Marokkó

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Marokkó

Részvételi díj:

Klubtag ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 3
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 6

Marokkó a legnyugatibb muszlim ország, és ez nem csak földrajzilag igaz. Történelmi okokból az európai behatás érezhető a mindennapokon, ennek köszönhetően pedig Marokkó amolyan belépő kategóriás ország, ha az iszlám, arab és berber kultúrával ismerkednél. Rendkívül változatos tájaival és építészetével első látásra elvarázsol.

Marrakesh pezsgő bazárjában kezdjük utazásunkat, majd bejárjuk a királyi városok nevezetességeit. Ezután elindulunk Marokkó Atlaszon túli területeire, ahol érintjük az ősi, szaharai karavánutakat, túrázunk a Dades-szurdok falai között, egy éjszakát pedig hagyományos berber sátortáborban töltünk el a sivatag dűnéi között. A legmagasabb homokdűnéről nézhetjük a naplementét, és a napfelkeltét, éjszaka tábortűz mellett, a csillagos ég alatt születnek új barátságok. Táborunkból kiindulva terepjárókkal járunk be rendkívül autentikus falvakat, ahol megállt az idő, berber házakban teázunk a helyiekkel, az utazás végére pedig megtanulunk úgy alkudozni és üzletelni, mint a bazár dörzsölt kufárjai.

Kulcsszavakban:

 • Marrakesh kulturális látnivalói (paloták, medina, Jemaa el-Fnaa piac)
 • Casablanca, Rabat és Fez főbb nevezetességei
 • Atlasz hegyi útjai
 • ősi szaharai karavánút látványosságai
 • terepjárós túra távol a turisták által látogatott területektől
 • homokdűnék & sivatag
 • egy éjszaka sivatagi táborban
 • túrázás
 • Essaouira óceánparti kisvárosa

FONTOS: repjegyvásárlás szempontjából érdemes minél előbb jelentkezni, utazásunk ugyanis frekventált időpontra esik

Aktivitások:

Első nap

2020.10.17. szombat Bécs- Marrakesh

Menetrend szerinti Laudamotion járattal indulunk Marrakeshbe. Szállásunk egy kényelmes és igényes háromcsillagos szálloda lesz. Miután kipakoltunk, sétára indulunk a medina közeli utcáiba, ahol árusok egész hada várja, hogy az ő boltjukba térjünk be. Friss menta teával kínálnak, amíg mi a portékáik között válogatunk. Pár órára elveszünk a fűszerek és szőnyegek világában.

Sétánk után visszatérünk a Jemaa el-Fna térre, ami éjszaka átváltozik egy bámulatosan nyüzsgő tébollyá. A kultúrsokk garantált lesz. Mesemondók, mutatványosok lepik el a teret. Az ételsoron végighaladva kecske és teve fejek néznek farkasszemet velünk. Közös vacsora után nyugovóra térünk.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban

Második nap

2020.10.18. vasárnap Marrakesh – Casablanca – Rabat – Fez

Kiadós reggelink után energiával feltöltve vágunk neki Marokkó királyi városainak. Első állomásunk Casablanca lesz, ahol a II. Hassan mecset körül időzünk. Lélegzetelállító építmény, a világ egyik legnagyobb mecsetje. Tiszteletet parancsoló minaretje 210 méter magasan nyúlik az égbe, az épületet körbevevő márványpadlós tér, és az azt határoló boltíves folyosók pedig kiváló fotótémát szolgáltatnak. Sétánk közben az óceán halk morajlása adja az aláfestést ehhez az elképesztő látványhoz.

Casablanca után Rabat következik, ahol kis utazást követően az óceán és a város fölé magasodó erőd szűk utcáin sétálunk. A király lakhelyéül szolgáló város ezen szeglete csupa kék és fehér házból áll. Rendezett, tiszta és magával ragadóan szép. Az erőd szélén található teraszokról utánozhatatlan, az óceánra és a mindig nyüzsgő városra néző panoráma tárul elénk. Rabatban még meglátogatjuk Hassan tornyát, majd elindulunk Fez felé. Miután kipakoltunk a szállásunkon, felfedezzük Fez híres medináját.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

2020.10.19. hétfő Fez

Fez évszázadokon keresztül Marokkó kulturális és kereskedelmi központja, a 20. század elejéig pedig az ország fővárosa is volt. Óvárosa a Világörökség részét képezi. A mai napot arra szánjuk, hogy felfedezzük a medinát, a cserzőműhelyeket, a fontosabb látnivalókat és a leghangulatosabb teraszokat. A városnézés során idegenvezetésben részesülsz, hogy ne csak lásd, de értsd is Fezt. A nap végén szabad program keretében lehetőséged van bejárni a várost a magad módján, vagy maradhatsz a csapattal, hogy fűszerekre, szőnyegekre és egyéb “mindenképp beszerzendő” relikviákra alkudozz a bazár dörzsölt kufárjaival.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

2020.10.20. kedd Út az Atlaszon át

Cédruserdők és hatalmas sziklás szurdokok között vezet ma utunk keresztül az Atlaszon. Több helyen megállunk fotózni, vagy rövidebb sétákra. Az út mentén elhagyatott kasbáhkkal, apró falvakkal találkozunk. A táj kezd egyre kopárabb lenni. Az erdőket felváltják a félsivatagos, majd sivatagos régiók. Hosszú utazás után érjük el a Szahara szélén található táborunkat. A lenyugvó naptól narancssárgán izzó dűnéken sétálunk, keresve egy olyan pontot ahonnan a legnagyobb nyugalomból nézhetjük a naplementét. Elképesztő látvány újfent. Amennyiben kedved úgy tartja, kipróbálhatod a sivatag hajóját, és teveháton is szelheted a dűnéket.

Szállás: sivatagi táborban
Ellátás: reggeli és vacsora

Ötödik nap

2020.10.21. szerda Terepjárós túra

A vállalkozó kedvűekkel felsétálunk egy magas dűnére, hogy onnan nézzük a napfelkeltét. Szép időben a sivatagi napfelkelte elképesztő látvány, amiért megéri pár órával korábban kelni.

Kisbuszunkat ideiglenesen terepjárókra cseréljük, majd elindulunk a marokkói-algériai határ mentén a Párizs-Dakar rally útvonalán. Vadregényes, sivatagos tájon járunk majd, apró berber falvak között. Ez a vidék rendkívül autentikus, a falvak nagy részében nincs közmű szolgáltatás, a helyiek maguknak termelnek, önellátók. Lenyűgöző természeti képződmények, vadon élő tevék, itt-ott kecskepásztorok övezik útvonalunkat. Sofőrjeink kitesznek magukért, hogy egyszerre kapjunk safari és rally élményt. Hosszú terepjárózás után érkezünk meg a pusztaság közepén álló szállásunkra, ahol egy bőséges vacsora mellett regenerálódhatunk, majd a semmibe merengve a csillagos ég alatt élvezhetjük a sivatag csendjét.

Szállás: visszafogottabb sivatagi háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

2020.10.22 csütörtök Tinghir és Todra-szurdok

Tinghir felé vesszük az irányt, ami a Timbuktuból Marokkóba tartó karavánok egyik fő állomása volt. Az egykor dicső kereskedőváros óvárosában többszáz éves épületek között szippanthatjuk magunkba a történelmet, miközben idegenvezetőnk mesél a környékbeli berber törzsekről, a hegyvidékek nomádjairól, és a helyiek hétköznapjairól. Egy-két házba be is kukkantunk, hogy megnézzük hogyan élnek a berberek manapság. Megtanuljuk a szőnyegkészítés módszereit, testközelből nézzük meg hogyan művelik földjeiket és megtudjuk miért van a berber nők állán tetoválás.

Tinghir után rövid sétára indulunk a Todra-szurdok 100-160 méter magas sziklafalai között, majd folytatjuk utunkat szállodánk felé. Szállásunk a hegyekben lesz elképesztő környezetben. Keleti kényelem Nyugaton.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

2020.10.23. péntek Szurdokok és a fennsík nomádjai

Átlagos erőnléttel teljesíthető, egész napos túrára indulunk hotelünktől a közeli hegyekbe. Először szurdokok mélyén, gigászi sziklák között, néhol szűk folyosókon vezet utunk. Ezt követően meredek, de nem hosszú kaptató után a fennsíkon találjuk magunkat. A hegyi nomádok ezeken a földeken legeltetik állataikat. Túránk során érintjük a nomádok barlanglakásait, melyeket ideiglenesen használnak. A völgyek között vándorolnak egész évben, éppen oda ahol a legjobb legelőt találják. Nem kizárt, hogy beléjük botlunk. Nem kell tartani tőlük. Barátságos és vendégszerető nép.

Azoknak, akik gyengébb fizikumban vannak, könnyebb programot ajánlunk. Ők a közeli berber falvak határában tesznek könnyű túrát helyi idegenvezetővel.

Szállás: jó minőségű hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

2020.10.24. szombat Ait Benhaddou

Sivatagi körutazásunk végéhez közeledik, elindulunk Marrakesh irányába. Utunk továbbra is festői tájakon vezet. A rózsák völgyében teszünk pihenőt, majd az Amredhyle kasbáhban nézünk körbe. Kora délután megérkezünk Aït Benhaddouhoz, Marokkó egyik leghíresebb látványosságához. A különleges stílusban épített erődített falu a Szaharából érkező karavánútvonal ellenőrzésére szolgált. Több hollywoodi film díszlete volt, például itt forgatták a Gladiátor, az Arábiai Lawrence és a Perzsia hercege egyes jeleneteit is. Ezután a Tizi n’Tichka hágóban 2260 méter magasan kelünk át az Atlasz-hegységen. Marrakeshbe este érkezünk meg.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

2020.10.25. vasárnap Marrakesh – Essaouira

A karthágóiak által alapított ősi kikötő és kereskedőváros az ország egyik legszebb és leghangulatosabb települése. A kikötőben sétálva sirályok hangos hordája csapkod felettünk, miközben a matrózok által partra húzott hálókból próbálják kifogni a halakat. A városfalon túl elterülő hosszú homokos partszakaszon lovagolhatunk, quadozhatunk, kipróbálhatjuk a windsurföt, vagy szimplán csak kifeküdhetünk relaxálni pár órát. Vacsorázni valamelyik hangulatos tetőteraszon érdemes, ahonnan ráláthatunk a vörös fényben úszó kikötőre és a partra.

Szállás: belvárosi riadban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

2020.10.26. hétfő Essaouira – Marrakesh

Hamisítatlan marokkói reggelink közben sirályok köröznek felettünk, a medina épp csak éledezik, a nap sugarai ragyogásban tartják Essaouirát. A kora délelőtti órákban még teszünk egy sétát a medinában, kiélvezünk minden itt töltött percet, majd indulunk vissza Marrakeshbe.

Délután a Vörös Város felfedezésére indulunk. Közösen vágunk neki a medinának, és a nap folyamán bejárjuk annak főbb látványosságait. Megcsodáljuk a Bahia és az El Badi paloták Zellij mozaikkal díszített csarnokait és örökzöld kertjeit. Ezután ellátogatunk a Koutoubia mecsethez, majd teszünk egy kört a zsidó negyedben is. A hosszú séta után, ha kedvünk tartja alkudozhatunk még a késő estig pezsgő bazárban, vagy lepihenhetünk a teraszon egy kellemes gyümölcsturmixszal a kezünkben. Városnézés után szabad program keretein belül ellátogathatunk a Jardin Majorelle magával ragodó mesevilágába, vagy felfrissülhetünk egy marrakechi hammamban.

Szállás: belvárosi riadban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenegyedik nap

2020.10.27. kedd Hazautazás

Délelőtt és kora délután még lehetőségünk van beszerezni az utolsó szuveníreket, kiülhetünk valamelyik főtér melletti teázóba, vagy még utoljára ellátogathatunk egy hammamba. Gépünk délután indul vissza Magyarországra.

Túra ára

Alapprogram költsége 234.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállások jó minőségű 3 csillagos szállodákban 2-3 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben), egy éjszakát sivatagi sátortáborban (kérésre és felár ellenében foglalunk szállodában szobát), egy éjszakát sivatag közepén elhelyezkedő szállodában 2-3 ágyas szobákban, Essaouirában és Marrakechben 1-1 éjszakát riadban medinában 2-3 ágyas szobákban
 • reptéri transzferek Marokkóban, ha a csoportnak ajánlott járattal jössz
 • reggelik
 • országon belüli közlekedés kényelmes kisbusszal
 • terepjárós túra Marokkó sivatagos területein, ahol érintetlen falvakon haladunk át a Párizs Dakar rally útvonalán
 • vacsora a sivatagi táborban
 • helyi idegenvezetők és magyar túravezető

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest/Bécs – Marrakesh és Marrakesh – Budapest/Bécs útvonalra (50.000-100.000 Ft 1 átszállással is lehet utazni Budapestről és Bécsből is. Bécsbe Budapestről Flixbus járattal lehet kiutazni kényelmesen, olcsón és egyszerűen. A busz közvetlenül a bécsi reptér bejáratához megy. Repjegyet utasaink egyénileg vásárolják a megadott járatra, de utazhatnak a csoporttól eltérően is, mivel több opció is van a kiutazásra)
 • belépők (Bahia palota 70 DHS, El Badi palota 70 DHS , Jardin Majorelle 70 DHS , Amredhyle kasbah 20 DHS)
 • tevegelés (15 EUR)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos:

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Dávid

Marci

Marci már tinédzserkora óta a sziklamászás, hegymászás szerelmese. 15 évesen egyedül, sátrával a hátán gyalogolta végig a Fekete-erdő 230 kilométerét 10 nap alatt. Az egyetem elvégzése után figyelme kelet felé fordult, azóta megszállott Ázsia-utazó. Bejárta Délkelet- és Közép-Ázsiát, élt és dolgozott Kínában, Malajziában, Oroszországban, kedvenc területe Szibéria és az ‘isztán’ országok. Legszívesebben autóstoppal közlekedik, így az elmúlt évek alatt számtalanszor került váratlan helyzetekbe és életre szóló kalandokba a helyiekkel.

 

Csapat

Nagyjából 12-22 fős csapat. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

6 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Marokkói utunk pörgős, aktív, és nagyon sok mindent látunk rövid idő alatt. Emiatt fontosnak érezzük, hogy a szállásaink jó minőségűek (felső középkategóriás) legyenek, hogy kipihenhessük magunkat és folyamatosan frissek maradjunk. Mind a szállások, mind a járművek tekintetében ár-érték arányban a legjobbat választottuk. Így biztosítva van az elvárható kényelem és minőség, viszont nem fizetünk nagyságrendekkel többet felesleges luxusért. Emellett fontos megjegyezni, hogy a marokkói szállások sok tekintetben eltérnek az Európában megszokott standardtől kialakítás és higiénia terén. Bár Marokkó a legnyugatibb muszlim és legeurópaibb afrikai ország, mégiscsak Afrika.

Tarts velünk, ha nem csak látni szeretnéd Marokkót, de érteni is akarod, amit látsz. Utazásunk során nem csak az ország fő nevezetességeit látogatjuk meg, de terepjárós túránk alkalmával eljutunk Marokkó legautentikusabb falvaiba, gyalogtúránk alkalmával pedig az Atlasz hegyi nomádjainak nyomában járunk majd. Felkészült túravezetőd és a helyi idegenvezetők gondoskodnak arról, hogy betekinthess Marokkó múltjába, jelenébe, és felfedezd azt is, amit a turisták többsége sosem lát.

A WanderWell túrák a jó ár-érték arányról ismertek, és ezt a jövőben is szeretnénk megőrizni. Nem szeretnénk a legolcsóbbak lenni, viszont ezért az árért verhetetlen minőséget kapsz. Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell