Rax & Hohe Wand gyalogtúra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Ausztria

Részvételi díj:

43.990 Ft

Törzsutas ár:

39.590 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 6

Hétvégi túránk mindkét célpontja, a Rax-hegység és a Hohe Wand is a Bécsi-Alpok egy-egy izgalmas élményeket kínáló meredek sziklafalak által határolt hullámos platója. 

A két testvér közül mind magasságát, mint kiterjedését tekintve a Rax a nagyobb. Ausztria egyik legismertebb hegysége sok magyar hegymászót, túrázót és hótalpazót vonz. A hegység nyugati részének legkedveltebb útvonalát járjuk végig, ami részben a 300 kilométer hosszú Wiener Alpenbogen mentén halad. Egy hágóból indulva kapaszkodunk fel a fennsíkra, ahol egy nagy kört leírva, több menedékházat érintve csodáljuk meg a környéket.

A Hohe Wand a magyar határhoz legközelebb fekvő alpesi hegyvonulat, egy függőleges mészkőfallal körbevett erdővel borított fennsík. Valamennyi évszakban változatos programlehetőségeket kínál családoknak, hegyi sportok kedvelőinek kezdve a kirándulástól, a via ferrátázáson át egészen a siklóernyőzésig. Egy körtúrát teszünk a mészkőplató panoráma útján és persze itt sem hagyjuk ki a hamisítatlan osztrák menedékházi hangulatot.

Aktivitások:

Első nap

Utazás

Budapestről délután 16 óra magasságában indulunk el Ausztria irányába. Így péntekre nem kell szabadságot kivennünk, és szombaton sem kell hajnalban kelnünk, mégis az egész nap a rendelkezésünkre áll. Este, már sötétedés után érkezünk meg a Raxot és a Schneeberget elválasztó Schwarza folyó partjára, a Pokol-völgy mélyére, ami nevével ellentétben egy magas, sziklás meredélyekkel körülvett idilli hely. Az itt álló hangulatos szálláson két éjszakát fogunk eltölteni. Az este fő programpontjai a vacsora és az ismerkedés.

Szállás: menedékházban

Második nap

Rax-fennsík

A tartalmas reggeli biztosította energiákat ma a Rax-fennsík bejárására fordítjuk. Ebben az időszakban kevesen látogatják, mert a menedékházak egy része zárva van, de cserébe nincs tömeg, csendben és háborítatlanul élvezhetjük a természet szépségeit. A kiindulópont az Preiner Gscheid-nyereg lesz, ahonnan egy közepes meredekségű széles hegyoldalon kapaszkodunk fel, majd a kanyargós Kígyó-utat követve érünk fel a fennsíkra a Karl-Ludwig-Haus-hoz. Innen egy jó darabig a Bécsi-Alpokat átszelő, 300 km hosszú Wiener Alpenbogen gyalogtúra-útvonal itteni szakaszát követjük. A Predigstuhl oldalában haladva jutunk el a Rax-fennsík északnyugati meredek sziklafala tetején álló Habsburghaus-hoz és felette tornyosuló Jahnkreuz kereszthez. Újabb emelkedő vezet a túra legmagasabb pontjához (1895 m), ahonnan megkezdjük a kitartó ereszkedést. Az egész évben nyitva tartó Waxriegelhaus lesz az utolsó pihenőhely, mielőtt visszaérünk az autóinkhoz.

Túra nehézsége: 14 km, menetidő: 7 óra, szintemelkedés: 960 m fel-le

Ellátás: reggeli
Szállás: menedékház

Harmadik nap

Hohe Wand

Hazafelé menet megállunk a bécsiek és – a határhoz való közelsége miatt – a magyarok egyik legkedveltebb kirándulóhelyénél, a Hohe Wand mészkőfennsíkjánál. Egy látványos, de nem megerőltető körtúrát teszünk jelzett turistaösvényeken, számos csodálatos panorámát nyújtó kilátóponttal. Kirándulásunk során érintjük a Große Kanzel 1 052 méteres csúcsát is, ahonnan szép időben akár a Rax-Alpok és a Schneeberg hegytömbje is felbukkan. A mészkőfennsík peremén vezető panoráma úton haladunk tovább a Luf vendégház irányába, ahová egy rövidebb ereszkedést, majd emelkedést követően érkezünk. Itt ízletes osztrák hegyi falatokkal feltöltjük energia raktárunkat, majd visszatérünk az autóinkhoz. Mielőtt azonban elhagynánk a fennsíkot, egy rövid kitérőt teszünk a Hohe Wand 120 méter magas sziklafala fölé kinyúló Skywalk–kilátóhoz. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Túra nehézsége: 13 km; menetidő: 5-6 óra; összes emelkedés: 600 m fel és le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

43.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás két éjszakára hegyi menedékházban matraclágerben,
  • reggeli két alkalommal,
  • belépő a Hohe Wand Nemzeti Park területére utasoknak és autóknak,
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb étkezéseket
  • utazást, ami korábban jól bevált telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és jól vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 22-29.000 Forint között lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. szeptember 25-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 15 fő befizetésével indítjuk. 15-20 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

A túra átlagosan sportos fizikummal teljesíthető. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség. A lépésbiztonság és a szédülésmentesség is feltétel! Mint minden magashegyi kihívást, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen túrázol vagy végzel cardio edzéseket.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk magashegyi menedékházban (hütte) lesz, ahol 24 fős hálóteremben emeletes ágyakon alszunk. A hüttében van lehetőség zuhanyozni, és finom vacsorát is rendelhetünk. A szállás autóval megközelíthető, így a felszerelésünk azon részét amire nincs szükségünk a túrán, a szálláson vagy az autókban hagyhatjuk.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással, ugyanakkor tapasztalt túrázók számára is örök klasszikus. Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók. Gyengébb fizikummal is teljesíthető a túra, de ebben az esetben jóval több kitartásra van szükség.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túrabakancs, amit kamáslival egészíts ki. Legyen könnyen, gyorsan száradó aláöltözeted, meleg polárkabátod, esőkabátod és meleg nadrágod. A napi túrákhoz 15-25 literes hátizsákra van szükség. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.