Mount Meru

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Tanzánia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

269.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 9
Kényelmi együttható 6

Mount Meru egy szunnyadó vulkán, mely 4466 m magasságával Tanzánia második és Afrika ötödik legmagasabb hegycsúcsa, így tökéletes bemelegítés a Kilimandzsáró megmászása előtt. A Meru-hegy megmászása nemcsak az akklimatizáció és a csúcsról elénk táruló panoráma miatt érdekes: a 4-napos túra első napján füves tisztásokon, szavannás területeken haladunk, ahol zsiráfokat, zebrákat, majmokat, varacskos disznókat és akár bivalycsordákat is megcsodálhatunk túrázás közben. Meru, a Kilimandzsáró kistesója ettől igazán különleges: a hegyi magasságok, lenyűgöző kilátások mellett az afrikai állatvilág egy részével is megismerkedhetünk.

A Merura túrázást Kilimandzsáró túránk kiegészítő programjaként javasoljuk, hiszen az előzetes megfelelő akklimatizáció nagyban hozzájárul Afrika legmagasabb csúcsának meghódításához, de akár külön programként is megállja helyét. Ha a Meru után csatlakozol a Kilimandzsáró megmászására is, akkor a túra 7.napján indulunk el a Machame-ösvényen.

Aktivitások:

Első nap

Érkezés Arushába

Járatunkkal a Kilimanjaro Nemzetközi Repülőtérre érkezünk, ahonnan Arushába megyünk, ma esti szállásunk itt található. A szobák elfoglalása után kinyújtóztatjuk a repüléstől elzsibbadt végtagjainkat, vacsora közben megismerkedünk utastársainkkal, majd időben lefekszünk, hogy kipihenten kezdjünk neki a 4 napos túrának.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: repülőn

Második nap

Arusha-Momella-kapu (1500 m) – Miriakamba-menedékház (2515 m)

Reggeli után körülbelül 2 órás utazás után érjük el túránk kiindulópontját, a Momella-kaput, ahol rövid regisztráció és az engedélyek beszerzése következik, illetve itt találkozunk vezetőnkkel és a minket kísérő parkőrrel. Túránk első napján szavannás területeken, füves tisztásokon haladunk, ahol zsiráfok, zebrák, bivalyok és varacskos disznók társaságában túrázunk. A szavannai tájat buja erdő váltja fel, ahol rengetegféle madárral és majommal találkozhatunk. Az estét 2515 méteren egy hegyi menedékházban töltjük

Túra nehézsége: kb 7-8 km, szint: 1000 méter fel,menetidő: 3-4 óra
Szállás: menedékházban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Harmadik nap

Miriakamba-menedékház (2515) – Saddle-menedékház (3670)

Tiszta idő esetén ma reggel megpillanthatjuk a Kilimandzsáró csúcsát kikukucskálni a felhők közül, ami a legszebb látványt a napfelkelte fényeiben nyújtja. Reggeli után először zöldellő erdőn keresztül emelkedünk, majd a túra felénél megállunk ebédelni és megcsodálni az elénk táruló látványt a Mgongo wa Tembo (Elefántgerinc) kilátópontnál. Innen már megpillanthatjuk a Mount Meru kráterének belsejét. Pihenés után néhány órás gyaloglással érjük el a Saddle-menedékházat, ahol az éjszakát töltjük.

Innen pár óra ejtőzés után még teszünk egy akklimatizációs sétát a 3820 méteres Little Merura, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Meru-hegy csúcsára és a kráterfal puszta szikláira. Ahogy a nap lenyugszik mögöttünk, nézhetjük, ahogy a Kilimandzsáró gleccserei a narancssárga és a vörös különböző árnyalataira váltanak… elképesztő látvány!

Innen visszatérve megvacsorázunk, és időben nyugovóra térünk, hiszen holnap van a  csúcstámadás napja.

Túra nehézsége: 4- 6 km, szint: 1050 méter fel menetidő: 2-3 óra
Little Meru: táv: 2-3 km, szint: 250 méter fel/le, menetidő: 1,5-2 óra

Szállás: menedékházban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Negyedik nap

Saddle-menedékház (3670 m) – Rhino-Point -Mount Meru-csúcs (4566 m) – Miriakamba-menedékház (2515 m)

A csúcstámadás napján korán kezdünk: reggel 2 körül indulunk, hogy a napfelkeltét már a Meru csúcsáról nézhessük. Útközben elérjük  a Rhino-pontot (3870), majd a kráter keskeny gerincén haladva érjük el a csúcsot. Túránkat nehezíti, hogy sötétben haladunk, sokszor libasorban, néhány szakaszon pedig vashuzalokba kapaszkodva tudunk előre jutni. De a csúcsra érkezve a látvány kárpótol minket, miközben azt érezzük: igen, megcsináltuk! Tiszta idő esetén a nap a Kilimandzsáró mögött kel fel, nyugaton az Ol Doinyo Lengai-hegy aktív vulkánja, alattunk pedig Arusha városa és a Maasai sztyepp síksága látható. A csúcsról már világosban visszatérünk a Saddle-menedékházhoz pihenni és enni, majd egy éjszakára visszatérünk a Miriakamba-menedékházhoz.

Túra nehézsége: 14 km, szint: 1000 méter fel, 2000 méter le, menetidő: 8-10 óra

Szállás: menedékházban
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Ötödik nap

Miriakamba-menedékház (2515 m) – Momella-kapu (1500 m) – Arusha Nemzeti Park – Arusha

Reggeli után leereszkedünk az erdőn keresztül, ahol a mohákkal benőtt fák mesebeli látványt nyújtanak. Délre megérkezünk a Momella kapuhoz, ahol megállunk piknik ebédre, megköszönjük a túrát vezetőnknek és kísérőknek, illetve borravalóval háláljuk meg munkájukat. Innen ismét néhány órás autózás következik, és az éjszakát Arushában töltjük.

Túra nehézsége: 6 km, szint: 1000 m le, menetidő: 2-3 óra

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, piknik ebéd

Hatodik nap

Pihenőnap Arushában/Hazaút

Ma elbúcsúzunk utasainktól, akik csak a Meru-hegy megmászására csatlakoztak és nem folytatják a Kilimandzsáróval, hiszen ők elkezdik hazafelé útjukat.

A többieknek ma van egy pihenőnap, ami jól fog esni Tanzánia második legmagasabb csúcsának meghódítása után, és Afrika legmagasabb hegycsúcsára való felkapaszkodás előtt. Ma lesz idő relaxálni, bemenni Arushába, mosni vagy nassolnivalókat venni a Kilimandzsáró túra előtt.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Részvételi díj

299.990 Ft, ami tartalmazza:

 • reptéri transzfereket Tanzániában, ha a csoportnak kiajánlott járattal utazol
 • 2 éjszakát Arushában hotelben, 2-3 ágyas szobákban
 • Reggeliket Arushában, illetve teljes ellátást a Meru túra alatt (túraleírás szerint)
 • Arusha és Meru közötti szállítás díját
 • A Meru megmászásához és az Arusha Nemzeti parkba belépéshez szükséges engedélyek díját
 • Szállást a Meru túra alatt (2-4 fős szobákban, menedékházakban)
 • A helyi vezetők, a  teherhordók, a csoporttal tartó parkőr díját
 • A szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet

Nem tartalmazza:

 • a nemzetközi repülőjegyet (várhatóan 280.000 – 370.000 Ft)
 • a tanzániai vízum díját (kb. 50 USD/fő)
 • kilépési illetéket (kb. 25 USD/fő a reptéren, hazautazáskor fizetendő)
 • a leírásban nem említett programok, szállítás és étkezés díját
 • személyes felszerelést (pl. hálózsák)
 • költőpénzt szuvenírekre és a programban nem foglalt étkezésekre
 • a helyi vezetőknek, hordároknak és parkőrnek borravalót 
 • az utasbiztosítást
 • oltások díját

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 380 Ft / 1 EUR és 337 Ft / 1 USD árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság. A túrát minimum 6 fő befizetésével indítjuk el. Átlagos létszám 6-14 fő.

Utazás nehézsége

A Mount Meru megmászása jó kondíciót, túrázási tapasztalatot és kitartást igényel. A túra tökéletes a Kilimandzsáró megmászása előtti akklimatizációra, ami elengedhetetlen Afrika legmagasabb csúcsának meghódításához is. A négy napos Meru túrán nincsenek nagyon hosszú távok, kivéve a csúcstámadás napját, amikor távban és szintben is többet megyünk, illetve éjszaka korán és sötétben indulunk el a csúcs felé. Ezen a napon megyünk keskeny hegygerincen és kitett, sziklás terepen is, ahol nem ritka, hogy kézzel is kell kapaszkodnunk. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban már jelentkezhetnek a magassági betegség tünetei, gyorsabban verhet a szívünk és kapkodva vehetjük a levegőt pusztán a magasság miatt. Ezért nagyon fontos a megfelelő akklimatizáció és a megfontolt haladás.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tanzania

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Arushában hotelben, 2-3 ágyas szobákban szállunk meg. A túra során menedékházakban, általában 4 fős szobákban lesz a szállásunk, ahol a WC és a fürdőszoba közös használatú lesz.

Budapesti vagy bécsi indulással nemzetközi repülőjárattal, 1 átszállással utazunk Tanzániába. A Meru és Arusha közötti útvonalra helyben bérelt járműveket használunk.

A Mount Meru tökéletes felkészülés a Kilimandzsáró megmászására, de önálló programként is felejthetetlen élményt nyújt. A zsiráfokkal, zebrákkal és egyéb szavannai állatokkal teli füves területeket hamar buja, zöldellő erdő váltja fel, ahol a mohákkal benőtt fák misztikus világ érzését keltik. Ahogy haladunk egyre magasabbra, úgy változik a táj is, és a Meru hegycsúcsáról Kelet-Afrika egyik legszebb panorámája tárul a szemünk elé. Élményekkel és kihívásokkal teli 4 napos túra ez, amit biztosan sosem fogsz elfelejteni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mount Meru túránkat azoknak ajánljuk, akik szeretnének megfelelően felkészülni a Kilimandzsáró megmászására; akik rendszeresen sportolnak és van már túrázási tapasztalatuk is. Fontos a más, európaitól merőben eltérő kultúrák iránti nyitottság és rugalmasság, hiszen ilyen magasságokban akár pár perc alatt történhet olyan változás az időjárásban, ami terveinket keresztül vágják.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A Mount Meru megmászása jó kondíciót, túrázási tapasztalatot és kitartást igényel. A túra tökéletes a Kilimandzsáró megmászása előtti akklimatizációra, ami elengedhetetlen Afrika legmagasabb csúcsának meghódításához is. A négy napos Meru túrán nincsenek nagyon hosszú távok, kivéve a csúcstámadás napját, amikor távban és szintben is többet megyünk, illetve éjszaka korán és sötétben indulunk el a csúcs felé. Ezen a napon megyünk keskeny hegygerincen és kitett, sziklás terepen is, ahol nem ritka, hogy kézzel is kell kapaszkodnunk. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban már jelentkezhetnek a magassági betegség tünetei. Az erőnlét mellett szükség lesz egy nagy adag nyitottságra is, hiszen Tanzánia kultúrájában, szokásaiban, életmódjában, gasztronómiában és szállások minőségében merőben eltér az Európában megszokottaktól. Ez az út garantált kimozdulás a komfortzónádból 😉

Felszerelés, eszközök

Magashegyi túrázásra alkalmas túra ruházat, kényelmes, lehetőleg vízálló túrabakancs, vízálló ruházat, réteges öltözék (a hegycsúcshoz közeledve néha már hóréteg is van), túranadrág, nagy túrazsák (duffle bag), hátizsák a napi holmiknak, túrabot, kulacs vízszűrővel vagy vízfertőtlenítő tabletták, meleg hálózsák, sapka, kesztyű, nap elleni védelem (kalap, naptej, napszemüveg), termosz, elemlámpa vagy fejlámpa (elegendő elemmel, mert használjuk a sötétben), személyes higiéniai felszerelés, gyógyszerek.

Oltások

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik bizonyos afrikai országokból érkeznek, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja. Bár nem kötelező a sárgalázoltás, de javasolt a felvétele.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.