Szádelői-völgy & Murányi-fennsík

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

21.990 Ft

Törzsutas ár:

19.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 6

A Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a Gömör-Tornai-karszt legszebb és legnépszerűbb természeti látványossága. A 3 km hosszú, 2-300 méter mély, helyenként csak 10 m széles völgyet az alján kanyargó Szár patak vájta ki mai formájára. A szurdokot szegélyező változatos formájú, vakítóan fehér mészkőfalak és sziklatornyok izgalmas látványt nyújtanak. Terveink szerint ezen a hétvégén ezt az izgalmat keverjük majd a felfedezés és a túrázás örömével, valamint egy csipet kellemes fáradtsággal. És megfűszerezzük a csak minimális emberi beavatkozás jegyeit viselő, az érintetlen természet harmóniáját kínáló Murányi-fennsík Nemzeti Park karsztos hegyvidéki jellegű látványával is. Az eredmény csak jó lehet.

Aktivitások:

Első nap

 Szádelői-völgy

Reggel időben indulunk, hogy már kora délelőtt ott állhassunk a Szádelői-völgy bejáratánál. A szurdokvölgy elejét Mennyei-kapunak nevezik, és itt található a 105 méter magas, Cukorsüveg nevű sziklacsúcs is. Eleinte a zúgó erdei patak mentén követjük a kényelmes tanösvény útvonalát. A vadregényes kanyonban változatos sziklaalakzatok, a Szár-patak alkotta csobogók, zúgók és kisebb vízesések között haladunk. A Szádelői kunyhó menedékháznál tartott rövid pihenő után már változik a táj, egy hosszabb, meredekebb emelkedő következik, majd fokozatosan felkapaszkodunk a közel 300 méterrel magasabb Szádelői-fennsík idilli karsztplatójára. Ennek peremén térünk vissza a kiindulási pontra, de útközben sorra vesszük azokat a helyeket, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a szurdok vad sziklabirodalmára. 

Túra nehézsége: Táv: 16 km, Szint: 730 m, Idő: 7-8 óra

Szállás: panzió, 2-3-4 ágyas szobák

Második nap

Murányi-fennsík Nemzeti Park

Reggel egy szűk órás utazás után már a Murányi-fennsík Nemzeti Park bejáratánál állítjuk le az autókat. A vidék domborzatát karsztforrások, barlangok, kanyonok, sziklafalak és sziklatornyok tarkítják. Egy emelkedővel kezdünk, ami felvezet a legendákkal övezett Murányi vár romjaihoz. A fennsík peremén, a Cigánka nevű 935 m-es kőszirtre épített erődítmény a harmadik legmagasabban épült vár Szlovákiában. Tovább haladva benézünk a Wesselényi-barlangba, majd a fennsíkon folytatjuk utunkat. A túra csúcspontja egy sziklafal peremén lévő kilátópont, ahonnan pazar panoráma nyílik a környék páratlan természeti környezetére. Innen visszaereszkedünk a kocsikhoz, majd hazafelé vesszük az irányt. Az esti órákban érünk vissza Budapestre.

Túra nehézsége: Táv: 18 km, Szint: 840 m, Idő: 6-7 óra

Ellátás: reggeli 

Részvételi díj

21.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás panzióban, 2-4 ágyas szobákban
  • reggeli vasárnap
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. Az utazás költsége (15.000-23.000 Ft) ebben az esetben a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. október havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 12-25 fő

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál picit jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag?szlovakia=

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy hangulatos panzió 2-3-4 ágyas szobáiban lesz. Párokat kétszemélyes szobákba osztjuk be. Minden szobához saját fürdőszoba tartozik. Egy felszerelt konyha és egy büfé is a rendelkezésünkre áll. A szálláson vasárnap reggelit is kapunk. Az estét a szállás nyári teraszán vagy társalgójában tölthetjük.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni. Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.