Kilimandzsáró

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Tanzánia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

699.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 4

Afrika legmagasabb hegye, a világ egyik legmagasabb vulkánja és a világ legmagasabb különálló hegye a Kilimandzsáró. Ikonikus látványt nyújt, ahogy hófödte kalapjával a szavannák fölé tornyosul a maga 5895 méterével. 

A Kilire sokféle útvonalon fel lehet jutni, mi a 7 napos Machame (Whiskey) ösvényen túrázunk a csúcsig, változatos tájakon, éghajlati és növényzeti zónákon áthaladva. Ez az ösvény nemcsak gyönyörű kilátásokkal kecsegtet, hanem az egyik legeredményesebb is: a napi távok és szintek elosztásának köszönhetően akik ezen az útvonalon mennek, többnyire sikeresen meghódítják Afrika legmagasabb csúcsát. Az ösvény teljesítése 6 nap alatt is lehetséges lenne, azonban a rövid napok összevonása jelentősen csökkenti a csúcstámadás sikerességét.

Első nap

Érkezés Tanzániába

Járatunkkal a Kilimanjaro Nemzetközi Repülőtérre érkezünk, ahonnan Moshiba megyünk, ma esti szállásunk itt található. A szobák elfoglalása után kinyújtóztatjuk a repüléstől elzsibbadt végtagjainkat, vacsora közben megismerkedünk utastársainkkal, majd időben lefekszünk, hogy kipihenten kezdjünk neki Afrika legmagasabb csúcsának meghódításához.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: repülőn

Második nap

Moshi – Kilimandzsáró Nemzeti Park – Machame Gate (1800 m) – Machame tábor (2980 m)

Reggeli után Moshiból autózunk a Kilimandzsáró Nemzeti Park Machame kapujához, ahol egy gyors regisztráció és az engedélyek beszerzése következik, majd nekivágunk az első nap viszonylag könnyű túratávjának. Vulkanikus buja trópusi esőerdőn, mohákkal benőtt fák között visz utunk, rendszeresen bukkannak fel egzotikus madárfajok és néha egy-egy kolobusz majom is tiszteletét teszi. A mai éjszakát a Machame táborban, 2980 méteren töltjük, sátrakban.

Túra nehézsége: 10-12 km, szint: kb. 900-1000 m fel, menetidő: 6-7 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Harmadik nap

Machame tábor (2980m) – Shira tábor (3850m)

Reggeli után összepakolunk és folytatjuk túránkat. A zöldellő esőerdők helyét ligetes, bokros és sziklás területek váltják fel. Egyre többször halljuk vezetőinktől a ‘Polepole!’, azaz lassan kifejezést, hiszen ez a kulcsa a Kilimandzsáró sikeres megmászásának. Ma a Shira táborban éjszakázunk.

Túra nehézsége: 7-8 km, szint: kb. 1260m fel, menetidő: 5-6 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Negyedik nap

Shira tábor (3850 m) – Láva torony (4600 m) – Barranco tábor (3900m)

A mai nap akklimatizáció szempontjából nagy fontos, a ‘Climb high, sleep low’ (Mássz magasra, aludj alacsonyan) elvet követve először felfelé túrázunk a Láva toronyhoz, ahol megebédelünk, majd visszatérünk arra a szintre, ahol a reggel indult, és az éjszakát a 3900 méteren fekvő Barranco táborban töltjük. A táj, amin ma keresztül haladunk, ismét teljesen más, mint az előző napokon: kopár, sziklás területeken, magashegyi sivatagokon, sokszor szélnek kitett terepeken át visz utunk.

Túra nehézsége: 9-10 km, szint: 750m fel, 655m le, menetidő: 5-7 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Ötödik nap

Barranco tábor (3900m) – Barranco fal (4650m) – Karanga-völgy (3950m)

Ma reggeli után egyből próbára tesszük fizikai erőnlétünket, és megmásszuk a szinte függőleges Barranco falat. A fal nem különösebben technikás, de meredek, ezért kézzel is kell kapaszkodnunk a 257 méter magas sziklán. Miután átküzdöttük magunkat, túrázunk még kb. 2 órát és délutánra meg is érkezünk ma esti szálláshelyünkre, a Karanga-völgybe. A mai nap rövidebb, a legfontosabb célja ismét az akklimatizáció, és az, hogy a csúcstámadásra megfelelően kipihentek legyünk.

Túra nehézsége: 4-5 km, szint: 600 m fel és le, menetidő: kb. 4 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Hatodik nap

Karanga-völgy (3995m)- Barafu tábor (4600 m)

Ismét távban és szintben rövidebb napnak nézünk elébe, a Karanga-völgy elhagyása után rövid ideig felfelé haladunk, majd szintben megyünk, majd ismét felfelé a Barafu táborhoz. A „barafu” szó szuahéli nyelven „jeget” jelent, esti táborunk egy sziklás, kitett gerincen található, ahol jól jön a meleg hálózsák éjszaka.

A Láva-toronyhoz tett akklimatizációs túrának köszönhetően ma nem fog gondot okozni a tény, hogy 4600 méteren alszunk. Még lesz időnk pihenni egyet délután, szükségünk is lesz minden energiánkra és kitartásunkra, hiszen éjszaka már neki indulunk a csúcstámadásnak.

Túra nehézsége: 5-6 km, szint: 600-700 m fel, menetidő: 4-5 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Hetedik nap

Barafu-tábor (4600 m) – Stella Point (5745 m) – Uhuru-csúcs (5895 m) – Barafu-tábor – Millenium-tábor (3950 m)

Eljött a nagy nap, a csúcstámadás ideje! Korán, éjfél körül kelünk, és polepole haladva 4-6 óra túrázás után érjük el a Stella Pointot. Ez az első szakasz jelenti a legnagyobb kihívást mentálisan és fizikailag. A szél és a hideg ebben a magasságban és a nap ezen szakaszában egészen extrém tud lenni. A Stella Pointot napkelte környékén érjük el, itt megpihenünk, hiszen az Uhuru-csúcsig még hátra van 100 méter emelkedés és kb. 1 óra túrázás. Elképesztő élmény, amikor elérjük Afrika legmagasabb csúcsát, az érzés és a látvány kárpótol minket minden nehézségért. Ezután elindulunk lefelé, először a már ismert Barafu-táborban állunk meg pihenni és enni, majd újabb néhány óra ereszkedés után elérjük a Millenium-tábort, ahol vacsorázunk és hamar nyugovóra térünk. A mai nap után biztosan senkit sem kell altatni.

Túra nehézsége: 5 km fel, 10 km le, szint: 1295 m fel, 2050 m le, menetidő: 10-12 óra

Szállás: sátrakban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Nyolcadik nap

Millenium tábor (3950 m) – Mweka kapu (1640 m) – Arusha (1400 m)

Reggeli után még kb. 3 órás ereszkedés vár ránk, amely az alacsony bokros területekről ismét a buja esőerdőn keresztül halad. A Mweka kapunál megköszönjük vezetőink, hordáraink és kísérőink munkáját, kiosztjuk a borravalókat, és buszba szállunk, ami Arushába visz minket. Este ünnepi vacsorával zárjuk a napot, az elmúlt 1 hét igazán összekovácsolta a csapatot.

Túra nehézsége: 13-14 km le, szint: 2310 m szint le, menetidő: 5-6 óra

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Hazaút/Szafari program kezdete

Reggeli után elbúcsúzunk azoktól, akik nem csatlakoznak a túra többi részére, a többiekkel pedig izgalmas nap elébe nézünk: kezdődik a szafari program!

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Részvételi díj

749.990 Forint, ami tartalmazza:

 • reptéri transzfereket Tanzániában, ha a csoportnak kiajánlott járattal utazol
 • 1 éjszakát Moshiban a trekking előtt, 1 éjszakát Arushában a trekking után, hotelben 2-3 ágyas szobákban
 • Reggelit Moshiban és Arushában, illetve teljes ellátást a Kilimandzsáró túra alatt (túraleírás szerint)
 • transzfert Moshiból a Machame-ösvényig, majd vissza Arushába a túra után
 • A Kilimandzsáró mászásához szükséges engedélyek díját
 • Szállást 2 fős sátorban a Kilimandzsáró túra során (6 éjszaka) és az ehhez szükséges felszerelést (kivéve hálózsák)
 • A helyi vezetők, szakács és teherhordók díját
 • A szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet

Nem tartalmazza:

 • a nemzetközi repülőjegyet (várhatóan 430.000 – 460.000 Ft)
 • a tanzániai vízum díját (kb. 50 USD/fő)
 • kilépési illetéket (kb. 25 USD/fő a reptéren, hazautazáskor fizetendő)
 • a leírásban nem említett programok, szállítás és étkezés díját
 • személyes felszerelést (pl. hálózsák)
 • költőpénzt szuvenírekre és a programban nem foglalt étkezésekre
 • a helyi vezetőknek, hordároknak és szakácsnak fizetendő kötelező borravalót
 • az utasbiztosítást
 • javasolt oltások díját

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 410 Ft / 1 USD árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság. A túrát minimum 8 fő befizetésével indítjuk el. Átlagos létszám 8-14 fő.

Utazás nehézsége

A Kilimandzsáró megmászása jó kondíciót, túrázási tapasztalatot és kitartást igényel. A 7 napos Machame ösvény úgy van összerakva távokban és szintemelkedésben, hogy a lehető legjobban akklimatizálódjunk és sikerrel hódítsuk meg az 5895 méteres csúcsot. A csúcstámadás előtti két rövid nap azért nincs összevonva, mert ha egyben lenyomjuk az egészet, másnap a csúcsra érés sikerességének esélye jelentősen romlik. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban már jelentkezhetnek a magassági betegség tünetei, gyorsabban verhet a szívünk és kapkodva vehetjük a levegőt pusztán a magasság miatt. A sikeres hegymászás titka ebben az esetben a lassabb, megfontoltabb haladás.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tanzania

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Arushában hotelben 2-3 ágyas szobákban szállunk meg. A túra során sátrakban alszunk, ehhez a hálózsákon kívül minden felszerelést biztosít a helyi partnerünk. A hálózsákból olyat hozz magaddal, ami -5 és -10 fokig véd a hidegtől. Zuhanyzásra nincs lehetőség a Kilimandzsárón, ezért nedves törlőkendőt hozz magaddal.

Nemzetközi repülőjárattal, várhatóan 1 átszállással, Budapestről vagy Bécsből utazunk Tanzániába. A szükséges létszám elérését követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik erre igényt tartanak. Utasaink dönthetnek ettől függetlenül úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a repjegyeket. A reptéri transzfereket csak azoknak tartalmazza a túra ára, akik a kiajánlott járattal utaznak.

A Kilimandzsáró kezdőpontja és Arusha közötti útvonalra helyben bérelt járműveket használunk.

Mászd meg velünk Afrika legmagasabb hegycsúcsát, a világ egyik legmagasabb vulkánját, az 5895 méter magas Kilimandzsárót! A csúcshoz a 7 napos Machame ösvényen jutunk el, ami nemcsak gyönyörű kilátásokkal kecsegtet, hanem az egyik legeredményesebb is: a napi távok és szintek elosztásának köszönhetően akik ezen az útvonalon mennek, többnyire sikeresen meghódítják Afrika legmagasabb csúcsát. A Kilimandzsáró túránk során változatos tájakon, különböző növényzeti és éghajlati zónákon haladunk keresztül. A buja esőerdőktől kezdve a ligetes térségeken át a sziklás magashegyi sivatagokig mindenféle környezetben megfordulunk majd, miközben lenyűgöző panorámákban gyönyörködhetünk. A Kilimandzsáró megmászása egy olyan életre szóló élmény, amit biztosan nem fogsz megbánni!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Kilimandzsáró túránkat azoknak ajánljuk, akik szívesen túráznak több napon keresztül és nem riadnak vissza a magashegyi körülményektől; akik rendszeresen sportolnak és van már túrázási tapasztalatuk is. Fontos a más, európaitól merőben eltérő kultúrák iránti nyitottság és rugalmasság, hiszen ilyen magasságokban akár pár perc alatt történhet olyan változás az időjárásban, ami terveinket keresztül vágják. A hegyen le kell mondanod az ágyban alvás és a zuhanyzás kényelméről, a csúcstámadás napján pedig éjfél körül fogunk kelni, és órákon keresztül a sötétben túrázni a csúcs felé. Ez a túra tehát azoknak való, akik szeretik saját határaikat feszegetni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A Kilimandzsáró megmászása jó kondíciót, túrázási tapasztalatot és kitartást igényel. A 7 napos Machame ösvény úgy van összerakva távokban és szintemelkedésben, hogy a lehető legjobban akklimatizálódjunk és sikerrel hódítsuk meg az 5895 méteres csúcsot. A csúcstámadás előtti két rövid nap azért nincs összevonva, mert ha egyben lenyomjuk az egészet, másnap a csúcsra érés sikerességének esélye jelentősen romlik. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban már jelentkezhetnek a magassági betegség tünetei, gyorsabban verhet a szívünk és kapkodva vehetjük a levegőt pusztán a magasság miatt. A sikeres hegymászás titka ebben az esetben a lassabb, megfontoltabb haladás. A fizikai erőnlét mellett szükség lesz egy nagy adag nyitottságra is, hiszen Tanzánia kultúrájában, szokásaiban, életmódjában, gasztronómiában és szállások minőségében merőben eltér az Európában megszokottaktól. A túra során ráadásul sátorban fogunk aludni, és zuhanyzásra nem lesz lehetőség. Ez az út garantált kimozdulás a komfortzónádból 😉

Oltások

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik bizonyos afrikai országokból érkeznek, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja. Bár nem kötelező a sárgalázoltás, de javasolt a felvétele.

Felszerelés, eszközök

Magashegyi túrázásra alkalmas túra ruházat, kényelmes, lehetőleg vízálló túrabakancs, vízálló ruházat, réteges öltözék (a hegycsúcshoz közeledve néha már hóréteg is van), túranadrág, nagy túrazsák (duffle bag), hátizsák a napi holmiknak, túrabot, kulacs vízszűrővel vagy vízfertőtlenítő tabletták (eldobható műanyag palackot nem lehet a nemzeti park területére vinni), meleg hálózsák (-5-10 fokig), sapka, kesztyű, nap elleni védelem (kalap, naptej, napszemüveg), termosz, elemlámpa vagy fejlámpa (elegendő elemmel, mert használjuk a sötétben), személyes higiéniai felszerelés, gyógyszerek. Bár lesznek hordárok, ők maximum 12-15 kg-ot cipelhetnek, ezért csak a legfontosabbakat pakoljátok a túrára, ha szükséges,a szálláson is lehet hagyni holmikat. 2019 óta a műanyag zacskók be vannak tiltva Tanzániában, ezért érdemes nem abba csomagolni a ruhákat, mert a reptéren a műanyag zacskókat akár el is kobozhatják.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.