Rövid összefoglalás

A Nyugati-Tátra, vagy más néven a Liptói-havasok egy az Alacsony és a Magas-Tátránál jóval kevésbé látogatott, azoknál sokkal vadregényesebb hegység. Kevés túrázó jár erre, az útvonalak sok helyen rosszul vannak festve, és alig vannak menedékházak, éttermek. Ideális helyszín azoknak, akik erejüket próbára téve kalandoznának egy meseszép, de vad környezetben. 2,5 napos túránkat pénteken munkaidő után indítjuk, hogy szombaton a hosszú és nehéz menetnek kora reggel vághassunk neki, és ne aznap kelljen Magyarroszágról utaznunk.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.09.11. péntek Utazás

  Péntek délután 15:30-kor indulunk Budapestről Liptószentmiklósra, ahova a késő esti órákban érkezünk meg. Elfoglaljuk szobáinkat, majd pár pohár jóféle szlovák sör társaságában megismerkedünk a túratársakkal.

  Szállás: apartmanokban 2 és 3 ágyas szobákban
  Ellátás: önellátó

 • 2. nap - 2020.09.12. szombat Jakubina

  Korán kezdjük a napot, mert hosszú és fárasztó túra vár ránk. Autóval nagyjából félórányi távolságra van tőlünk mai túránk kiinduló pontja. Innen először aszfaltúton, majd erdőben vezet az ösvény. Először a Racskó-völgyben, majd a Gábor-völgyben, két gigászi hegygerinc közé “szorulva” vezet utunk egyre magasabbra. Ez volt túránk felvezető szakasza. Innentől (1398m) kezdetben törpefenyők, aztán hatalmas sziklák között, majd köves mezőn kapaszkodunk meredeken egyre feljebb.

  A Racskó-hágón elérjük a szlovák – lengyel határt. Ha szép időnk van, káprázatos panoráma mellett szusszanhatunk. A Vastag-hegyre (2137m) felkapaszkodva már látjuk a gerincet, amin utunk tovább vezet minket. Előttünk a Jakubina 2194 méteres csúcsa, melyre hamarosan fel is érünk. A gerincen vezető, helyenként igencsak kitett ösvény fel-le visz minket. Csúcsra fel, onnan le, majd újra fel. Mindkét oldalt völgyek, tátongó szakadék. Szép időben a látvány minden erőfeszítésünkért kárpótol. Hamarosan elkezdünk ereszkedni, és az erdőben visszaérünk túránk kiinduló pontjához. Fél óra múlva a szálláson leszünk, ahol páran hulla fáradtan azonnal bedőlnek az ágyba. A többiekkel koccintunk teljesítményünkre, és felidézzük a nap legizgalmasabb történéseit. Túra nehézsége: 19km hosszú, szintben 1860m fel és ugyanennyi le

  Szállás: apartmanokban 2 és 3 ágyas szobákban
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap - 2020.09.13. vasárnap Elülső-Szoliszkó majd utazás Budapestre

  Az előző nap után párunknak biztosan izomlázzal indul majd ez a reggel, emiatt erre a napra egy jóval könnyebb, de ettől függetlenül csodaszép túrával készülünk. Autóval a Csorba-tóhoz gurulunk, ahonnan felvonóval megyünk fel az 1840m magasan lévő Szoliszkó menedékházhoz. Innen gyalog folytatjuk utunkat a sziklás terepen. Kb. 40 perc múlva érünk fel az Elülső-Szoliszkó 2117 méteres csúcsához, ahonnan szép időben pompás kilátás nyílik a Magas-Tátra déli oldalán fekvő falvakra, a Csorba-tóra és a Malompataki-völgyre. A jól megérdemelt csúcs-csokik, és a kötelező szelfik után leereszkedünk a menedékházba, ahol ki kofolával, ki sörrel koccinthat a sikeres túrára. A felvonóval leereszkedünk, majd megkezdjük utazásunkat haza Magyarországra. Ha spórolnál a felvonón, sétálhatsz a tó körül is, amíg a csapat visszaér a Szoliszkóról. Túra nehézsége: 2km, 250m szintben fel és ugyanennyi le

  Ellátás: önellátó

Megosztás