Rax hótalpas túra

Törlés

Fontos információk

Ausztria

Részvételi díj:

29.990 Ft

Törzsutas ár:

26.990 Ft

A túra időpontja:

Nyitott2024.01.20.-2024.01.21.
Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 6

Hétvégi túránk célpontja, a Rax-hegység, a Bécsi-Alpok egy izgalmas élményeket kínáló meredek sziklafalak által határolt hullámos platója. Ez Ausztria egyik legismertebb hegysége, sok magyar hegymászót, túrázót és hótalpazót vonz. A hegység legkedveltebb részét járjuk be, időnként kijárt utakon, időnként a szűz hóban „rövidítve”. A Rax-felvonót is segítségül hívva kapaszkodunk fel a fennsíkra, ahol egy nagy kört leírva, több menedékházat érintve csodáljuk meg a környéket, és persze nem hagyjuk ki a hamisítatlan osztrák menedékházi hangulatot sem.

Aktivitások:

Első nap

Rax-Alpok menedékházai

Kora reggel találkozunk az Őrmező P+R parkolóban. Rövid megállókkal a délelőtti órákban érkezünk meg mai túránk kiindulópontjához, a Rax-hegység nyugati tövébe. Ilyenkor kevesebben látogatják, mert a menedékházak egy része zárva van, de cserébe nincs tömeg, csendben és háborítatlanul élvezhetjük a természet szépségeit, a hóval borított hegyoldalakat. A kiindulópont az Preiner Gscheid-nyereg lesz, ahonnan egy közepes meredekségű széles hegyoldalon kapaszkodunk fel a Karl-Ludwig-Haus-hoz. Egy jó darabig a Bécsi-Alpokat átszelő, 300 km hosszú Wiener Alpenbogen gyalogtúra-útvonal itteni szakaszát követjük. Újabb emelkedő vezet a túra legmagasabb pontjához (1853 m), ahonnan megkezdjük a kitartó ereszkedést. Kedvező hóviszonyok esetén új nyomot taposunk a friss, mély hóban. A télen zárva tartó Neue Seehütte mellett elhaladva az egész évben nyitva tartó Waxriegelhaus lesz az utolsó pihenőhely, mielőtt visszaérünk az autóinkhoz.

Túra nehézsége: 12 km; menetidő: 6 óra; összes emelkedés: 780 m fel és le

Szállás: menedékház

Második nap

Rax-fennsík

A tartalmas reggeli biztosította energiákat ma a Rax-fennsík bejárására fordítjuk. Ez az 1500 méter felett fekvő, hullámos plató ideális helyszíne a hótalpas túráknak, nem utolsó sorban a télen is közlekedő, nagykabinos felvonónak köszönhetően. Segítségével gyorsan jutunk fel a felső állomásnál lévő Berggasthof-hoz. Most még nem megyünk be, csak a teraszáról nyíló panorámát csodáljuk meg, és hamar nekivágunk a fennsík lankáinak. Egy kitartó, de enyhe emelkedőt leküzdve jutunk fel a mai nap „csúcspontjára”, a Jakobskogel 1737 méter magas tetejére. Innen jól látszik a Keleti-Alpok első 2000-es csúcsa, a Schneeberg tiszteletet parancsoló tömbje. A szép időben hétvégenként télen is nyitva tartó Ottó menedékházban tartunk egy rövid pihenőt, majd irány egy másik emblematikus kilátópont, ahonnan a Höllental-ba, azaz a Pokol-völgybe nyílik pazar panoráma. Innen, bezárva a kört, hamar visszaérünk a felvonóhoz. Mielőtt lelibegünk a kocsikhoz, engedünk a csábításnak, és alapos tesztnek vetjük alá a Berggasthof konyháját.  

Túra nehézsége: 9 km, menetidő: 5 óra, szintemelkedés: 450 m fel-le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

29.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállást egy éjszakára hegyi menedékházban matraclágerben,
  • reggelit,
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb étkezéseket
  • utasbiztosítást
  • felvonó díját (30-34 EUR, létszámtól függően)
  • utazást, ami korábban jól bevált telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és jól vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 16-25.000 Forint között lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. november 24-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk. 18-24 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

A túra átlagosan sportos fizikummal teljesíthető. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség. A lépésbiztonság és a szédülésmentesség is feltétel! Mint minden magashegyi kihívást, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen túrázol vagy végzel cardio edzéseket.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk magashegyi menedékházban (Hütte) lesz, ahol 24 fős hálóteremben emeletes ágyakon alszunk. A hüttében van lehetőség zuhanyozni, és finom vacsorát is rendelhetünk. A szállás autóval megközelíthető, így a felszerelésünk azon részét amire nincs szükségünk a túrán, a szálláson vagy az autókban hagyhatjuk.

 

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a téli magashegyi túrázással és hótalpazással, ugyanakkor tapasztalt túrázók számára is örök klasszikus. Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a téli magashegyi túrázással és a hótalpazással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók. Gyengébb fizikummal is teljesíthető a túra, de ebben az esetben jóval több kitartásra van szükség. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg polár pulcsi is legyen a táskádban. A havas terepen való haladáshoz hótalpakat használunk, melyeket az iroda biztosít számodra. Előzetes tapasztalatra nincs szükség, a hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk. Hótalpas túráknál nagy segítséget nyújthat a túrabot használata. A gerinc mentén szeles időjárásra kell számítani, így a nap- és síszemüveg is ajánlott. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.