Jordánia

Törlés

Fontos információk

Jordánia

Részvételi díj:

269.990 Ft

A túra időpontja:

2021.10.31.-2021.11.07.
Nehézség 4
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 5

Jordánia hallatán szinte mindannyiunknak ugyanazok a legendás helyszínek – Petra, Wadi Rum, Holt-tenger – jutnak eszünkbe, amelyek évszázadok óta lenyűgözték hódítók, kereskedők, vándorok és utazók millióit. A Közel-Kelet konfliktusokkal teli tengerén Jordánia valóban a béke szigete, ahol a változatos és elképesztően különleges tájak, a világhíres történelmi emlékek, illetve a helyiek vendégszeretete minket is egy hamisítatlan keleti utazásra hívogat. Utunk – a fantasztikus tájak díszletével – egyben egy igazi időutazás is lesz, hiszen több évezred történelmén fogunk átsuhanni Mózestől a nabateusokon, a kereszteseken és Arábiai Lawrence-en át Jordánia közel-keleti jelenéig.

Jordánia egy igazi „belépős” ország az iszlám világba. Azok, akik még nem jártak korábban iszlám országban, itt akár végzetesen beleszerethetnek a „Kelet” utánozhatatlan hangulatába. Akik pedig már megfordultak más iszlám országokban, azok sem fognak egy cseppet sem csalódni: Jordánia a változatos természeti és kulturális értékeivel egy egészen új arcát fogja nyújtani a Közel-Keletnek. Utunk összeállításakor azt tartottuk szem előtt, hogy az aktív természeti programok és a történelmi-kulturális látnivalók meglátogatása egyensúlyban legyenek, s a lehető legteljesebb élményt nyújtsuk.

Kulcsszavakban:
– Wadi Rum: a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájának felfedezése, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Petra: a nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
– Dana Természetvédelmi Terület: látványos panorámatúra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén
– Mujib Természetvédelmi Terület: izgalmas kanyontúra leszakadó függőleges sziklafalak mélyén
– Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós taván
– Évszázados történelmi emlékek nyomában: Madaba bizánci mozaktérképe, Jerash római emlékei
– Ammán hamisíthatatlanul „közel-keletiesen” nyüzsgő városa

Első nap

Budapest – Jerash – Madaba

Várhatóan a reggeli órákban, lehetőleg közvetlen járattal repülünk Budapestről Jordániába. A repülőtérről bérelt buszunkkal egyenesen az ország legfontosabb római kori városába, Jerashba utazunk. A hatalmas romterületen barangolva feléled előttünk a Római Birodalom egyik legfontosabb közel-keleti központja. Madabába az esti órákban érkezünk, ahol a szállásunk elfoglalása után ízletes keleti fogások mellett tartjuk ismerkedünk meg utastársainkkal.
Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Nebo-hegy – Holt-tenger – Wadi Mujib – Dana Természetvédelmi Terület

Korán elhagyjuk Madabát. Elsőként Jordánia és a Biblia legendás magaslatára, a Nébó-hegyre utazunk. Az Ószövetség írása szerint Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét. A hegyről leereszkedve a Holt-tenger partjára utazunk. Az egyik strandon élvezhetjük önfeledten a Föld legmélyebb pontjában húzódó, 30%-osnál is magasabb sótartalmú víz jótékony hatását. Úszásról itt szó sem lehet, legfeljebb lebegésről! A sóterápia mellett iszappakolással is kényeztethetjük a testünket. Ezután a kanyontúrákról is ismert Mujib Természetvédelmi Területre utazunk. A Mujib-folyó 900 méteres magasságból folyamatosan ereszkedve ömlik bele a Holt-tengerbe, folyamatosan mélyítve a meredek homokkő szurdokvölgyet. A kb. 4-5 kilométer hosszú kanyontúránk során hol szárazon, hol vízben gázolva és úszva is törünk előre egy 20 méter magas vízesésig. Azokon a szakaszokon, ahol mélyebb a víz, kifeszített kötelek segítik az előrehaladást. A vízesésnél megpihenünk, majd az ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz. A Föld legmélyebb pontjából fokozatosan emelkedve érkezünk meg az esti órákban a Dana Természetvédelmi Terület szívébe. A jól megérdemelt vacsorát követően kipihenjük hosszú, ám kalandos napunk fáradalmait.
Szállás: hegyi vendégház, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Dana Természetvédelmi Terület – Shobak – Kis-Petra – Petra

Reggelit követően teszünk egy panoráma túrát a Dana Természetvédelmi Területen. Noha a táj alapvetően sivatagi, a festői homokkő tornyok és sziklahasadékok látványát változatos mediterrán növényzet teheti színesebbé. Ezután buszunkkal Kis-Petra felé utazunk. Útközben rövid fotószünetet teszünk a shobaki keresztesvárnál és a világ legkisebb szállodájánál. A Hideg-szurdokban, ismertebb nevén Kis-Petrában egy rövid sétát teszünk. Az egykori nabateus település kereskedelmi-gazdasági központként funkcionált. Jellege hasonló a „Nagy” Petrához, de jóval csendesebb és nyugodtabb a környezet. Innen egyenesen Jordánia elsőszámú történelmi látványosságához, a nabateusok legendás fővárosába, Petrába utazunk. Az egykor húszezer lakost számláló város sziklába vájt épületeinek felfedezése életünk egyik legjelentősebb utazási élményével kecsegtet. Az Indiana Jones filmből is ismert szűk szurdokvölgy felől közelítjük meg a leghíresebb épületet, a Kincstárt. Nem kell aggódnunk, ha valamit kihagytunk volna: a következő napot teljes egészében Petra felfedezésével töltjük.
Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Petra

A mai napunk kizárólag Petráról szól: visszatérünk a nabatesuok fővárosába, ahol mindenki a saját tempójában fedezheti fel a számára legérdekesebb látnivalókat. Rövidebb kirándulások keretében (vagy akár szamárháton) a távolabb eső emlékekhez is ellátogathatunk. Érdemes naplementéig bent maradni, hiszen a Királysíroknál akkor derül – szó szerint fény – arra, hogy Petra miért is kapta a „Rózsaszín Város” elnevezést.
Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Petra – Wadi Rum

Wadi Musától a délelőtti órákban búcsút intve leutazunk Jordánia legszebb (és talán leghíresebb) vidékére, a Wadi Rumba. A buszunkat felváltjuk terepjárókra, amelyekkel behatolunk a világ egyik legismertebb sivatagának homokdűnéi és impozáns homokkő formái közé. Hol gyalog, hol a sivatagi nyomvonalakon száguldozva fedezzük fel a csodálatos sivatagi ökoszisztémát, ami nemcsak Arábiai Lawrence-nek, hanem megannyi hollywoodi szuperprodukció forgatásának adott otthont. Miután egy magaslatról végignéztük, ahogyan a napnyugta fényei vörösre-narancsos izzítják sivatagi formákat, elfoglaljuk a szállásunkat a gyönyörű környezetben lévő, csillagos égbolt alatti sivatagi táborban. Beduin vendéglátóink egy igazán autentikus vacsorát készítenek nekünk. A vacsorát követően ízletes tea és akár vízipipa kíséretében élvezhetjük a csillagfényes sivatagi éjszakát.
Szállás: 2-3-4 ágyas tradicionális beduin sátorban
Ellátás: reggeli, vacsora

Hatodik nap

Wadi Rum – Aqaba

A sivatagi napfelkeltét követően még gyalog vagy éppen teveháton élvezhetjük a sivatag hangulatát, majd terepjáróinkkal visszautazunk Wadi Rum faluba. Itt búcsút intünk beduin barátainknak és buszunkkal a Vörös-tenger partjára, Aqabába utazunk. Tengerparti szállásunk elfoglalását követően nincs más dolgunk, mint pihenjünk, napozzunk és különböző vízi szórakozással (snorkellezés, búvárkodás) töltsük el a délutánunkat. Természetesen, akinek kedve van, taxival beutazhat a városba és gyalogosan felfedezheti az izraeli és szaúdi határ közelében fekvő város piacát, esti nyüzsgését.
Szállás: tengerparti hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Aqaba – Madaba

Nyugodt ébredést és egy utolsó csobbanást követően buszunkkal visszautazunk Madabába. A nap hátralévő részében rövid városnézéső sétát tartunk a több ezer éves múltra visszatekintő városban, ahol – a muszlim lakossággal keveredve – a Közel-Kelet egyik legnagyobb keresztény közösség lakik. Madaba legfontosabb látnivalói a Szent György templomban található, Szentföldet ábrázoló VI. századi mozaiktérkép és a Keresztelő Szent János templom, aminek harangtornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. Búcsú vacsoránk mellett felidézzük kalandos utazásunk legszebb emlékeit.
Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Madaba – Budapest

Reggelit követően kiutazunk az Alia Királynő repülőtérre, majd lehetőleg közvetlen járattal Budapestre utazunk.
Ellátás: reggeli

Program költsége

A részveli díj 269.990 Forint, ami tartalmazza:
– szállások: háromcsillagos hotelekben (Madaba, Petra, Aqaba) 2-3 fős szobákban, hegyi vendégházban (Dana) 2-3 fős szobákban, sivatagi beduin sátorban (Wadi Rum) 2-3-4 fős szobákban;
– reggelik minden teljes Jordániában töltött napon, illetve a Wadi Rumos program során az ebéd és a vacsora
– az országon belüli valamennyi közlekedést légkondicionált bérelt busszal, illetve a Wadi Rumos program során a terepjárós túrát
– a vezetett túrákat a Dana Természetvédelmi Területen és a Wadi Mujib kanyonban,
– a JordanPass árát, ami tartalmazza a jordán vízum díját, illetve a belépő árát Jerashba, a Wadi Rumba és 2 napra Petrába
– belépőt a Dana Természetvédelmi Területre
– a helyi idegenvezetők és a sofőr díját,
– a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést
Nem tartalmazza:
– repjegyet Budapest-Ammán-Budapest útvonalra
– belépőt a Holt-tengeri fürdőhelyhez (kb. 10 USD)
– Wadi Mujib fakultatív canyoning díját (kb. 35 USD)
– további belépőket a külön feltüntetetteken kívül
– az étkezéseket a feltüntetetteken kívül
– az utasbiztosítás díját
javasolt költőpénzt: 40.000-60.000 Forint

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

A túrát minimum 15 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 15-22 fő

Ennyi szabadság kell hozzá:

4 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető utazás. A hegyekben lesznek meredekebb szakaszok, és helyenként köves, sziklás terepen fogunk túrázni. A kanyonban helyenként térdig, vagy akár derékig érő vízben fogunk túrázni. Esetenként ennél mélyebb vízben, a sziklákra rögzített kötelek segítségével kell haladnunk.

Jordániai kalandutazásunkat leginkább azoknak ajánljuk, akik a bámulatosan szép természeti értékek mellett az ország egyedülálló történelmi emlékei iránt is nyitottak. Törekszünk arra, hogy a velünk utazó bepillanthasson a helyiek életébe, és megismerje Jordánia, valamint a Közel-Kelet összetett történelmét.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink változatos színvonalúak lesznek. Városokban háromcsillagos szállodákban alszunk, míg a hegyekben visszafogottabb vendégházban, a sivatagban pedig beduin sátrakban szállunk meg.

Budapestről közvetlen járattal repülünk Jordániába, Ammanba. Utasaink a jegyet önállóan veszik, de kérésre partnercégünk tud segíteni a jegyek megvásárlásában adminisztrációs díj fejében.

Járd be velünk Jordánia legszebb természeti értékeit, túrázz velünk a Dana Nemzeti Parkban, szállj a Wadi Mujib mélyére, repessz át a Wadi Rum sivatagon terepjárókkal, majd igyál egy beduin whiskyt (tea) Petra felett egy sziklán. A kalandok mellett megismerheted Jordánia és a Közel-Kelet összetett, bonyolult, és lebilincselő történelmét, múltját és jelenét.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Jordániai kalandutazásunkat leginkább azoknak ajánljuk, akik a bámulatosan szép természeti értékek mellett az ország egyedülálló történelmi emlékei iránt is nyitottak. Törekszünk arra, hogy a velünk utazó bepillanthasson a helyiek életébe, és megismerje Jordánia, valamint a Közel-Kelet összetett történelmét.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagos fizikummal teljesíthető utazás. A hegyekben lesznek meredekebb szakaszok, és helyenként köves, sziklás terepen fogunk túrázni. A kanyonban helyenként térdig, vagy akár derékig érő vízben fogunk túrázni. Esetenként ennél mélyebb vízben, a sziklákra rögzített kötelek segítségével kell haladnunk.

Repülőjegy

Budapestről közvetlen járattal repülünk Jordániába, Ammanba. Utasaink a jegyet önállóan veszik, de kérésre partnercégünk tud segíteni a jegyek megvásárlásában adminisztrációs díj fejében.

Felszerelés, eszközök, oltások

Az utazásra semmilyen speciális felszerelés nem szükséges.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.