Kétnapos via ferrata kezdőknek és haladóknak

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Magyarország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

17.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

A via ferrata olasz kifejezés, jelentése „vasalt út” (németül: Klettersteig). Olyan, drótkötéllel biztosított hegyi útvonalat jelent, ahol az előrehaladást mesterségesen beszerelt fém fogások és lépések segítik, és ahol a túrázó speciális felszerelése segítségével a mászás folyamán végig biztosítani tudja magát a drótkötélhez. A koncepció az, hogy földi halandó számára is elérhetővé váljanak az addig csak képzett sziklamászók által meghódítható csúcsok vagy útvonalak.

A mai modern via ferraták elődei az első világháború idején a Dolomitokban kiépített, drótkötéllel biztosított, a csapatok és az ellátmány könnyebb és hatékonyabb mozgatására szolgáló hegyi ösvények voltak.

A többféle nehézségi skála közül az Ausztriában használt, az eredetileg A-tól E-ig tartó besorolás a legelterjedtebb, ahol az „A” a legkönnyebbet, az „E” pedig a legnehezebbet jelöli. Manapság a nehézség leírására néhány extrém ferrata esetében már használnak F és G fokozatokat is. Az egyes utak besorolása mindig az adott útvonal legnehezebb szakasza alapján történik.

Kétnapos túránkon először a cseszneki, majd másnap a tatbányai ferrata pályákat látogatjuk meg. Először mindig a legkönnyebb utakkal kezdünk, de a nap végére a bevállalós utastársak a nehezebb útvonalakat is kipróbálhatják.

Aktivitások:

Első nap

1. nap szombat Csesznek

A cseszneki ferráták a vár tövében fekvő, mély és vadregényes Kőmosó-szurdok sziklafalain vezetnek.

Egy könnyű, B nehézségű úttal kezdjük, amit egy vietnámi híd is színesit, ahol egy drótkötélen lépkedve és két másikba kapaszkodva haladunk. Itt kényelmesen tudjuk begyakorolni a felszerelés használatát. Utána a várfal tövéhez vezető, első magyarországi ferrata, az Ostromlók útja következik. Ha ez is jól megy, akkor egy már kicsit combosabb kihívást jelentő verziót próbálunk ki, ahol három meredek felszökellés jelenti az igazi nehézséget. A negyedik útvonal már egy rövid áthajlást is tartogat, ahol fokozottan szükség lesz a karunk erejére. A ferratak között mindig visszaereszkedünk a szurdokba, ahol rápihenünk a következő kihívásra.

A program végén a parkoló melletti büfé kínálatából válogatva tudjuk pótolni az elvesztett energiát. A kora esti órákban érkezünk majd meg szállásunkra, ahol egy hideg sör mellett átbeszéljük a nap izgalmait.

Nehézség: B-C-D-E (könnyű-közepes-nehéz), hosszuk 100-180 m. összesen kb. 5 óra

Második nap

2. nap vasárnap Tatabánya

Délelőtt rövid autózás után áttesszük székhelyünket a tatabányai sziklákra, ahol a szombaton megtanult technikákkal vágunk neki a hegynek. Ezúttal is könnyebb útvonalakkal kezdünk, majd a nap közepére már combosabb, nehezebben mászható ösvényeken kapaszkodunk.

Az itt megtanult technikákkal és a megszerzett tapasztalattal aztán bátran nekivághatunk legközelebb a külföldi ferrátáknak is!

Nehézség: B-C-D-E (könnyű-közepes-nehéz), hosszuk 100-300 m. összesen kb. 5 óra

Utazás költsége

19.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás vendégházban 2-3 ágyas szobákban
  • túravezetés és szervezés
  • via-ferrata szett (sisak, beülő, Y kantár)

Nem tartalmazza:

  • opcionálisan reggelit vasárnapra 1750 Forintért
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök és túravezetők nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 4.000-7.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak nagy csoporttal tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek nagy létszámmal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Csapat

A túrát minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 10-17 fő Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

A túra átlagos fizikummal, egy kevés merészséggel és egy kis kitartással teljesíthető. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Lépésbiztonság és szédülésmentesség feltétel! A programot kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk. Amennyiben időjárás miatt veszélyes lenne ferrátázni, gyalogtúrázunk helyette.

Az évszaknak megfelelő ruházat mellett egy masszív túracipőre és persze via ferrata felszerelésre van szükség. Ez utóbbit, ami beülőből, sisakból és egy Y-alakú, energiaelnyelő fékkel felszerelt kantárból áll, a WanderWell biztosítja számodra. Hasznos kiegészítő lehet egy via ferrata kesztyű (de egy kerékpáros kesztyű is megfelel), ami védi a kezet a kábelből kiálló drótszálaktól.

Szükséges még egy kis hátizsák a napközben szükséges enni-innivalók számára. A jókedv és a fejlámpa, mint mindig, most is kötelező tartozék!

A ferráták átlagos fizikummal és egy kis merészséggel simán teljesíthetők. Akár bevállalós kezdő ferrátázók is csatlakozhatnak a csapathoz, de a szédülésmentesség, a lépésbiztonság és a bevethető karizom minden ferrátázni szándékozó számára alapfeltétel. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik szeretnék kipróbálni a sziklamászásnak ezt a biztonságosabb módját, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Ez a program jó próba egy komolyabb hegyi ferrata előtt. A négy bejárható útvonal technikailag a könnyűtől a nehézig terjednek, végig jól biztosítottak, esetenként nagyobb mélység felett vezetnek.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egyszerű, de kényelmes vendégház lesz. Van lehetőség reggelit kérni, aminek díja 1750 Ft / fő, és vacsorázni is tudunk 2000 Ft / fő áron.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Kétnapos túránkon először a cseszneki, majd másnap a tatbányai ferrata pályákat látogatjuk meg. Először mindig a legkönnyebb utakkal kezdünk, de a nap végére a bevállalós utastársak a nehezebb útvonalakat is kipróbálhatják.
Ideális hétvége tehát azoknak, akik még csak ismerkednek a via ferrataval, de a haladók is bátran jelentkezhetnek.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Bátran ajánljuk a túrát azoknak, akik még sosem próbálták a via ferratát. Mindkét nap könnyű útvonalakon kezdünk, majd ezek után a bátrabbak kipróbálhatják a nehezebb pályákat is.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de a nehezebb ferrata utakra szükség van edzett felsőtestre és lábra egyaránt. Nem ajánljuk a részvételt azoknak, akik erős tériszonyban szenvednek, vagy jelentős túlsúllyal rendelkeznek.

Utazás

A túra helyszínére való utazás egyénileg történik. Azoknak, akik nem rendelkeznek saját autóval, telekocsit szervezünk Budapestről. Amennyiben nincs elég telekocsi, kisbuszt bérlünk, így a leutazás mindenki számára biztosított Budapestről. Más városból érkező utasok számára viszont nem garantáljuk, hogy találunk telekocsit. Kérjük, a jelentkezésnél megjegyzés rovatban tüntesd fel, hogy egyénileg utazol a helyszínre, vagy telekocsira tartasz igényt, esetleg van autód és szívesen elviszel telekocsi rendszerben másokat. Telekocsis sofőröknek az utazás ingyenes, az üzemanyag költségét az utasai fizetik.

Felszerelés, eszközök

Átlagos túraruházat szükséges. A ferrátához mi biztosítjuk a felszerelést (Y kantár, beülő, sisak). Egy pár kesztyűre (pl. biciklis vagy konditermi kesztyűre)  szükség lesz, hogy a sziklába fúrt vasak ne sértsék fel a bőrt.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.