Pieninek & Bélai-Tátra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia
Lengyelország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

49.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

A Lengyelország és Szlovákia határán elterülő hegyvidéken hozták létre Európa első természetvédelmi területét, a vad szirtekkel, szédítő mészkőormokkal, mély szurdokvölgyekkel és különleges sziklaösvényekkel büszkélkedő Pieninek Nemzeti Parkot. A Dunajec egy mély kanyargó szurdokot vájt a sziklák közé, az így kialakult vízi útvonalon tutajjal haladunk majd végig. Felmászunk a legszebb kilátást biztosító Három-Korona és Sokolica sziklacsúcsokra, megnézzük Nedec-várát, és megkóstoljuk a helyi gasztronómia érdekességeit is. Az egyik nap pedig ellátogatunk a Magas-Tátrához kapcsolódó, de geológiai szempontból attól teljesen különböző mészkőhegységbe, a zergék és védett havasi virágok királyságának is nevezett Bélai-Tátrába.

Aktivitások:

Első nap

Haligóci-sziklák, Nedeci-vár

A korai indulás eredményeképpen már dél körül megérkezünk az Északnyugati-Kárpátok külső vonulatában fekvő Pieninek szlovák oldalához, amelynek egyik legszebb részét nézzük meg. Feltúrázunk a bizarr mészkősziklák tetejére, és a Plasna-tetőről csodáljuk meg az elénk táruló panorámát. Innen a festői Cerla-nyereg érintésével letúrázunk a Dunajec-völgyében álló középkori, erődszerű Vörös-kolostorhoz. Egy rövid autózás következik a Czorsztynski-víztározó partjára, ahol egy sziklaorom tetején áll a zegzugos, tornyokkal és átjárókkal teletűzdelt Nedeci-vár. A 14. században épült épület 1918-ig a történelmi Magyarország legészakibb védőbástyája volt. A vár meglátogatása után a közeli szállásunkra utazunk. Az estét vacsorával és ismerkedéssel töltjük.

Túra nehézsége: 7,5 km, 450 m fel-le, 4 óra

Ellátás: önellátó

Szállás: háromcsillagos szállodában két és háromágyas szobákban

Második nap

Jávor-völgy, Kopa-hágó, Siroka-nyereg

Ma még a tapasztalt tátrai túrázók körében is viszonylag ismeretlen terepre kalandozunk el. A Magas-Tátra északi oldalán fekvő Javorina lesz a kiindulópont. Az autók többségét gyorsan átvisszük a Zsár melletti végpontba. Gyalog indulunk a Jávor-völgybe, majd az abból elágazó Hátsó-Rézaknák völgye felé vesszük az irányt. A kristálytisztán gyöngyöző Rézakna patak festői szurdokát a közeli rézbányákhoz menet használták a hajdani bányászok. Az erdei, majd sziklás-törmelékes úton egyenletesen emelkedve jutunk mind magasabbra. Így jutunk el a Magas- és a Bélai-Tátra határát képező, széles, füves Kopa-hágóba (1749 m). A hágón átvezető ösvény régen fontos kereskedelmi és persze csempészútvonalnak számított a Magyar és a Lengyel Királyság között. A Felső-Kopa-hágóban érjük el a túra legmagasabb pontját (1933 m), innen már csak lefelé vezet az út. A Széles-nyeregből meredeken beereszkedünk a Monk-völgybe, és lassan visszatérünk az erdőövezetbe, majd elérjük a parkolót. A Javorinában maradt autók visszaszerzése után irány a szállás.

Túra nehézsége: 16 km, 1060 m fel-le, 7 óra

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Pienini Nemzeti Park, Három Korona, Szopezanski-szurdok

A korai reggeli után a Pieninek Nemzeti Park bejáratához autózunk, ahonnan a Kárpátok folyóin történő korabeli faszállításnak emléket állító tutajok indulnak. Ma már nem farönköket kötnek egymás mellé, hanem kis csónakokat, és ezekben hajózunk végig a Dunajec meredek, néhol 500 méter magas sziklafalakkal övezett kanyonjában. Az út közel 2,5 órája alatt keresztülszeljük a Pieninek hegyvidékét, és a kanyon kijáratánál szállunk partra. Innen jön a körtúra gyalogos része. Rövid pihenő után nekivágunk a meredek hegyoldalnak. A hosszú emelkedő megéri a fáradtságot, mert a Sokolica csúcsáról pazar kilátás nyílik a Dunajec sziklák közt kanyargó szurdokára, ahol kicsivel ezelőtt tutajoztunk. Utunk a sziklás gerincen folytatódik, ahol szép kilátás többször megállásra késztet. A Pienini-vár romjait is érintve haladunk tovább a Három Korona sziklaformáció felé, ahol egy hosszú vaslépcsőn sétálhatunk fel a legmagasabb sziklaoromra. Innen a Szopezanski-szurdokhoz ereszkedünk le, amely visszavezet a parkolóhoz. Miután visszaszerezzük az autókat, visszatérünk a bázisunkra. Az izgalmas nap végén megérdemelte vacsizhatunk és lazíthatunk.

Túra nehézsége: 7,5 km, 450 m fel-le, 4 óra

Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Vysoké Skalky (1050 m)

Reggel korán kelünk, összepakolunk, és elhagyjuk szállásunkat. A Jaworki melletti parkolóban hagyjuk a kocsikat és máris a Homole-patak vízesésekkel tarkított szurdokvölgyében sétálunk felfelé. A Rówienka-rét, egy forrás mellett tartjuk az első pihenőt. Innen egy fákkal tarkított hegyoldalon kapaszkodunk fölfelé az egyre meredekebbé váló ösvényen, egészen a Vysoké Skalky sziklás csúcsáig. 1050 méterével ez a Pieninek legmagasabb csúcsa. A kilátás versenyben van a Pieninek legszebbje címért. A távolban a Három Korona már ismerős sziklatornyai, délnyugatra a Magas-Tátra havas csúcsai, délre pedig a Szepesi-Magura. A gerincen Trianon előttről itt maradt lengyel-magyar határkövekkel is találkozhatunk. A csúcsról lefelé alhavasi legelőkön keresztül sétálunk le a parkolóba. Kora délután indulunk haza, Budapestre várhatóan az esti órákban érkezünk majd meg. 

Túra nehézsége: 13 km, 660 m fel-le, 5 óra

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

59.990 Forint, ami tartalmazza:

  • 3 éjszaka szállást panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban, reggelivel
  • tutajozást a Dunajec folyón
  • Pieninek Nemzeti Park belépőket
  • Dunajec (Nedec) vára belépő
  • szervezést és a túravezetést

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • utasbiztosítást
  • egyéb belépőket
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 20.000-25.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2022. júliusi havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek.

Jelentkezéskor a teljes ár fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 430 Ft / 1 EUR és 90 Ft / 1 PLN árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Átlagos létszám: 15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A Pieninek könnyű terepnek számít. Mindenhol kiépített turistautakon haladunk, de az utak sokszor meredekek. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetőek, technikai kihívást nem jelentenek.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/lengyelorszag
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy hangulatos panzióban lesz, ahol utasainkat 2-3 személyes szobákba osztjuk be. A szobákhoz privát fürdőszoba tartozik. Reggelit kapunk a szálláson.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A Pieninek könnyű terepnek számít. Mindenhol kiépített turistautakon haladunk, de az utak sokszor meredekek. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetőek, technikai kihívást nem jelentenek.

Felszerelés és eszközök

Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás aláöltözet. Szükséges lehet még: fejlámpa. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű kényelmes hátizsákot is, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád végig a szálláson, illetve az autóban hagyhatod.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.