Magas-Tátra & Bélai-havasok határán

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

25.190 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 6

A hétvége két napja alatt a Tátra keleti felének eddig általunk kevésbé látogatott csodáit nézzük meg közelebbről. A Magas-Tátra „színes” tavai közül a Zöld- és a Nagy-Fehér-tavat is felkeressük, elgyönyörködünk a környék legszebb völgykatlanját körbeölelő, bőven 2000 méter feletti csúcsok impozáns látványában, csempészek, vadorzók, kincskeresők és bányászok útjain túrázva eljutunk a Bélai-Tátra egyetlen menedékházához, miközben ámulva nézzük a Hét-forrás völgyének gazdag növényvilágát. Szombaton még a Magas-Tátra gránitszikláin lépkedünk, vasárnap pedig már a Magas-Tátrától geológiai értelemben elkülönülő Bélai-Tátra mészkővonulatai között túrázunk.

Aktivitások:

Első nap

Késmárki-völgy, Zöld-tavi-völgy, Nagy-Fehér-tó

Korán indulunk Budapestről, hogy időben neki tudjunk vágni a Magas-Tátra ösvényeinek. A Késmárki-Fehérvíz-völgyben indulunk el felfelé, de amikor a Zsázsa-forrásnál a többség balra fordul, a Zöld-tavi-völgy felé, mi a Fehér-patak nyomvonalát követve egyenesen megyünk tovább. A patak a környék legnagyobb tavához, a Nagy-Fehér-tóhoz vezet el bennünket, ami mellett hajdan a már 50 éve leégett Késmárki menedékház állt. Innen rácsatlakozva a Magas-Tátrát átszelő, 55 km hosszú Felső-turistaútra (Tatranska Magistrála) egy rövid ereszkedéssel jutunk el a Tátra egyik leginkább magával ragadó szegletébe, a Zöld-tó partján álló Zöld-tavi menedékházhoz, ahol a pihenőt az elhasznált energiák pótlására és emblematikus háttérképek készítésére is felhasználunk, merthogy a tavat körbeölelő 2000-es csúcsok panorámája mindenkit fényképezésre ösztönöz majd. Amikor sikerül végre elszakadni a látványtól, akkor visszatúrázunk a kiindulópontra, és rövid úton a szállásunkra autózunk. Az estét ismerkedéssel, beszélgetéssel töltjük ízletes szlovák falatok és jóféle sörök kíséretében.

Túra nehézsége: 16 km; menetidő: 7 óra; szintkülönbség: 730 m fel és le

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Bélai-Tátra, Hét-forrás völgye, Gyopár-menedékház

Ma Barlangliget településről indulva a Bika-hegy délkeleti lejtőjén található, méltatlanul keveset emlegetett Gyopár-házat keressük fel, ami a Bélai-Tátra egyetlen menedékháza. Régen aranyásók kalyibája, később pásztorkunyhók álltak itt, volt, hogy az időközben megszülető menedékház kutatóállomásként üzemelt, de ma már a túrázók kényelmét szolgáló épület várja megpihenni vágyókat. Már az odavezető út is számos szépséget tartogat. A Hét-forrás völgyét gazdag növényvilága miatt a Tátra füvészkertjének tartják, és hogy nem alaptalanul, arról ezen a túrán személyesen is meggyőződhetünk. A menedékházban megejtett pihenő után, egy másik útvonalon, a völgy oldalában haladva cserkésszük be a parkolóban hagyott autóinkat. Érzékeny búcsút veszünk a hegyektől és elindulunk hazafelé. Budapestre az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 10 km; menetidő: 5-6 óra; szintkülönbség: 570 m fel és le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

27.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára hotelben 2-3 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben)
  • reggeli vasárnap
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • utasbiztosítást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18.000-26.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. március havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 420 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá

0 nap

Túra nehézsége

A túrák az átlagosnál kicsit jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy háromcsillagos hotel 2-3 ágyas szobáiban lesz, ahol svédasztalos reggelit is kapunk. Vacsorázni szintén van lehetőségünk a szálloda éttermében, de a környéken több hely közül is választhatunk.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. A szédülésmentesség és a lépésbiztonság, valamint az általános túratapasztalat elengedhetetlen. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, csúszásmentes talpú túracipő vagy túrabakancs. A túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.