Nepál – Annapurna trekking

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Nepál

Részvételi díj:

A túra időpontja:

2020.03.13. - 2020.03.22.
Nehézség 6
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 8

A világ legfenségesebb nyolcezresei közül is kiemelkedik szépségével az Annapurna szent csúcsa, mely uralja a Himalája központi vonulatát. A világ tizedik legmagasabb hegye, mely vállán további jégsapkás, gyönyörű hétezreseket hordoz. A szent hegy völgyeiben apró hegyi falvak bújnak meg, melyeket csak gyalog, vagy a teherhordó jakokkal lehet megközelíteni.

Túránk szurdokokon, függőhidakon, rododendron erdőkön keresztül vezet egyre magasabbra, hogy végül elhagyva a magashegyi legelőket felkapaszkodjunk az Annapurna vállára, az 5416 méter magas Thorong La hágóra, majd leereszkedjünk az egykori Musztang Királyság holdbéli tájaira.

Ezzel még nem érnek véget a kalandok: a hegyek után irány a trópusok, ahol testközelből fedezhetjük fel a Chitwan Nemzeti Park vadvilágát, a rinocéroszoktól kezdve az aligátorokon át a bengáli tigrisekig.

Aktivitások:

Nulladik nap

Repülés Kathmanduba

Első nap

Kathmandu

A reggeli órákban érkezünk meg Kathmanduba. Itt a vízum elintézése után szállásunkra utazunk mely Kathmandu belvárosában lesz. A nap hátralévő részét közös sétával, a környék felfedezésével, és a hosszú repülőút kipihenésével töltjük.

Második nap

Kathmandu

Reggeli után az UNESCO Világörökség részének számító óvárosban egy kis kultúrsokk után nézünk. Az utcákon nyüzdő forgalom, kismotorok és riksák mindenfelé. Emberek tömegei alkotnak kaotikus egyveleget a bazár fűszereinek illatával, a kézműves termékekkel, és Távol-Kelet sokezernyi termékével.

Elsőnek a hinduk szent templomegyüttesébe, Pashupatinath-szentélyhez látogatunk, ahol a Bagmati-folyó partján égő tüzeken hamvasztják elhúnyt hozzátartozóikat a helyiek.

Ezután a Boudhanath sztúpájához megyünk, mely  Ázsia legnagyobb sztúpája.  Innen a Swayambhunath templomegyütteséhez, avagy a “Majmok temploma” Világörökségi helyszínre megyünk, mely a Buddhisták egyik legszentebb temploma a Földön.

Megnézzük Kathmandu főterét, a Durbar-teret, ahol több világörökségi királyi palota és templom található. Ezeket sajnos erősen megrongálta a 2015 földrengés, de felújításuk szépen halad. Este körbenézünk a bazárban, majd elkezdünk hangolódni az előttünk álló túrára.

Harmadik nap

Utazás a Himalája órásai közé

Reggeli után bérelt kisbuszunkba pattanunk, majd a Marsyangdi-folyó völgyében, öntözött rizsföldek, falvak között zötyögünk hosszú órákon keresztül az  Annapurna-csoport lábához. Innen terepjárókkal – és 3 órás off-road-ozással – jutunk fel Chame hegyi településéhez, ahonnan a másnapi gyalogtúránk indul.

Negyedik nap

Chame (2670 m) – Dhukhur Pokhari – Felső-Pisang (3300m)

Reggeli után összepakoljuk felszerelésünket. Nagyobb részét teherhordóink, kisebb részét, napi személyes felszerlésünket mi kapjuk fel a hátunkra, és belevetjük magunkat a Himalája vad hegyi világába. Innen már cask gyalogút vezet a hegyi falvak között, ahol jak-karavánokkal osztozunk az egyre szűkülő hegyi ösvényeken. Függőhidakon kelünk át, hegyvidéki fenyveseken keresztül vezet utunk Marsyangdi-folyó sziklás szurdoka felett. Felettünk magasodik a Paungda Danda 1500 m magas sziklafala, melynek jelentése: a “Mennyország kapuja”. Többször ki-kibukkan az Annapurna II majd nyolcezres, havas, jeges csúcsa. A délutáni órákban érünk Pisang faluig, ahol az éjszakát eg vendégházban töltjük. Túra nehézsége: 730 méter szintben fel, 200 m le, táv: kb. 14-17 km, menetidő: 5-6 óra

Ötödik nap

Felső-Pisang – Ghíaru – Ngawal (3700m)

Egy hegyi tó mellett egyre magasabbra kaptatva érjük el Ghyaru-t, melyet egy ősi buddhista kolostor, és gyönyörű körpanoráma keretez. A falu csodás kilátással kecsegtet a Pisang-csúcsra, és a Chulu keleti és nyugati csúcsaira.

A délutáni órákban érjük el a 3700 m-en fekvő Ngawal erődített hegyi faluját, ahol az éjszakát töltjük. Túra nehézsége: 530 méter szintben fel, 50 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 4-5 óra

Hatodik nap

Trek Ngawa – Braga – Manang (3500m)

A mai nap is tovább folytatódik a csodás kilátópontokkal tarkított látványos túra. Felettünk az Annapurna és a Pissang jeges csúcsai emelkednek.  Miután leereszkedtünk a folyóvölgybe, az ösvényünk Braga erődkolostorához visz. A sziklafalra épített buddhista kolostor egy mára már javarészt elnéptelenedett hegyi falu fölé magasodik. A szent hely, és a faragott kövekből rakott mani-falak, imazászlók környékét bebóklászva úgy érezzük, minitha visszacsöppentünk volna a középkorba.

Mivel a következő napunk egy akklimatizációs nap lessz, így a következő két éjszakát itt töltjük egy vendégházban. Túra nehézsége:  50 méter szintben fel, 200 méter le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 4 óra

Hetedik nap

Pihenő és akklimatizációs nap

Miután az elmúlt napokban elég nagy magasságba emelkedtünk, itt az ideje egy pihenőnapnak, melynek során szervezetünk akklimatizálódhat. Aki az elmúlt napok után még bőven érez magában energiát, azokkal egy könnyű túra során felkeressük a Gangapurna-tavat. Az egykori gleccser végmoránája mögött felduzzadt csodálatos hegyi tó vize a hatalmas hegyóriások havas csúcsai alatt kéklik 3500 m magasságban. Ha időnk és energiánk engedi, délután megnézzük Vraga falut is, és innen térünk vissza szállásunkra. Túra nehézsége: 50-300 méter szintben fel, 50-300 m le, táv: kb. 4-6 km, menetidő: 2-4 óra

Nyolcadik nap

Manang – Gunsang – Yak Kharka (4020m)

Manangból Yak Kharka falu felé vesszük az irányt. A folyóvölgyön emelkedünk egyre magassabbra, legelő lovak és jakok között. Yak Karkha tulajdonkképpen a jakcsordák hegyi legelője – a település is innen kapta a nevét – így  a pazar háttér előtt legelő állatok kimeríthetetlen fotótémát kínálnak. Ezen a napon minidösszesen 500 m-t emelkedünk, de ez is elég, hiszen így 4000 m fölött már visszafogottabban kell számolni a métereket. Túra nehézsége:  580 méter szintben fel, 100 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra

Kilencedik nap

Yak Kharka – Thorung Phedi (4510m)

A nagy magasságban lassú a haladás. Mi is ezzel a filozófiával ugrunk neki az előttünk álló rövidebb napnak. Kényelmesen haladunk, hiszen ebben a magasságban kiemelten fontos, hogy ne hajtsuk túl magunkat. Mindösszesen nagyjából 400 métert emelkedünk, az is lassan, tartalékolva energiáinkat. De nem fogunk unatkozni: a morénák, a tibeti hangulatot idéző kopár hegyek, a havas csúcsok feledtetik velünk a magasság okozta lihegéstTúra nehézsége: 450 méter szintben fel, 40 m le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3 óra

Tizedik nap

Thorung Phedi – Thorong La hágó (5416m) – Muktinath (3800m)

Túránk legnehezebb napja következik: átkelés az 5416 m magas Thorung La hágón

Mivel egy hosszú, és megeröltető nap vár rank, így korán kelünk. 5 órakor, a hajnalpír fényei alatt indulunk el a híres hágó felé. Lassan, sok pihenővel tarkítva emelkedünk egyre magasabbra. Néhány óra emelkedés után egyszer cask elérjük túránk legmagasabb pontját, és ott állunk az imazászlókkal övezett Thorung La hágón, 5416 m magasságban. Alattunk a Muktinath-völgy, felettünk a havas, 6-7 ezres csúcsok emelkednek. A csúcsfotók és az imazászlók elhelyezése után megkezdjük ereszkedésünket a szent Muktinath-völgybe. A szélfútta, kopár hegyek közt megbúvó Muktinath már egy másik világ. Itt, a hatalmas hegyek szélárnyékában, csak az öntözött völgytalpakon létezik élet. Itt telepedtek meg az apró hegyi falvak, melyek már Tibet hangulatát idézik. Az egykori Tibet felé tartó kereskedelmi út is itt vezetett át, éltetve ezzel a hajdanvolt hegyi királyságot, Mustangot, melynek most kapujában járunk.

Szállásunk Muktinathban, a már kényelmes, oxigéndús 3800 m magasságban, egy vendégházban lesz. Túra nehézsége: 1000 méter szintben fel, 1600 m le, táv: kb. 15-18 km, menetidő: 7-8 óra

Tizenegyedik nap

Utazás Muktinath-ból Jomsomba, Kagbenin keresztül

Reggel meglátogatjuk Muktinath szent hindu templomát, Vishnu szentélyét a Szent Források mellett. Ezután kisbusszal utazunk tovább Kagbeni településig, ami a mai napig elzárt, csak engedéllyel látogatható Felső Mustang kapuja.

A Kali Gandhaki folyó völgyében nyárfaligetekkel szegélyezett csatornák, tibeti hangulatú hegyi falvak, öntözött földek, buddhista sztúpák közt kanyargunk egyre lejjebb a poros országúton, e magashegyi sivatagban. Az esti órákban érkezünk meg Jomsom öntözött oázis-városkájába.

Tizenkettedik nap

Repülés Jomsomból Pokharába

Jomsom a régió központja, ahol a környék egyetlen reptere található, bár ide is csak kis gépek tudnak leszállni. Miután a reggeli órákban a kies Alsó-Mustang fölé emelkedünk, és elhagyjuk a régiót, előreláthatólag a délelőtti órákban meg is érkezünk Pokharába, és elfoglaljuk szállásunkat.

Pokhara – Nepál második legnagyobb városa – mélyen, a Mardi-folyó völgyében trópusi klímán fekszik, mely most melengetően hat a hegyvidéki hidegben edződött testünkre.

Délután szabad program, melynek során pihenhetünk a zöld hegyekkel övezett Phewa-tó partján, vagy bóklászhatunk a bazárban. Az elmúlt két hét után jól is fog esni a pihenés!

Tizenharmadik nap

Pokhara

Mai napon felfedezzük Pokharát. Tashi Ling az 1950-es években alakult ki, amikor Tibet lerohanása után tibeti menekültek költöztek ide. Tashi Ling tibeti kézműves termékeiről híres, melyeket itt meg is vásárolhatunk.

Délután a közeli hegycsúcsra kirándulunk a Világbéke Sztúpához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az alattunk nyújtózó Phewa-tóra, a városra, és felette az Annapurna hegyórásaira is.

Az estét ismét Pokharában töltjük, ahol egy helyi vacsorával koronázzuk meg az utat.

Tizennegyedik nap

Utazás Kathmanduba vagy Chitwan Nemzeti Park (hosszabítás)

Itt programunk első fele véget ér. A hazafelé indulók buszra szállnak, és visszautaznak Kathmanduba. Az esti órákban még lesz alkalom Kathmanduban eltölteni az estét. Gépünk másnap hajnalban, vagy a reggeli órákban indul.

Aki még egy pár napos őserdei kalandra vágyik elefántokkal, tigrislessel, orszarvúkkal és majmokkal, na meg egy kis raftinggal, azokkal a közeli Chitwan Nemzeti Park trópusi őserdejébe látogatunk.

Reggel a szomszédos Seti-folyóhoz utazunk, ahol a Himalája trópusi előhegyein keresztül zuhatagokkal tarkítva siet a folyó szűk szurdokvlgyében India síksága felé.

A folyóparton gumicsónakokba pattanunk, és elkezdjük 5-6 órás evezősprogramunkat. A folyó a trópusi őserdőn keresztül kanyarog. Délben tartunk egy ebédszünetet, majd újabb zúgókon átevezve érkezünk meg a végcélhoz. Innen már közel van az indiai határ mellett kialakított, mocsaras-őserdős trópusi nemzeti park, a Chitwan mocsárvidéke.

Szállásunk a nemzeti parkban lesz, ahol vacsora után még egy hagyományos Tharu táncban is részünk lehet.

Tizenötödik nap

Chitwan Nemzeti Park szafari

Ezen a napon egy őserdei szafarira indulunk! A Chitwan Nemzeti Park őserdője ad otthont több ma már veszélyeztetett állatfajnak. A szafari során láthatunk mocsárban fürdőző rinocéroszokat, majomcsapatokat, de itt él a bengáli tigris utolsó, legnagyobb populációja, illetve a kihalófélben lévő ajakosmedve is.

A délutáni órákban egy kenutúrára indulunk a Narayani-folyón, ahol krokodilok közt evezhetünk a buja őserdőben.

Tizenhatodik nap

Utazás Kathmanduba

Reggel búcsút veszünk a Chitwan Nemzeti Parktól, és busszal elindulunk vissza Kathmanduba. Az estét a Thamel bazársorán töltjük, ahol elfogyasztjuk búcsúvacsoránkat és felidézzük az elmúlt napok élményeit.

Tizenhetedik nap

Repülés haza

Gépünk várhatóan a hajnali vagy reggeli órákban indul vissza Budapestre / Bécsbe, ahova még az időeltolódásnak köszönhetően még aznap megérkezünk.

Utazás költsége

Alapprogram költsége 299.990 Ft, ami tartalmazza:

 • reptéri transzferek, ha a csoporttal utazol
 • szállások: Kathmanduban háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban reggelivel (3 éjszaka), háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobában Pokharában reggelivel (2 éjszaka), szállások egyszerű nepáli vendégházakban a trekking során (9 éjszaka)
 • közlekedés buszokkal és terepjárókkal
 • helyi vezetőket és hordárokat (maximum 15kg/fő)
 • szervezés és magyar nyelvű túravezetés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest/Bécs – Kathmandu – Budapest/Bécs útvonalra
 • vízum (50 USD / fő)
 • utasbiztosítást
 • felsoroltakon túli étkezéseket, és személyes extra költségeket
 • belföldi repjegy árát (kb. 120-160 USD / fő), valamint adminisztrációs költségeket (engedélyek, belépők, adók kb. 50 USD / fő)
 • költőpénzt

Hosszabbítás költsége 89.990 Forint (a hosszabbítást 10 befizetővel indítjuk), ami tartalmazza:

 • az utazást a Chitwan Nemzeti Parkba
 • hotel a Chitwan Nemzeti Parkban (2 éjszaka)
 • teljes ellátást a Chitwan Nemzeti Park szafari során (reggeli, ebéd, vacsora)
 • dzsungel szafari programját
 • az utazást vissza Kathmanduba

Az ár nem tartalmazza

 • étkezéseket a felsoroltakon túl, és személyes extra költségeket
 • a rafting árát (55 USD)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 341 Ft / 1 EUR és 311 Ft / 1 USD árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazás nehézsége

Sportos fizikumot igénylő túra! Az Annapurna-körtúra egy hosszú, nagy magasságokban vezető gyalogtúra. Bár a túra során lesznek helyi teherhordók, a napi felszerelésedet így is a hátadon kell vinned.

A magasság miatt a túrát fokozatos, lassú emelkedéssel terveztük, mely lehetővé teszi az akklimatizációt. A hegyi vendégházakban csak a közösségi helységben van fűtés, az alvóhelyeken nincs, így szükséges egy melegebb hálózsák. A hegyi szállások elég egyszerűek. Az út során a nagy magasságokban hidegre kell számítanod, mely szintén sok energiát, illetve mentális állóképeséget igényel.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Túravezetőd felkészült, gyakorlott hegymászó, akinek a tapasztalata segít a túra sikeres teljesítésében. Emellett lexikális felkészültségének és tapasztalatának köszönhetően nem csak láthatod, de értheted is Nepált.

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell