Radnai-havasok vándortúra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Románia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

44.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 9
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 3

A Kárpátok hegykoszorúja oly sok pazar túraútvonalat kíván, hogy egy emberöltő is kevés mindezek bejárására. A Radnai-havasok azonban különösen hívogat minket, hiszen eldugottsága és a csúcsrégiójának nomád körülményei miatt csak a legelszántabb túrázók jönnek ide koptatni bakancsaikat. Azaz tökéletes terep nekünk, akik pont az ilyen túraútvonalakat keressük arra, hogy egy emlékezetes gerinctúrát tegyünk a Keleti-Kárpátok vonulatának legmagasabb, egyben a legtöbb alpesi vonást hordozó tagjában. Itt aztán igazán megélhetjük a “hátamon-a-házam” gerinctúrák minden aspektusát: gondos tervezés után is nehéz hátizsák, sátorállítás, reggeli és esti gázfőzős ételkészítés és természetesen a vad hegyvidéki természet tekintélyt parancsoló ereje. Ezt a túrát a legelszántabb és legedzettebb utasainknak ajánljuk – de, nekik különösen!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Borsa

Korán reggel elhagyjuk Budapestet, majd rövidebb megállókat beiktatva, egy hosszú utazást követően, a délutáni órákban érkezünk meg a festői fekvésű Borsa településre. A Máramarosi- és Radnai-havasok bércei között megbúvó völgy mélyén szelíden csobog a Visó, miközben a hegyek egyre csak hívogatnak minket.

Miután elfoglaltuk szállásunkat, finom vacsora és természetesen egy jó kupica erdélyi pálinka kíséretében ismerkedünk meg egymással. Ezután átbeszéljük a következő napok legfontosabb tudnivalóit, rendezzük a menetfelszerelésünket, majd nyugovóra térünk, hiszen minden erőnkre szükség lesz másnap reggeltől.

Szállás: panzió, 2-3 ágyas szobákban

Ellátás: vacsora

Második nap

Borsa – Vándortúra 1. rész: a gerinc elérése

Kipihenten ébredve, bőséges reggelivel feltankolva vesszük fel súlyos hátizsákjainkat és kezdjük meg az intenzív emelkedést a csúcsgerincre. A sűrű fenyvesek között egyszercsak megpillantjuk Erdély egyik legmagasabb vízesését, a többlépcsős Lóhavas-vízesést. Az Asztal-rétre érve búcsút intünk a hűsítő árnyat adó fenyveseknek és belépünk a havasi gyeppel és néhol törpefenyvessel borított csúcsrégióba. Innen folytatjuk az emelkedést, amíg a Gargaló-nyeregben el nem érjük a csúcsgerincet. A táborhelyünk egy közeli forrás mellett lesz. Felállítjuk a sátrainkat, majd elkezdjük elkészíteni az első hegyi vacsoránkat. A festői környezetben még jobban fognak esni a meleg falatok.

Amennyiben időnk és energiánk engedi, fakultatív kirándulás keretében kis csomagokkal meghódíthatjuk a keleten felettünk magasodó 2159 méter magas Gargaló-csúcsot.

Távolság: 8,8 km
Szintkülönbség: 1 054 m fel, 38 m le
Menetidő: kb. 7 óra

Szállás: saját sátorban, kijelölt táborhelyen

Ellátás: reggeli, különben önellátó

Harmadik nap

Vándortúra 2. rész: Hullámzás a gerincen

Mobiltelefonunk ébresztője helyett a felkelő nap fényei ugrasztanak ki minket a sátrakból. A csípős reggelen a forró tea és a sátorbontás melegíti majd fel testünket. Miután “kicsekkoltunk”, elkezdjük hullámzásunkat nyugati irányba, végig a gerincen. A kopár csúcsgerincen végig csodálatos körpanoráma fogad minket. Ekkor tapasztalhatjuk először alpesi jellegű hegyvonulat asszimetrikus alakját: északon (ahol mi is feljutottunk a gerincre) meredek lejtők, míg délen sokkal lankásabb oldalgerincek vezetnek le a hegylábi völgyekbe. Előbb a Galác-, majd a Nagy-Tejes-csúcsok után hosszabban ereszkedve érkezünk meg a Repedő-csúcs északi oldalán kialakított sátorhelyre. A puha havasi gyepre talán már “jobb részidővel” kiépítjük a táborunkat, majd főzőtudományunkat is tovább csiszoljuk. Az estét pihenéssel, beszélgetéssel töltjük.

Távolság: 10,9 km
Szintkülönbség: 534 m fel, 553 m le
Menetidő: kb. 7 óra

Szállás: saját sátorban, kijelölt táborhelyen

Ellátás: önellátó

Negyedik nap

Vándortúra 3. rész: A csúcsrégióban

Ha sátorbontás után még dideregnénk, akkor a Repedő- és a Kormány-csúcsok meghódítása után már biztosan nem fogunk. S ezzel meg is kezdjük gerinctúránk kétségkívül legszebb részét. Folytatva a hullámzást, összesen tíz 2000 méter feletti csúcs vár ránk – köztük a Radnai-havasok és egyben a Keleti-Kárpátok legmagasabb csúcsa, a 2303 méter magas Nagy-Pietrosz-csúcs, avagy a Köves-Havas. A csúcs, a II. bécsi döntés következtében 1940–1944 között „Horthy-csúcs” néven az akkori Magyarország legmagasabb pontja is volt. A csúcsfotók elkészítése után meredek ereszkedésbe kezdünk a Mosolygó-tó katlanáig, ahol a kijelölt táborhelyen rendezzük be térdmasszázs és “félpanziós ellátással” is bíró szállásunkat.

Távolság: 10,3 km
Szintkülönbség: 718 m fel, 784 m le
Menetidő: kb. 7 óra

Szállás: saját sátorban, kijelölt táborhelyen

Ellátás: önellátó

Ötödik nap

Vándortúra 4. rész: vissza a civilizációba – Borsa – Budapest

Ma sem várjuk meg, míg a hasunkra süt a nap! Miután lebontottuk sátrainkat, megkezdjük kitartó ereszkedésünket vissza a civilizációba, egészen pontosan Borsa településre. Rendezkedést követően egy bőséges ebéddel ünnepeljük meg az elmúlt napok fantasztikus teljesítményét. Ezután búcsút intünk Borsának, a Visó-völgyének és a Radnai-havasoknak és rövidebb megállókat beiktatva meg sem állunk Budapestig, ahová az esti órákban fogunk megérkezni.

Távolság: 9,2 km
Szintkülönbség: 0 m fel, 1 127 m le
Menetidő: kb. 5 óra

Ellátás: önellátó

Részvételi díj

49.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállást jó minőségű panzióban az első éjszakára
  • vacsorát az 1. napon és reggelit a 2. napon
  • túravezetést és szervezést

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást (a hegyen csak a magunkkal vitt ennivalót tudjuk fogyasztani, ott vásárlásra nincs lehetőség)
  • utasbiztosítás
  • utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 26.000 – 38.000 Forint lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. május hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 15-20 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

3 nap

Utazás nehézsége

A Radnai-havasok gerinctúra kiváló fizikumot és kitartást igényel. Nem a napi túratávok és szintek jelentik az igazi kihívást, hanem az, hogy 3,5 napon át mindezt 20 kg-os hátizsákkal a hátunkon kell végigjárnunk.

Így a túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik már szereztek rutint magashegyi terepen, nem ez lesz az első alkalom, hogy több napon át cipelik a teljes menetfelszerelésüket, illetve nem most ismerkednek a sátrazós vándortúrák sajátosságaival.

A Radnai-havasok csúcsgerince technikailag csak kevés helyen jelent komolyabb kihívást, de fontos, hogy ne rettentsen el a sziklás terep, szeressed a kalandokat, és nem idegenkedj a komfortzónád feszegetésétől.

Természetesen, mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha tudatosan felkészülsz erre a túrára: rendszeresen mozgással, sportolással, túrázással.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/romania

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Az első éjszakát a Visó-völgyében, Borsafüreden, jó minőségű családi panzióban (vagy több panzióban) fogjuk tölteni. A szobák 2-3 külön ággyal és saját fürdőszobával vannak felszerelve.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Mindenkinek ajánljuk, aki egy sátrazós vándortúra keretében igazán aktív kikapcsolódásra vágyik és szívesen felfedezi a Radnai-havasok csúcsgerincét. A gerinctúra alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, elmélyíteni a sátorállítási és tábori főzőcskézéses tudásunkat, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük a Keleti-Kárpátok legmagasabb vonulatának bámulatos természeti kincseit.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább azoknak ajánljuk, akik olyan helyen szeretnének túrázni, ahol érintetlen természetet találnak. Mindezért pedig hajlandóak a kényelmetlen és fárasztó körülményeket elviselni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Ez egy többnapos trekkingtúra, aminek során nehéz hátizsákkal kell komoly távokat és esetenként nagy szintemelkedést leküzdenünk. Nehezítő körülmény lehet a változékony magashegyi időjárás is. Kizárólag olyanok jelentkezését várjuk, akik hetente több alkalommal végeznek cardio edzéseket, és tisztában vannak saját képességeikkel. Fontos, hogy tudd mit jelent 1000 m szintet megtenni egy nap alatt. Ha még nincs tapasztalatod többnapos trekkingekkel, az alapvetően nem probléma, ha már egynapos túrákon megfelelő tapasztalatot szereztél. A hátizsák pakolásában és a megfelelő súlyelosztásban segíteni fogunk.

Felszerelés, eszközök

Könnyű, technikai felszerelések javasoltak, hiszen több napon keresztül kell majd a hátunkon vinni őket: kényelmes, bejáratott, vízhatlan túrabakancs kamáslival; 2-3 pár jó minőségű túrazokni; aláöltözet; 2-3 technikai póló; polár pulcsi vagy kabát; könnyű pehely kabát; szél-és vízálló külső réteg (Goretex héjkabát vagy hasonló), esetleg poncsó, ami alá befér a hátizsák is; erős túranadrág; napszemüveg, napellenzős sapka vagy kendő; meleg sapka, csősál, kesztyű; nagyjából 50 literes, kényelmes túrahátizsák, esővédő huzattal; könnyű, erős, és vízhatlan sátor (célszerű 2-3 emberenként egy sátor, ezt majd igény szerint segítünk összeszervezni); hálózsák (könnyű, 1 kg-nál nem sokkal nehezebb, de komfort hőmérséklete 10 fok körül, vagy alatta legyen); derékalj (a felfújósok kényelmesebbek, jobban szigetelnek, kisebb helyre elférnek, mint a hagyományos polifoamok); túrabot (jól fog jönni az egyenetlen hegyi terepen, ahol a nagy súly ellenére, segít stabilan tartani magunkat); főzőfelszerelés (2 emberenként egy nagyobb, 1l-es edény, könnyű bögre, kisméretű gázfőző és hozzávaló palack, kanál, villa, bicska; higiénia felszerelés és jól bejáratott úti patika (fejfájás, hasmenés, hányás, láz elleni gyógyszer, ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő, sportkrém, vitaminok és minden más a saját igények és szokások szerint)

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.