Plitvicei-tavak télen

Törlés

Fontos információk

Horvátország

Részvételi díj:

66.990 Ft

Törzsutas ár:

60.290 Ft

A túra időpontja:

Nyitott2024.01.26.-2024.01.28.
Nehézség 5
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 8

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb, és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. 1949-ben alapították, területe 300 km2. A Plitvicei-tavak tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tórendszert tápláló Bijela rijeka (Fehér folyó) és a Crna rijeka (Fekete folyó) folyók vize több helyent tóvá duzzad. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 503 m tengerszint feletti magasságba jut. A 133 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát. Az áramló víztömeg ereje több ezer év alatt alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi, vadregényes formáját. A folyamatnak természetesen ma sincs vége, a felszín az őt érő erők hatására ma is lassan, de folyamatosan változik. A turistáknak fából készült kis hidakat, túraútvonalakat alakítottak ki.

Aktivitások:

Első nap

Plitvice, Oštri Medveđak

Hogy kellően kihasználhassuk a napot, korán útra kelünk Horvátország felé, és így már kora délután a Plitvicei Tavak Nemzeti Park bejárata előtt állíthatjuk le autóinkat. De mielőtt közelről is megszemléljük a messzeföldön híres természeti alakzatokat, felkapaszkodunk egy közeli sziklás csúcsra, ahonnan átfogó képet kaphatunk a tórendszer elhelyezkedéséről. Az Oštri Medveđak csúcsáról ugyanis panorámás kilátás nyílik a Plitvicei-tavakra. Az ókorban az áthatolhatatlan erdők miatt az “Ördög kertjének” nevezett környék első turistaútjait még a 19. században épültek, és a mai jelzések is többnyire ezeknek az ősi ösvényeknek az útvonalát követik. A körtúra végén egy fél óra alatt érjük el kényelmes szállásunkat, ahol egy kellemes vacsora és megfelelő italok társágában ismerkedünk egymással és a másnapi részletes programmal.

Túra nehézsége: 11 km, 410 m fel-le, 4,5 óra

Második nap

Plitvicei-tavak

Reggeli után kellően feltöltődve és kellő mennyiségű meleg teával és energiautánpótlással, valamint csúszásgátlókkal felszerelve ismét bevetjük magunkat a Plitvicei Tavak Nemzeti Parkba. Az egész napot itt töltjük, és a végére kétségünk sem marad, hogy miért nyilvánították már 1979-ben az UNESCO Világörökség részévé. A tavak partján vezető ösvényeken és a látogatók számára készült kis fahidakon, illetve pallókon haladva közvetlen közelről csodálhatjuk meg a a szédítő sziklaformák és a részben megfagyott, káprázatos vízesések kavalkádját. A látvány következtében – teljesen érthető módon – a telefonok és fényképezőgépek memóriakártyái gyorsan elkezdenek veszíteni szabad kapacitásaikból. Ez a táj télen különösen misztikus és különleges élményt nyújt. Ráadásul ezt a varászlatos jégvilágot most a nyáron megszokott tömeg hiányában nyugodt körülmények között tudjuk megcsodálni. Üvegszerűen megfagyott víztükör, függönyként megfagyott vízesések, behavazott sziklák és fák érintetlen látványa vár ránk.

Túra nehézsége: 12-16 km, 560-780 m fel-le, 7-8 óra

Harmadik nap

Rastoke

Ma – persze csak a szokásos tartalmas reggeli elfogyasztása után – a kis Paklenicának is nevezett Rastoke természeti és néprajzi csodáit nézzük meg közelebbről. Ez a terület az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig a Magyar Korona részét képezte. Slunj városánál a Slunjčica folyó több folyóágra szakad, amelyek zuhatagokon, apró tavakon és kis vízeséseken keresztül a Korana folyóba ömlik. Az így kialakult szerteágazó, lépcsőzetes forma tette lehetővé, hogy itt a 17. századtól kezdve kőből és fából készült malmok sora épülhessen, melyek többsége ma is áll. A malmokat, a meseszerű házikókat és a körülöttük lévő, gondosan ápolt kerteket kis hidak kötik össze. Kora délutánig ezt a városrészt és folyópartot fogjuk bebarangolni, amely a hajdani Winnetou filmek egyes jeleneteinek helyszínéül is szolgált. Egy búcsúebéd után hazafelé vesszük az irányt. Várhatóan az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Túra nehézsége: 6 km, 200 m fel-le, 3 óra

Részvételi díj

66.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás 3 csillagos, felső középkategóriás szállodában 2-3 személyes szobákban (párok 2 személyesben)
  • reggeli 2 alkalommal
  • belépők a Plitvicei Nemzeti Parkba
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • Utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 23-33.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. november 24-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • egyéb ellátást
  • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk. 18-24 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

1 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

 

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk háromcsillagos, felső középkategóriás szálloda lesz, ahol 2-3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre. Párokat 2 személyes szobákba osztjuk be. Mindkét reggelen kapunk reggelit a szálláson.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél eltölteni egy pörgős & lazulós háromnapos hosszú hétvégét.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente végeznek edzéseket.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-15 literes hátizsákra van szükség. Legyen aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, meleg pulcsid, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.