Lienzi-Dolomitok gyalogtúra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Ausztria

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

107.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 5

A Dolomitok kapujának is nevezett Lienzi-Dolomitok földrajzilag ugyan nem része a Dolomitoknak, de kőzete és formavilága teljesen megegyezik vele. Meredeken ég felé törő csúcsok, piszkosfehér csipkés sziklagerincek, élesen töredezett alakzatok jellemzik. Távolról nézve lehetetlennek tűnik, hogy a tiszteletet parancsoló meredélyek közé komolyabb sziklamászó tudás nélkül fel lehessen jutni, de ebben a pár napban megmutatjuk, hogy ez mégsem megoldhatatlan feladat. Bejárjuk a környék legszebb útvonalait, mély völgyeit és kitett gerinceit. Közvetlenül a hegység lábánál, az Isel és a Dráva (Drau) folyó találkozásánál fekvő Lienz középkori városa szolgál majd bázisul a hegyi kalandozáshoz. Lienzet a napsütéses órák magas száma miatt a napfény városának is nevezik

Túránk egy időben fut a Lienzi-Dolomitok via ferráta programunkkal. A két túra programja eltérő, de a két csapat együtt utazik, egy helyen száll meg, és az útvonalak helyenként érintik, illetve keresztezik egymást.

Aktivitások:

Első nap

Pirkner Bach, Amlach

A buszunk korán indul, de cserébe a nap nem csak utazással telik, mert már odafelé menet belekóstolunk egy kicsit a Lienzi-Dolomitok nem is annyira szelíd lankáiba. A Pirner patak völgyében végzünk egy rövid, átmozgató edzést, hogy a buszban elgémberedett tagjainkat megmozgassuk. Feltúrázunk egy duzzasztógáthoz, melynek tetejére kisétálva a bátrabbak mélyebben is beláthatnak a meredek és szűk szurdokba. Egy erdei ösvényen ereszkedünk vissza a buszhoz, amivel bő fél óra alatt a szállásul szolgáló kempinghez jutunk. Este közös főzőcskézés és ismerkedés mellett átbeszéljük a következő napok programját.

Táv: 5 km
Szintemelkedés: 300 m
Idő: 2-2,5 óra

Szállás: kempingben saját sátrakban

Második nap

Karlsbader Hütte, Lasertörl (2497m)

Ma bevetjük magunkat a Lienzi-Dolomitok szívébe, a legmagasabb csúcsok közé. A busz a kanyargós és látványos hegyi úton 1600 méterig, a Dolomitenhütte parkolójáig visz el, onnan más saját erőből haladunk tovább. A Laserzbach völgyében folyamatosan emelkedve gyorsan elérjük a 2000 méteres határt, majd a Laserzsee partján álló Karlsbader Hüttéhez. Most csak egy rövid pihenőt tartunk, mert hamarosan nekiveselkedünk a tó fölé tornyosuló Laserztörl 3 méter híján 2500-as csúcsának. Lassan, de kitartóan lépkedünk felfelé a meredek ösvényen, miközben egyre jobban kitárul körülöttünk a tér. A csúcson hagyunk időt a gyönyörködésre és a csúcscsokik elfogyasztására, majd visszaereszkedünk a menedékházhoz. Itt tartunk egy hosszabb megállót és a katlant körbevevő 2600-2700-as csúcsok látványában gyönyörködve pótoljuk az elvesztett energiákat. A tó lefolyását biztosító patakot követve egy kényelmes sétaösvényen jutunk vissza a parkolóba. 

Táv: 12 km
Szintemelkedés: 1270 m
Idő: 8-9 óra

Szállás: kempingben saját sátrakban

Harmadik nap

Neualplseen Rundweg, Goiselemandl (2433m)

A magunk készítette tartalmas reggeli után fél óra buszozással érjük el a Zettersfeld felvonó 1800 méteren lévő felső állomását, ahonnan már gyalog folytatjuk az utat. A zettersfeldi St. Michael templom érintésével egy füves lejtőn jutunk egyre feljebb elhaladva először a Steinermandl, a Schoberköpfl, majd a Goiselemandl már 2400 méter feletti csúcsa mellett. Ahogy haladunk a közvetlenül körülöttünk lévő táj egyre alpesibbé, kövesebbé és zordabbá válik. A panoráma lenyűgöző, dél felé a Lienzi- és a Sexteni-Dolomitok csipkés gerincei, észak felé pedig a Deferegg-Alpok 3000 méter feletti vonulata uralja a tájat. Körülbelül 2450 m tengerszint feletti magasságban, a Schleinitz (2904 m) és a Goiselemandl (2433 m) csúcsai között terül el a varázslatos, két nagyobb és több kisebb tóból álló Neualpl tóvidék. A tiszta vízben a környék hegyei és az ég tükröződik, a felszálló felhők hatására pedig világos és sötét árnyékok váltakozása gazdagítja a természeti látványt. Itt fogyasztjuk el magunkkal hozott elemózsiánkat. Egy hosszabb pihenő után a Goiselemandl Nordweg-et követjük, amely magasan a Debant patak völgye felett vezet vissza Zettersfeld irányába. 

Táv: 16 km
Szintemelkedés: 1030 m
Idő: 8 óra

Szállás: kempingben saját sátrakban

Negyedik nap

Rauchkofel (1910 m)

Ma nem kell buszra szállnunk, a szállásról gyalog vágunk neki a dél felé magasodó hegyeknek. A legközelebbi csúcs, az 1910 méter magas Rauchkofel lesz a mai célpont. A hegy lentről nézve ugyan beleolvad a mögötte tornyosuló magasabb és csipkésebb sziklarengeteg látványába, de az odavezető kalandos útvonal és a fentről látható panoráma miatt mindenképpen megéri a fáradozást. Az erdőbe beérve egy kanyargós kaptatón haladva hamarosan elérjük a Gogghüttl kis fakunyhóját, ahol az első pihenőt tartjuk. Innen a nyugati gerincen haladunk tovább. A lépéseket több helyen létrák, a kapaszkodást pedig drótkötél segíti. A csúcsról pazar kilátás nyílik az Isel, a Dráva (Drau) és a Möll folyók völgyeire, a távolban 3000-es csúcsok szegélyezik a látóhatárt, miközben mögöttünk a Lienzi-Dolomitok vonulatai tornyosulnak. A megérdemelt csúcscsokik elfogyasztása és a kötelező csúcsfotók elkészítése után a hegy túlsó oldalán kezdjük meg az ereszkedést. Útba ejtjük a festői környezetben fekvő Tristachersee-t, amelynek partján lazítunk egyet. Mivel a kristálytiszta víz nyáron bőven 20 fok fölé is melegedhet, akár meg is mártózhatunk benne. (Belépő a strandra: 6 EUR) Innen egy jó óra alatt érünk vissza a szállásra.

Táv: 14 km
Szintemelkedés: 1390 m
Idő: 8 óra

Szállás: kempingben saját sátrakban

Ötödik nap

Hazautazás, Packer Stausee

Reggelivel és táborbontással kezdjük a napot, majd érzékeny búcsút veszünk a Lienzi-Dolomitok lenyűgöző panorámájától, buszra szállunk és megindulunk hazafelé. Útközben több rövidebb-hosszabb pihenőt tartunk. Az egyik hosszabb megállót körülbelül félúton egy gyönyörű erdőben fekvő tó mellett tartjuk, ahol nem csak evés-ivással, sétával, fűben heverészéssel, hanem akár egy gyors strandolással is felfrissíthetjük magunkat. Várhatóan az esti órákban fogunk visszaérkezni Budapestre.

Részvételi díj

119.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás jó minőségű kempingben saját sátorban 4 éjszakára
  • utazás létszámtól függően kis vagy nagy busszal
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • étkezések
  • utasbiztosítás
  • strandbelépő a Tristachersee-nél (6 EUR)
  • Korlátozott számban apartmanos elhelyezés is foglalható kemping helyett, 50.000 Ft-os felár ellenében. Kérjük ez irányú igényedet jelezd a jelentkezés leadásakor. Ha kizárólag a apartmanos elhelyezés érdekel, és nem szeretnél sátrazni, kérjük még a jelentkezés leadása előtt érdeklődj a szabad helyekről! Utólag benyújtott igények esetében nem tudjuk garantálni az apartmanos elhelyezést.

Jelentkezéskor a teljes ár fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 15 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 20-25 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

3 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1-2 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod teljesíteni a napi túraadagokat.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk Lienz mellett, egy igényesen és kényelmes kialakított, jól felszerelt, tiszta és higiénikus fürdőrészleggel, valamint medencével rendelkező kemping lesz. Itt négy éjszakát töltünk el saját sátrakban. Felár ellenében korlátozott számban apartmanban történő elszállásolás is választható. 4-6 fős apartmanokban 2 fős szobák elérhetők. Kérjük, ha apartmanos elhelyezést szeretnél, még a jelentkezés leadása előtt érdeklődj a szabad helyekről! Utólag benyújtott igények esetében nem tudjuk garantálni az apartmanos elhelyezést.

Budapesti indulással privát busszal utazunk a Lienzi-Dolomitokba.

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik és szívesen felfedezi a Lienzi-Dolomitok túraösvényeit. Az öt nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük a Lienzi-Dolomitok legszebb túraútvonalait és bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik és szívesen felfedezi a Lienzi-Dolomitok túraösvényeit. Az öt nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük a Lienzi-Dolomitok legszebb túraútvonalait és bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mint minden túrát, ezt is könnyebben és élvezetesebben tudod teljesíteni, ha legalább heti szinten végzel cardio edzéseket. 

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. Saját sátor, derékalj és hálózsák is szükséges.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.