Nagy-Fátra hótalpas túra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

19.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 5

Tovább folytatjuk a Besztercebánya közvetlen szomszédságában elterülő Nagy-Fátra Nemzeti Park kimeríthetetlen kincsestárának felfedezését, és hótalpaink segítségével megcsodáljuk a hegység téli arculatát. A háborítatlan, havas lejtőkön felkapaszkodunk a szelíden hullámzó főgerincre, és az éjszakát egy hangulatos menedékházban töltjük. A nyáron már meghódított Borisov lesz a hétvége csúcspontja, de nem az egyetlen hely, ahol ámuldozunk a látottakon A pazar körpanoráma és a menet közben utunkat szegélyező mészkőszirtek látványa lesz a jutalma fáradozásainknak.  

Aktivitások:

Első nap

Čierny Kameň, Ploská, Borisov

A kora reggeli indulás eredményeképpen már kora délelőtt nekivágunk a Nagy-Fátra keleti lejtőjének. Eleinte egy erdei ösvényen, majd egyre nyíltabb terepen egyenletesen emelkedve kapaszkodunk felfelé, míg elérjük mai túránk legmagasabb pontját, a Ploská 1535 méteres csúcsát. A csúcsról, ami igazából egy széles tisztás, csodálatos körpanoráma nyílik a Nagy-Fátra magaslataira, köztük a következő célunkra, a Borisov tövében hívogató házikóra. Leereszkedünk a menedékházhoz, majd a vállalkozó szelleműekkel egy nagy lendülettel fel is megyünk a felette magasodó Borisov csúcsára (1550 m). Az éjszakát a hangulatos menedékházban töltjük, ahol egy finom vacsora és jóféle sörök társaságában ismerkedünk meg alaposabban túratársakkal. 

Túra nehézsége: 13 km; menetidő: 7 óra; összes emelkedés: 1080 m fel és 480 m le

Szállás: menedékház, matracláger

Második nap

Nagy-Fátra gerinctúra, Chyžky, Suchy vrch

A tartalmas reggelivel feltöltődve újra felkapaszkodunk az itt ÉK-DNY-i irányba húzódó főgerincre, és azon haladunk tovább. Útközben folyamatosan gyönyörködhetünk a táj érintetlen szépségében. A Chyžky (1340 m) csúcsot elhagyva egy rövid kaptatóval jutunk fel a Suchy vrch (1550 m) sziklás csúcsára, a mai nap és egyben az egész hétvége csúcspontjára. Innen már csak lefelé vezet az út, melynek során lassan visszatérünk az erdők szintjére. Az utolsó megállót egy tisztáson álló fedett pihenőhelyen tartjuk, majd az egyre markánsabbá váló ösvényen térünk vissza a civilizációba, amit ebben az esetben az autóink és a parkoló melletti kiskocsma képvisel. Az esti órákban érünk vissza Budapestre.

Túra nehézsége: 15 km; menetidő: 7 óra; összes emelkedés: 390 m fel és 960 m le

Részvételi díj

22.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállást egy éjszakára menedékházban, matraclágerben (saját hálózsákkal),
  • hótalpak bérlését
  • túravezetést és szervezést

Nem tartalmazza:

  • étkezéseket (a menedékházban kérhetsz 6 EUR-ért reggelit, 7 EUR-ért pedig vacsorát),
  • biztosítást,
  • utazást, ami korábban jól bevált telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és jól vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 10-17.000 Forint között lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2022. december 10-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 430 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. 15-20 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik rendszeresen végeznek cardio edzéseket. A hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot. 

A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk magashegyi menedékházban, 6 ágyas, fűtött hálótermekben lesz. Az ágyakhoz nem tartozik ágynem, hozz saját hálózsákot. Minden helyiség villanyvilágítással ellátott. Mellékhelyiség és mosdó van, melegvíz és zuhanyozási lehetőség nincs.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a téli magashegyi túrázással és a hótalpazással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a téli magashegyi túrázással és a hótalpazással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók. Gyengébb fizikummal is teljesíthető a túra, de ebben az esetben jóval több kitartásra van szükség. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg polár pulcsi is legyen a táskádban. A havas terepen való haladáshoz hótalpakat használunk, melyeket az iroda biztosít számodra. Előzetes tapasztalatra nincs szükség, a hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk. Hótalpas túráknál nagy segítséget nyújthat a túrabot használata. A gerinc mentén szeles időjárásra kell számítani, így a nap- és síszemüveg is ajánlott. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.