Kriván

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

49.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

A Magas-Tátra főgerincéből kiágazó vonulat végén magasodik a hegység legnyugatibb nagy csúcsa, a 2494 méteres Kriván, a szlovákok szimbóluma, nemzeti hegye és zarándokhelye. Minden oldalról elszigetelten álló hatalmas tömege szabadon nő ki a tövében elterülő völgyekből. A tetejéről nyíló kilátás az egyik legszebb a Tátrában, hiszen ismert és jelentős csúcsok egész sora látható innen. Nyugat felé a Liptói-Tátra füves gerinchátai, észak felé, a Lengyel-Tátra turistaúton is bejárható főgerince a legendás Sas úttal, keletre a Magas-Tátra szaggatott sziklagerincei, délen pedig az Alacsony-Tátra vonulatának főcsúcsai szegélyezik a látóhatárt. Ugye nem kell magyarázni, miért tervezzük a megmászását? Bemelegítésképpen a Szlovák Paradicsom egyik legklasszabb szurdokát látogatjuk meg, levezetésképpen pedig hűsölünk egyet az egyik legismertebb tátrai zuhatag, a Fátyol-vízesés mellett, ezzel téve kerekké a tartalmas, aktív kikapcsolódással töltött hosszú hétvégét.

Aktivitások:

Első nap

Kemence-szurdok

Péntek kora reggel indulunk Budapestről és a nagy kaland, a Kriván megmászása előtt egy ideális bemelegítő túrát teszünk a Szlovák Paradicsomban. A rövid, de tömény és látványos Kemence-szurdokot (Stredné Piecky) vesszük célba, ami a Nagy-, a Kaszkád- és a Teraszos-vízesés mellett a nemzeti park legmagasabb, 13 méteres függőleges létráját is rejti. A Piecky jelentése üst vagy kemence, a szurdok a nevet a Fehér-patak (Biela voda) által kivájt óriási, üst szerű medencéiről kapta. A patak közel egy kilométer hosszan faragott utat a sziklába, amelynek mentén a technikás szakaszokon létráknak, fémtálcák és láncok is segítenek az haladásban.

A túra után elfoglaljuk szobáinkat, majd egy közös vacsora és pár pohár jóféle szlovák sör társaságában alaposabban is megismerkedünk a túratársakkal.

Túra nehézsége: 11 km, 490 méter fel-le, ~5 óra

Szállás: háromcsillagos hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Második nap

Kriván 

Korai reggeli és korai indulás a terv, hogy rövid autózás után minél hamarabb felkaphassuk a hátizsákokat, és nekivághassunk a sokáig a Tátra legmagasabb csúcsának tartott Krivánnak. Nem csoda, hogy így hitték, mert a csúcs 1600-1700 méter relatív szintkülönbséggel emelkedik a környező síkság fölé. Mátyás korában aranyat bányásztak itt, ma már inkább a túrázók kedvelt célpontja. A Háromforrás-parkolótól kitartó, egyenletes emelkedéssel érünk fel a sziklás csúcsra. Fokozatosan hagyjuk el a fenyők, majd a törpefenyők övezetét, idővel pedig már sziklás, köves ösvényen vezet az utunk. Csak a végén, a sziklagerincen kell nagyobb fellépésekre, esetleg kis kapaszkodásra számítani. Felérve érdemes elidőzni és körbenézni, mert a látvány egészen kivételes. Az innen látható körpanoráma az egyik legszebb a Tátrában. Miután kiélveztük a hely varázsát egy másik útvonalon, a déli gerincen ereszkedünk le, és a Gödör-tó érintésével jutunk vissza a kocsikhoz. A napot a jól megérdemelt közös vacsora és az esti beszélgetős koccintgatás zárja le.

Túra nehézsége: 15 km, 1430 méter fel-le, ~9 óra 

Szállás: háromcsillagos hotelben, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Fátyol-vízesés

A tegnapi csúcsmászás után mára egy lazább programot kínálunk. A Csorba-tó melletti parkolóból indulunk és a végcél a Malompataki-völgyben található Fátyol-vízesés. A völgyben a gleccserek tevékenységének eredményeképpen több nagy sziklaküszöb keletkezett. Ezek a sziklaküszöbök teszik lehetővé azt, hogy a hegyi patakokból festői tavak, valamint szebbnél-szebb vízesések alakuljanak ki. Így keletkezett az egyik 100 méter magas küszöb mentén a legnagyobb vízhozamú tátrai zuhatag, a Fátyol-vízesés is. Felkapaszkodunk a vízesést tápláló Fátyol-tóhoz is, majd a parton elfogyasztjuk az utolsó túracsokikat és energiaszeleteket. Visszafelé érintjük a Tátra második legnagyobb tengerszemét, a különlegesen tiszta vízzel rendelkező Csorba-tavat. A vízében tükröződő hegyek látványával búcsúzunk – de csak átmenetileg – a Magas-Tátrától. Este lesz, mire hazaérünk Budapestre.

Túra nehézsége: 11 km, 460 m fel-le, 5 óra
Ellátás: reggeli

Részvételi díj

54.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás két éjszakára háromcsillagos szállodában, 2-3 ágyas szobákban
  • reggelit 2 alkalommal
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • utasbiztosítást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 24.000-36.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. augusztus havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! A túrát 12 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy. Átlagos létszám: 16-24 fő

Utazás nehézsége

A túrák sportos fizikummal teljesíthetők, de leginkább azoknak ajánljuk akik hetente végeznek cardio edzéseket és rendelkeznek túrázási tapasztalattal. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy háromcsillagos hotelben, 2-3 ágyas szobákban lesz, melyek privát fürdőszobával rendelkeznek. Párokat kétszemélyes szobákba osztjuk be. A szálláson reggelit is kapunk, melyet a túra ára tartalmaz.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha szeretnél feljutni a Magas-Tátra egyik legszebb panorámát ígérő csúcsára. Nem lesz könnyű séta, de az itt szerzett élmények kárpótolni fognak a nehézségekért! Mivel két éjszakát töltünk Szlovákiában, így szombaton nem kell hajnalban kelnünk ahhoz, hogy időben el tudjuk kezdeni a csúcstúrát. 

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Túránk úgy van felépítve, hogy a mozgással töltött órák után még lesz időnk  jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos hegyeit és szurdokait.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit sportosabb fizikummal teljesíthető utazás. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Túravezetőd tapasztalt mászó és túrázó. Mindenben a segítségedre lesz, de kérjük nagyon súlyos tériszonnyal ne jelentkezz erre a túrára.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-15 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyek között gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.