Roadtrip a norvég fjordvidéken

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Norvégia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

269.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 9
Kényelmi együttható 5

Norvégia északi részére, Európa talán legszebb szegletébe, a fjordok vidékére utazunk. Igazi kalandtúra és roadtrip hangulat vár ránk festői környezetben. Utazásunkat a Lofoten szigetcsoporton kezdjük, ahol a tengerből meredeken kiemelkedő gigászi hegyeken túrázunk elképesztő panorámában.  Egy éjszakát sátrazunk egy eldugott, sziklákkal körülölelt, mesebeli tengerparton, meglátogatjuk Észak Velencéjét Henningsvært, és még tengerikajakozni is lesz lehetőségünk.

Lofoten, a mesebeli viking vidék után a norvég-svéd határon elterülő Rago Nemzeti Parkban teszünk kétnapos trekkingtúrát, ahol burjánzó erdőkön átvágva, gigászi vízesések mellett elhaladva, aprócska tavaknál verünk tábort.

Kalandtúránk zárásaként a Svartisen gleccser tövében túrázunk, így koronázzuk meg ezt a fantasztikus utazást.

Aktivitások:

Első nap

2021.08.13. péntek – Érkezés Nordlandra

A messzi északon elterülő Nordland megye székhelyébe, Bodø városba utazunk. Aktuális menetrend függvényében Budapestről egy vagy két átszállással, várhatóan késő délután érkezünk meg. Miután átvettük az autóinkat és elfoglaltuk a szállásunkat, adunk a viking életérzésnek, és hangosan koccanó korsók kíséretében ismerjük meg kalandutazó társainkat.

Második nap

2021.08.14. szombat – Át a Norvég-tengeren

Komppal szeljük át a Norvég-tengert, ahol az aprócska szigetek mellett elhaladva már korán megpillanthatjuk Lofoten égbenyúló sziklafalait. A nagyjából háromórás tengeri zötykölődés után Moskenesben kötünk ki, ahonnan egyből a Reinebringenre vezető ösvényhez autózunk. Rövid készülődés után már a nepáli serpák által kirakott meredek lépcsőkön kaptatunk egyre magasabbra, egészen a 448 méter magas csúcsra. Szép időben már az első túránkon megvillantja magát Lofoten, ugyanis a Reinebringenről elképesztő kilátás nyílik a szigetekre, és az aprócska halászfalvakra. A kötelező szelfik után leereszkedünk a kiindulópontra, majd rövid autózás után elfoglaljuk a tenger partján lévő szállásunkat.

Harmadik nap

2021.08.15. vasárnap – Kempingezés egy eldugott parton

Bár Lofoten önmagában vadregényes, találunk a szigeteken még lofoteni mércével mérve is eldugott gyöngyszemeket. Mai túránkat zöldellő füves domboldalakon kezdjük, ahonnan felkapaszkodunk a Ryten csúcsára. Helyenként meredek, de alapvetően könnyű, ezzel szemben bámulatosan szép túra vár ránk. A Rytenre felérve elénk tárul a homokos Kvalvika part, aminek a látványa kárpótol az elhullajtott izzadságcseppekért. Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedünk a partra, ahol tábort verünk éjszakára. A bámulatos naplementéhez a tenger halk morajlása adja az aláfestést.

Negyedik nap

2021.08.16. hétfő – Napfelkelte a tengerparton

A tengerparti ébredéshez utánozhatatlan, csodaszép napfelkelte társul, amire még biztosan sokáig emlékezni fogunk. A gázfőzőkön melegített kávé mellett elmerengünk, és örökre az emlékünkbe véssük ezeket a pillanatokat. Miután kiélveztük a látványt, visszaindulunk tegnapi túránk kiindulópontjához, ahonnan autóinkkal keresztülutazunk Lofoten nyugati felén. Egészen Svolværig megyünk, de útba ejtjük a legszebb településeket és fotópontokat. Megállunk például Henningsvær nevű halászfalunál is, amit szokás úgy emlegetni, mint az Észak Velencéje. Délután fakultatív tengerikajak túra vár ránk, de azok sem unatkoznak majd, akik kihagyják a kajakozást. Velük a Fløya nevű csúcsra megyünk fel, ahonnan szép időben be lehet látni teljes Svolvært, és az öbölt, amiben a település fekszik. Este jó vikingek módjára koccintunk, és búcsút veszünk Lofotentől.

Ötödik nap

2021.08.17. kedd – A fenyvesek, sziklás hegyek, és gigászi vízesések birodalma

Újra átkelünk a Norvég-tengeren, és áttesszük székhelyünket a kopár Lofotenről a buja erdőkkel tarkított, svéd határ mellett húzódó Rago Nemzeti Parkba. Hátunkra vesszük a zsákunkat, és bevesszük magunkat a vadonba. Robajló hegyi folyó mellett túrázunk a völgy fölé magasodó fennsíkra. Gyönyörű hegyi tavak mellett, sziklás hegyoldalak ölelésében verünk tábort éjszakára.

Hatodik nap

2021.08.18. szerda – Ébredés a vadonban

Csípős reggel ér minket a fenyvesekkel borított vidéken. No, annyira azért nem csípős, hogy a reggeli kávénkat vagy teánkat ne a sátor előtt ülve, vagy egy szikláról a panorámába feledkezve fogyasszuk el. A jó hangulatú reggeli mellé az utánozhatatlan norvég hegyek és erdőségek adják a hátteret. Miután kiélveztük Nordland bámulatos látképét, zsákunkkal a hátunkon leereszkedünk a völgybe, és egy másik útvonalon visszatérünk az autóinkhoz. Délután még pár órás autózás vár ránk keresztül a fenyveseken, hegyeken, völgyeken. Kora este érkezünk Mo i Rana településhez, ahol egy éjszakát töltünk el.

Hetedik nap

2021.08.19. csütörtök – Svartisen gleccser

Ma már egy lazább, de nem kevésbé látványos nap vár ránk. Rövid autózás után elérkezünk a Svartisvatnet partjára. A tavat a gleccserből leolvadó víz táplálja, és csodaszép völgyben helyezkedik el. A tó túlpartjára egy nagyjából 20perces hajókázást követően érkezünk meg, ahonnan rövid, de meredek kaptató vezet fel a hegyoldalban a pontra, ahonnan már testközelből csodálhatjuk meg a Svartisent, ami Norvégia második legnagyobb gleccsere. A gigászi jégóriásnál csak Svalbardon (Spitzbergák) van nagyobb. Túránk végén a tóparton chillezünk és ebédelünk, majd nekivágunk a már ismert völgyeknek, hogy estére Bodø város közelébe érjünk.

Nyolcadik nap

2021.08.20. péntek – Hazautazás

Az aktuális menetrendtől függően várhatóan kora délután indulunk vissza Magyarországra.

 

Utazás költsége

284.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállások egyszerű de kényelmes faházakban, apartmanokban 2-3-4 személyes szobákban
 • áthajózás a Norvég-tengeren két alkalommal
 • hajózás a Svartisen gleccserhez oda-vissza
 • Nemzeti Park belépők és parkolási díjak
 • autók bérlése és üzemanyag
 • túravezetés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest- Bodø útvonalra (korábbi tapasztalatok alapján 110-150e Forint között várható poggyásszal)
 • utasbiztosítást
 • étkezések
 • sátor és hálózsák
 • fakultatív kajaktúra (létszámtól függően 600-900NOK / fő)
 • költőpénz (attól függően, hogy mennyi élelmiszert hozol Magyarországról és mennyit költesz Norvégiában élelemre/étteremre 40.000-100.000 Ft között)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Utazásunkat minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Csoport átlagos létszáma 10-18 fő között alakul.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető túra, de több túrán meredek szakaszok várnak ránk, így elsősorban olyanoknak ajánljuk ezt a programot, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Gyengébb fizikummal rendelkező utastársaink is teljesíteni tudják a túrát, de részükről nagyobb erőfeszítést és több kitartást igényel majd.

Szükséges felszerelés

Lábbeli: túrafelszerelésed legfontosabb része egy kényelmes túrabakancs, esetleg erős, terepre való túracipő, természetesen olyan, ami garantáltan nem fog szétesni gyaloglás közben. Legyen vízhatlan (célszerűen Goretex vagy más membrános). Ha nem vízhatlan, akkor hozzál impregnálószert is (ez elég hamar le tud kopni sajnos). Elég sokat mozgunk majd sziklás terepen, főleg kijárt ösvényeken, de egy jó bakancs mindenképpen kényelmesebb és biztonságosabb lesz, mint egy túracipő. Fontos, hogy olyan trekking bakancsot válassz, ami nem töri szét a lábad a napi 15-20 km-es gyaloglások során sem! Ha valaki új bakancs vásárlásán gondolkodik, akkor minél előbb tegye meg, hogy legyen még idő betörni (semmiképp se gyere olyan bakancsban, ami még nincsen betaposva!) Kamásli nagyon jó szolgálatot tehet, különösen eső esetén.

Ruházat:

Felsőtest: 2-3 technikai póló, 1 hosszú ujjú aláöltözet, amik a több napos túrák során is meg tudnak száradni. 1 vékonyabb, 1 vastagabb polár pulóver, könnyű pehely kabát, szél-és vízálló külső réteg (Goretex héjkabát vagy hasonló). Hegyre való esőkabát vagy poncsó mindenképp legyen nálunk! Könnyű, technikai felszerelések javasoltak, hiszen több napon keresztül kell majd a hátunkon vinni őket!

Alsótest: 1 rövid nadrág, 1 erős túranadrág. Esőnadrág (ha nem poncsót hozol). Aláöltözet a hegyre! A városba váltás ruha, fürdőnadrág ill. bikini. Zoknik: célszerű 2 pár jó minőségű túrazokni (pl. Bridgedale), 2 pár legyen mindenképp arra az esetre, ha eláznánk.

Fej: napszemüveg, napellenzős sapka vagy kendő. A magashegyi környezetben nem lesz árnyék, és a nap is erősebben süt, erre mindenképp készüljünk! Estére, hideg időre készülve meleg sapka (fagyos hőmérsékletre is gondolva), csősálKéz: a hegyi időjárásra gondolva egy pár kesztyű (havazás is előfordulhat!)

Hátizsák: nagyjából 50 literes, kényelmes túrahátizsák, amibe bele tudod pakolni a ruhákat, élelmet, vizet, sátrat, hálózsákot, derékaljat, további felszereléseket. Nem célszerű a zsákon kívül lógatnod sok dolgot, mert azon kívül, hogy úgy néznél ki, mint egy karácsonyfa, nagyon instabillá is tesz, és súlypontodat is hátrahúzza. Ugyanakkor túl nagy zsákot se hozzunk, mert egyrészt nehéz tud lenni, másrészt pedig régi tapasztalat, hogy egy zsákot addig pakol az ember, amíg csak beleférnek a cuccok… Ha a poncsónk alá nem fér be a zsák, akkor a hozzá való esőhuzat is elengedhetetlen. Sátrat célszerű a hátizsák aljára rögzíteni, ha bele nem fér. A cuccok pakolását Tbilisziben a túravezetők megmutatják, mert nagyon sok múlik azon, milyen súlyú holmit, hova teszel.

Sátor: saját sátrakat viszünk, legyen könnyű, erős, és vízhatlan. Célszerű 2 -3 emberenként egy sátor, ezt majd igény szerint segítünk összeszervezni. Nyitunk egy Facebook csoportot, ami teret nyújt majd ennek a beszélgetésnek.

Hálózsák: Könnyű (1 kg-nál ne legyen sokkal nehezebb), de komfort hőmérséklete 10 fok körül, vagy alatta legyen!

Derékalj: a felfújósok kényelmesebbek, jobban szigetelnek, kisebb helyre elférnek, mint a hagyományos polifoamok. De vigyázzunk, ne legyen túl nehéz!

Túrabot: egy pár könnyű túrabot nagyon jól fog jönni az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hegyi terepen. Mivel nagy súly lesz a hátunkon, segít stabilan tartani magunkat.

Főzőfelszerelés: könnyű főzőedény (2 emberenként egy nagyobb, 1l-es edény), könnyű bögre. Kis méretű gázfőző, vagy benzinfőző. Palackot Tbilisziben tudunk venni (csavarosat, a régebbi szúrós típusúak (Campingaz) nehezebben beszerezhetőek). Kanál, bicska, esetleg villa. Esetleg víztisztító tabletta.

Elsősegély felszerelés: fejfájás, hasmenés, hányás, láz elleni gyógyszer, ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő (Betadine), sportkrém, vitaminok (és minden más a saját igények és szokások szerint).

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Két éjszakát sátorban, vadregényes környezetben töltünk. A többi éjszakára egyszerű, de kényelmes faházakban és apartmanokban szállunk meg, ahol utasainknat 2-3-4 személyes szobákba osztjuk be. Ezeken a szállásokon lehetőség lesz főzni is, így érdemes Magyarországról hozni konzerveket, és könnyen elkészíthető ételeket.

 

Bodø városba, Nordland megye központjába érkezünk, és innen is utazunk majd haza. Budapestről Lufthansával két átszállással, esetleg Norwegiannel, vagy más fapadossal egy vagy két átszállással juthatunk el. A szükséges létszám elérését követően irodánk lekér csoportos jegyet Lufthansára, de utasaink dönthetnek úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a jegyeket, vagy más társasággal, más útvonalon érkeznek. Norvégián belül bérelt autókkal és/vagy kisbusszal közlekedünk majd.

A norvég fjordvidék legszebb túráit válogattuk össze ebbe a nyolcnapos roadtrip jellegű kalandutazásba. Kempingezünk eldugott tengerparton hatalmas sziklák ölelésében, megjárjuk Lofoten legszebb panorámát ígérő csúcsait, trekkingelünk a Rago Nemzeti Park gigászi vízesései mellett, és testközelből csodáljuk meg Norvégia második legnagyobb gleccserét.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is.

Kiknek ajánljuk?

Átlagos fizikummal teljesíthető túra, de több túrán meredek szakaszok várnak ránk, így elsősorban olyanoknak ajánljuk ezt a programot, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Gyengébb fizikummal rendelkező utastársaink is teljesíteni tudják a túrát, de részükről nagyobb erőfeszítést és több kitartást igényel majd.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Előzetes túrázási tapasztalat szükséges, de nem kell magashegyi veteránnak lenned a túra sikeres teljesítéséhez. Szép időben kis kitartással a gyengébb fizikumban lévő utasok is teljesíthetik a programot, de zord időjárás esetén az eső és a hideg komoly kihívást jelenthet.

Repülőjegy

Bodø-ba, Nordland megye központjába érkezünk. Budapestről Lufthansával két átszállással, vagy Norwegiannel, vagy más fapadossal szintén két átszállással juthatunk el. A szükséges létszám elérését követően irodánk lekér csoportos jegyet Lufthansára, de utasaink dönthetnek úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a jegyeket, vagy más társasággal, más útvonalon érkeznek.

Felszerelés és eszközök

Kérjük olvasd el a Tudnivalókon belül a felszerelés pontot. Túránkra elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akiknek van már tapasztalata magashegyi túrázással, így a megfelelő ruházat összeállítása nem okoz számukra problémát. Annak érdekében, hogy túratársaink ne túlpakolva jöjjenek, az utazást megelőző hónapokban küldeni fogunk ajánlásokat a pakolással, ruházattal, megfelelő súlyelosztással kapcsolatban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.