Jordánia

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Jordánia

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.11.01. - 2020.11.08.
Nehézség 3
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

Jordánia hallatán szinte mindannyiunknak ugyanazok a legendás helyszínek – Petra, Wadi Rum, Holt-tenger – jutnak eszünkbe, amelyek évszázadok óta lenyűgözték hódítók, kereskedők, vándorok és utazók millióit. A Közel-Kelet konfliktusokkal teli tengerén Jordánia valóban a béke szigete, ahol a változatos és elképesztően különleges tájak, a világhíres történelmi emlékek, illetve a helyiek vendégszeretete minket is egy hamisítatlan keleti utazásra hívogat. Utunk – a fantasztikus tájak díszletével – egyben egy igazi időutazás is lesz, hiszen több évezred történelmén fogunk átsuhanni Mózestől a nabateusokon, a kereszteseken és Arábiai Lawrence-en át Jordánia közel-keleti jelenéig.

Jordánia egy igazi „belépős” ország az iszlám világba. Azok, akik még nem jártak korábban iszlám országban, itt akár végzetesen beleszerethetnek a „Kelet” utánozhatatlan hangulatába. Akik pedig már megfordultak más iszlám országokban, azok sem fognak egy cseppet sem csalódni: Jordánia a változatos természeti és kulturális értékeivel egy egészen új arcát fogja nyújtani a Közel-Keletnek. Utunk összeállításakor azt tartottuk szem előtt, hogy az aktív természeti programok és a történelmi-kulturális látnivalók meglátogatása egyensúlyban legyenek, s a lehető legteljesebb élményt nyújtsuk.

Kulcsszavakban:
– Wadi Rum: a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájának felfedezése, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Petra: a nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
– Dana Természetvédelmi Terület: látványos panorámatúra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén
– Mujib Természetvédelmi Terület: izgalmas kanyontúra leszakadó függőleges sziklafalak mélyén
– Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós taván
– Évszázados történelmi emlékek nyomában: Madaba bizánci mozaktérképe, Jerash római emlékei
– Ammán hamisíthatatlanul „közel-keletiesen” nyüzsgő városa

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Ammán- Madaba

Várhatóan a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Lehetőleg közvetlen járattal Jordánia fővárosába, Ammánba repülünk, ahová az esti órákban fogunk megérkezni. A belépési formalitásokat követően bérelt buszunkkal a repülőtértől nem messze lévő Madabába utazunk. A város szívében fekvő szállásunk elfoglalása után nyugovóra térünk.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Madaba – Jerash – Amman – Madaba

Reggelit követően északra, az ország legfontosabb római kori városába, Jerashba utazunk. A jó állapotban lévő hatalmas romterületet bebarangolva feléled előttünk az egykori birodalom egyik legfontosabb közel-keleti központja. Ammánba beérkezve a Közel-Kelet hamisíthatatlan lüktetésével találkozunk. A fővárosban ellátogatunk az Abdullah király nagymecsetbe (ahová a nem muszlimokat is beengedik) és felsétálunk a citadellához, ahonnan csodálatos körpanoráma fogad minket. Gyors ebédet és rövid bazározást követően a délutáni órákban visszatérünk Madabába. A nap hátralévő részében rövid városnézéső sétát tartunk a több ezer éves múltra visszatekintő Madabában, ahol – a muszlim lakossággal keveredve – a Közel-Kelet egyik legnagyobb keresztény közösség lakik. Madaba legfontosabb látnivalói a Szent György templomban található, Szentföldet ábrázoló VI. századi mozaiktérkép és a Keresztelő Szent János templom, aminek harangtornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. (Azokat a látnivalókat, amikre nem jut idő ezen a napon, az utolsó napon, Madabába visszaérkezve tekinthetjük meg.)

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Madaba – Nebo-hegy – Holt-tenger – Wadi Mujib – Dana

Korán elhagyjuk Madabát. Elsőként Jordánia és a Biblia legendás magaslatára, a Nébó-hegyre utazunk. Az Ószövetség írása szerint Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét. A hegyről leereszkedve a Holt-tenger partjára utazunk. Az egyik strandon élvezhetjük önfeledten a Föld legmélyebb pontjában húzódó, 30%-osnál is magasabb sótartalmú víz jótékony hatását. Úszásról itt szó sem lehet, legfeljebb lebegésről! A sóterápia mellett iszappakolással is kényeztethetjük a testünket. Ezután a kanyontúrákról is ismert Mujib Természetvédelmi Területre utazunk. A Mujib-folyó 900 méteres magasságból folyamatosan ereszkedve ömlik bele a Holt-tengerbe, folyamatosan mélyítve a meredek homokkő szurdokvölgyet. A kb. 4-5 kilométer hosszú kanyontúránk során hol szárazon, hol vízben gázolva és úszva is törünk előre egy 20 méter magas vízesésig. Azokon a szakaszokon, ahol mélyebb a víz, kifeszített kötelek  és lépésekl segítik az előrehaladást. A vízesésnél megpihenünk, majd az ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz. A Föld legmélyebb pontjából fokozatosan emelkedve érkezünk meg az esti órákban a Dana Természetvédelmi Terület szívébe. A jól megérdemelt vacsorát követően kipihenjük hosszú, ám kalandos napunk fáradalmait.

Szállás: hegyi vendégház 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Negyedik nap

Dana – Shobak – Kis-Petra – Petra

Reggelit követően teszünk egy pár órás panorámatúrát a Dana Természetvédelmi Területen. Noha a táj alapvetően sivatagi, a festői homokkő tornyok és sziklahasadékok látványát változatos mediterrán növényzet teheti színesebbé. Ezután buszunkkal Kis-Petra felé utazunk. Útközben rövid fotószünetet teszünk a shobaki keresztesvárnál és a világ legkisebb szállodájánál. A Hideg-szurdokban, ismertebb nevén Kis-Petrában egy rövid sétát teszünk. Az egykori nabateus település kereskedelmi-gazdasági központként funkcionált. Jellege hasonló a „Nagy” Petrához, de jóval csendesebb és nyugodtabb a környezet. Innen egyenesen Jordánia elsőszámú történelmi látványosságához, a nabateusok legendás fővárosába, Petrába utazunk. Az egykor húszezer lakost számláló város sziklába vájt épületeinek felfedezése életünk egyik legjelentősebb utazási élményével kecsegtet. Az Indiana Jones filmből is ismert szűk szurdokvölgy felől közelítjük meg a leghíresebb épületet, a Kincstárt. Helyi idegenvezetőnk tolmácsolásában megismerkedhetünk a legfontosabb látnivalókkal. Nem kell aggódnunk, ha valamit kihagytunk volna: a következő napot teljes egészében Petra felfedezésével töltjük. A szállásunk, ahol két éjszakát töltünk, a Petra felett magasodó Wadi Musa településen lesz.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Petra

A mai napunk kizárólag Petráról szól: visszatérünk a nabatesuok fővárosába, ahol mindenki a saját tempójában fedezheti fel a számára legérdekesebb látnivalókat. Rövidebb kirándulások keretében (vagy akár szamárháton) a távolabb eső emlékekhez is ellátogathatunk. Érdemes naplementéig bent maradni, hiszen a Királysíroknál akkor derül – szó szerint fény – arra, hogy Petra miért is kapta a „Rózsaszín Város” elnevezést.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Petra – Wadi Rum

Wadi Musától a délelőtti órákban búcsút intve leutazunk Jordánia legszebb (és talán leghíresebb) vidékére, a Wadi Rumba. A buszunkat felváltjuk terepjárókra, amelyekkel behatolunk a világ egyik legismertebb sivatagának homokdűnéi és impozáns homokkő formái közé. Hol gyalog, hol a sivatagi nyomvonalakon száguldozva fedezzük fel a csodálatos sivatagi ökoszisztémát, ami nemcsak Arábiai Lawrence-nek, hanem megannyi hollywoodi szuperprodukció forgatásának adott otthont. Miután egy magaslatról végignéztük, ahogyan a napnyugta fényei vörösre-narancsos izzítják sivatagi formákat, elfoglaljuk a szállásunkat a gyönyörű környezetben lévő, csillagos égbolt alatti sivatagi táborban. Beduin vendéglátóink egy igazán autentikus vacsorát készítenek nekünk. A vacsorát követően ízletes tea és akár vízipipa kíséretében élvezhetjük a csillagfényes sivatagi éjszakát.

Szállás: 2-3-4 ágyas tradicionális beduin sátorban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Hetedik nap

Wadi Rum – Aqaba

A sivatagi napfelkeltét követően még gyalog vagy éppen teveháton élvezhetjük a sivatag hangulatát, majd terepjáróinkkal visszautazunk Wadi Rum faluba. Itt búcsút intünk beduin barátainknak és buszunkkal a Vörös-tenger partjára, Aqabába utazunk. Tengerparti szállásunk elfoglalását követően nincs más dolgunk, mint pihenjünk, napozzunk és különböző vízi szórakozással (snorkellezés, búvárkodás) töltsük el a délutánunkat. Természetesen, akinek kedve van, taxival beutazhat a városba és gyalogosan felfedezheti az izraeli és szaúdi határ közelében fekvő város piacát, esti nyüzsgését.

Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Ammán-Budapest

Nyugodt ébredést és egy utolsó csobbanást követően buszunkkal visszautazunk Madabába. Itt a reptérre indulásunk előtt elkölthetjük utolsó dínárjainkat és megnézhetjük azokat a látnivalókat, amik a 2. napunkon esetleg kimaradtak. Búcsú estebéd mellett felidézzük kalandos utazásunk legszebb emlékeit. A kora esti órákban kiutazunk az Alia Királynő repülőtérre, majd közvetlen járattal Budapestre utazunk.

Ellátás: reggeli

Program költsége

279.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállások: jó minőségű hotelekben (Madaba, Petra, Aqaba) 2-3 fős szobákban, tradicionális stílusú hegyi szálláson (Dana) 2-3-4 fős szobákban, sivatagi 2-3-4 fős beduin sátorokban (Wadi Rum)
 • reggelik minden teljes Jordániában töltött napon, vacsora Danában, illetve a Wadi Rumos program során az ebéd és a vacsora
 • országon belüli valamennyi közlekedés, illetve a Wadi Rumos program során a terepjárós túra
 • terepjárós túrát
 • a belépőket
 • vízumot
 • magyar nyelvű túravezetés, szervezés és bizonyos látnivalóknál a helyi idegenvezető

Nem tartalmazza:

 • repjegyet Budapest-Ammán-Budapest útvonalra
 • Wadi Mujib fakultatív canyoning díja (34 USD)
 • az étkezéseket a feltüntetetteken kívül
 • az utasbiztosítás díját
 • javasolt költőpénzt: 30.000-50.000 Forint

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Zsombor

Zsombor

Zsombor több mint 6 éves túravezetői és túraszervezői tapasztalattal rendelkezik. Szűnni nem akaró szenvedélye az iszlám világ. Marokkótól Afganisztánon át Indonéziáig, Boszniától Irakon át Szudánig vitte őt a kíváncsiság. Célja, hogy az évtizedes személyes tapasztalatait és tudományos ismereteit felhasználva olyan utakat szervezzen, amelyek során az iszlám világnak azt az izgalmas oldalát mutathatja be utastársainak, amiről a médiában keveset hallani.

Csapat

Kis csoport, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság. A túrát legalább 12 fő befizetésével indítjuk el.

Ennyi szabadság kell hozzá:

4 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 8 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és könnyebb túrákra, természeti sétákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. A fakultatív Wadi Mujib túra egy egyszerűbb canyoning túrának felel meg, ahol a technikásabb szakaszokon kötelek és lépések segítik a biztonságos továbbhaladást.

A WanderWell túrák a jó ár-érték arányról, kis csapatlétszámról, és felkészült túravezetőkről ismertek, és ezt a jövőben is szeretnénk megőrizni. Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Csatlakozz hozzánk, ha nem csak megnézni, de érteni is szeretnéd Jordániát és a Közel-Keletet.

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell