Rövid összefoglalás

Vagány túra azok számára, akik nem csak végigrohanni akarnak Peru leghíresebb látványosságain. Sokan (véleményünk szerint) abba a hibába esnek egy perui utazásnál, hogy limitált idejükbe mindent bele akarnak zsúfolni, ami az útikönyvek szerint „must see”. Ebből az következik, hogy keresztül kasul „berepkedik” Perut, de mindenhol csak 1-2 napot vannak és rohannak. Sajnos el kell fogadni, hogy egy 1.2millió négyzetkilométeres országot nem lehet utolsó szegletéig bejárni két hét alatt. E koncepcióból kiindulva mi arra fókuszálunk utazásunk során, ami véleményünk szerint igazán egyedi Peruban. Tömören: trekkingtúra az Andokban, lámák, napfelkelte a Machu Pichu-nál, gasztro élvezetek, lámák, túrázás a Colca-kanyonban, csodaszép koloniál városok, lámák.

Emellett a túlértékelt és borzasztó drága Inca-trail helyett a sokkal kevésbé forgalmas, de nem kevésbé látványos Salkantay-ösvényt választjuk, hogy felmásszunk a Machu Pichu-hoz.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.10.17. Érkezés Limába

  Kora reggeli órákban indulunk Budapestről. Az időeltolódásnak köszönhetően járatunktól függően valószínűleg még aznap este megérkezünk Peru fővárosába, Limába. Szállásunk egy kényelmes és színvonalas háromcsillag szálloda lesz, hogy megfelelően ki tudjuk pihenni a hosszú utazást, és másnap újult erővel vághassunk neki a kéthetes kalandtúránknak!

  A szállás elfoglalása után rövid sétát teszünk. Megmozgatjuk a lábainkat és felfedezzük Milafrores Maleconját, majd a perui konyha remekeinek egyikével zárjuk a napot.

  Szállás: háromcsillagos szállodában kétszemélyes szobákban
  Ellátás: repülőn

 • 2. nap - 2020.10.18. Lima -Arequipa

  Magunk mögött hagyjuk Lima nyüzsgő városát és Arequipába repülünk. Ezt a napot kicsit lazábbra vesszük, hogy mindenki testben és lélekben is megérkezzen Peruba.

  Arequipa sok – sok látnivalót tartogat számunkra. Igazi, hamisítatlan, dél-amerikai koloniális épületek között bolyongva töltjük a napot. A Plaza de Armas-on kezdünk, majd tovább haladunk a Katedrális felé. Elsétálunk a Santa Catalina kolostorhoz, majd a San Camillo piacon ízelítőt kapunk a perui mindennapokból. Felfrissítjük magunkat a frissen készített gyümölcslevek valamelyikével.

  Vacsoraidőben tovább ismerkedhetünk Peru gasztronómiájával. Szerencsések lehetünk, hiszen Dél-Amerika egyik legjobb gasztronómiával rendelkező országában utazhatunk.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3-4. napok - 2020.10.19-20. Kétnapos túra a Colca-kanyonban

  Nekivágunk a Colca-kanyonnak, amit szinte minden Peruba utazó felkeres, de a legtöbben csak egy kilátópontig mennek busszal. Kalandhajhászok lévén ezzel nem elégedhetünk meg, és bakancsainkat (na meg térdeinket) tesztelve elindulunk a meredek sziklafalakon kanyargó ösvényen. Pazar kilátásban lehet részünk a felhők között, miközben Andoki kondorok csapdosnak hatalmas szárnyaikkal alig pár méterre felettünk.

  Az éjszakát a kanyon mélyén kiépített hangulatos táborban töltjük. Emlékezetes estének nézünk elébe a világ negyedik legmélyebb kanyonjának fenekén.

  Túratáv: 14 km, szint: 1400 méter le, Menetidő: 7-8 óra
  Szállás:
  bungallókban
  Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

  Hajnalban napkelte előtt indulunk és egy nagyon meredek ösvényen kikecmergünk a kanyonból.  Cabanacondéban megreggelizünk, megnézzük az ébredő falut, a népviseletbe öltözött nőket. A nap jól megérdemelt pihenője a közeli thermál-fürdőben lesz. Visszafelé megállunk megcsodálni  a tájat uraló Misti vulkánt és megpróbálunk lencsevégre kapni egy-két vikunnyát a Salinas y Aguada Blanca nemzeti parkban.

  Arequipába visszaérkezve még elveszhetünk kicsit a város forgatagában.

  Túratáv: 5 km, szint: 1200 méter fel, Menetidő: 3 óra
  Szállás:
  háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban 
  Ellátás: reggeli, ebéd

 • 5. nap - 2020.10.21. Cusco

  Ha választanunk kellene egy helyet, ahová bármikor visszamennénk, akkor Cusco biztosan a top 10-ben lenne. Reggel érkezünk repülővel, majd együtt fedezzük fel a várost.

  Kihagyhatatlan látnivalóként megnézzük a Plaza de Armast, a Katedrálist, a 12 sarkú követ, a Coricancha Nap Templomát és a San Blas negyedben iszunk egy kávét. Az inka emlékek mindenhol ott vannak, csak észre kell vennünk őket.

  Már most feltérképezzük, hol érdemes majd az ajándékokat beszerezni. Mai nap még nem tanácsos a CUY-t (tengeri malac) kipróbálni. Azt hagyjuk inkább a Machu Pichu utánra…

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap - 2020.10.22. Cusco körüli inka örökségek

  Aklimatizációnk következő napján további inka romokat látogatunk meg. Buszba szállunk és a Szent-völgy falvaiban, Ollantaytamboban, Urubambában, Chinceroban, Pisacban töltjük a napot. Mindegyik helynek megvan a maga bája. Itt leteszteljük mennyire használ a coca tea a magashegyi betegségre, és ha szerencsénk van kergetőző lámákat is láthatunk. Cincheroban megtanuljuk az első spanyol szavakat, ha akarjuk, ha nem. Az estét pedig már a hosszú trekkingre való készülődéssel töltjük.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7-8-9. napok - 2020.10.23-25. Salkantay trekking

  Egy igazi Peru élményhez hozzátartozik egy több napos hegyi túra is. Mi ezt nem a turistáktól hemzsegő, és egyébként is brutálisan drága Inca-trailen tesszük meg, hanem a sokkal kevésbé forgalmas, de nem kevésbé látványos Salkantay ösvényt választjuk. Salkantay hegyet az egyik fő istenségnek tekintették az Incák, aki az időjárást és a termékenységet ellenőrzi a Cuzcótól nyugatra eső térségben.

  Gyalogosan közelítjük meg a Machu Pichut. Túránk során helyi szervezők gondoskodnak ellátásunkról és a sátrainkról és egy helyi túravezető is elkísér minket a magashegyi túrára.

  Reggelinket Mollepatában fogyasztjuk el, majd röviddel ezután elkezdjük napi túránkat. Soraypampa elérése után Humantay tó felé vesszük az irányt. 2 órás emelkedő után elérjük a tavat, ahol elegendő időnk lesz betelni a csodával. Cuzco környékén az egyik legszebb kilátás tárul elénk. 2 órás ereszkedő után érjük el mai szállásunkat. Kint töltött éjszakáink során érdemes a csillagos eget kémlelni és kihasználni a fényszennyezés mentes környezetet.

  Túratáv: 11 km, szint: 1250 méter fel, Menetidő: 6-8 óra
  Szállás: Kemping/sátor
  Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

  Második napon korán kelünk és reggeli után elindulunk a Salkantay-hágó felé. 3-4 órás kaptató után érjük el a 4650m magasan fekvő hágót, ahonnan a látkép lenyűgöző. Salkantay, Humantay, Tucarhuay és Pumasillo hófödte csúcsai is látszanak.

  Ebédig 2 órát gyalogolunk lefelé, majd egy kis pihenő után felkészítjük magunkat a mai utolsó 3 órás távra. A vegetáció megváltozik és megcsodálhatjuk a perui köderdők egyikét. Párás és meleg időre számíthatunk, tipikus dzsungel növényzettel. Elképesztő, hogy mennyire változatos ez a túra…

  Túratáv: 22 km, szint: 1250 méter fel, Menetidő: 8-9 óra
  Szállás: Kemping/sátor
  Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

  Harmadik napon tovább ereszkedünk lefelé. A Santa Terese-völgyén keresztül trópusi erdőben sétálva töltjük a napot. Kávé és banán ültetvények között, vad orhideák és vízesések mellett haladunk el.

  Kiértünk a civilizáció szélére. Innen megyünk Santa Teresába a Hidroelectrica vonatállomásig, ahol a sínek mellett még egy 3 órás gyaloglás vár ránk Aguas Calinetesig, melyet manapság Machu Pichu Pueblonak hívnak. Vacsoráig szétnézhetünk a városban, vagy meglátogathatjuk a termál fürdőt, mely kellemes időtöltés a 3 napos túrázás után.

  Túratáv: 22 km, szint: 1100 méter le, Menetidő: 9-10 óra
  Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora
  Szállás: hostelben 2-3-4 ágyas szobákban 

 • 10. nap - 2020.10.26. Machu Pichu

  Hajnalban kelünk, hogy a napfelkeltét már Machu Pichun nézhessük. Kb. 1 órás túra után érjük el a bejáratot*. Itt vezetőnk mindenféle érdekes dolgot elmond nekünk az inkákról, miközben körbesétáljuk a várost. Szabad program keretében felsétálhatunk a Napkapuhoz, vagy külön jeggyel az egyedülálló kilátásért a Machu Pichu  vagy a Huayna Picchu hegyek is megmászhatók.

  Aguas Calientesből vonattal megyünk vissza Ollantaytambo, ahonnal busszal folytatjuk az utat Cuzcoig.

  *Aguas Calientesből busz is megy a Machu Pichura, aki már nem szeretne többet felfelé és lefelé menni az ezt is választhatja.

  Túratáv: 6 km szint: 430 méter fel, Menetidő: 1-2 óra
  Ellátás: reggeli
  Szállás:
  háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban

 • 11. nap - 2020.10.27. Maras & Moray

  Bár kalandtúránk java már mögöttünk van, azért a mai napra is maradt még felfedezni való. Továbbra is a Szent völgyben maradunk és ma az inkák mezőgazdaságát tanulmányozzuk. A teraszos földművelést több helyen is láttuk, most megnézzük Moray-ban, hogyan kísérletezték ki az a több mint 4000 fajta burgonyát, melyet a különböző tengerszint feletti magasságokban lehet termeszteni.

  Marasi sólepárlóban 2000-3000 sómedencét csodálhatunk meg. Megéri sétálni a lepárlók között és szemügyre venni a kristályosodó só formációit. A szivárgó sós vizet fogják fel ezekben a medencékben és a víz elpárolgása után begyűjtik a sót.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás:
  reggeli

 • 12. nap - 2020.10.28. Szivárvány-hegy

  Ki ne ismerné a Szivárvány hegyet. Hajnalban indulunk, hogy még egy 5000 méter feletti csúcsra is feltehessük a lábunkat.

  2 órás utazás után megállunk reggelizni és megisszuk a nélkülözhetetlen coca teánkat. Még 1 óra zötykölődés és elérjük a 4100 m-en fekvő pakolót, ahonnan megkezdjük a mai túrát, aminek végén jöhetnek a nélkülözhetetlen szelfik.

  Az utunk során végig helyiek fognak minket kísérni és ajánlgatják lovaikat, így aki elfáradt vagy erősebben sújtja a magashegyi betegség, ezzel a segítséggel fel tud jutni. Este öt óra körül érkezünk vissza Cuzcoba, ahol a teljesítményünket egy tökéletes Pisco sourral ünnepeljük.

  Túratáv: 10 km, szint: 500m fel-le
  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli, ebéd

 • 13. nap - 2020.10.29. Cusco - Lima

  Búcsút veszünk Cuzcótól és visszarepülünk Limába. A nap hátralevő részében beszerezzük a szuveníreket, megkóstolunk mindent, amit eddig nem mertünk, majd egy felejthetetlen estével búcsúzunk Perutól.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 14. nap - 2020.10.30. Lima - Budapest

  Járatunktól függően elhagyjuk Perut, és megkezdjük utazásunk Magyarország felé.

Megosztás