Skalka – kezdő ferrata

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

31.490 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 6

Kezdők mászók számára is teljesíthető, és a gyakorlottabbak számára is izgalmas vasalt útvonalak egyaránt beleférnek ebbe a remek hétvégébe. Akárcsak Közép-Európa leghosszabb kötélhidja, amely 78 méter hosszú, és helyenként 45 méterrel emelkedik a föld fölé. A télen síterepként népszerű Körmöci-hegység tavasztól via ferrata útjaival is vonzza az izgalmas kihívásokat keresőket, és mi engedünk a hívó szónak. És ez még nem minden. A Kis-Fátrában kipróbáljuk Szlovákia első és legrégebbi ferratáját, amit a Pivovarský patak gyönyörű, vad kanyonjában építettek ki.

Aktivitások:

Első nap

Körmöci-hegység, Skalka via ferrata

Korán indulunk, hogy minél előbb a hegyek között lehessünk. A vulkanikus eredetű Körmöci-hegység keleti, meredek, sziklás oldala ideális terep ferrata útvonalak kialakítására. Ezt a magas labdát Körmöcbányai önkormányzat le is csapta, mi meg kihasználjuk, hogy egy helyen 4 különböző nehézségű, látványos útvonal közül tudunk választani. Nehézségi sorrendben a legkönnyebbtől kezdve haladunk majd a nehezebbek felé, így mindenki kitapasztalhatja, hogy meddig tágíthatja a komfortzónáját. Természetesen nem hagyjuk ki a hegység keskeny főgerince alatt átvezető híres Görgey-alagút megtekintését sem, ami eredetileg a hegyen való átkelést volt hivatott megkönnyíteni Besztercebánya felé. Az estét egy jó vacsorával indítjuk, majd sörözéssel, beszélgetéssel, társasjátékkal töltjük el egymás és pár pohár Tatratea társaságában.

Via ferraták nehézsége: A/B, B, B/C, E (csak gyakorlottaknak), összesen 5-6 óra 

Szállás: panzió

Ellátás: önellátó

Második nap

Via ferrata Martinské Hole

A kiadós reggelivel feltöltődve vágunk neki a mai kihívásnak. A parkolóból indulva a ferrata beszállását bő egy órás túrázással érjük el. Az útvonal a Pivovarský patak mentén halad felfelé a sziklák és zúgók vadonjában. Ahol völgy meredekebbé válik, ott kezdődik a biztosított szakasz. A festői szurdokban a drótkötelet követve sziklákon kapaszkodunk, fahidakon kelünk át és létrákon mászunk fel. Itt alig látunk majd mesterséges fém segédeszközöket, de a szikla felülete elég szabdalt ahhoz, hogy mindenhol találjunk kényelmes és biztos lépést. Lépten-nyomon kisebb-nagyobb vízesések szegélyezik az utunkat, és két függőhíd is színesíti az élményt. A ferrata végeztével egy turistaházban tartunk egy rövid pihenőt, majd egy erdei ösvényen leereszkedünk autóinkhoz. Gyors bepakolás után indulunk is, és estére érkezünk meg Budapestre. 

Túra nehézsége: 13 km, 820 m fel-le, 5 óra

Via ferrata nehézsége: B/C (könnyebb verzió: B)

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

34.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára panzióban 2-4 ágyas szobákban (párok 2 személyesben)
  • reggeli vasárnap
  • túravezetés és szervezés
  • via-ferrata szett (sisak, beülő, Y kantár)

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást (vacsorát a panzióban 9 EUR-ért)
  • utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 15.000 – 23.000 Forint lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. március havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • biztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos csoportlétszám: 12-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

A túra átlagosan sportos fizikummal teljesíthető. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség. Lépésbiztonság és szédülésmentesség feltétel! Mint minden magashegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen végzel cardio edzéseket.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk panzióban lesz, ahol 2-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre. Párokat kétszemélyes szobákba osztjuk be. A panziónak van saját étterme, ahol kb. 6 EUR áron lehet finom vacsorát rendelni.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Ha vonzanak a hegyek és a sziklák, valamint szeretnéd kipróbálni a mászás egy biztonságosabb, de ettől függetlenül adrenalindús módját, tarts velünk erre a kezdő via ferrata programra. A helyszín ideális kezdők számára. A ferrata utak könnyűek, de a kilátás bámulatos. Túravezetőid tapasztalt mászók, akik mindenben a segítségedre lesznek.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Kezdő via ferrata túránkat azoknak ajánljuk, akik ismerkednek a műfajjal, és szeretnék kipróbálni ezt a sportot. Bár a ferrata utak könnyűek, a haladók számára is élvezetes program, mivel túráink meseszép panorámában vezetnek.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A túra átlagosan sportos fizikummal teljesíthető. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Lépésbiztonság és szédülésmentesség feltétel! A ferrata (klettersteig) útvonalak kezdőknek vannak összeválogatva, de haladók számára is ajánlott túra, hisz a látvány elképesztő! Mint minden magashegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen végzel cardio edzéseket.

Felszerelés, eszközök

Átlagos túraruházat szükséges. Fontos a kényelmes, bejáratott, csúszásmentes talpú túrabakancs. A túrákra egy kb. 20-35 literes hátizsákra van szükség, amibe a ferrata felszerelés is belefér. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A ferrátához mi biztosítjuk a felszerelést (Y kantár, beülő, sisak). Egy pár kesztyűre (pl. biciklis vagy konditermi kesztyűre) szükség lesz, hogy a sziklába fúrt vasak ne sértsék fel a bőrt. További felszerelések: kamásli, napszemüveg, sapka, sál (csősál), fejlámpa.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.