Rövid összefoglalás

A Liptói-Tátra (másnéven Liptói-havasok) jó okkal az egyik kedvenc túracélpontunk. Az egyik legalulértékeltebb turista desztináció véleményünk szerint. Vadregényes, látványos, és kevés túrázó járja. Első napon a hegység nyugati szélén, a Szürke-hegy (Sivy) mészkőből és dolomitból felépülő sziklavilágán keresztül túrázunk. Másnap pedig a szlovák-lengyel határ egyik határcsúcsát, a Rét-hegyet (Lucna) hódítjuk meg a hullámzó Osobitá-gerincen. A látványos útvonalakat a Liptói-Tátra panorámája teszi teljessé. Szállásunk egy háromcsillagos hotel lesz, ahol kényelmes szobák és bőséges reggeli biztosítja a túrák közötti feltöltődést.

Túra részletes leírása

 • 1. nap 2020.09.05. szombat Budapest – Szürke-hegy/Sivy (1 805 m) – Hotel

  Kora reggel indulunk Budapestről és bő 4 órás autózás után érkezünk meg a Liptói-Tátra nyugati lábához. A Liptóhutai-nyeregből kezdjük meg kitartó emelkedést, miközben a magas fenyves fokozatosan tűnik el mögöttünk. A füves hátakon és törpefenyvesen át hol meredekebb, hol lankásabb szakaszokkal érjük el a Szürke-hegy mészkőből és dolomitból felépülő csúcsgerincét. A “Sziklaváros” tornyait és hasadékait mészkövet kedvelő virágokkal borított kisebb tisztások szakítják meg. Tőlünk keletre a Liptói-Tátra kétezresei magasodnak, élükön a Salatín füves-sziklás magaslatával. A gerincről  láncokkal biztosított, sziklás-törmelékes ösvényen ereszkedünk le a Pálenica-hágóba. Innen rövid szusszanással Bölényfalu (Zuberec) felé vesszük az irányt. Gyors rendezkedést követően szállásunkra utazunk. Este jóféle szlovák ételek mellett beszélgethetünk, ismerkedhetünk és kényelmes körülmények között pihenhetjük ki a fárasztó napot.

  Túra nehézsége: távolság: 11 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 870 m fel és 960m le

  Éjszaka: háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban

 • 2. nap 2020.09.06. vasárnap Hotel – Osobitá-gerinc – Rét-hegy – Budapest

  Reggel kipihenten indulunk a Liptói-Tátra északi részére. A Zverovka-menedékháznál hagyjuk autóinkat és innen indulunk el körtúránkra. Rövid bemelegítő séta után célba vesszük az Osobitá gerincét. Meredeken törünk felfelé, mikor a sűrű fenyvest hirtelen felváltja a füves nyereg. Balra tőlünk magasodik az Osobitá 1 684 méteres csúcsa. A magaslat és szűk környezete a Liptói-Tátra növénytanilag egyik legkülönlegesebb és legértékesebb része, így a növények védelme érdekében a turisták elől szigorúan le van zárva és mi is elkerüljük. Innen hullámzó úton, erdőket és törpefenyveseket válta érkezünk meg a szlovák-lengyel határra, a Rét-hegy 1 653 méter magas csúcsára. Batyunkból elfogyasztott ebédet követően leereszkedünk a Foltos-völgybe, ahol erdei ösvényen, majd aszfaltúton érkezünk vissza a Zverovka-menedékházhoz. Fantasztikus hegyi élményekkel gazdagodva várhatóan az esti órákban érkezünk meg Budapestre.

  Túra nehézsége: távolság: 15 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 850 m fel és le

  Ellátás: reggeli

Megosztás