Szibéria

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Oroszország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

274.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 6

Mindig is vonzott a vadkelet, a végeláthatatlan sztyeppe, a tipikus kis falvak a fa házaikkal? Érdekel hogy telnek az orosz vidéki hétköznapok? Ebben a kalandtúrában összeválogattuk 10 napba Szibéria legjavát. Túrázunk gigászi hegyek között a Szajánok legszebb ösvényein, megmártózunk a feneketlen Bajkál-tóban, és kalandtúránk megkoronázásaképp utazunk a Transzszibériai Expresszel is.

Nulladik nap

2022.07.28. csütörtök – Kiutazás

Késő esti indulással, Moszkvai átszállással repülünk Irkutszkba.

Első nap

2022.07.29. péntek – Érkezés Irkutszkba

Késő délután érjük el a Bajkál-tó fővárosát, Irkutszkot. Innen még egy esti tajgán átvezető buszút vár ránk, a Keleti-Szajánok 3000 méter fölé törő csúcsai közt elnyúló Tunkinszkij Nemzeti Parkba. Útközben rálátunk a Bajkál-tóra is és hivatalosan átlépünk a buddhista Burjátföldre.

Második nap

2022.07.30. szombat – A Szajánok felfedezése

A hosszú távol-keleti utazást követő napot kényelmes ébredéssel, és kalóriadús reggelivel kezdjük. Miután feltöltöttük az energiaraktárakat, felfedezzük a festői környezetben helyet foglaló burját falu környékét, majd elindulunk a Szajánok felé. Első túránk bemelegítés lesz a komolyabb kihívások előtt. A vad módon robajló, sebesvízű Kyngarga folyó völgyében jutunk be a Szajánok mélyére, ahol robosztus hegygerincek vesznek körbe minket. A csodaszép túra végpontján festői környezetben piknikezünk, majd a már ismert völgyön keresztül visszatérünk a faluba.

Túra nehézsége: 13km hosszú, szintemelkedés: 500m fel és le

Harmadik nap

2022.07.31. vasárnap – Magasra törünk a Szajánokban

A tegnapi bemelegítést követően ma már kicsit jobban megdolgozzuk a combizmainkat. Az erdőből kiérve meredek ösvényen kapaszkodunk fel a Szajánok fővonulatára, ahol kis tengerszemek érintésével elérkezünk egy meseszép tóhoz. Újfent festői környezetben piknikezhetünk, majd ha kigyönyörködtük magunkat, folytatjuk túránkat vissza a faluba, amihez a Szajánok csipkés gerincének látványá adja a körítést.

Túra nehézsége: 15km hosszú, szintemelkedés: 900m fel és le

Negyedik nap

2022.08.01. hétfő –A szerelem csúcsa (Pik Lyubvi)

Szajánokban tett túráinkat a szerelem csúcsával koronázzuk meg. A nagyjából 2100m magas csúcsra fárasztó, meredek ösvény vezet. A fenti panoráma viszont kárpótol minket minden elhullajtott izzadságcseppért. Délre a Tunkinskaya-völgy és a mongol határt jelentő hegyek tárulnak elénk, Északra pedig a már jól ismert Szajánok ámulatba ejtő csúcsai magasodnak. Méltóbb búcsút elképzelni sem tudnánk. Mivel másnap már könnyebb dolgunk lesz, este megengedhetjük magunknak, hogy a fenekére nézzünk pár pohár jóféle orosz vodkának.

Túra nehézsége: 12km hosszú, szintemelkedés: 1250m fel és le

Ötödik nap

2022.08.02. kedd -Úton a Bajkál-tóhoz

Ezen a napon visszatérünk a civilizációba, de nem sietjük el a dolgot. A fővölgyben kacskaringózó Irkut folyó mentén feltörő hévízforrások egyikében először merülhetünk egyet, hogy utána a folyó hideg habjaiban hűsöljünk és ezt akár vodkával a kézben ismételgessük is. Ebéd után a híres, kizárólag márványból készült egykori transzszibériai végállomás érintésével érkezünk a Bajkál partjára.

Miután kisbuszunkkal átkelünk a hamisíthatatlan szibériai tajga egyik hágóján, (és megkóstoltuk a hágóban élő család káposztás pirogját), az Angara folyó folyását követve érkezünk Listvyankába, a Bajkál fővárosába. Az elnevezés megtévesztő, mert egy kis falucskáról van szó, de a nyüzsgő településnek van piaca és néhány helyi portékákat kínáló boltja is, ahova közösen ellátogathatunk.

Vacsora után nem mindennapi program következik, ellátogatunk a szomszédos tanyára, ahol egy orosz-módra felfűtött banya, azaz orosz szauna vár minket. Annak megfelelően gyapjúsapkában, elégséges vodkával vagy teával és kis “konfetti” cukrokkal felszerelkezve ki-ki a saját kedve szerint párologtatja magát, vagy csobban a banya melletti Angara folyóban.

Hatodik nap

2022.08.03. szerda – Bajkál-tó

Az előző esti szaunázást kellően kipihenve a Bajkál Múzeumban indítjuk a napot, ahol egy virtuális merülést is teszünk a lélegzetelállító tó 1642méteres mélyére.

Ezután egy kicsit átmozgatjuk magunkat, és egy közeli magaslatra teszünk pár órás könnyű kirándulást, ahonnan csodás kilátás tárul a Bajkál egész déli medencéjére, és a távolban a korábbi napokon megmászott hegyeket is megpillanthatjuk.

Falunkba visszaereszkedve csobbanhatunk egyet a tó kristálytiszta, de nem túl meleg vizében, lazíthatunk a homokos parton, vagy elveszhetünk a piactér forgatagában. Itt burjátok árulják gőzölgő húsgolyóikat, üzbégek hatalmas üstből a plovot, és oroszok a sózott, vagy éppen füstölt nyers Omult, ami a tó különleges hala. Bátrabbak a halszalonnát is megkóstolhatják, esetleg egy kupica vodkával kiegészítve.

Hetedik nap

2022.08.04. csütörtök – Irkutszk 

Rövid buszozást követően érünk Kelet-szibéria fővárosába, Irkutszka.

Az Angara partján fekvő város olyan távolságban és izoláltságban van Moszkvától, hogy történelme során minden, a hatalom által száműzött csoport -bolsevikok, politikai üldözöttek, dekabristák, stb. – megfordult itt. Ennek hatására Irkutszk kiemelkedett a közönséges szibériai szőrmekereskedő központok közül, és egyfajta underground kulturális központtá vált. Ebbe a hangulatba kóstolhatunk bele. Az egykori telepesek házai közt az ember szinte meg is feledkezik róla, hogy a Föld egyik legritkábban lakott térségének közepén sétálgat. A város kulturális jelentőségű látnivalói mellett meglátogatjuk az Angara jégtörő hajót, mellyel egykor a vasúti kocsikat szállító kompok előtt törték a jeget. Délután lehetőség lesz az előttünk álló vonatútra vásárolgatni és a piacon elcsodálkozni szibéria megannyi ismeretlen kincsén.

Késő este Irkutsz pályaudvarán elköszönünk Kelet-szibériától és felszállunk az innen 5220km-re lévő Moszkvába tartó vonatra, a Transzszibériai Expresszre.

Nyolcadik nap

2022.08.05. péntek – Transzszibériai Expressz

Összesen egy napot és két éjszakát töltünk a vonaton. Az orosz vasút meghatározó szerepet töltött be az Orosz Birodalom, majd a Szovjetunió gazdasági, sőt kulturális, társadalmi fejlődésében. Napjainkig megmaradt az RZD (orosz MÁV) kiemelt státusza, mely szorosan kapcsolódik az orosz kollektív nemzeti öntudathoz, és a gyakorlatban sokszor az egyetlen biztonságos összeköttetés a hatalmas ország félreeső, szinte civilizáción kívüli pontjai közt. Éppen ezért Oroszországban vonatozni sokkal többet jelent, mint A-ból B-be eljutni. Ahogy közhelyesen mondani szokás: nem a cél, hanem az odavezető út a fontos.

Az orosz vasúti kocsik tiszták, minden utasnak saját ágya és ülőhelye van, minden útra tiszta ágyneműt kapunk. Egy kupéban négy ágy van, nemek szerinti elkülönítés nincs. A vonatok lassúak, de nem késnek. Néha egy-egy állomáson (tervezetten) állnak 1-2 órát, ilyen esetben lehetőségünk van boltba, étterembe menni, vagy gyalogosan felderíteni a környéket. A kis falvak életében mai napig nagy esemény, amikor begördül a transzszibériai vonat, így jellemzően már a peronon várnak ránk az árusok finomságokkal és kézműves termékekkel.

Minden vasúti kocsinak saját kiszolgáló személyzete van, aki néhány rubel fejében kis túlzással “főz-mos-takarít” ránk. Természetesen saját étel fogyasztására is van lehetőség.

A mi Szibériát átszelő utunk szűk másfél napig fog tartani (Az oroszok napban és nem órában, vagy kilométerben mérik a távolságot a vasúton)

A vasúton töltött idő megfelelő felkészüléssel és jó társasággal abszolút az élmény része. Jellemző, hogy helyi utastársaink (távolkeletre tartó katona, szibériai nagymama, északi sarkköre tartó csecsen munkás, stb.) nagy érdeklődéssel vannak az európaiak iránt, így általában finom falatok és/vagy néhány üveg vodka társaságában jönnek velünk szóba elegyedni… Egyszóval a transzszibériain való utazás igen élménydús lehet 🙂

Kilencedik nap

2022.08.06. szombat – Novoszibirszk

Amikor a kora reggeli órákban Novoszibirszkbe, Szibéria de facto fővárosába érünk, Moszkvától még mindig 3300 kilométer és 4 átszelt időzóna választ el minket! Ez a  hatalmas (Oroszország harmadik legnagyobb városa) iparváros, lesz számunkra az utolsó megálló utunk során. Hátizsákjainkat a hotel egy erre kijelölt részében hagyjuk és a sok vonatozás után gyalogosan vesszük nyakunkba a várost és felfedezzük az Ob folyó partjain álló főbb nevezetességeket: A szovjetek által lerombolt, majd később újjáépített Szent Miklós kápolnát, az ország legnagyobb operaházát, és a Nyevszkij székesegyházat. Közös programunkat a városi piacon folytatjuk, Szibéria kincsei között válogathatunk.

Ebéd után elfoglaljuk komfortos szállásunkat, majd а délután további része szabad. Érdemes lesz kipróbálni a díszes városi metrót, vagy hatalmas szibériai medvéket lesni az állatkert erre kialakított részében.

Az estét a társaság igényeitől függően egy a Szovjetunió utolsó éveit idéző retro karaoke bárban, vagy egy helyiek által látogatott orosz különlegességeket hatalmas adagokban felszolgáló hangulatos bisztróban zárjuk. Adott esetben a kettő kombinálható..

Tizedik nap

2022.08.07. vasárnap – Hazautazás

Moszkvai átszállással hazautazunk Magyarországra, ahova várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg.

Utazás költsége

299.990 Forint 2022. március 20-ig early bird időszakban 274.990 Forint, klubtagoknak 259.990 Forint, ami tartalmazza:

 • reptéri transzferek Oroszországban, ha a kiajánlott járattal utazol
 • szállások vendégházakban 2-3-4 személyes szobákban
 • reggeli 7 alkalommal
 • országon belüli közlekedés kisbusszal
 • jegyek a Transzszibériai Expresszre
 • banya (orosz szauna)
 • belépők a Bajkál múzeumba
 • belépők a hőforrásokhoz
 • orosz helyi vezetők díjai
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest- Irkutszk, majd Novoszibirszk – Budapest útvonalra (várhatóan 190.000 – 205.000 Forint / fő)
 • reggelin túli étkezések
 • költőpénz ( 25.000 – 50.000 Ft)
 • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 380 Ft / 1 EUR , és 5 Ft / 1 Rubel árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Átlagos csoportméret: 12-20 fő. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de a túrák helyenként nagy szintemelkedést tartalmaznak, így leginkább azoknak ajánljuk, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Ettől függetlenül kis kitartással a gyengébb fizikumban lévők is teljesíthetik a túrákat, de mivel mindegyik körtúra, akár be is várhatják a többieket, ha már nem bírják.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?oroszorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Mivel utazásunk javarészt az orosz falvakon át vezet, nem érdemes luxus minőségű szállásokra számítani. Ettől függetlenül kényelmes, a pihenésre tökéletesen alkalmas vidéki vendégházakban szállunk meg, ahol utasainkat 2-3 személyes szobákban helyezzük el. Két éjszakát a Transzszibériai Expresszen töltünk, ahol négyszemélyes kabinok vannak. További két éjszakát városokban, Irkutszkban és Novoszibirszkben töltünk, ahol jó minőségű apartmanokban alszunk szintén 2-3 ágyas szobákban.

Budapestről moszkvai átszállással Aeroflot légitársasággal utazunk Irkutszkba, majd Novoszibirszkből jövünk haza szintén moszkvai átszállással. A szükséges létszám elérését követően irodánk ad ajánlatot csoportos jegyre.

Mindig is vonzott a vadkelet, a végeláthatatlan sztyeppe, a kis falvak a tipikus fa házaikkal? Érdekel hogy telnek az orosz vidéki hétköznapok? Ebben a kalandtúrában összeválogattuk 10 napba Szibéria legjavát. Túrázunk gigászi hegyek között a Szajánok legszebb ösvényein, megmártózunk a feneketlen Bajkál-tóban, és kalandtúránk megkoronázásaképp utazunk a Transzszibériai Expresszel is. Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Szibériát!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindig is vonzott a vadkelet, a végeláthatatlan sztyeppe, a kis falvak a tipikus fa házaikkal? Érdekel hogy telnek az orosz vidéki hétköznapok? Ebben a kalandtúrában összeválogattuk 10 napba Szibéria legjavát. Túrázunk gigászi hegyek között a Szajánok legszebb ösvényein, megmártózunk a feneketlen Bajkál-tóban, és kalandtúránk megkoronázásaképp utazunk a Transzszibériai Expresszel is. Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Szibériát!

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de a túrák helyenként nagy szintemelkedést tartalmaznak, így leginkább azoknak ajánljuk, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Ettől függetlenül kis kitartással a gyengébb fizikumban lévők is teljesíthetik a túrát, de mivel mindegyik körtúra, akár be is várhatják a többieket, ha már nem bírják.

Repülőjegy

Budapestről moszkvai átszállással Aeroflot légitársasággal utazunk Irkutszkba, majd Novoszibirszkből jövünk haza szintén moszkvai átszállással. A szükséges létszám elérését követően irodánk ad ajánlatot csoportos jegyre.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.