Marokkó

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Marokkó

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 3
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 8

Marokkó a legnyugatibb muszlim ország, és ez nem csak földrajzilag igaz. Történelmi okokból az európai behatás érezhető a mindennapokon, ennek köszönhetően pedig Marokkó amolyan belépő kategóriás ország, ha az iszlám, arab és berber kultúrával ismerkednél. Rendkívül változatos tájaival és építészetével első látásra elvarázsol.

Marrakesh pezsgő bazárjában kezdjük utazásunkat, majd bejárjuk a királyi városok nevezetességeit. Ezután elindulunk Marokkó Atlaszon túli területeire, ahol érintjük az ősi, szaharai karavánutakat, túrázunk a Dades-szurdok falai között, egy éjszakát pedig hagyományos berber sátortáborban töltünk el a sivatag dűnéi között. A legmagasabb homokdűnéről nézhetjük a naplementét, és a napfelkeltét, éjszaka tábortűz mellett, a csillagos ég alatt születnek új barátságok. Táborunkból kiindulva terepjárókkal járunk be rendkívül autentikus falvakat, ahol megállt az idő, berber házakban teázunk a helyiekkel, az utazás végére pedig megtanulunk úgy alkudozni és üzletelni, mint a bazár dörzsölt kufárjai.

Nulladik nap

Budapest – Marrakesh

Várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg Marrakeshbe, szállásunk egy kényelmes és igényes háromcsillagos szálloda lesz.

Első nap

Marrakesh

Reggeli után a Vörös Város felfedezésére indulunk. Közösen vágunk neki a medinának, és a nap folyamán bejárjuk annak főbb látványosságait. Megcsodáljuk a Bahia és az El Badi paloták Zellij mozaikkal díszített csarnokait és örökzöld kertjeit. Ezután ellátogatunk a Koutoubia mecsethez, majd teszünk egy kört a zsidó negyedben is. Városnézés után szabad program keretein belül ellátogathatunk a Jardin Majorelle magával ragodó mesevilágába, vagy felfrissülhetünk egy marrakechi hammamban.
Késő délután újabb sétára indulunk, ezúttal a Jemaa el-Fna térre, ami éjszaka átváltozik egy bámulatosan nyüzsgő tébollyá. A kultúrsokk garantált lesz. Mesemondók, mutatványosok lepik el a teret. Az ételsoron végighaladva kecske és teve fejek néznek farkasszemet velünk. Közös vacsora után nyugovóra térünk.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban

Második nap

Marrakesh – Casablanca – Rabat – Fez

Kiadós reggelink után energiával feltöltve vágunk neki Marokkó királyi városainak. Első állomásunk Casablanca lesz, ahol a II. Hassan mecset körül időzünk. Lélegzetelállító építmény, a világ egyik legnagyobb mecsetje. Tiszteletet parancsoló minaretje 210 méter magasan nyúlik az égbe, az épületet körbevevő márványpadlós tér, és az azt határoló boltíves folyosók pedig kiváló fotótémát szolgáltatnak. Sétánk közben az óceán halk morajlása adja az aláfestést ehhez az elképesztő látványhoz.

Casablanca után Rabat következik, ahol kis utazást követően az óceán és a város fölé magasodó erőd szűk utcáin sétálunk. A király lakhelyéül szolgáló város ezen szeglete csupa kék és fehér házból áll. Rendezett, tiszta és magával ragadóan szép. Az erőd szélén található teraszokról utánozhatatlan, az óceánra és a mindig nyüzsgő városra néző panoráma tárul elénk. Rabatban még meglátogatjuk Hassan tornyát, majd elindulunk Fez felé. Miután kipakoltunk a szállásunkon, felfedezzük Fez híres medináját.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Fez

Fez évszázadokon keresztül Marokkó kulturális és kereskedelmi központja, a 20. század elejéig pedig az ország fővárosa is volt. Óvárosa a Világörökség részét képezi. A mai napot arra szánjuk, hogy felfedezzük a medinát, a cserzőműhelyeket, a fontosabb látnivalókat és a leghangulatosabb teraszokat. A városnézés során idegenvezetésben részesülsz, hogy ne csak lásd, de értsd is Fezt. A nap végén szabad program keretében lehetőséged van bejárni a várost a magad módján, vagy maradhatsz a csapattal, hogy fűszerekre, szőnyegekre és egyéb “mindenképp beszerzendő” relikviákra alkudozz a bazár dörzsölt kufárjaival.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Út az Atlaszon át

Cédruserdők és hatalmas sziklás szurdokok között vezet ma utunk keresztül az Atlaszon. Több helyen megállunk fotózni, vagy rövidebb sétákra. Az út mentén elhagyatott kasbáhkkal, apró falvakkal találkozunk. A táj kezd egyre kopárabb lenni. Az erdőket felváltják a félsivatagos, majd sivatagos régiók. Hosszú utazás után érjük el a Szahara szélén található táborunkat. A lenyugvó naptól narancssárgán izzó dűnéken sétálunk, keresve egy olyan pontot ahonnan a legnagyobb nyugalomból nézhetjük a naplementét. Elképesztő látvány újfent.

Szállás: sivatagi táborban, sátrakban
Ellátás: reggeli és vacsora

Ötödik nap

Terepjárós túra

A vállalkozó kedvűekkel felsétálunk egy magas dűnére, hogy onnan nézzük a napfelkeltét. Szép időben a sivatagi napfelkelte elképesztő látvány, amiért megéri pár órával korábban kelni.

Kisbuszunkat ideiglenesen terepjárókra cseréljük, majd elindulunk a marokkói-algériai határ mentén a Párizs-Dakar rally útvonalán. Vadregényes, sivatagos tájon járunk majd, apró berber falvak között. Ez a vidék rendkívül autentikus, a falvak nagy részében nincs közmű szolgáltatás, a helyiek maguknak termelnek, önellátók. Lenyűgöző természeti képződmények, vadon élő tevék, itt-ott kecskepásztorok övezik útvonalunkat. Sofőrjeink kitesznek magukért, hogy egyszerre kapjunk safari és rally élményt. Hosszú terepjárózás után érkezünk meg a pusztaság közepén álló szállásunkra, ahol egy bőséges vacsora mellett regenerálódhatunk, majd a semmibe merengve a csillagos ég alatt élvezhetjük a sivatag csendjét.

Szállás: visszafogottabb sivatagi háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Tinghir és Todra-szurdok

Tinghir felé vesszük az irányt, ami a Timbuktuból Marokkóba tartó karavánok egyik fő állomása volt. Az egykor dicső kereskedőváros óvárosában többszáz éves épületek között szippanthatjuk magunkba a történelmet, miközben idegenvezetőnk mesél a környékbeli berber törzsekről, a hegyvidékek nomádjairól, és a helyiek hétköznapjairól. Egy-két házba be is kukkantunk, hogy megnézzük hogyan élnek a berberek manapság. Megtanuljuk a szőnyegkészítés módszereit, testközelből nézzük meg hogyan művelik földjeiket és megtudjuk miért van a berber nők állán tetoválás.

Tinghir után rövid sétára indulunk a Todra-szurdok 100-160 méter magas sziklafalai között, majd folytatjuk utunkat szállodánk felé. Szállásunk a hegyekben lesz elképesztő környezetben. Keleti kényelem Nyugaton.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Szurdokok és a fennsík nomádjai

Átlagos erőnléttel teljesíthető, egész napos túrára indulunk hotelünktől a közeli hegyekbe. Először szurdokok mélyén, gigászi sziklák között, néhol szűk folyosókon vezet utunk. Ezt követően meredek, de nem hosszú kaptató után a fennsíkon találjuk magunkat. A hegyi nomádok ezeken a földeken legeltetik állataikat. Túránk során érintjük a nomádok barlanglakásait, melyeket ideiglenesen használnak. A völgyek között vándorolnak egész évben, éppen oda ahol a legjobb legelőt találják. Nem kizárt, hogy beléjük botlunk. Nem kell tartani tőlük. Barátságos és vendégszerető nép.

Azoknak, akik gyengébb fizikumban vannak, könnyebb programot ajánlunk. Ők a közeli berber falvak határában tesznek könnyű túrát helyi idegenvezetővel.

Szállás: jó minőségű hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Ait Benhaddou

Sivatagi körutazásunk végéhez közeledik, elindulunk Marrakesh irányába. Utunk továbbra is festői tájakon vezet. A rózsák völgyében teszünk pihenőt, majd az Amredhyle kasbáhban nézünk körbe. Kora délután megérkezünk Aït Benhaddouhoz, Marokkó egyik leghíresebb látványosságához. A különleges stílusban épített erődített falu a Szaharából érkező karavánútvonal ellenőrzésére szolgált. Több hollywoodi film díszlete volt, például itt forgatták a Gladiátor, az Arábiai Lawrence és a Perzsia hercege egyes jeleneteit is. Ezután a Tizi n’Tichka hágóban 2260 méter magasan kelünk át az Atlasz-hegységen. Marrakeshbe este érkezünk meg.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Marrakesh – Essaouira

A karthágóiak által alapított ősi kikötő és kereskedőváros az ország egyik legszebb és leghangulatosabb települése. A kikötőben sétálva sirályok hangos hordája csapkod felettünk, miközben a matrózok által partra húzott hálókból próbálják kifogni a halakat. A városfalon túl elterülő hosszú homokos partszakaszon lovagolhatunk, quadozhatunk, kipróbálhatjuk a windsurföt, vagy szimplán csak kifeküdhetünk relaxálni pár órát. Vacsorázni valamelyik hangulatos tetőteraszon érdemes, ahonnan ráláthatunk a vörös fényben úszó kikötőre és a partra.

Szállás: belvárosi riadban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

Essaouira – Marrakesh

Hamisítatlan marokkói reggelink közben sirályok köröznek felettünk, a medina épp csak éledezik, a nap sugarai ragyogásban tartják Essaouirát. A kora délelőtti órákban még teszünk egy sétát a medinában, kiélvezünk minden itt töltött percet, majd indulunk vissza Marrakeshbe. Ellátogatunk kedvenc boltosainkhoz, elfogyaszthatjuk az utolsó frissen facsart narancslevünket és elkezdjük a felkészülést a hazaútra.

Szállás: belvárosi riadban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenegyedik nap

Hazautazás

Délelőtt és kora délután még lehetőségünk van beszerezni az utolsó szuveníreket, kiülhetünk valamelyik főtér melletti teázóba, vagy még utoljára ellátogathatunk egy hammamba. Gépünk délután indul vissza Magyarországra.

Részvétei díj

369.990 Forint, ami tartalmazza:

 • transzferek Marokkóban privát busszal
 • szállások háromcsillagos szállodákban 2-3 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben), riadban, egy éjszaka sivatagi táborban berber sátrakban
 • reggelit minden Marokkóban töltött napon, vacsorát a sivatagi táborban
 • terepjárós sivatagi túrát
 • tevegelést
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegyet, Budapest/Bécs – Marrakesh (várhatóan 130.000 – 200.000 Ft)
 • fakultatív belépőket (várhatóan 20-25 EUR) 
 • utasbiztosítást
 • költőpénzt étkezésre és szuvenírekre (vérmérséklettől függően 50.000 – 80.000 Ft)
 • borravalókat

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Csapat

Túránkat minimum 14 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 16-22 fő. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá

8 nap 

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de folyamatosan mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen.
Ha bármilyen ételérzékenységed van, vagy speciális diétát folytatsz, kérjük a jelentkezés előtt vedd fel velünk a kapcsolatot.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/marokko

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Marokkói utunk pörgős, aktív, és nagyon sok mindent látunk rövid idő alatt. Emiatt fontosnak érezzük, hogy a szállásaink jó minőségűek legyenek, hogy kipihenhessük magunkat és folyamatosan frissek maradjunk. Fontos viszont megjegyezni, hogy a marokkói szállások sok tekintetben eltérnek az Európában megszokott standardtől kialakítás és higiénia terén. Bár Marokkó a legnyugatibb muszlim és legeurópaibb afrikai ország, mégiscsak Afrika. Szállásaink kényelmes, jó minőségű háromcsillagos szállodák lesznek, ahol utasainkat 2-3 ágyas szobákban helyezzük el (párokat kétszemélyesben), emellett egy éjszakát sivatagi sátortáborban töltünk el. 

A szükséges létszám elérését követően irodánk foglalja a csoportos repjegyet a csapatnak. Aktuális menetrendektől függően budapesti vagy bécsi indulással, egy átszállással utazunk Marrakeshbe, és onnan repülünk vissza. Marokkóban privát busszal közlekedünk, amit egy napra terepjárókra cserélünk. 

Túravezetőd felkészült, általa Marokkó igazi arcát ismerheted meg, nem csak azt, amit az útikönyvek írnak. Tarts velünk, ha vonz Észak-Afrika, az iszlám kultúra, és nem csak Marokkó főbb nevezetességeit szeretnéd látni, hanem betekintenél a kulisszák mögé is. Fedezd fel az Atlasz mélyén fekvő kis hegyi falvakat, a sivatag népeit, a marokkói hétköznapokat városokban és vidéken egyaránt. 

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is.

Kiknek ajánljuk?

Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de az idegen kulturális közeg miatt lesznek fárasztó napjaink. Könnyebb túrákra, természeti sétákra is számítani kell, de ezek nem járnak komoly fizikai megterheléssel. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen.

Felszerelés, eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség. A buszos körutazása miatt sokat leszünk mozgásban, érdemes könnyen és praktikus módon pakolni. A napi kirándulásokhoz legyen egy kis hátizsákunk, kényelmes ruházatunk, a szurdokok körüli egész napos  kiránduláshoz pedig kényelmes túracipőt vagy terepfutó cipőt javaslunk. A városokban kényelmes, egész napos sétára alkalmas cipőt vagy szandált javaslunk. A meleg térségeken szellős ruházat és nap elleni védelem (kalap, napszemüveg, naptej, stb). Éjszakára nagyon lehűlhet a levegő ezért érdemes hozni meleg ruhákat is, így könnyedén lehessen rétegesen öltözködni.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.