Szilveszter Szlovákiában

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

Ötnapos Óév-záró/Újévnyitó kalandozásra hívunk Észak-Szlovákia mesés, téli köntösbe burkolózott tájaira! Bemelegítésként a Felvidék “nagy” hegyvonulatai közé bástyaként beékelődő Nagy-Kócsot másszuk meg. Folytatásként a Liptói-medence északi peremén kanyargó Prószéki- és a Kvacsányi-szurdokok jégbe és hóba zárt világába merészkedünk be. Az Óév utolsó két napján a szlovák-lengyel határon magasodó Árvai-Beszkidek legmagasabb csúcsait, az 1 557 méter magas Pilszkót és az 1 725 méter magas Babia Gorát hódítjuk meg hótalpaink segítségével.

S mi vár Rád a havas tájon és a frissítő téli túrákon túl? Felvidék ízei, egy hangulatos panzió, amit megfűszereznek az esti beszélgetések és társasjátékozások a túratársakkal egy (vagy több) helyi pálinka kíséretében.

Mi mindent megteszünk azért, hogy izgalmas környezetben és aktív programokkal köszönjünk el 2023-tól, és csak remélni tudjuk, hogy utazásokkal, kalandokkal és izgalmakkal teli 2024-et indítunk el együtt!

Búcsúztasd velünk az Óévet, tarts velünk a Felvidék téli magaslatai közé!

Aktivitások:

Első nap

Nagy-Kócs (1611 m)

Budapestről egy hozzávetőleg 4 órás utazást követően érkezünk a Kócs-hegység nyugati lábánál fekvő Oláhdubova faluba, ahonnan túránk indul. Elhagyva a település házait, bevetjük magunkat a sűrű és behavazott, lucfenyves uralta téli mesebirodalomba, s megkezdjük intenzív emelkedésünket. A szint közel kétharmadát leküzdve érkezünk meg a Stredná-fennsíkra. Ahogy folytatjuk kaptatónkat a helyenként sziklás ösvényen, úgy veszi át fokozatosan az uralmat a törpefenyves. Felérve a Nagy-Kócs csúcsára, szép idő esetén elképesztő körpanoráma fogad minket: a Liptói-havasok, a Magas-Tátra, valamint az Alacsony-Tátra hóval borított bérceiben, gyönyörködhetünk. A csúcsról a már ismert ösvényen visszaereszkedünk Oláhdubovára, majd egy kis utazást követően érkezünk meg a szállásunkra. Az estét ismerkedéssel töltjük ízletes szlovák falatok és jóféle sörök kíséretében.

Túra nehézsége: 9 km; menetidő: 6-7 óra; szintkülönbség: 900 m fel és le

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: vacsora

Második nap

Túra a Prószéki és Kvacsányi-szurdokokban

A Prószéki-völgy egy 4 km hosszú, szurdok-szerű völgy, amit mindkét oldalról függőleges mészkőtömbök fognak közre. A hol szűkebb, holt tágasabb szurdokban ösvényen, pallósoron vagy akár falba erősített drótkötél segítségével haladunk előre különböző fantázianevű szirtek (Medve, Teve, Bagoly, Jánosik betyár) mentén. A szurdokból kimászva egy pihentető szakasz következik: behavazott réten át közelítjük meg a sok száz éves, működő vízimalmot. Ez jelzi a Kvacsányi-völgy kezdetét, amit szintén több száz méter magas sziklafalak vesznek körül. Bár ez az út itt nem a patak mellett halad, látványosságban itt sincs hiány, ugyanis több ponton is mesterséges, illetve természetes kilátópontokból élvezhetjük a helyenként 100 méterrel alattunk zubogó vad patak és a felette tornyosuló szurdok jégbe és hóba zárt látványát. A hosszú túra után visszatérünk szállásunkra, ahol a vacsorával töltjük vissza energiaraktárainkat, illetve forró/tüzes italok segítségével melegítjük fel magunkat. De, nem dajdalozunk sokáig, mert másnapra szükségünk lesz minden erőnkre a Babia Górához.

Túra nehézsége: 17 km, Szint: 1070 m , Idő: 7-8 óra

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Harmadik nap

Árvai-Beszkidek: Babia Góra (1725 m)

Reggeli után kipihenten vágunk neki a mai túrának. Rövid autózás után érkezünk meg Szlovákia legészakibb településére, Polhorába, a Sósvízi-menedékházhoz. A Sebes-patak völgyében indulunk felfelé a sárga jelzés mentén. Szépen fokozatosan emelkedik havas fákkal övezett ösvény. Az erdő ritkulása és a törpefenyves megjelenése jelzi, hogy már a csúcsrégióban lépdelünk. Az utolsó métereket már a hó borította, szélfútta gyephavas átszelésével tesszük meg. Az Árvai-Beszkidek 1725 méter magas csúcsáról tiszta idő esetén végtelen körpanoráma fogad minket. Észak felé már a lengyel tájak köszöntenek; déli irányban a Felvidék északnyugati részének szinte valamennyi hegycsoportja kivehető, élén a Liptói- és Magas-Tátra csipkézett gerincével. Érdekes érzés kerülget, amikor körbetekintve a csúcsról arra gondolunk, hogy a gerincen most áthaladó szlovák-lengyel határ egykor a történelmi Magyarország legészakibb pontja volt. A csúcstól nem messze található a II. János Pál pápa látogatásának emléket állító kőoszlop. Karoly Wojtyła már gyerekként is sokat túrázott ezen a tájon. 1978 szeptemberében, az akkori krakkói püspök pápává választása előtti utolsó túráját is a hegységben tette meg. Miután feltöltődtünk a látvánnyal és a magunkkal hozott elemózsiával, a már ismert útvonalon visszaereszkedünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra. Egy ilyen combos téli túra után megérdemelten guríthatjuk le a söröket és lazíthatunk szállásunk melegében.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 8-9 óra; szintemelkedés: 980 m fel és 980 m le

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Negyedik nap

Árvai-Beszkidek: Pilszkó (1557 m), Szilveszteri Mulatozás

Ma kicsit kényelmesebben kelünk, és rövidebbet is túrázunk, hogy maradjon energia estére is. Az Árvai-Beszkidek egy másik, a Babia Górával átellenes gyephavas csúcsát, az 1557 méter magas Pilszkót hódítjuk meg hótalpaink segítségével. A Pilszkó hegytömbje a történelmi Magyarország Árva vármegyéjét védte a lengyel Galícia felől. Ugyan a határ ma is a csúcson vezet át, viszont a téli szeretete összeköti hegyoldal két oldalán síelőket, túrázókat vagy csak a téli fenyvesre vágyókat. Mi Szlovákia felől, sűrű fenyvesben törünk egyre feljebb. A kopár csúcson szép idő esetén csodálatos körpanoráma fogad minket. 2023 utolsó csúcsfotóit elkészítjük, majd visszaereszkedünk a parkolóba. Kellemesen, de nem nagyon elfáradva érünk vissza a szállásra, ahol megkezdjük a hajnalig tartó szilveszteri buli előkészületeit, amelynek megkoronázásaként egy éjféli koccintással lépünk át az Újévbe.

Túra nehézsége: távolság: 10 km; menetidő: 5-6 óra; szintemelkedés: 740 m fel és 740 m le

Szállás: hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Ötödik nap

Hazautazás

A szilveszteri mulatság fáradalmait kialudva utoljára kóstoljuk végig a reggeli kínálatot, majd a kora délelőtti órákban elindulunk haza. A sok friss élmény újra felidézése segít abban, hogy gyorsabban teljen el a hazautazás ideje. A délutáni órákban érkezünk vissza Budapestre.

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

199.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás négy éjszakára hangulatos jó minőségű panzióban 2-3 ágyas szobákban (párok 2 személyesben)
  • reggeli és vacsora (4-4 alkalommal)
  • hótalpak bérleti dija
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 20.000-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. október 1-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • egyéb ellátást
  • utasbiztosítást

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 15-20 fő. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente végeznek edzéseket. A program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek azonban meredek kaptatók. További nehezítő tényezőt jelenthetnek a téli magashegyi időjárási körülmények. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot. Hótalpat csak abban az esetben használunk, ha az indokolt.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Festői környezetben fekvő szállásunkon 2-3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, mindegyikhez privát fürdőszoba tartozik. Párokat 2 személyes szobákba osztjuk be. Minden, a szálláson töltött reggel kapunk reggelit, illetve a szálláson töltött este kapunk vacsorát a szálláson. Szállásunkhoz hangulatos étterem és bár is tartozik.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív programokkal, s az otthoni környezetéből kiszakadva egy nagyszerű társaságban akarja eltölteni az Óév utolsó napjait. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással – ez az út tökéletes kezdés a kétezresek és afeletti csúcsok világába.

Tarts velünk, ha jó hangulatú csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente végeznek cardio edzéseket. A hótalpak használatát a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 15-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, meleg pulcsid, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata. A havas terepen való haladáshoz hótalpakat használunk, melyeket az iroda biztosít számodra. Előzetes tapasztalatra nincs szükség, a hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk. Hótalpas túráknál nagy segítséget nyújthat a túrabot használata. A gerinc mentén szeles időjárásra kell számítani, így a nap- és síszemüveg is ajánlott.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.