Lienzi-Dolomitok via ferrata

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Ausztria

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

116.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 5

A Dolomitok kapujának is nevezett Lienzi-Dolomitok földrajzilag ugyan nem része a Dolomitoknak, de kőzete és formavilága teljesen megegyezik vele. Meredeken ég felé törő csúcsok, piszkosfehér csipkés sziklagerincek, élesen töredezett alakzatok jellemzik. Távolról nézve lehetetlennek tűnik, hogy a tiszteletet parancsoló meredélyek közé komolyabb sziklamászó tudás nélkül fel lehessen jutni, de ebben a pár napban megmutatjuk, hogy ügyességünk és a drótköteles biztosítás segítségével ez mégsem megoldhatatlan feladat. Bejárjuk a környék legszebb útvonalait, mély völgyeit és kitett gerinceit. Közvetlenül a hegység lábánál, az Isel és a Dráva (Drau) folyó találkozásánál fekvő Lienz középkori városa szolgál majd bázisul a hegyi kalandozáshoz. Lienzet a napsütéses órák magas száma miatt a napfény városának is nevezik

Túránk egy időben fut a Lienzi-Dolomitok gyalogtúra programunkkal. A két túra programja eltérő, de a két csapat együtt utazik, egy helyen száll meg, és az útvonalak helyenként érintik, illetve keresztezik egymást.

Aktivitások:

Első nap

Pirknerklamm Klettersteig, Amlach

Korán kelünk és korán indulunk, de megéri, mert így már első nap belekóstolhatunk a vasalt utak világába. Ugyanis a Lienzi-Dolomitok felé pont útba esik a bemelegítésnek tökéletes, közepes nehézségű Pirnerklamm Klettersteig, amit kár lenne kihagyni. Az útvonal a Pirkner-patak sziklás szurdokvölgyében halad, időnként keresztezve magát a hegyi patakot is. Egy régi vízimalomnál csatolunk rá a drótkötélre, ahol próbaképpen mindjárt a legnehezebb szakasszal kezdünk. Hol a szurdok oldalfalán, hol egy kötélhídon haladunk az út csúcspontját jelentő Szivárvány-vízesés felé. A vízesés melletti meredek felszökés után ezúttal gyalogosan kelünk át a vízen, majd egy duzzasztógát mellett kimászunk annak tetejére, ahonnan visszatekinthetünk a megtett szakaszra. Egy erdei ösvényen ereszkedünk le a buszhoz, amivel bő fél óra alatt a szállásul szolgáló kempinghez jutunk. Este közös főzőcskézés és ismerkedés mellett átbeszéljük a következő napok programját.

Ferráta nehézsége: C
Szintemelkedés a ferrátán: 140 m
Összes szintemelkedés: 200 m

Szállás: kempingben saját sátrakban

Második nap

Dolomitenhütte, Laserz Klettersteig, Karlsbader Hütte

Ma bevetjük magunkat a Lienzi-Dolomitok szívébe, a legmagasabb csúcsok közé. A busz a kanyargós és látványos hegyi úton 1600 méterig, a Dolomitenhütte parkolójáig visz el, onnan más saját erőből haladunk tovább. A Laserzbach völgyének oldalában folyamatosan emelkedve gyorsan elérjük a 2000 méteres határt. Betúrázunk a tekintélyt parancsolóan fölénk magasodó Laserzwand ikercsúcsai alá. Az igencsak látványos, jól biztosított ferráta a 400 méterrel felettünk tornyosuló Kleiner Laserzwand-ra vezet fel. A kitett falon haladva könnyű és közepesen nehéz részek, felszökések és harántolások váltogatják egymást. Pihenni csak az út végén, egy idilli kis füves mezőn lesz lehetőségünk, de a kilátás kárpótol minden fáradozásért. Innen már jól látszik a Laserzsee partján fekvő Karlsbader Hütte, ahova egy jelzett, normál hegyi ösvény vezet le. A háznál tartunk egy hosszabb megállót és a katlant körbevevő 2600-2700-as csúcsok látványában gyönyörködve pótoljuk az elvesztett energiákat. A tó lefolyását biztosító patakot követve egy kényelmes sétaösvényen jutunk vissza a parkolóba.

Ferráta nehézsége: C/D
Szintemelkedés a ferrátán: 380 m
Összes szintemelkedés: 1100 m

Szállás: kempingben saját sátrakban

Harmadik nap

Galitzenklamm

A kempingből gyalog indulunk a 2 km-re lévő Galitzenbach szurdokvölgyéhez, ahol számos rövidebb ferráta vár minket. A vad, zúgókban és vízesésekben gazdag Galitzenklamm-ban egy jól kiépített fahíd rendszer vezet végig a gigantikus sziklaformációk oldalában. De nem ez az egyetlen mód, ahogy be lehet jutni a szurdok legszűkebb, leglátványosabb részére, mert megtehetjük ezt egyetlen drótkötélbe kapaszkodva is, és mi persze nem a könnyebb utat választjuk. A közepesen nehéz (C) útvonalon haladva bezsebeljük a szurdokot a normál úton meglátogató érdeklődők elismerő pillantásait. A Galitzenklamm-ban ezen kívül még további 6 ferráta útvonal közül válogathatunk, és fogunk is. A hangzatos nevű a Endorphin (C) és a hegyivadászok kiképzése céljából épített Klettersteig der 24er Hochgebirgsjäger (D) biztosan belefér a napba, és ha kitart az erő és a lelkesedés, akkor a sokat sejtető nevű, de már a nehéz kategóriába sorolt Adrenalin-nal (D/E) is megpróbálkozhatunk. A ferráták között mindig visszatérünk a szurdok bejáratához, így lesz idő és lehetőség enni-inni-megpihenni.

Ferráták nehézsége: C – D/E
Ferráták (drótkötél) hossza: 90-700 m

Szállás: kempingben saját sátrakban

Negyedik nap

Panorama Klettersteig, Karlsbader Hütte

Visszatérünk a 2. napi parádés kulisszákhoz, mert a mai ferráta túra gyakorlatilag a Karlsbader Hüttétől indul. Innen felkapaszkodunk a Roter Turm tövébe, majd jobbra tartva érjük el a beszállást. A Panorama Klettersteig a Lienzi-Dolomitok legszebb körtúrája, amely 6 csúcson hullámvasutazik végig, érintve a hegység legmagasabb pontját, a Große Sandspitze-t (2770m) is. Nem véletlen az út névválasztása, mert mászás közben nem győzünk álmélkodni a minket körbevevő hegyormok pazar látványa miatt. Az előző napokhoz képest az újdonság az, hogy a drótkötelet követve ezen az útvonalon nem csak felfelé, hanem lefelé is kell majd haladni, de utóbbiak a könnyebb szakaszok közé tartoznak. Újfent a Karlsbader Hütte lesz a pihenés és feltöltődés helyszíne, ahonnan már csak vissza kell sétálni a buszunkhoz. Ha jól csináltunk mindent, akkor este biztosan nem kell elringatni senkit.

Ferráta nehézsége: C/D (lefelé max. B/C)
Szintemelkedés a ferrátán: 430 m
Összes szintemelkedés: 1400 m

Szállás: kempingben saját sátrakban

Ötödik nap

Hazautazás, Packer Stausee

Reggelivel és táborbontással kezdjük a napot, majd érzékeny búcsút veszünk a Lienzi-Dolomitok lenyűgöző panorámájától, buszra szállunk és megindulunk hazafelé. Útközben több rövidebb-hosszabb pihenőt tartunk. Az egyik hosszabb megállót körülbelül félúton egy gyönyörű erdőben fekvő tó mellett tartjuk, ahol nem csak evés-ivással, sétával, fűben heverészéssel, hanem akár egy gyors strandolással is felfrissíthetjük magunkat. Várhatóan az esti órákban fogunk visszaérkezni Budapestre.

Részvételi díj

129.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás jó minőségű kempingben saját sátorban 4 éjszakára
  • belépő a Galitzenklamm-ba
  • utazás létszámtól függően kis vagy nagy busszal
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • étkezések
  • utasbiztosítás
  • Korlátozott számban apartmanos elhelyezés is foglalható kemping helyett, 50.000 Ft-os felár ellenében. Kérjük ez irányú igényedet jelezd a jelentkezés leadásakor. Ha kizárólag a apartmanos elhelyezés érdekel, és nem szeretnél sátrazni, kérjük még a jelentkezés leadása előtt érdeklődj a szabad helyekről! Utólag benyújtott igények esetében nem tudjuk garantálni az apartmanos elhelyezést.

Jelentkezéskor a teljes ár fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 14-17 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

3 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1-2 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod teljesíteni a napi túraadagokat.

Elsősorban ferrátázós múlttal rendelkezők jelentkezését várjuk, de nem kizáró ok, ha még nem próbáltad a vasalt utakat. Viszont a megfelelő erőnlét és karerő, valamint a kitartás mellett a magabiztosság, az elszántság, a szédülés mentesség és a lépésbiztonság mindenképpen alapkövetelmény.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk Lienz mellett, egy igényesen és kényelmes kialakított, jól felszerelt, tiszta és higiénikus fürdőrészleggel, valamint medencével rendelkező kemping lesz. Itt négy éjszakát töltünk el saját sátrakban. Felár ellenében korlátozott számban apartmanban történő elszállásolás is választható. 4-6 fős apartmanokban 2 fős szobák elérhetők. Kérjük, ha apartmanos elhelyezést szeretnél, még a jelentkezés leadása előtt érdeklődj a szabad helyekről! Utólag benyújtott igények esetében nem tudjuk garantálni az apartmanos elhelyezést.

Budapesti indulással privát busszal utazunk a Lienzi-Dolomitokba.

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik és szívesen felfedezi a Lienzi-Dolomitok vasalt útjait. Az öt nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük a Lienzi-Dolomitok legszebb via ferrata útvonalait és bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik és szívesen felfedezi a Lienzi-Dolomitok vasalt útjait. Az öt nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük a Lienzi-Dolomitok legszebb via ferrata útvonalait és bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mint minden túrát, ezt is könnyebben és élvezetesebben tudod teljesíteni, ha legalább heti szinten végzel cardio edzéseket. A via ferrata útvonalak közepesen nehezek, igényelnek erőt és kitartást, de elszánt kezdők számára is teljesíthetők, ha nincs súlyos tériszonyuk, és heti szinten sportolnak.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. A via ferratához szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. Saját sátor, derékalj és hálózsák is szükséges.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.