Magas-Tátra traverz

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

71.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 5

Négynapos túra a Magas-Tátra legszebb, ám kevésbé ismert ösvényein. Első nap felmegyünk a hegyek közé, és 3 napig le sem jövünk onnan, teljesen magunk mögött hagyjuk a városi életet. Utunk hágókon, csipkézett hegygerincek közelében vezet, sziklás, zord közegben. Gyakran láncok és vaskampók segítségével jutunk előre, néhol könnyű mászásra is szükség lehet. Izgalmas terep, gyönyörű kilátásokkal! Szállásaink hangulatos hegyi menedékházak lesznek, ahol a szlovák konyha remekeivel zárjuk majd a napot. 

Magas-Tátra traverz túránkat tapasztalt túrázóknak ajánljuk, illetve kiváló felkészülés azoknak, akik komolyabb magashegyi trekkinget terveznek (pl. Nepálba). Kezdőknek nem javasoljuk!

Aktivitások:

Első nap

Zöld-tó-völgye, Zöld-tavi ház

Budapestről a kora reggeli órákban indulunk Tátralomnicra, ahova néhány óra autózás után, dél körül érkezünk meg. Rövid készülődés után neki is vágunk a mai túrának, melynek végén a festői környezetben fekvő Zöld-tavi ház vár minket. Búcsút intünk autóinknak és a ‘földi’ civilizációnak, mostantól három napig le sem jövünk a fenséges hegyek közül!

Utunk zöldellő fenyőerdőn keresztül, hangulatosan csörgedező patak mellett vezet. Túránk kellemes, egyenletesen emelkedve halad a Zöld-tó völgyén át.  A Zöld-tavi menedékházhoz érve egyből világossá válik, miért tartják sokan ezt a Magas-Tátra leghangulatosabb hegyi hüttéjének: már-már mesebeli környezetben, smaragdzöld tó mellett, hegycsúcsokkal és sziklafalakkal körbevéve áll a bájos sárga házikó. Ma esti szállásunk itt lesz, a szobák elfoglalása után hideg sör és jellegzetes hegyi fogások mellett ismerkedünk útitársainkkal, miközben gyönyörködünk a minket körülvevő hegyormokban. 

Túra nehézsége: 11 km, 720 m fel, 5 óra

Szállás: hegyi menedékházban

Második nap

Téry-horhos, Téry-ház (pihenő), Vörös-torony-hágó, Hosszú-tavi menedékház

Reggeli után a Téry-horhos felé indulunk, rögtön a nap leghosszabb emelkedőjével kezdünk, hogy biztosan bemelegítsünk.  A zöld törpecserjékkel teli tájat hamar leváltja a sziklás terep, a hágóhoz felvezető út kihívásokkal teli. A Téry-horhosról elénk táruló kilátás azonban kárpótol minket minden nehézségért: a Magas-Tátra szebbnél-szebb hegycsúcsai vesznek körül minket. A nyeregről leereszkedünk az Öt-tavi katlanban fekvő Téry-menedékházhoz, ahol ebédelünk és pihenünk egyet. Szükségünk is lesz energiára, hiszen a Magas-Tátra egyik legtechnikásabb hágójának megmászása áll előttünk. Felkerekedünk, hogy meghódítsuk a Vörös-torony-hágót. Egy ösvényen haladva érünk el a nyereg törmeléklejtőjéhez, ahonnan sziklafalba erősített láncok és mesterséges fogások segítségével jutunk előre. A hágóba felérve ismét megcsodáljuk a kilátást, majd kőtengeren keresztül haladva érjük el mai szállásunkat, a Hosszú-tavi menedékházat (más néven Rabló-menedékházat). Finom falatokkal és hideg sörrel koronázzuk meg a napot.

Túra nehézsége: 9 km, 1100 m fel, 650 m le, 7-8 óra

Szállás: hegyi menedékházban

Harmadik nap

Rovátka-hágó, Lengyel-nyereg, Sziléziai-ház, Batizfalvi-tó, Oszterva-nyereg

Reggeli után  egy meredek, kanyargós ösvényt követve, néhol könnyű mászásokkal érjük el a keskeny Rovátka-hágót, ahol pazar panoráma fogad minket. Innen sziklatáblákon ereszkedünk le, a lejutást vaskampók és láncok is segítik. Lefelé haladás közben a Kis-Viszoka, a Felkai-csúcs, a Fagyott-tó és a Lengyel-nyereg látványában gyönyörködhetünk, utóbbi lesz túraútvonalunk következő állomása. Egy rövid harántmenet után megkezdjük az emelkedést a Lengyel-nyeregre. A nyeregbe felérve ismét lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk, meg is állunk egy rövid pihenésre és természetesen fotószünetre. Ha energiánk engedi, innen egy kb. egyórás kitérővel elérhetjük a Kis-Viszoka csúcsát. 

A Lengyel-nyeregből ismét láncok segítségével ereszkedünk lefelé, majd sziklaösvényen haladunk tovább. A szürke, sziklás táj egyre zöldebbé  válik, elhaladunk a Hosszú-tó és a Felkai-vízesés mellett, majd a hasonló nevű tó partján álló Sziléziai-menedékházban ebédelünk és pihenünk egyet. Innen ismét felfelé vezet utunk, először a Batizfalvi-tóhoz, majd a hétvégi túránk utolsó hágójához, az Oszterva-nyereghez érünk. Megcsodáljuk a panorámát és elbúcsúzunk a hegyi léttől, hiszen mai szállásunk már a Poprádi-tó mellett lesz. A menedékházhoz érve bőséges vacsorával zárjuk a napot.

Túra nehézsége: 16 km, 920 m fel, 1390 le, 7-8 óra

Szállás: hegyi menedékházban

Negyedik nap

Szimbolikus temető, Csorba-tó

Megreggelizünk és levezető kirándulásra indulunk. Először a Szimbolikus temetőhöz látogatunk el, mely emlékhelyet állít a Tátrában és a világ más magashegységeiben hegyi balesetben elhunytaknak. Innen kellemes, erdei úton jutunk el a Csorba-tóhoz, amely festői szépségével tökéletes lezárása a 4-napos magas-tátrai túránknak. A közelben ebédelünk, természetesen a sztrapacska nem maradhat ki. Ezután felszállunk a tátrai villamosvasútra, mellyel Tátralomnicra utazunk, ahol autóinkat is hagytuk. Elbúcsúzunk a Magas-Tátra szépséges világától, és hazaindulunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 8 km, 160 fel, 340 m le, 4 óra

Részvételi díj

79.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállást 3 éjszakára hegyi menedékházakban
  • túravezetést
  • Tátrai Villamosvasút árát Tátralomnicra

Nem tartalmazza:

  • az étkezéseket (reggelit és vacsorát lehet venni a szállásokon)
  • utasbiztosítást
  • egyéb belépőket
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 22.000-34.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. áprilisi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek.

Jelentkezéskor a teljes ár fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR  árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Átlagos létszám: 15-20 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A Magas-Tátra traverz túránkat kizárólag tapasztalt túrázóknak ajánljuk, kezdőknek semmiképp.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Hegyi menedékházakban, matraclágerban, 8-20 fős szobákban leszünk elszállásolva. Mindenhol közös fürdőre, korlátozott meleg víz és korlátozott fürdési lehetőségre számíts. A szállásokon – elsősorban higiéniai okokból – kötelező a saját vékony hálózsák vagy hálózsákbélés használata. Viszont a Zöld-tavi menedékházban ágyneműt, takarót nem kapunk, ezért ott egy meleg hálózsákra mindenképpen szükség lesz. Ha nem szeretnél hozni magaddal, akkor a helyszínen 3 EUR-ért bérelni is tudsz. A menedékházakban mindenhol van lehetőség bőséges vacsorát és kiadós reggelit vásárolni. 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Tapasztalt túrázóknak ajánljuk, akik szívesen töltenek több napot a hegyen. A megfelelő fizikum és lépésbiztonság elengedhetetlen, tériszonnyal rendelkezőknek nem javasoljuk ezt  a túrát.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A terep nem könnyű, sokszor sziklás közegben haladunk, illetve gyakran kell láncokat, mesterséges lépéseket és fogásokat, valamint a két kezünket használni az előrejutáshoz.

Felszerelés és eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, vízhatlan túracipő vagy túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, a váltás fehérnemű és póló, valamint a felső-alsó aláöltözet mellett egy polárkabát, sapka, csősál és egy vékony kesztyű is legyen a táskádban. A fejlámpa alapfelszereltség, este a házakban szükség lesz rá. A szállásokon – elsősorban higiéniai okokból – kötelező a saját vékony hálózsák vagy hálózsákbélés használata. Viszont a Zöld-tavi menedékházban ágyneműt, takarót nem kapunk, ezért ott egy meleg hálózsákra mindenképpen szükség lesz. Ha nem szeretnél hozni magaddal, akkor a helyszínen 3 EUR-ért bérelni is tudsz. Egy 25-35 literes hátizsákra van szükség, hogy a hálózsák és minden egyéb ruha és felszerelés elférjen benne. A túra során több alkalommal van lehetőség ivóvízhez jutni vagy azt vásárolni, de mindenképpen hozz magaddal annyi palackot, hogy kb. 1,5-2 liter folyadék tárolása ne okozzon gondot.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.