Nagy-Kócs & Borisov

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

24.290 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 6

Ezen a hétvégén Szlovákia középső, kevésbé ismert és forgalmas, ugyanakkor igen látványos helyszíneire látogatunk el. Elsőként a Liptói-medence fölé bástyaként magasodó Kócs-hegység elképesztő körpanorámát nyújtó legmagasabb csúcsát hódítjuk meg. Másnap pedig a más túráinkról már jól ismert Nagy-Fátra keleti szegletében teszünk egy hosszabb körtúrát legelőkön és erdőkön át a Borisov és Ploská csúcsokra. Ha fel szeretnél készülni magasabb hegycsúcsokra és combosabb túrákra, vagy csak vissza szeretnél rázódni a túrázásba egy hosszabb kényszerpihenő után, itt a remek lehetőség!

Aktivitások:

Első nap

Nagy-Kócs (1611 m)

Korán reggel indulunk Budapestről és egy hozzávetőleg 4 órás utazást követően a Kócs-hegység nyugati lábánál fekvő Oláhdubova faluba érkezünk, ahonnan túránk indul. Elhagyva a település házait egy erdészeti úton törünk előre, majd bevetjük magunkat a sűrű lucfenyvesbe és megkezdjük intenzív emelkedésünket. A szint közel kétharmadát leküzdve érkezünk meg a Stredná-fennsíkra. Ahogy túljutunk a tisztáson és folytatjuk kaptatónkat a csúcs felé, úgy veszi át fokozatosan az uralmat a törpefenyves. Felérve a Nagy-Kócs sziklás csúcsára szép idő esetén elképesztő körpanoráma fogad minket: többek között a Liptói-havasok és a Magas-Tátra csipkés bérceiben, valamint az Alacsony-Tátra tekintélyt parancsoló csúcsgerincében gyönyörködhetünk, előtérben a liptószentmiklósi víztározóval. 

A fotók elkészítését és a csúcscsokik elfogyasztását követően a már ismert útvonalon visszaereszkedünk az Oláhdubován várakozó autókhoz. Rövid utazást követően érkezünk meg a szállásunkra. Az estét ismerkedéssel, beszélgetéssel töltjük ízletes szlovák falatok és jóféle sörök kíséretében.

Túra nehézsége: 9 km; menetidő: 6-7 óra; szintkülönbség: 900 m fel és le

Szállás: panzióban 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Ploská (1535 m) és Borisov (1510 m)

Rövid autózással érkezünk meg a Nagy-Fátra keleti lábánál fekvő Visná Revúca településre. A Ploská lapos csúcsáig kitartóan kaptatunk felfelé kezdetben erdei ösvényen, majd irtáson keresztül. A csúcsról, ami igazából egy széles tisztás, csodálatos körpanoráma nyílik a Nagy-Fátra magaslataira, köztük a következő célunkra, a Borisov csúcs és a tövében hívogató menedékházra. Leereszkedünk a menedékházhoz, majd a vállalkozó szelleműekkel egy nagy lendülettel fel is megyünk a felette magasodó Borisov-csúcsra. Aki inkább pihenne, az megvárhatja a többieket a menedékházban egy forró leves vagy egy hideg sör társaságában.

A menedékházban megebédelünk, miközben élvezhetjük a tavaszi napsütést és a pazar kilátást. A pihenő után egy másik útvonalon, a Lopusná-patak völgyén át ereszkedünk vissza az autókhoz. Gyors rendezkedést követően elindulunk Budapestre, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 17 km; menetidő: 7-8 óra; összes emelkedés: 950 m fel le
Ellátás: reggeli

Részvételi díj

26.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára panzióban 2-4 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben)
  • reggeli vasárnap
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. októberi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá

0 nap

Túra nehézsége

A túrák az átlagosnál picit jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor tudod abszolválni.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy hangulatos panzió 2-3-4 ágyas szobáiban lesz. Párokat kétszemélyes szobákba osztjuk be. A szálláson vasárnap reggelit is kapunk.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor tudod abszolválni.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.