Laugavegur-Fimmvörðuháls trekking

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Izland

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

199.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 9
Kényelmi együttható 2

Egyesek a sarkvidéki El Camino-nak tartják. A National Geographic a világ 20 legszebb túraútvonala közé választotta be. Legendák szerint J.R.R. Tolkient ez a vad és egyben lenyűgöző izlandi táj inspirálta Középfölde papírra vetésekor.

Izland méltán híres klasszikus látnivalói helyett azonban ezen a túrán valami másra, egy igazi embert próbáló és -formáló kalandra vállalkozunk. Utunk során Izland leglátványosabb gyalogtúráját, a közel 80 kilométer hosszú Laugavegur-Fimmvörðuháls túrát fogjuk végigjárni. Szürreális színben pompázó geológiai formák, hatalmas gleccserek, sebes sodrású folyók és vízesések várnak ránk – s mindezek megfűszerezve az Izlandra jellemző, óránként akár szélsőségesen is változó időjárási viszonyokra.

Egyet garantálhatunk: ez a hét rendesen ki fog mozdítani a komfortzónádból! Utunknak, túl azon, hogy megismerjük a tűz és jég földjének magával ragadó természeti csodáit, pontosan ez a célja: megtapasztaljuk az északi vadon erejét, a határainkat, miközben életre szóló élményekkel gazdagodunk.

Aktivitások:

Első nap

2021.07.27. kedd – Érkezés Izlandra

Várhatóan közvetlen repülőjárattal érkezünk meg Európa legészakibb fővárosába, Reykjavíkba. Miután a városi kempingben berendezkedtünk, feltöltjük a hiányzó készleteket és átbeszéljük a túra menetét. Amennyiben időnk engedi, egy rövid városnéző sétát is teszünk Reykjavík hangulatos utcáin. Ezt követően korán nyugovóra térünk, hiszen az előttünk álló napokban szükség lesz a kipihentségünkre.

Második nap

2021.07.28. szerda – Skógar – Fimmvörðuháls

Reggel busszal a látványos 1-es főúton utazunk Skógarba. A lenyűgöző Skógafoss vízesés mellett rendezzük sorainkat, majd nekivágunk az északi kalandnak. A Skógá robajló vízesésekkel tarkított folyója mentén törünk egyre magasabbra. Célunk az Eyjafjallajökull és a Mýrdalsjökull gleccsereket elválasztó Fimmvörðuháls-hágó, ahol este egy káprázatos fekvésű helyen verjük fel sátrainkat.

Túra nehézsége: 12,4 km; szintkülönbség: 981 m fel és 91 m le; menetidő: 6-8 óra

Harmadik nap

2021.07.29. csütörtök – Fimmvörðuháls – Thórsmörk

A nap augusztusban nem nyugszik le Izlandon, így indulásunkat óráinkhoz igazítjuk. Célunk a vad folyókkal és buja zöld növényzettel borított Thórsmörk (“Thór erdeje”). Kényelmes tempóban, kitartóan ereszkedünk lefelé, magunk mögött hagyva a gleccserek látványát. A jeges-köves tájkép fokozatosan megtelik élettel. Este a csodás környezetben természetes hőforrásban ázva nyerhetjük vissza energiánkat.

Túra nehézsége: táv: 12,6 km; szintkülönbség: 251 m fel és 943 m le; menetidő: 5-7 óra

Negyedik nap

2021.07.30. péntek – Thórsmörk – Emstrur

Magunk mögött hagyjuk Thórsmörköt, majd vadregényes ösvényen, hullámozva emelkedünk, miközben a növényzet fokozatosan eltűnik mellőlünk. Mai útszakaszunkat az Einhyrningur (“Az unikornis”) impozáns hegyformája és a Mýrdalsjökull nyugati pereme ékesíti, míg a kalandot a folyami átkelések jelentik. Az estét a kopár hegyoldalon kiépített, csodálatos látványt nyújtó Emstrur menedékház mellett töltjük.

Túra nehézsége: távolság: 15,7 km; szintkülönbség: 755 m fel és 509 m le; menetidő: 6-8 óra

Ötödik nap

2021.07.31. szombat – Emstrur – Álftavatn-tó

Reggel csomagok nélkül teszünk egy kitérőt az impozáns Markarfljótsgljúfur kanyonhoz, majd útra kelünk. Ha szerencsénk van, utunk közben legelésző birkacsordákkal is találkozhatunk. Ezután ismét elképesztő látvány fogad minket: a Stórasúla zöld vulkáni kúpját körülölelő, gleccserfolyókkal átszőtt Mælifellssandur fekete kősivatagán kelünk át. Az estét az Álftavatn-tó mellett töltjük.

Túra nehézsége: táv: 16,2 km; szintkülönbség: 669 m fel és 596 m le; menetidő: 6-8 óra

Hatodik nap

2021.08.01. vasárnap – Áftavatn-tó – Hrafntinnusker

A hegyekkel körülölelt tavat elhagyjuk, majd több folyami átkelést is beiktatva fokozatosan emelkedünk. A zöldelő tájat ismét felváltja a vulkáni kőzet világ. Amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, felmászhatunk a Haskerdingur csúcsára is, ahonnan elképesztő panoráma fogad minket. A Jökultungur és Reykjafjoll hegyek vidékén átkelve érkezünk meg a Hrafntinnusker menedékházhoz.

Túra nehézsége: táv: 11 km; szintkülönbség: 628 m fel és 147 m le; menetidő: 5-7 óra

Hetedik nap

2021.08.02. hétfő – Hrafntinnusker – Landmannalaugar

Elhagyjuk a menedékházat, majd Storihver zöldesebb mezején és Hrafntinnusker obszidián sivatagán kelünk át. Utunk fináléjaként belépünk Landmannalaugar geotermikus mesevilágába. Érintjük Brennisteinsalda lélegzetelállítóan színes hegyvonulatait és Laugahraun vulkáni mezejét. Fáradtan, de büszkén érkezünk meg túránk végpontjára, ahonnan busszal visszautazunk Reykjavíkba.

Túra nehézsége: táv: 9,7 km; Szintkülönbség: 186 m fel és 618 m le; Menetidő: 4-6 óra

Nyolcadik nap

2021.08.03. kedd- Városnézés, és hazautazás

Aktuális menetrendtől függően Reykjavikban töltjük a napot, majd egy kemény túrával a hátunk mögött, és fantasztikus élményekkel a tarsolyunkban hazautazunk.

Utazás költsége

219.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállások kempingekben sátorban
  • buszos utazás a túra kiinduló és végpontjára
  • reptéri transzferek (ha a csoporttal jössz)
  • túravezetés

Nem tartalmazza:

  • repjegy Budapest- Reykjavík útvonalra (korábbi tapasztalatok alapján Wizzairrel 140-220e Forint között várható poggyásszal)
  • utasbiztosítást
  • étkezések
  • költőpénz (30.000-50.000 Ft)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

A kempingekben saját sátrakban alszunk majd, amiket Magyarországról viszünk. Ha nincs saját sátrad, vagy van és szívesen megosztanád mással, írj nekünk, mi pedig összeszervezzük, hogy mindenkinek jusson. 

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Utazásunkat minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Csoport átlagos létszáma 10-18 fő között alakul.

Utazás nehézsége

A Laugavegur-Fimmvörðuháls túra egy haladó szintű, nehéz gyalogtúra, ami kiváló fizikai és mentális felkészültséget és kitartást, illetve hasonló szintű túrázási tapasztalatot követel meg. 6 nap alatt súlyos hátizsákkal a hátadon kell megtenned közel 80 km-t (napi 9-16 km) és egyes napokon jelentősebb szintemelkedéssel is számolhatsz.

Kérjük csak akkor jelentkezz, ha tapasztalt túrázó vagy és nem okoz problémát napi 20 km és 800-1000 m szint megtétele több napon át kb. 15 kg-os hátizsákkal a hátadon!

Noha egy jól jelzett ösvényen haladunk, a terepviszonyok és időjárási körülmények tartogatnak kihívásokat. Az útvonalon kavicsos, köves, sok esetben vizes-csúszós szakaszokra, meredek lejtőkre és komolyabb emelkedőkre kell számítani. Lesz alkalom, amikor jeges vizű, akár 1 méter mély gleccserfolyókon kell gyalog átkelnünk. Fel kell készülnünk a rendkívül változékony időjárásra is. Akár pár órán belül tapasztalhatunk szikrázó napsütést, orkán erejű szelet, vízszintes esőt, havazást, metsző hideget, tejfölszerű felhőt.

Lakatlan, érdemi infrastruktúra nélküli vidékeken túrázunk, ahol egymásra és magunkra vagyunk utalva. Rajtunk kívül legfeljebb csak más túrázókkal találkozhatunk. Túránk során minden felszerelést, ruházatot, valamint ételt és italt magunknak kell cipelni, így hátizsákunk akár 15 kg-ot is nyomhat.

A túra útvonalán menedékházak mellett kialakított sátorhelyeken fogunk aludni saját sátrainkban. A túrára saját hálózsákot és sátrat kell hoznod, de ezek bérlésében is tudunk segíteni, ha nem rendelkezel sajáttal. A túra előtt a rendelkezésre álló sátrakat elosztjuk, hogy ne hozzon magával mindenki és a sátrakon két ember osztozik. Természetesen, ha neked nem okoz problémát a cipelése, alhatsz egyedül is egy sátorban. Míg vízkészletünket a menedékházakban minden nap fel tudjuk tölteni, addig ételek tekintetében arra kell hagyatkoznunk, amit viszünk magunkkal.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Minden éjszakát kiépített kempingben, saját sátorban töltünk.

Budapestről Wizzair légitársasággal átszállás nélkül utazunk Reykjavíkba. A szükséges létszám elérését követően utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket az ajánlott járatokra. Ha a Wizzair árak elszállnak, átszállással is utazhatunk.

A Laugavegur-Fimmvörðuháls trekking során az izlandi felföld legszebb természeti csodáihoz lesz szerencsénk, mindezeket pedig a civilizációtól távol, turisták hömpölygő tömegei nélkül élvezhetjük. Bár a táv és a szintemelkedés nem nevezhető nehéznek, a változékony izlandi időjárás igencsak meg tudja nehezíteni túránkat. Emiatt olyanok jelentkezését várjuk, akik állják a sarat, és nem báják ha vizesek lesznek. A kellemetlenségekért cserébe érintetlen természethez, egyedülálló geológiai csodákhoz lesz szerencsénk.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is.

Kiknek ajánljuk?

Bár a táv és a szintemelkedés nem nevezhető nehéznek, a változékony izlandi időjárás igencsak meg tudja nehezíteni túránkat. Emiatt olyanok jelentkezését várjuk, akik állják a sarat, és nem báják ha vizesek lesznek.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Akkor jelentkezz erre a túrára, ha hetente több alkalommal végzel cardio edzéseket, és kézzelfogható túrázási tapasztalattal rendelkezel magashegyeken. Nem probléma, ha nem voltál még többnapos trekkingen, de a túrázási és fizikai alapok legyenek meg.

Repülőjegy

Budapestről Wizzair légitársasággal átszállás nélkül utazunk Reykjavíkba. A szükséges létszám elérését követően utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket az ajánlott járatokra.

Felszerelés és eszközök

Izlandon nyáron is változékony időjárásra érdemes számítani, így kiemelten fontos a vízálló külső réteg, és megfelelő lábbeli. A kempingekben saját sátrakban alszunk majd, amiket Magyarországról viszünk. Ha nincs saját sátrad, vagy van és szívesen megosztanád mással, írj nekünk, mi pedig összeszervezzük, hogy mindenkinek jusson.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.