová felkapaszkodva lenyűgöző körpanoráma tárul a szemünk elé: a Gerecse-hegytől az Esztergomi Bazilikán át a Börzsönyig is ellátni. Megcsodálhatjuk az imént meghódított Nagy-Gete piramisát és ellenkező irányba mai úti célunkat, a Kősziklát is. Innen ismét lefelé, egy látványos pincevölgybe vezet utunk, hogy végül egy utolsó felfelé kapaszkodó szakasz után elérjük táborhelyünket, a mogyorósbányai Kősziklát.

A lankás hegytetőn sátrat állítunk, majd nekifogunk tűzön sütött vacsoránk elkészítésének, miközben lassan ránk esteledik. A tábortól fél perces sétára lévő sziklákról gyönyörködünk a naplemente fényeiben fürdő panorámában: alattunk a völgyben présházak pettyezik a tájat, látjuk a Duna ezüstös szalagját, mögötte a Börzsöny vonulatait, jobbra pedig a Nagy-Gete sasbérce emelkedik ki a szelíd dombokból. A sötétség leszálltával alattunk települések távoli fényei, felettünk pedig a millió csillag fénye gyullad fel. Hamarosan már versenyezni fogunk egymással, ki látott több hullócsillagot, mígnem bebújunk sátrainkba és az erdő hangjaira álomba merülünk.

Táv: 13,5 km, szint: 630 méter fel, 490 méter le

Második nap

2020. augusztus 16. vasárnap Mogyorósbányai Kőszikla – Táti-szigetek – Budapest

A napkelte fényei hamar felébresztik a társaságot, de nem sietünk az indulással. Reggeli után tábort bontunk, majd leereszkedünk Tát településére. Itt lesz lehetőség a vízi túrára szendvicsnek valót és folyadékot vásárolni, majd elsétálunk a Duna-partra, ahol a Halászcsárdában hagyjuk csomagjainkat.
Itt vízre szállunk és megkezdjük 4-5 órás evezős túránkat a Táti-sziget körül. A szigetcsoport számtalan védett állat- és növényfaj otthona, 2020 márciusa óta természetvédelmi terület. Kis szerencsével teknősök, fehér gólyák, kormoránok mellett európai hóddal, réti sassal és fekete gólyával is találkozhatunk. A szigeteken őz, szarvas, borz, vaddisznó és aranysakál is él. Miközben csónakjaink halkan szelik a vizet, hallhatjuk a közeli és távolabbi fák törzsében csemegék után kutató fakopáncsok kopácsolását. A parti fákon megfigyelhetjük a hódok nyomait is. Vízi túránk egy, a környék hajdani szénbányászatának emléket állító különleges épület lábainál ér véget. Ez a híres esztergomi Szénrakodó, mely ma már ipartörténeti műemlék. A 20 méter magas lábakon álló épület apokaliptikus, mégis magával ragadó hangulatot áraszt. Lábainál partra szállunk, majd transzferrel visszajutunk a táti Halászcsárdához, ahol elfogyasztjuk estebédünket. Késő délután, este buszra szállunk és közvetlen járattal utazunk vissza Budapestre.

Túra ára

9.990 Forint, ami tartalmazza:

  • csoportvezetés és szervezés
  • kenubérlés és túra
  • transzfert a kenutúrához

Nem tartalmazza:

  • utasbiztosítás
  • étkezéseket a felsoroltakon túl
  • Utazást, ami vonattal és busszal történik.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazás nehézsége

Átlagos állóképességgel teljesíthető túra, de a nagy melegben, gyakran tűző napon való folyamatos fel-le haladás miatt kitartást igényel! A vízitúrához nem szükséges előzetes tapasztalat.

Csapat

10-20 fős csapat.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell