Rövid összefoglalás

Kétnapos hétvégi túra a Magas-Tátrában, aminek során a hegység egyik leghangulatosabb menedékházában alszunk. Az első napi túrán a Tarpataki-völgy legszebb vízeséseihez lesz szerencsénk, míg a második napon átkelünk a Nagy-Morgás-hágón. Helyenként izgalmas láncos szakaszokkal, pompás panorámával tűzdelt túra, melynek végén a Zöld-tónál lazulunk.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.08.15. szombat Tarpataki-völgy

  Kora reggel indulunk el Budapestről a Magas-Tátra irányába. A kocsikat Tátralomnicon, a parkolóban hagyjuk (850m), majd a szelíden emelkedő turistaúton feltúrázunk a látványos Tarpataki vízeséshez. Meglátogatjuk a Tátra legrégebbi menedékházát a Nagy-Tarpataki-völgy torkolatában álló Rainer-kunyhót (1320 m) is, amiben napjainkban hegyi büfé és sherpa múzeum működik. Utunkat a Kis-Tarpataki-völgy bejárata felé folytatjuk, és kis idő múlva el is érjük a Magas-Tátra egyik leghangulatosabb házikóját, a Zamkovsky menedékházat. Itt töltjük az éjszakát.

  Táv: 11 km, szint: 760 m, idő: 5 óra

  Szállás: menedékház
  Ellátás: önellátó

 • 2. nap - 2020.08.16. vasárnap Nagy-Morgás

  Először egy laktató reggelivel töltjük fel az akkumulátorokat, majd eltúrázunk a Kőpataki-tóhoz (1754m), ahol rápihenünk az igazi emelkedőre. Meredek szakasz következik a Nagy-Morgás-hágóba (2023m), ami egy széles, füves nyereg a Wéber-csúcs és a Nagy-Morgás között. Az utóbbi, 2037 méter magas csúcs innen könnyen elérhető, és az onnan nyíló panoráma miatt nem is hagyjuk ki. A csúcsfotó elkészítése után a túloldalon leereszkedünk impozáns hegyek ölelésében fekvő Zöld-tóig (1550m). A turistaházban elfogyasztott frissítő után visszatérünk a kocsikhoz, és hazafelé vesszük az irányt. Budapestre a késő esti órákban érkezünk vissza.

  Táv: 19 km, szint: 780 m, idő: 8 óra


  Ellátás:
  önellátó

Megosztás