Rövid összefoglalás

Átugrunk a szomszédba, Szlovéniába egy kis adrenalinfröccsért. Azon felül, hogy bejárjuk az ország ikonikus látványosságait, és festői tájon túrázunk a Júliai-Alpokban, lehetőséged lesz raftingolni és canyoningolni is.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.09.16. szerda Bled és Vintgar-szurdok

  Kora reggel indulunk Budapestről, hogy minél több időt tölthessünk Szlovéniában. Nagyjából délben érkezünk meg a Bledi-tóhoz, ahol közös ebéd után rövid sétára indulunk a parton. Ha már itt vagyunk, bejárjuk a közeli Vintgar-szurdokot is, ami Bleddel karöltve Szlovénia egyik fő látványosságának számít, és ahol a türkiz víz fölött épített ösvényen sétálhatunk a bámulatos sziklafalak között. Ezután füves réteken, csodaszép völgyeken, apró hegyi falvakon vágunk át, hogy estére megérkezzünk szállásunkra, mely egy festői környezetben lévő faluban lesz.

  Szállás: jó minőségű hostelben
  Ellátás: önellátó

 • 2. nap - 2020.09.17. csütörtök Krni-tó

  Ma egy kevésbé ismert túraútvonallal folytatjuk utazásunkat. A Krn-csúcs lábánál található festői tóhoz vezet utunk. Még túránk kezdetén rácsodálkozhatunk a mellettünk kanyargó szurdok valószínűtlenül türkiz vizére, ezután sűrű erdőben, majd alpesi réten baktatunk az égbe nyúló sziklás hegygerincek között. A tóparton festői környezetben piknikezünk, de a bátrabbak akár csobbanhatnak is. Az első világháború maradványait, lövészárkokat és bunkereket is van lehetőségünk szemügyre venni. Itt, az Isonzó mentén húzódott az olasz front, ahol Németország és a Monarchia, valamint Olaszország csapatai küzdöttek egymással.
  Túra nehézsége: 14km – 900m fel és ugyanennyi le szintben

  Szállás: jó minőségű hostelben
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap - 2020.09.18. péntek Rafting és canyoning

  Kétségkívül túránk legizgalmasabb napja következik. Egész nap adrenalinban, élményben és nem utolsó sorban a Socában fürödhetünk. Tapasztalt helyi vezetőinkkel megyünk vadvízre, ahol biztonságos raftokban szeljük a hullámokat. Kezdőknek is bátran ajánljuk. Pár alkalommal kiszállunk a raftból, hogy valamelyik szikláról ugráljunk a vízbe, vagy a hajót neki támasztva csúszdázzunk. Elvan a gyerek, ha játszik.. 🙂

  Délután canyoningolunk, ami helyi vezetőnk szerint olyan élmény, mintha egy természet alkotta csúszdaparkban járnánk! Ez a canyon kezdők által is könnyen teljesíthető, és több helyen ki lehet szállni, ha valaki elérne komfortzónája határára. Sziklákról ugrálunk, vagy a patak sodrásától simára csiszolt kövön csúszunk az alattunk elterülő medencékbe, így küzdjük le a szintet. A kalandokat hideg sörrel öblítjük le, majd este szállásunkon ismét a fenekére nézünk pár pohárnak.

  Szállás: jó minőségű hostelben
  Ellátás: önellátó

 • 4. nap - 2020.09.19. szombat Krasji-csúcs (1773m)

  Ismét a Júliai-Alpok egy kevésbé ismert, de annál látványosabb ösvényét választjuk. Az Isonzó partjáról emelkedünk sűrű erdőkben, mígnem már csak a fű és a kövek maradnak. Meredek kaptatón jutunk egyre feljebb az első világháborús építmények mellett, ahol két szusszanás mellett elgondolkozhatunk, vajon hogyan hoztak fel ide ágyúkat. A panorámára itt sem lesz panasz. Alattunk a folyó kanyarog, a látóhatárt pedig az égbetörő sziklás hegygerincek határolják.
  Túra nehézsége: 12km hosszú – 1050m fel és ugyanennyi le szintben 

  Szállás: jó minőségű hostelben
  Ellátás: önellátó

 • 5. nap - 2020.09.20. vasárnap Kozjak-vízesés

  Zárásként a környék legelragadóbb szurdokát választjuk. Az út ide az Isonzó partja mentén vezet, ahol még utoljára rácsodálkozhatunk annak bámulatosan türkiz vizére. A folyópartról aztán bekanyarodunk a sziklák közé, ahol kisvártatva elérjük a Kozjak-vízesést. A kötelező szelfik, és egy kis tízórai után visszamegyünk a parkolóba, és fájó szívvel búcsút veszünk Szlovéniától, elindulunk Magyarország irányába. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.

  Ellátás: önellátó

Megosztás