Rövid összefoglalás

Jordánia hallatán szinte mindannyiunknak ugyanazok a legendás helyszínek – Petra, Wadi Rum, Holt-tenger – jutnak eszünkbe, amelyek évszázadok óta lenyűgözték hódítók, kereskedők, vándorok és utazók millióit. A Közel-Kelet konfliktusokkal teli tengerén Jordánia valóban a béke szigete, ahol a változatos és elképesztően különleges tájak, a világhíres történelmi emlékek, illetve a helyiek vendégszeretete minket is egy hamisítatlan keleti utazásra hívogat. Utunk – a fantasztikus tájak díszletével – egyben egy igazi időutazás is lesz, hiszen több évezred történelmén fogunk átsuhanni Mózestől a nabateusokon, a kereszteseken és Arábiai Lawrence-en át Jordánia közel-keleti jelenéig.

Jordánia egy igazi „belépős” ország az iszlám világba. Azok, akik még nem jártak korábban iszlám országban, itt akár végzetesen beleszerethetnek a „Kelet” utánozhatatlan hangulatába. Akik pedig már megfordultak más iszlám országokban, azok sem fognak egy cseppet sem csalódni: Jordánia a változatos természeti és kulturális értékeivel egy egészen új arcát fogja nyújtani a Közel-Keletnek. Utunk összeállításakor azt tartottuk szem előtt, hogy az aktív természeti programok és a történelmi-kulturális látnivalók meglátogatása egyensúlyban legyenek, s a lehető legteljesebb élményt nyújtsuk.

Kulcsszavakban:
– Wadi Rum: a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájának felfedezése, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Petra: a nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
– Dana Természetvédelmi Terület: látványos panorámatúra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén
– Mujib Természetvédelmi Terület: izgalmas kanyontúra leszakadó függőleges sziklafalak mélyén
– Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós taván
– Évszázados történelmi emlékek nyomában: Madaba bizánci mozaktérképe, Jerash római emlékei, Ajloun keresztes vára
– Ammán hamisíthatatlanul „közel-keletiesen” nyüzsgő városa

Jelentkezési határidő: 2019.08.14. 
FONTOS: repjegyvásárlás szempontjából érdemes minél előbb jelentkezni, utazásunk ugyanis frekventált időpontra esik

Túra részletes leírása

 • 1. nap: 2019. október 19.Budapest - Ammán, Madaba

  Várhatóan a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Lehetőleg közvetlen járattal Jordánia fővárosába, Ammánba repülünk, ahová az esti órákban fogunk megérkezni. A belépési formalitásokat követően felvesszük bérelt autóinkat, s a repülőtértől nem messze lévő Madabába utazunk. A város szívében fekvő, a tetőről gyönyörű panorámával rendelkező szállásunk elfoglalása után nyugovóra térünk.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: nincs

 • 2. nap: 2019. október 20.Madaba, Wadi Rum

  Reggelit követően rövid városnézést tartunk a több ezer éves múltra visszatekintő Madabában, ahol a Közel-Kelet egyik legnagyobb keresztény közösség lakik. Legfontosabb látnivalója a Szent György templomban található, Szentföldet ábrázoló VI. századi mozaiktérkép. Ennek megtekintése után Keresztelő Szent János templomba látogatunk el, aminek harangtornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. Madabától a késő délelőtti órákban búcsút intve leutazunk Jordánia legszebb (és talán leghíresebb) vidékére, a Wadi Rumba. A saját autóinkat felváltjuk terepjárókra, amelyekkel felfedezzük a világ egyik legismertebb sivatagának homokdűnéit és impozáns homokkő formáit. A délutáni órákban vörösen-narancsosan izzó sivatag nemcsak Arábiai Lawrence-nek, hanem megannyi hollywoodi szuperprodukció forgatásának adott otthont. Napnyugtát követően elfoglaljuk a szállásunkat a gyönyörű környezetben lévő, csillagos égbolt alatti sivatagi táborban, ahol beduin vendéglátóink egy igazán autentikus vacsorát készítenek nekünk. A vacsorát követően ízletes tea kíséretében élvezhetjük a csillagfényes sivatagi éjszakát.

  Szállás: tradicionális beduin sátorban

  Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

 • 3. nap: 2019. október 21.Wadi Rum, Petra

  A sivatagi napfelkeltét a táborunkhoz közeli magaslatról csodáljuk meg. Reggelit követően még gyalog vagy éppen teveháton élvezhetjük a sivatag hangulatát, majd terepjáróinkkal visszautazunk Wadi Rum faluba. Innen észak felé vesszük az irányt, Jordánia elsőszámú történelmi látványosságához, a nabateusok legendás fővárosába, Petrába. Az egykor húszezer lakost számláló város sziklába vájt épületeinek felfedezése életünk egyik legjelentősebb utazási élményével kecsegtet. Az Indiana Jones filmből is ismert szűk szurdokvölgy felől közelítjük meg a leghíresebb épületet, a Kincstárt. Helyi idegenvezetőnk tolmácsolásában megismerkedhetünk a legfontosabb látnivalókkal. Nem kell aggódnunk, ha valamit kihagytunk volna: a következő napot teljes egészében Petra felfedezésével töltjük. Az elkövetkező két estét Wadi Musa településen töltjük.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 4. nap: 2019. október 22.Petra

  A mai napunk kizárólag Petráról szól: visszatérünk a nabatesuok fővárosába, ahol mindenki a saját tempójában fedezheti fel a számára legérdekesebb látnivalókat. Rövidebb kirándulás keretében a távolabb eső emlékekhez is ellátogathatunk. Érdemes naplementéig bent maradni, hiszen a Királysíroknál akkor derül – szó szerint fény – arra, hogy Petra miért is kapta a „Rózsaszín Város” elnevezést.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 5. nap: 2019. október 23.Kis-Petra (Siq al-Barid), Dana Természetvédelmi Terület

  Szomorúan búcsút intünk a legendás történelmi városnak, de hamar pótoljuk a hiányt: Petrából egyenesen a Hideg-szurdokba, ismertebb nevén Kis-Petrába utazunk, ahol egy rövid sétát teszünk. Az egykori szintén nabateus település kereskedelmi-gazdasági központként funkcionált. Jellege hasonló a „Nagy” Petrához, de jóval csendesebb és nyugodtabb a környezet. Kis-Petrát elhagyva a Dana Természetvédelmi Területre utazunk, amely Jordánia legnagyobb rezervátuma. Itt fogunk tenni egy kb. 10 kilométeres panorámatúrát. Noha a táj alapvetően sivatagi, a festői homokkő tornyok és sziklahasadékok látványát változatos mediterrán növényzet teheti színesebbé. A túra után Dana faluba utazunk, ahol az éjszakát egyszerű vendégházban töltjük.

  Éjszaka: vendégházban

  Ellátás: reggeli, vacsora

 • 6. nap: 2019. október 24.Mujib Természetvédelmi T, Holt-tenger, Nebó-hegy, Ammán

  Korán elhagyjuk Danát, s a kanyontúrákról is ismert Mujib Természetvédelmi Területre utazunk. A Mujib-folyó 900 méteres magasságból folyamatosan ereszkedve ömlik bele a Holt-tengerbe, folyamatosan mélyítve a meredek homokkő szurdokvölgyet. A kb. 4-5 kilométer hosszú kanyontúránk (Siq Trail) során hol szárazon, hol vízben gázolva (de, akár még úszva is) törünk előre egy 20 méter magas vízesésig. Azokon a szakaszokon, ahol mélyebb a víz, kifeszített kötelek segítik az előrehaladást. A vízesésnél megpihenünk, majd az ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz, amivel a Holt-tenger partjára utazunk. Ebédet követően a pedig az egyik strandon élvezhetjük önfeledten a Föld legmélyebb pontjában húzódó, 30%-osnál is magasabb sótartalmú víz jótékony hatását – illetve az elképesztő sóformákat a tó partján. Úszásról itt szó sem lehet, legfeljebb lebegésről! A sóterápia mellett iszappakolással is kényeztethetjük a testünket. A Holt-tengertől Jordánia és a Biblia legendás magaslatára, a Nébó-hegyre utazunk. Az Ószövetség írása szerint Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét. A hegyről leereszkedve Ammán felé vesszük az irányt, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy belvárosi hotelben. Este felfedezhetjük a nyüzsgő főváros éjszakai életét.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 7. nap: 2019. október 25.Jerash, Ajloun-vár, Ammán

  Délelőtt az ország legfontosabb római kori városába, Jerashba utazunk. A jó állapotban lévő hatalmas romterületet bebarangolva feléled előttünk az egykori birodalom egyik legfontosabb közel-keleti központja. Ezt követően utazunk néhány kilométert (és időben pár száz évet), hogy meglátogassuk a Közel-Kelet egyik legimpozánsabb keresztes várát. A hasonló nevű hegyen büszkén magasodó ajlouni várból a Damaszkus és Kairó között futó kereskedelmi utat ellenőrizték – a panoráma láttán nekünk sem támad kétségünk afelől, milyen fontos stratégiai szerepe volt az erődítésnek évszázadokon át. A Jordán-folyó völgyének vidékét elhagyva visszatérünk Ammánba, ahol a délutánt a város felfedezésével töltjük. Felsétálunk a citadellához, ahonnan csodálatos körpanoráma fogad minket. Megnézzük a modern házak tőszomszédságában fekvő római színházat is, az Abdullah király nagymecsetet is, ahová a nem-muszlimokat is beengedik, illetve ellátogatunk a XIX. század egyik leghíresebb vasútvonalának, a Hejaznak a történelmi állomására is.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 8. nap: 2019. október 26.Ammán-Budapest

  A délelőttöt és az ebédidőt Amman további látványosságainak felfedezésével töltjük. Ekkor még van lehetőségünk az utolsó keleti ajándékok vásárlására. A búcsúebédet Ammán egyik tradicionális arab éttermében fogyasztjuk el, ahol a finom falatok mellett felidézzük kalandos utazásunk legszebb emlékeit. A délutáni órákban kiutazunk az Alia Királynő repülőtérre, leadjuk bérelt autóinkat, majd közvetlen járattal Budapestre utazunk.

  Ellátás: reggeli

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás